Egy Nagy László - Éles ellentét óriási luxus a magyar kézilabdázásnak és főleg a Veszpréminek. Ezen kötelező lenne felülemelkedni és igenis fiókcsapatként kellene használni Éleséket. Nemzetközi kupában pallérozódhattak volna az oda irányított tehetségek és nem kellene hozzá nagy csoda, hogy ez a szint tartható legyen a Kisveszprémnél hosszabb távon is. Jól dolgoznak Nándiék.
Mindkettőtökkel maximálisan egyetértek, ugyanezek voltak a benyomásaim. Sok önellentmondás, ködösítés és félrebeszélés, de néhány releváns infót azért kaptunk.
Nekem pár kérdésem maradt azt illetően, amit a végén Matuz Krisztián is feszegetett (egyébként örülök, hogy belekérdezett "pikánsabb" ügyekbe is, nem megúszósra csinálta, pl. Lukács Pepe ügye), hogy mi lesz, ha Ilicsék távoznak?
- Mikor fogják azt mondani, hogy sikeres a szezon, és megérdemlik a bizalmat? A lehető legpesszimistább forgatókönyv az lenne, hogy megvan az MK arany, az elég lenne-e hozzá? Vagy mindenképp bajnoki cím és F4 elérése számít sikernek?
- Yahia kiesése mentség lehet-e egy bajnoki és BL bukta esetén?
- No meg, ha neadjisten úgy alakulna, honnan fogunk edzőt leakasztani júniusban...? és ki lenne olyan, aki elbírja a veszprémi pad nyomását...?
30 perc tömény nemsokminden....érdekes módon Lauge és Nenadic pótlásáról nem esik szó (Kosorotov esetleges érkezéséről).Ilic .Zorán meg akarjuk tartani egyik szavával ezt mondja másik szavával meg ,hogy sok lenne ennyi lövő több mint valószínű aki érkezik is jobb lövőben az 1.5 évre jönne akkor ezek szerint jövőre 4 jobb lővőt akarnak??a kis Pepetét az én fordításom szerint azért nem adták kölcsön mert személyes ellentét van Nagy és Éles között.Ilyen van, de Laci azért félre tehette volna ilyen esetben a személyes dolgokat és a játékos és fejlődését helyezhette volna figyelembe .Igazolásokat megfelelőnek tartja ElDeraa jó játékos és képes olyan teljesítményre amit évek óta látunk nála a válogatottba(hát itt Veszprémbe jól el dugta ezt a játékát).Ami a legjobb ha nem sikerül az idény akkor Iliccel nyilván énis távozok majd (nem hittem a fülemnek ,hogy ezt ő mondja magáról és fel vállalná a tetteiért a felelősséget )aztán jött a köv mondat de azért én nem annak a híve vagyok és nem támogatom azt,hogy 1-2 évente edzőt váltsunk ...😅🤌Sipivel nem tudtak meg állapodni?ez megint mi ?nyilván nem is akartak .Nem hinném olyan gázsit kért amit nem tudtak volna megadni .Nem tudom miért nem lehetett azt mondani ami valószínű az igazság is ,hogy légyszám felettivé vált és ezért nem kapott új szerződést..Szélsők marha jók Elisson igaz még annyira nem találja magát,60 perceket játszott előző klubjába ahol ki tudott igy teljesülni a játéka .Na most mikor ide igazolt Ilicék nem közölték vele a jövőbeli terveket ,h figyu nem fogsz 60 perceket játszani hanem csak 30 fog jutni ?nem biztos ha ezt tudja akkor jött volna.Nilsson meggyőzte őket az elmúlt időben mutatott játékával illetve ezen a poszton szeretnének 3 olyan beállóst aki képes jól védekezni .Nilsson sokat fejlődőtt de azért messze nem mondható róla ,hogy jól védekezne..Liget esetében mindig azt mondja ,hogy ha mutatja ,a jó játékot akkor meg kapja a lehetőséget majd az edzőtől is.Hát ő mutatta az Nb1 be az elmúlt fordulókban ,hogy tud ő lőni mégse kapta meg a Bl ben plusz 10 nél a lehetőséget..Szerintem belőle nem is akarnak és nem terv vagy lehetőség h lővőként szerepeljen ez csak a duma része . Nekem elég ködösre sikerült ez az interjú, de Nagy Lacitól már ezt megszokhattuk..
Siposnál valószínűleg azért volt a ködösítés, mert a Nilssonnal való megállapodás, felrúgta ott a korábbi elképzeléseket. Jó kérdés itt jól döntött-e a klub, majd az idő eldönti.
Megnéztem tegnap, elég vegyes érzéseim lettek, sőt összességében inkább elbizonytalanító volt a beszélgetés. Úgy érzem, hogy a játékospiacon inkább improvizálunk, mint tervszerűen hajtanánk végre a manővereket. A Magyar játékosokkal kapcsolatban nem érződik mi a stratégia. Jópár témában ködösítést érzek (pl Sipos szerződése), nincsenek kimondva dolgok. Lehet, hogy régen is így volt ez, de én más módon, más attitüddel képzelném el a menedzsment tevékenységet. Persze lehet, hogy rosszul látom.
