Bingó! Lám, másnak ez nem volt újdonság, ugyanis én még nem láttam ilyent. Ez mindenki előtt ismert volt?
Ezen a vasúti pályán úgy tud átmenni a vonat Magyarországról Romániába Kárpátalján keresztül, hogy nem kell áttenni a vagonokat szélesebb síntávolságú kerekekre.
Fonódott, kétnyomtávú vágány - gondolom valahol Kárpátalján. A fényesebb, gondolom az 1520-as, a baloldali az 1435-ös. Amúgy az Ágcsernyű-Királyháza-Halmi vonalon végig van normál pálya, ugynúgy felfelé Ungvárra, illetve a Kisszolyva-Lavocsne-Lemberg vonalon Munkácsig. Munkács alatt, Sztrabicsevó/Mezőterebes állomáson van egy nagy normálnyomtávú pályaudvar, illetve vasúti gázátfejtő.
Mi viszont ma értünk haza Berlinből, ahol egy barátunk lányának ez esküvői buliján voltunk. Belin mindig szolgál uj és ujabb élményekkel. Most az első, az új és hatalmas főpályaudvar volt, ami légkondicionált!!! Télen fűtik, nyáron hűtik. Mindez 4 emelet nagyságban. A vonatok 4 szinten közlekednek. Számomra igen imponáló volt.
Közben persze ott is 37 fok volt, ami meglehetősen hátráltatta a városnézést. Tetszettek a villamosok, amik normálisak belül, nincs lépcső és magasított ülés, ennek ellnére combino jellegű és klimatizált persze. Az S-Bahn szerencse dolga. Volt amit fűtöttek, de a modern kocsikat már hűtik. 4 éve nem voltam most ott és megint rengeteg újat építetettek, hoztak helyre és újitottak fel. Berlin egy nagyon élhető város. Sok a zöld és a víz.
A vereckei emlékmű megrongálódott, amikor ukrán nacionalisták autógumikat égettek körülötte, de rendbe hozták, a nyílás alatti márványtömböt kicserélték. Most békén hagyják, mert megegyeztek abban, hogy 100 méterrel lejjebb felállíthattak egy ukrán emléket keresztekkel.
Re ballagás: úgy veszem észre, itthon is hódít ez a divat, hogy menyasszonynak álcázzák magukat a ballagók. Kicsit érthetetlen egy olyan társadalomban, ahol a fiatal lányok jelentős része még jó ideig nem - vagy sosem - megy férjhez.
Khm. Vagy érthető. :)
Munkácsról három emléket őrzök: a várat, ahol a világ legrettenetesebb kiállítása után mosdót kerestem volna; a lakótelepet, ahol a papámék 42-ben laktak; és egy külvárosi kocsmát, ahol mindezek után muszáj volt szto gram vodkát innom. De hát - juhé - ma is itt vagyok. És mondom, azóta sok víz lefolyt mindenféle folyókon.
Locus Perennis Dilicentissime cum libella librationis quae est in Austria et Hungaria confecta cum mensura gradum meridionalium et paralleloumerium Europeum. MDCCCLXXXVII.
Azaz:
Ez egy állandó, pontos és örök hely, amelyet egy nagyon pontos, Ausztria-Magyarországon készült különleges hosszúsági és szélességi mérőműszerrel állapítottak meg. 1887.
Abszolúte észrevettük, és gondoltam is, hogy most zajlik a Kárpátalja-túra. Örülök, hogy jól sikerült! Jó tíz éve már, hogy rémes élményem volt Munkács - édesapámék gyerekkori emlékkeresése okán -, de bizonyára ott is sok minden megváltozott azóta. Viszont az utakra pont így emlékszem: kész Vidám Park, csak keveset lehet röhögni.
Lehet, hogy nem vettétek észre, de pár napot távol voltam. Egy kárpátaljai ötnapos úton (ahol rengeteg fecskét és verebet láthattunk, hallhattunk). Nézzétek meg a karpateuropa.hu honlapon a Kárpátalja – Vereckei-hágó utat, mindenkinek ajánlom.
Külön busszal a határhoz közeli – magyar mobilhálózattal elérhető! – Bene falu magánházainál volt a szállás tökéletes komforttal, olyan reggelivel és vacsorával, aminél ízesebbet, bőségesebbet elképzelni sem lehet. A helyben lakó idegenvezető is profi volt, minden percre pontosan a program szerint történt.
Akinek olyan szerencséje volt – mint nekünk –, hogy a falu polgármesterénél kapott szállást, az ő étkezés közbeni és utáni szövegétől ámulhatott el, ugyanis nálunknál jobban ismeri az itteni helyzetet és személyesen a politikusokat minden oldalról.
Az épületek szerények, a falukép olyan, mint nálunk egy szegény tolnai vagy borsodi község látványa. Sok ház nincs befejezve, bevakolva, mert lassan haladnak, ahogy gyűlik pénzük, mert hitelt nem vesznek fel. A személyautók tragikusan régiek, az Ikarus buszok pedig a modernek közé tartoznak. Az emberek (inkább a nők) viszont szépen és divatosan öltözöttek, legfeljebb a vastag talpú cipők későn odaérő divatja feltűnő...
Egyetlen tragikus élményünk a mellékutak állapota, ugyanis a sűrű és mély lyukak miatt az autók úgy szlalomoznak lassan menve, mintha mindannyian részegen vezetnének.
Én a met.hu radarját meg villámképét szoktam nézegetni. Annyival jobb (szerintem), hogy nem egy, hanem három órányi előzményt mutat, így jobban láthatók a tendenciák.
Jelentés a Bajza utcából: tizenöt perce közepes, pár percig tartó zuhé, de most már épp csak csepereg, remé nyt keltő dörgésekkel. A belinkelt honlap szerit az elkövetkező három órában lehet itt még bármi is.
Kicsit én is elkapkodtam az örvendezést, de a pár csepp előtt fél órán át gyönyörködtem az artisztikus villámokban. Mindenesetre az erkélyen már elviselhető a hőmérséklet.
Nem tudom, hogy simán öregszem-e vagy amiatt van, hogy két hete még fáztunk, de paff vagyok ettől a melegtől. Az utcára sincs erőm lemenni. Az imént feltaláltam a répás-zelleres omlettet, mert csak ezek voltak a hűtőben. :)