Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Neked (a termelőnek) adottak a költségeid, ez független az elszámolástól.
A bevételed viszont nem az, ugyanis az nagyban függ a felhasznált/kitáplált energia arányától, amennyiben elválasztjuk egymástól a fizetendő és a kapott árakat.
A jelenlegi éves szaldós elszámolási rendben ennek a kettőnek egyazon értéke van a termelő nulla vagy annál kisebb termelése esetén.
A függvénynek két szélsőértéke van.
Az egyik esetben minden mennyiséget magad felhasználsz, a másik pedig az, amikor mindent eladsz.
Nem kölönbség alapú elszámolás van a családi házas termelőknél?
Ez per pillanat éves szinten értékel, ezért igen kedvező, mert 100%-on veszi át.
A különbség alapú elszámolást azonban lehet ennél rövidebb időszakokra is értelmezni, negyévekre, hónapokra is. (Ez ma is lehetőség)
Sőt, ennek a szélsőértéke az a helyzet, amikor a termelő az összes pillanatnyi fölöslegét kitáplálja és azt neki rögtön többletként számolják el!
A példaszámítás arra az összefüggésre mutat rá, hogy amennyiben egy rendszer pénzügyi eredményessége egy elszámolás függvénye, akkor az elszámolás megváltozásával milyen eredményességi kockázatok érvényesülhetnek.
Amit aztán a vagy figyelembe vesz valaki, vagy nem!
Ám ehhez legelőször is ezt a kockázatot fel kell ismernie, az összefüggés ismerete nélkül pedig ez kizárt.
Nem kölönbség alapú elszámolás van a családi házas termelőknél?
Például.
1. Ha a példabeli napelemmel megtermelt villanyhoz alkalmazkodom a fogyasztással, éppen annyit és akkor használok el amennyit termel, akkoe éppen 23 Ft-kWh lesz a költség.
2. Ha ugyanezt megteszem a hálózati elszámolós, oda-vissza forgó órával, hogy éves átlagban éppen 0 kWh fogyasztást produkálok a hálózat felől, tehát éppen annyit fogyasztok amennyit a rendszerem termel, akkor mi alapján számláznak nekem ki átlag 13 Ft/kWh-t?
Tehát ha 3kW manapság kijönne 930eFt-ból (6év*3100kWh*50Ft), akkor reális a dolog.
Nem jól számolsz.
Ez a napelemek ára tartószerkezettel, felrakással.
A többi?
Olyan 500 Ft/kW magasságában futnak az árak (ha jól sejtem), tehát az az 1,5 milla a reális, ekkor viszont a durva megtérülés: 1 500 000/3100*50 = évi 155 000 Ft vagyis durván 10 év a kapott eredmény.
Az 5-6 éves megtérülés úgy jön ki, hogy figyelembe kell venni az energia árak emelkedését, mert a mostani ár nem marad ennyi.
A másik, hogy a napelemek által termelt villamos energia sincsn ingyen, pontosan számítható az ára.
Példánál maradva:
Legyen a rendszer élettartama 25 év, és az éves hozam évi 3100 kWh, így öszesen megtermel 65100 kWh energiát.
1 500 000/65 100 = 23,04 Ft/kWh
Tehát ha valaki ezt egyösszegben és előre kifizeti, akkor neki az elkövetkezendő 25 évben ennyibe fog lerülni a villamos energia.
Feltéve, hogy nem fog az elszámolási rendszer megváltozni !!!!!
A megtermelt energia 2/3-a a szolgáltatónak átadott majd viszakapott energia, így ennek a résznek az ára az elszámolástól függ.
Ha és amennyiben (pusztán az érthetőség kedvéért) ennek a résznek az átvétele a mai energiaáron történne, (az ma 22 Ft/kWh) ami az éves szinten történő többletbetáplálás elszámolását tekintve ma is érvényes, akkor a képlet a következőképpen alakul át:
A 65100 kWh energia 2/3-a = 43 400 kWh
A 22 Ft az 50 Ft-nak a 44%-a, így a 43 400 kWh helyett annak csak a 44%-val számolunk, vagyis 19 096 kWh-val.
