Keresés

Részletes keresés

VEE Creative Commons License 2013.06.24 0 0 4394

Bingó! Lám, másnak ez nem volt újdonság, ugyanis én még nem láttam ilyent. Ez mindenki előtt ismert volt?

Ezen a vasúti pályán úgy tud átmenni a vonat Magyarországról Romániába Kárpátalján keresztül, hogy nem kell áttenni a vagonokat szélesebb síntávolságú kerekekre.

Előzmény: scsabi (4392)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.24 0 0 4393

Ez azonban valóban Európa földrajzi középpontja.

1887-ben a Monarchia Térképészeti Intézete pontosan kimérte ezt a pontot.

Oly értelemben középpont, hogy meghatározták a legszélső pontokat mind a négy égtájon és megfelezték. A pont pont ide esett.

Előzmény: Archimédesz (4388)
scsabi Creative Commons License 2013.06.24 0 0 4392

Fonódott, kétnyomtávú vágány - gondolom valahol Kárpátalján. A fényesebb, gondolom az 1520-as, a baloldali az 1435-ös. Amúgy az Ágcsernyű-Királyháza-Halmi vonalon végig van normál pálya, ugynúgy felfelé Ungvárra, illetve a Kisszolyva-Lavocsne-Lemberg vonalon Munkácsig. Munkács alatt, Sztrabicsevó/Mezőterebes állomáson van egy nagy normálnyomtávú pályaudvar, illetve vasúti gázátfejtő.

Előzmény: VEE (4391)
VEE Creative Commons License 2013.06.24 0 0 4391

Lehet, hogy túl egyszerű a kérdés: mi ez a furcsa sín?

Boszorka Creative Commons License 2013.06.24 0 0 4390

Mi viszont ma értünk haza Berlinből, ahol egy barátunk lányának ez esküvői buliján voltunk. Belin mindig szolgál uj és ujabb élményekkel. Most az első, az új és hatalmas főpályaudvar volt, ami légkondicionált!!! Télen fűtik, nyáron hűtik. Mindez 4 emelet nagyságban. A vonatok 4 szinten közlekednek. Számomra igen imponáló volt.

Közben persze ott is 37 fok volt, ami meglehetősen hátráltatta a városnézést. Tetszettek a villamosok, amik normálisak belül, nincs lépcső és magasított ülés, ennek ellnére combino jellegű és klimatizált persze.  Az S-Bahn szerencse dolga. Volt amit fűtöttek, de a modern kocsikat már hűtik. 4 éve nem voltam most ott és megint rengeteg újat építetettek, hoztak helyre és újitottak fel. Berlin egy nagyon élhető város. Sok a  zöld és a víz.

Előzmény: Goldman Emma (4380)
VEE Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4389

A vereckei emlékmű megrongálódott, amikor ukrán nacionalisták autógumikat égettek körülötte, de rendbe hozták, a nyílás alatti márványtömböt kicserélték. Most békén hagyják, mert megegyeztek abban, hogy 100 méterrel lejjebb felállíthattak egy ukrán emléket keresztekkel.

Előzmény: Alexander Demeter (4387)
Archimédesz Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4388

Ó, az „Európa közepe” címét büszkén viseli vagy egy tucat hely a kontinensen szerteszét.

Előzmény: Alexander Demeter (4384)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4387

A vereckei emlékmű most éppen áll?

Előzmény: VEE (4386)
VEE Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4386

Majdnem így néz ki a munkácsi vár, csak éppen a turul szobortól pár méterre egy annál sokkal magasabb rúdon egy hatalmas ukrán zászló lobog...

Előzmény: Alexander Demeter (4382)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4385

Re ballagás: úgy veszem észre, itthon is hódít ez a divat, hogy menyasszonynak álcázzák magukat a ballagók. Kicsit érthetetlen egy olyan társadalomban, ahol a fiatal lányok jelentős része még jó ideig nem - vagy sosem - megy férjhez.

Khm. Vagy érthető. :)

Munkácsról három emléket őrzök: a várat, ahol a világ legrettenetesebb kiállítása után mosdót kerestem volna; a lakótelepet, ahol a papámék 42-ben laktak; és egy külvárosi kocsmát, ahol mindezek után muszáj volt szto gram vodkát innom. De hát - juhé - ma is itt vagyok. És mondom, azóta sok víz lefolyt mindenféle folyókon.

Előzmény: Alexander Demeter (4381)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4384

Ja, és külön kitér az írás, hogy ez Európa közepe, mind a hosszúsági, mind a szélességi fokokat tekintve.

Előzmény: Alexander Demeter (4383)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4383

Terebesfejérpatak, Európa közepe - jelzőoszlop.

A tábla közelről:

Szöveg átírva:

Locus Perennis
Dilicentissime cum libella
librationis quae est in Austria
et Hungaria confecta cum
mensura gradum meridionalium
et paralleloumerium Europeum.
MDCCCLXXXVII.

Azaz:

Ez egy állandó, pontos és örök hely, amelyet egy nagyon pontos, Ausztria-Magyarországon készült különleges hosszúsági és szélességi mérőműszerrel állapítottak meg. 1887.

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4382

Munkácsi vár és turul:

A várvédő Zrínyi Ilona fiával, Rákóczi Ferenccel:

Előzmény: Alexander Demeter (4381)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4381

Munkács gyönyörű, legalább is a túristajárt helyek. A többi - hááát ...

