Rögtön bekrepálok. Hát nem tele van ez is értelmetlen flash animációkkal?! (Akinek nincs legalább 1024x768-as felbontása, az megszívta.) Ráadásul ezekről tök nehéz bármit is nyomtatni, a mentéshez aztán meg végkép istennek kell lenni. A kevesebb több lenne. Amúgy tetszik kinézetre, de azért azt remélem, hogy a saját weblapon már nem kukucskálni kell. (túl pici az a középső keret, ahol az infók vannak.)
Ha vannak is elzáró csapok, Kőmíves Kelemen tervezte a helyüket. A folyosóról szerintem nem elérhetőek. Amikor írtad hogy beázol, kimentem a folyosóra körülnézni, hogy hozzáférhetőek-e. A kapcsolószekrényben látszanak csupán csövek, de azok az elektromos vezetékek burkolatai. A vizes csövek emlékezetem szerint a gipszkarton mögött futnak. A kukatárolóban vannnak fő-fő-fő elzárók, de hogy melyik micsoda, az egy külön kisdoktori tárgyát képezi.
Nem hinném, hogy lenne a szinteken főelzáró csap, a szomszéd zárta el a lakás főelzáróit. Mindenesetre, pont ilyen esetekre kellene ismerni a hálózatot. Legközelebb megkérdezem K. Tamást. És megjavították a mozgásérzékelőt is, legalább az én szintemen. Csak kinyitom az ajtót, s már kapcsol is. Igaz, ehhez fel kellett tenni egy újabb érzékelőt, de egyáltalán nem látszik semmi, mert az álmennyezetre könnyű volt felerősíteni. Megy ez! :-) Előre, a tervfeladatok teljesítéséért!
Hmm. Amikor beköltöztem, volt egy olyan tervem, hogy rögtön szét is szórok néhány névjegykártyát az elérhetőségeimmel. Okulva az esetedből, lehet hogy hamarosan kézbesítem is őket a közvetlen szomszédjaim postaládáiba...
Szerintem szólj a házfelügyelőnek! Nekik megvannak a telefonszámok. Ha valóban abból a lakásból ered a víz, és a szomszédok hosszabb ideig távol lesznek, akkor a lakáson kívül kellene elzárni a vizet - de szerintem azt is csak falbontással lehet. Emlékezetem szerint a folyosón a gipszkarton fal mögött mennek a csövek.
Ha valaki ismeri a a C lph. V. em 5. ajtó mögött élőket, kérem, bitte, please szóljon SOS nekik, mert beázok tőluk vagy egy hete. Csak most vettem észre, mert polcrendszer mögött van. Most értettem meg, miért kapcsolt le folyton az áramvédő kapcsolóm, ja a víz miatt.
Azt azért remélem, hogy alá van csövezve a kert földje, mert különben esősebb napok után elsüllyednek a bokrok, a szél meg kifújja a sarat a teknőből. :-) Nekem is azt mondták, hogy csak bokrok lesznek. Asszem ezt viszont az építkezési szabványok nem engedték, ezért kellett a gyökeresebb növények. Mindegy, így is, úgy is lehet szebbet csinálni, s ez a lényeg.
Igen, a gépkocsibeállóra is gondolni kell. Nem értek a növényekhez, de elképzelhetőnek tartom, hogy egy erősebb gyökérzet meg tudja rongálni a födém szigetelését.
Sziasztok! Annak idején, amikor megvásároltuk a lakásunkat, érdeklődtem a parkunk kialakításáról. El sem tudtam képzelni, "mi sülhet ki belőle" ugyanis csupaszon elég kis területnek láttam. Akkor az értékesítő megnyugtatott, higgyük el szép zöld kertünk lesz, azt is mondta, hogy nagy növényzetekre ne gondoljunk, mert csak olyan zöldeket tudnak telepíteni, amiknek a gyökérzete nem mélyrenyúló. A mélygarázs tetejére kb 30-40 cm-es talajréteg kerülhetett. Kukucskáljatok át az építkezésre, ott szembetűnő, hogy milyen magas földréteggel fogják feltölteni a parkot. Szerintem ez az oka annak, is elkezdett mohásodni a föld, sőt ha erősen süt a nap, akkor érezni lehet a föld poshadt szagát is - képtelen elnyelni a vizet, nem tud levegőzni.