A 65100 kWh energia 1/3-a = 21700 kWh
Az új számítás alapja a megtermelt energia mennyiségének vonatkozásában:
21700 + 19096 = 40796 kWh
Ez legyen az új osztó:
1 500 000/40796 = 36,7 Ft/kWh
Az új megérülés: 3100 kWh/év * 36,7 Ft= 113,770 Ft/év
1 500 000/113,770 = 13,18 év (durva megtérülés)
Közben a szolgáltatól műszaki értelemben ugyanúgy függ az energiaellátása, mint eddig!
Na, ezt az összefüggést nem szokták a mélyen tisztelt ügyfél előtt kiemelni!
A topikban többször felmerült tapasztalati kulcsszám az egy kW napelemmel Mo-t megtermelhető éves energiamennyiség 1100kWh. Tehát ha 3kW manapság kijönne 930eFt-ból (6év*3100kWh*50Ft), akkor reális a dolog.
Totál kezdő vagyok a témában, ezért szeretnék kis segítséget kérni. Faterom boldogan mesélte tegnap, hogy csináltat a házukra napelemet, és akkor milyen jó, mert nem lesz villanyszámla, x év alatt megtérül.
Évi 3100 kWh fogyasztást szeretne ezzel megoldani.
Talált neten vmi céget, akik másfél millióért adtak neki ajánlatot. Azt mondták, hogy éves elszámolás van elművel a nettó fogyasztás/termelés alapján. Így 3100kWh és jelenlegi árak mellett kb 5-6 év alatt térül meg a beruházás.
Ez tényleg ennyire egyszerű, és müxik is így, vagy csak el akarnak adni neki egy adag napelemes cuccot, és majd x idő múlva derül ki, hogy mégse termel annyit, mégis marad x villanyszámla, és a kft addigra eltűnik... ?
Pár ismerős kezdett kételkedni benne, de ők se szakmabeliek, szerintük ott kezdődnek a gondok, hogy ha több a fogyasztás mint, amit termel, mert ilyenkor nem adódik össze a hálózat+termelés, hanem átvált hálózatra a rendszer. Tényleg így van?
Gondolkodtam én is a megtérülésen és arra jutottam , hogy kb 2 millio Ft -ba kerülne egy 1.5 KW -os rendszer ami havi 10- 15.000 Ft villanyszámlának helyettesítene.
Ezt a beruházandó összeget fektesd be egy Bp-i garázsba (vagy teremgarázsba).
Egy garázs a városban kb havi 20.000 Ft -ért kiadható ( köszönhetően az egyre dráguló parkolási díjnak is ).
Így nincs szükség a szerelési munkákra a tetőn, nincs karbantartás, stb...
A bérbeadás bevételéből kifizeted a havi villanyszámlát és még marad 5 -10 e Ft a zsebedben.
Az ingatlanárak emelkedésével a bérletidíj is növekedni fog .
20 éve még 100 e Ft volt egy garázs ma 2.000 000 Ft .
Ennél jobb érv nincs arra , hogy érdemes e napelemekbe beruházni.
Nem kell "izgulni" úgy néz ki, nem lesz elég pénz a jelentkező igények kielégítésére.
Hétvégén beszéltem bankos takarékszövetkezetes emberrel és jelezte, ők (a takszövök híresek a rugalmas megoldásokban, a finanszírozási feltételek kedvezőbb meghatározásában) valószínűleg kevesebb összeget kapnak, mint amennyire szükség van, jelentkező vállalkozási szféra többet tudna "felvenni"
Én most kezdtem olvasgatni a fórumot, nem vagyok jártas a napelemekben sem. De ha jól emlékszem Németországban kevesebb a napos órák számam, mint nálunk. Utánanéztem egy napelemnek és eltérő adatokat találtam, konkrétan:
- a német adatlap alapján: Collector éves hozam (ITW 5m ²): 502 kWh / m²
- a magyar adatlap alapján: Napkollektor éves hozama (ITW 5m2): 462 kWh/ m2K