A fontosabb információk:
- a jobb lövő posztján még nagy a bizonytalanság, nem akarjuk elkapkodni, nincs megállapodás senkivel.
- valamelyik lövő posztra akarunk egy nagybombázót, hogy nőjenek a variációs lehetőségek
- Ilicset meg akarjuk tartani
- Pepét azért nem adta Józsinak kölcsön, mert a Kisveszprémnél más a szakmai koncepció
- ha nem érjük el a kitűzött célokat NL és az edzőpáros valószínűleg távozik
Nagyon jó elemzés, köszönöm. Fogalmam sincs sem a Szeged büdzséjéről, sem a 3 Dusi jövedelméről, de eddigi igazolásaik alapján csodálnám, ha csomagban kifizetnék bérüket, ráadásul több évig. Igaz, Bánhidi is rekordösszeget kap, de rajta kívül nincs top játékosuk, inkább középmezőny.
Jól összeszedted, hasonlóan látom én is ezt a szövevényes, sok változós keringőt.
Kérdésedre válaszolva, Szegeden a szerződése jelenleg a hivatalos információk alapján Tönnessennek, Radivojevicnek, Blonznak, Rostának és Alilovicnak jár le. Ebből egyelőre Mirko távozása a biztos, akinek a helyére igazolták a norvég kapust, a többiekről nem volt még bejelentés, noha Blonz nyilatkozta, hogy Pastor nem marasztalja, de azóta ugye az edzőváltással nem tudom, milyen csavar lehet még az ő a történetben.
Kevesebb lett a 2,10-es óriásbombázó és a Magnusson, Kristjansson, Alex Dusi, Lauge féle egy-egyező királyok viszik a prímet eredményességben. Ezek az emberek viszont legtöbbször nehezebben oldják meg a védekező részét (ezért is ekkora érték Lauge). Ugyanakkor muszály veszélyesnek lenni kintről is ahhoz, hogy területeket lehessen nyitni. Kosorotovot azért is tartom jobbnak Kuleshnél, mert a támadójátékában benne lehetne minden szükséges kompetencia, a védekezése azonban neki is gyenge. Ezeken felül pedig ott van az a kérdés is, hogy vajon az edzők mennyire priorizálják a védekezést manapság? Látni vélek olyan tendenciákat, hogy a támadásra helyezik a hangsúlyt a játékos kiválasztásnál és egy aprólékosan összehangolt csapatvédekezést próbálnak összerakni, akár kevésbé erős védőjátékosokból.
Érdekes figyelni, hogy egyik-másik edző, hogyan is próbálja összerakni a puzzle-t.
Szerintem még bármi lehet ebből az edző keringőből, mert a Kielce helyezet még rátett egy lapáttal, ebből nagyon jól is kijöhet a Szeged is akár, de hoppon is maradhat ugyanis:
Raúl Gonzálesz volt a Szeged kiszemeltje, viszont így a PSG-nek edző kell, tárgyaltak is Xavi Pascual-al azonban Ő, sokak meglepetésére hosszabbított Bukarestben, így viszont a PSG edző nélkül maradna, így kezdődtek meg a Gonzálesz maradásáért mégis (a korábban már tényként kezelt, azaz hogy nem marad) a tárgyalások. Nos ebbe kavart közben be a Kielce, mint új szereplő, továbbra is az a kérdés mekkora ott a gond, mert ha nagy és tényleg Talant családostul kénytelen távozni, akkor azért ebbe lehet nem a Szeged nyerne, hiszen nyilván a PSG-nél is felmerült így már a Talant klán is mint pótlás, ha minden igaz Párizsban nincs pénz gond, így kétlem hogy kihagynának egy ilyen lehetőséget, azaz Talant megszerzését, a kérdés persze nem ilyen egyszerű, mert az is lehet Kielcében nincs is akkora gond, azaz elég a létszám felettieket elengedni, esetleg pár előnytelen szerződésből kiszállni, PSG pedig marasztalja Gonzáleszt és így Szegedre nem jut ezekből az edzőkből. De az is lehet akár, hogy jövőre az egész Dusiklán már Szegeden táborozik... jó kis móka ez most. Nekünk pedig okosan kell nézni az esetleges lehetőségeket, ahogy Vujovicsnál ezt is tesszük ha igazak a pletykák. Még ami fontos, korábban írta valaki, Szegeden is vannak szerződések, az oké hogy az edző megy, de ezenk kívül kinek jár még le ott? Pl ha jönne Talant + a fiai + franciák, hogyan lehetne kiszállni az ottani szerződésekből?