Hmm... ezek szép nagy, magas bokrok. Nekem tetszik, és messzemenően el tudok képzelni alattuk egy-két padot is. Mielőtt azonban belefognánk egy ilyen konfigurációba, kérdezzük meg első emeleti lakótársainkat, hogy hol és mennyire elfogadható számukra az ilyen magasságú és sűrűségű növényzet. Attól tartok, hogy csak a lakásoktól távolabb eső kertrészekbe lehetne ilyet telepíteni, különben szegényektől teljesen elfogná a fényt.
Hm, nem komálom a buherát új építésben, de még ez is jó lenne. Ügyes. Ha működne, de sajna, az én ajtóm és tokja mindenféle irányban ferde. Valahol jól zár, valahol kevésbé.
Fiatalok, 1. ma már okos embör nem építkezik kalákában, mert hát mi légyen, ha a sógor szerelte elektromos hálózat az anyós helyett asszonypajtást vágja meg?! És a közös képviselőnek is felelősséget kell vállalnia, ami nem kis feladat. Az AFM sok más házat is visz, tehát van (lehet) tapasztalata és a méret miatt is hatékonyabb, mint egy saját cég. 2. A lépcsőházak mozgásérézékelőit kedden és csütörtökön szerelik, nézzétek a változásokat. 3. A kertet az AFM olyan állapotban igyekszik fenntartani, amilyenben kapta. Igaz, ez sem sikerül, dehát nem kapott rá keretet, hogy vegyen új virágokat, bokrokat. És padokra sem kapott pénzt. Nem tudom, mekkora az az összeg, amelynek elköltéséhez nem kell Közgyűlési határozat, de ezt is számoljátok bele. Illetve azt is, hogy nem döntött a ház arról, hogy legyen pad. Mi van, ha a többség nem akar padot. Vagy ha mégis. milyen padot? Szegény AFM elég sok helyen kaphat szidást, ha beszerez padokat. Felteszek pár fotót a DUNA Ház kertjéről, most csináltam. Na, ez is ződ, mégis más. 4. A döntéseket segítő fórum is beindul hamarosan. Ha dönt a Közgyűlés arról (és jogszabály sem tiltja), hogy az azon tett szavazások érvényesek, minden felgyorsulhatna.
Fiatalok, 1. ma már okos embör nem építkezik kalákában, mert hát mi légyen, ha a sógor szerelte elektromos hálózat az anyós helyett asszonypajtást vágja meg?! És a közös képviselőnek is felelősséget kell vállalnia, ami nem kis feladat. Az AFM sok más házat is visz, tehát van (lehet) tapasztalata és a méret miatt is hatékonyabb, mint egy saját cég. 2. A lépcsőházak mozgásérézékelőit kedden és csütörtökön szerelik, nézzétek a változásokat. 3. A kertet az AFM olyan állapotban igyekszik fenntartani, amilyenben kapta. Igaz, ez sem sikerül, dehát nem kapott rá keretet, hogy vegyen új virágokat, bokrokat. És padokra sem kapott pénzt. Nem tudom, mekkora az az összeg, amelynek elköltéséhez nem kell Közgyűlési határozat, de ezt is számoljátok bele. Illetve azt is, hogy nem döntött a ház arról, hogy legyen pad. Mi van, ha a többség nem akar padot. Vagy ha mégis. milyen padot? Szegény AFM elég sok helyen kaphat szidást, ha beszerez padokat. Felteszek pár fotót a DUNA Ház kertjéről, most csináltam. Na, ez is ződ, mégis más. 4. A döntéseket segítő fórum is beindul hamarosan. Ha dönt a Közgyűlés arról (és jogszabály sem tiltja), hogy az azon tett szavazások érvényesek, minden felgyorsulhatna.
Ezúton bedobom a közösbe azt a filléres megoldást, amivel a mai napon drasztikusan sikerült megjavítanom a bejárati ajtó hangszigetelését:
Ezt az alsó szigetelést még a télen csináltam meg gumiprofillal. Azt reméltem, hogy majd kevesebb zaj szűrődik be, de nem sikerült javulást elérnem - félre is dobtam a megmaradt szigetelőanyagot. Viszont legutóbb a vízdíjas cetlit próbáltam beszorítani a körbefutó szürke gumiszigetelés illetve az ajtólap közé és rájöttem, hogy amit én korábban tökéletesnek láttam, az bizony távolról sem az. A lapot csak néhány helyen tudtam megfogatni és legtöbb részen a szigetelés egyáltalán nem érintkezett az ajtóval.