De érdemes megnézni.

Sőt kell. Én saját szervezésben voltam többször is.

Ballagás a viski magyar gimnáziumban.

Előzmény: Goldman Emma (4380)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4380

Abszolúte észrevettük, és gondoltam is, hogy most zajlik a Kárpátalja-túra. Örülök, hogy jól sikerült! Jó tíz éve már, hogy rémes élményem volt Munkács - édesapámék gyerekkori emlékkeresése okán -, de bizonyára ott is sok minden megváltozott azóta. Viszont az utakra pont így emlékszem: kész Vidám Park, csak keveset lehet röhögni.

Előzmény: VEE (4379)
VEE Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4379

Lehet, hogy nem vettétek észre, de pár napot távol voltam. Egy kárpátaljai ötnapos úton (ahol rengeteg fecskét és verebet láthattunk, hallhattunk). Nézzétek meg a karpateuropa.hu honlapon a Kárpátalja – Vereckei-hágó utat, mindenkinek ajánlom.

Külön busszal a határhoz közeli – magyar mobilhálózattal elérhető! – Bene falu magánházainál volt a szállás tökéletes komforttal, olyan reggelivel és vacsorával, aminél ízesebbet, bőségesebbet elképzelni sem lehet. A helyben lakó idegenvezető is profi volt, minden percre pontosan a program szerint történt.

Akinek olyan szerencséje volt – mint nekünk –, hogy a falu polgármesterénél kapott szállást, az ő étkezés közbeni és utáni szövegétől ámulhatott el, ugyanis nálunknál jobban ismeri az itteni helyzetet és személyesen a politikusokat minden oldalról.

Az épületek szerények, a falukép olyan, mint nálunk egy szegény tolnai vagy borsodi község látványa. Sok ház nincs befejezve, bevakolva, mert lassan haladnak, ahogy gyűlik pénzük, mert hitelt nem vesznek fel. A személyautók tragikusan régiek, az Ikarus buszok pedig a modernek közé tartoznak. Az emberek (inkább a nők) viszont szépen és divatosan öltözöttek, legfeljebb a vastag talpú cipők későn odaérő divatja feltűnő...

Egyetlen tragikus élményünk a mellékutak állapota, ugyanis a sűrű és mély lyukak miatt az autók úgy szlalomoznak lassan menve, mintha mindannyian részegen vezetnének.

John Howard Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4378

Én a met.hu radarját meg villámképét szoktam nézegetni. Annyival jobb (szerintem), hogy nem egy, hanem három órányi előzményt mutat, így jobban láthatók a tendenciák.

Előzmény: nofRETRO (4377)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4377

Köszönöm! :)

Tényleg elállt, kint kellemes hűs a levegő. Már csak helyet kell cserénie a benti meleggel.

Virrasztanom kell, mert nem merem nyitvahagyni az ablakokat, tekintve hogy üvegezettek.

Az időkép radarját én is figyelem, de este mindig azt láttam, hogy az igéretes foltokat elfújja a szél, más irányba. Ezért nem reménykedtem túlzottan.

Előzmény: Krampulák (4376)
Krampulák Creative Commons License 2013.06.23 0 0 4376

Jelentés a Bajza utcából: tizenöt perce közepes, pár percig tartó zuhé, de most már épp csak csepereg, remé nyt keltő dörgésekkel. A belinkelt honlap szerit az elkövetkező három órában lehet itt még bármi is.

Előzmény: nofRETRO (4375)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4375

Épphogy leírtam, futhattam, hogy utolérjem az ajtót. Ömlik. A meleg meg bentmaradt.

Előzmény: nofRETRO (4374)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4374

Szóljatok, ha valahol esik, itt csak dirreg-durrog.

Előzmény: Goldman Emma (4373)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4373

Na azért!

Előzmény: Krampulák (4372)
Krampulák Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4372

Ne aggódj, jön az utánpótlás:

http://www.idokep.hu/radar

Előzmény: Goldman Emma (4371)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4371

Kicsit én is elkapkodtam az örvendezést, de a pár csepp előtt fél órán át gyönyörködtem az artisztikus villámokban. Mindenesetre az erkélyen már elviselhető a hőmérséklet.

Előzmény: nofRETRO (4369)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4370

Ékezetek nélkül érdekesebb :)

Előzmény: Krampulák (4368)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4369

Ne mondd, egy csepp esőt sem látok. Ez nem igazság :)

Előzmény: Goldman Emma (4367)
Krampulák Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4368

Hogy ne szenvedj hiányt, küldöm az ékezetes magánhangzókat: á Á é É í Í ó Ó ö Ö ő Ő ú Ú ü Ü ű Ű.

: )

Előzmény: Boszorka (4366)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4367

Végre esik...

(Ha nekem valaki két hete azt mondja, ennek örülni is lehet... :-) )

Boszorka Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4366

Nalem a szarkak es a dolmanyosok setalnak a kertben, eleg illetlen modon.

Elnezest de pillanatnyilag nincs ekezetem, szalloda.:-(

Előzmény: manhattani (4351)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.22 0 0 4365

Nem tudom, hogy simán öregszem-e vagy amiatt van, hogy két hete még fáztunk, de paff vagyok ettől a melegtől. Az utcára sincs erőm lemenni. Az imént feltaláltam a répás-zelleres omlettet, mert csak ezek voltak a hűtőben. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!