Igen szerintem is Kielce jó csapat jó játékosokkal,de pont olyan poszton nincs kiemelkedően jó játékosuk amire nekünk szükségünk lenne.Ha akarunk valakit a hiány posztjainkra akkor bizony pénztárcába kell nyúlni ,mert nemigen van és lesz a jövőben top játékos szabad aki valóban erősítés lenne.Ahogy előttem is írtak egy Sandell vagy egy Fabregas nem" csinál nyarat" .. ha top pozíció nincsenek rendben ők se tudnak csodát tenni.Klubb részéről nagy hibának érzem ,hogy elengedi Nenadic-Lauge párost és nincs megfelelő helyettesük a pótlásukra.Sajnos Nilsson se tud ugy működni ,ElDeraa-val mint tette azt Nenadiccal!Cassado pedig ahogy láttam a játékát szinte teljesen pontosan olyan mint az egyiptomié.Kosorotov jó játékos aki elférne nálunk is de nem első számú lövőben hanem pl egy Lauge szintű mögött kiváló játékos lenne.Láthatjuk klubjában se elsőszámú lövő vagyis legalábbis egy szinten van Lucinnal.Szó -szó ..kicsit kesze-kuszának érzem a jövő évekbeli keretet mert vannak pozíciók ahol rendben vagyunk de evvel szöges ellentétben vannak ahol nem !ezen mindenképp változtatni kell ha akarunk valamivel többet a final 4 be jutáson felül is .
Számomra úgy tűnik, hogy a modern kézilabda egyre inkább abba az irányba tart, hogy azok a csapatok nyernek, akik keveset lőnek 9 méteren túlról.
Dika Mem hatékonysága az egyik legjobb távolról és ő is "csak" kb. 50%-al lő 9-en túlról. Ha egy csapat 50%-os lövési hatékonysággal fejezi be a támadásait, az manapság szinte biztosan kikap. (Pl. Gidsel lövőhatékonysága jellemzően 80% fölött van...)
Számomra úgy tűnik, hogy a távoli lövések (és a nagy lövők szerepe), főleg arra redukálódott, hogy főleg akkor lőnek távolról, ha a többieknek közelebbről nem megy.
Érdekes, hogy milyen erős a Kielce, mégis, nekem is csak ez a három játékos jutott eszembe akiken elgondolkoztam, hogy jövőre akár erősítés is lehetne. A helyzet az, hogy azokon a posztokon (balátlövő, irányító) ahol a Veszprém gyengébbnek tűnik jövőre, pont a Kielce sem túl erős.
Mert azért valljuk be, Kaddah legalább akkora zsákbamacska mint El-Deraa.
Remili nekem az egyik kedvenc játékosom, de Sandell és Yahia mellé/helyett nem sok értelme nem lenne szerintem. Ezek a játékosok az én szememben nagyjából egy szinten vannak. (persze erről lehet vitatkozni, de szerintem erősen forma és szerencsefüggő is, hogy mikor melyik a hatékonyabb) Én speciel bízok benne, hogy jövő szeptemberben Yahia már bevethető lesz (anno Lauge is decemberben sérült meg, és következő szeptemberben még ha nem is top formában, de már játszott, persze volt akinél valamivel hosszabb ideig tartott a visszatérés), és akkor Sandell + Yahia jövőre megoldja a jobbátlövő posztot.
Nahi szerintem is jó lehetne, őt Elisson helyére el tudnám képzelni, tényleg, különösen mivel ő jó kettes védő is. Ha jövőre a balátlövő posztot nem az El-Deraa + Casado duóval akarja a csapat megoldani, hanem esetleg egy olyan játékossal aki csak a szélen tud védekezni, akkor különösen értékes lehet egy ilyen szélső.
Szerintem ketten emelkednek ki a jelenlegi felhozatalból, Landin és Perez de Vargas. Utánuk jönnek a többiek( Wolf,Rodri,Palicka,Nielsen,Gerard,Buric,Milosavljev,Cupara...) akiket már nehéz rangsorolni. Én csupán szimpátia alapján írtam, hogy Rodrit választanám. Szerencsére kapusposzton nagyon rendben vagyunk.
Én úgy gondolom, hogy Wolff az öt legjobb közt van. Elég sokszor láttam védeni és 10-15 meccsekként van egy nagyon gyenge meccse. Rodrinak viszont jóval többször van olyan, amikor szinte nem is találkozik a labdával. Ebben jobb Wolff.
Egyetértek Veled, szerintem is más kategória edzőként Talant, mint Ilić. A fiai közül Alexnek bárhol helye lenne a csapatban, Daniel nem klasszis.
Ha a Kielce csökkenteni akarná a költségeit, megtehetné, hogy elengedi a Dusi klánt és a franciákat és felállhatna többi játékosával, jobbátlövőben pl. Vujovic és Packowski. Ha annyira nagy lenne a baj ( szerintem egyébként nem) akkor ilyesmiben gondolkodnának.
Én meg úgy látom, hogy ha Talant Szegedre menne edzőnek, akkor egy ideig nem kéne bővítenünk a serleg terem polcait az Arénában... Minden tiszteletem Momóé, de pusztán sportszakmai megközelítésből bármikor cserélném Talantra.
Nem bánnám ha jönne Dusebajevev Szegedre, mert avval csak erősődne a Szeged és színvonalasabb meccseket tudnánk játszani velük.Igazából én Remilin és Sicko-n kívűl nem hoznák senkit mert akkor eléggé túl lenne terhelve egy két pozíció ha máshova még erősítenénk .