Sziasztok!
Még nem volt elsőtermésem a fügémen. Most van öt db, a mérete megfelelő. Kb egy hónapja már nem nőlnek. Mikor várható hogy megérnek? Már a másodtermés is szépen mutatkozik.
Köszönöm a válaszokat.
Így van, amik vagy beérnek vagy sem azok a másodtermések, ezzel a módszerrel mint írtam garantáltabban beérik, mivel a termések hamarabb megjelennek, és a fa több energiát tud fordítani a termésre, mint sem a növekedésre.
Az hülyeség, hogy rengeteg oldalhajtást hoz, ugyan előfordul, hogy a végén elkezd másodhajtást hozni, de azt kiskorába kitöröd, vagy azt is visszacsíped és megáll vele.
Az eddig gyönyörű egészséges fügefámat ellepték ezek a rohadék ki hernyók.
Mi a csudát lehetne ellene tenni?
Olyan hatalmas a fa, hogy csak helikopterről lehetne a tetején lakozókat levágdosni, ráadásul nagyon fürgén ugrál ki belőle a hernyó, semmi esély rá hogy nem terjesztem el még jobban.
Köszi az infót, kicsit tisztul a kép. Egy helyen olvastam, hogy az előző évi vesszőn terem a füge, ezért ott vártam. Azért csodálkoztam, hogy az idein vannak "pattanások". Akkor ezek lesznek, amik télig vagy megnőnek, és beérnek, vagy nem?
A legtöbb hajtás csúcsát már korábban leszedtem, de más okok miatt. Több vessző is van, ami a föld közeléből indult tavaly, idén folytatta a nővést, nem akartam, hogy még hosszabb egyenes pálca legyen, és szintén olvastam valahol, hogy ezt a beavatkozást azzal "bosszulja meg", hogy elkezd vadul oldalhajtásokat hozni. Persze csak találgatok, hogy tényleg így van-e, mindenesetre, a tetején már van két rügy.
A füge elég későn hajt ki. Lehet, hogy ezért furcsa neked, de elképzelhetőnek tartom, hogy a vesszők nem fásodtak be eléggé, és fagyássérülést szenvedtek az ágvégeken, ez még késleltetheti a kihajtást.
Tavasszal azért, nem láthattál rajta kis fügéket, mert az elsőtermést a többéves hajtásvégeken szokta hozni a füge, majd jövőre meglátod, tavasszal április környékén, hogy lesz már rajta elsőtermés vagy sem.
A másodtermését a füge, az az évi hajtások levéltöveiben hozza. Kb 2 hete kezdtek el megjelenni nálam az első kis jövevények. Úgyhogy nálad is itt az ideje hogy kibújjanak. Ha adhatok egy tippet, a hajtásvégek visszacsípésével meggyorsíthatod a terméskötődést, emelett még a füge nem használ feles energiát a hajtásnövekedésre, és hamarabb befásodik, ezáltal még a fagyállósága is növekszik, tehát mindenképpen ajánlom.
Tavaly(vagy tavaly előtt) tavasszal vettem egy apró fügét cserépben. Két apró bogyó volt is rajta, ami később lefonnyadt. Gondosan kiültettem, de sajnos nem a téli fagy, hanem a nyári kutyavész vitt el néhány ágat, de őszig szépen újranőtt. Télire. Betakartam, ahogy olvastam, tavasszal - igaz elég későn - ki is levelezett, azóta sokat nőtt, már majdnem ember magasságú, és szép terbélyes. Nem sokat értek a fügéhez, és hiába keresgéltem, csak általános infókat találtam mindenhol, így már tavasszal vártam, hogy meglátom az első apró fügéket, de semmi. Most, hogy tele van levéllel, meg fél méteres új hajtásokkal, látok több apró pattanást az idei hajtások levéltöveiben. Elképzelhető, hogy ezekből lesz füge? Hetek óta ugyanúgy néznek ki, egy-egy mm-t nőttek. Egy van, aminek mintha pár millis szára is lenne, de fügére nem hasonlít.
Ez így lehet normális? Van olyan füge, ami így későn kezd el "virágozni"?
koszi, szoktam azt is nezni es a fagyturo topikot is, de biztosan nem allok neki vegigolvasni oket, egyelore csak a fugere vagyok rakattanva es van meg egy fiatal jujubam az egzotikus novenyek kozul. A kiwi, pawpaw, kaki nevelese elegge macerasnak tunik nekem. Budapesten a pesti oldalon sik terepen lakom az egyik kulso keruletben, kertvarosi ovezetben.
melohelyem szomszedsagaban levo fa, talaltam rajta 1db aszalodo termest, a tobbi elsotermes meg zold allapotban van, es mar jon rajta a masodik hullam is.
Ma kaptam egy ismerősömtől egy kilós kecskesajtot, nem házi hanem bolti, de a Kecskekirálynő névre hallgat, fehérpenészes vékony kérge alatt egy nagyszerű, lágy, krémes állagú de a közepén keményebb belsővel.
Na ebből lehetett volna ma este fejedelmi vacsora némi rukkolával, nyersen vagy grillezve ha lenne már érett füge itthon!
De nincs még. :(
Viszont a sok esőtől idén extra nagy termések lesznek szerintem... :)