Ismét elővettem a gumiprofilt és körbehúztam az ajtót így:
Csodás! A léghangokat (kulcscsörgés, beszéd, stb.) nagyon jól elnyeli. A léptek zaja és egyéb testhangok még hallatszanak, de azok is sokkal elviselhetőbbek a lépcsőház visszhang effektjei nélkül. Ha belegondolok, hogy majdnem lecseréltem az ajtót...
Az általam használt anyag P profil, amit 3-5mm szélességű rések kitöltésére ajánlanak. Ez kicsit vastagnak bizonyult, mivel most túl nehezen csukódik az ajtó, tehát hamarosan ki fogom cserélni 1-3mm méretűre.
Csatlakozom azokhoz, akik azt mondják, hogy (továbbra is) harmadik fél lássa el a közös képviseletet. Nem gondolom, hogy bármilyen tekintetben is hatékony lenne, ha magunk akarnánk csinálni. Látszólag tényleg nem nagy feladat, de szerintem sok aprósággal rengeteg idő elmegy. Én pl. tutira nem vállalnék semmilyen feladatot és közel nem azért, mert nem érdekel a ház ügye. Igenis érdekel, de se időm, se energiám, se képességem, hogy majd' 200lakás gondja-baja után én rohangáljak. Ha meg mindenki intézi magának a saját ügyét, azt úgy hívják, hogy anarchia és a történelem eddig azt mutatja, az nem jó. Az persze egy más kérdés, hogy ki az a harmadik fél, akit megbízunk, illetve hogyan felügyeljük az ő munkáját. Most ugye 2évig még nem nagyon van ugrálás ezügyben, de az azutáni időkre is 100%-ig egyetértek Szürkeszamárral: ha valaki tud jobbat, szóljon, de csak úgy kísérletezésből ne cseréljük le a mostani csapatot. Nagy valószínűséggel a cserével egyetlen dolog történne: máshol fájna. Akkor meg jobb egy már ismert fájdalmat elviselni, mint hozzászokni az újhoz. Egyébként - tartsatok igénytelennek - nem gondolom, hogy az AFM nem dolgozna rendesen. A számomra legzavaróbb dolgok egyértelműen néhány lakótárstól erednek (pl. bűz a kukák miatt, cigarettacsikk a sarokban, stb.). Azt gondolom, először magunk között kellene rendet teremteni valamilyen módon, utána meg még mindig lehet cseszegetni a közös képviseletet, ha továbbra se vagyunk elégedettek a lakásunk közvetlen környezetével.
Csak egy tipp: általában lépcsőházanként min. egy lakót szokás delegálni a számvizsgáló bizottságba. Az AL a közös képviseletet ellátó cégen keresztül úgyis képviselteti magát a társasház vezetőségében, ha jól értem.
Ha ez így megy tovább, javasolni fogom, hogy szereljenek kamerát a kukatárolóba is. Az ebből készített Best-of-Kuka válogatást kiírjuk DVD-re és bedobjuk minden postaládába.
Az pedig szerintem is reménytelen, hogy mi lakók lássuk el a társasház képviseletet. Ez a munka teljes embert kíván, jogi és műszaki ismereteket. És még egy fontos szempont: ha a képviseletet egy harmadik, fizetett személy látja el, hosszabb ideig marad meg a jószomszédi viszony a lakók között. Követeléseink ugyanis nem egymással, hanem a közös képviselettel szemben vannak és lesznek.
A szemétkérdéshez még annyit hozzáfűznék én is, hogy a kukák számának növelése csak az egyik - de nem szükségszerű - megoldás. Többször leírtuk már itt néhányan, hogy bizony nem használjuk ki a száz méterre lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetet. Véleményem szerint addig, amíg néhány lakótárs böhöm nagy kartondobozokat képes a szeméttárolókban hagyni, illetve felhalmozni az épület előtt (A lph), addig teljesen felesleges még több kukát beállítani. Aki odahordja a dobozait, arra várva, hogy valaki majdcsak eltakarítja, az valószínűleg még rengeteg olyan dolgot beletöm a ház kukáiba, aminek jobb helye lenne a hulladékgyűjtőben. Hogy honnan veszem a bátorságot, meg miért is dumálok bele mások dolgába, stb? Hát én bizony képes voltam egy kanapé, két szekrény, egy asztal, négy szék, a szobabicikli és a hifi teljes kartondoboz csomagolását felaprítani és elhordani a hulladékgyűjtőbe. Igen, időt vett el, de komolyan mondom, hogy jólesett - úgy is, mint fizikai munka.