Gondoltam írok neki, valamit picit félrenézhetett.
Tisztelt gargoylemobiloil!
Csak egy kis tájékoztatásképp írom, ez valamivel a háború után készült. (legkorábban is 1960-ban, egészen '82-ig a kis, váltós Jawákon volt.) Üdv.:
- tyercorp
Kaptam a választ, illetőleg törölte a levelem az oldalról:
Tisztelt tyercorp!
Ebben igaza van ,hogy ezt használták a hatvanas évekig ,de ez a felépités és forma a háború elötti rendszámok.Pl wehrmacht ss németek is használták Triumph ,dkw motorokon is.
Ha az ember iskolás,bizony értékes számára a szabadidő! A mindennapi stresszt,tanulás jó volt péntektől-vasárnapig levezetni. A köcsög tanárnénik se kellemetlenkedtek ilyenkor,akik elronthatták volna a legjobb játékot is(el is rontották!) Sokféke dolgot játszottunk a suliban is.A nagyok udvarán(majomketrec-a placcot körbevevő hegesztettháló miatt) a sarkában kis betongarage.Garázsfogó...rém egyszerű játék,csoportos idiótaság elkövetése.Van egy kiválasztott mandró aki x távra állaz objektumtól..."baz'meg Koca mondom X!" jó. Na szóval ő vár, amikor elkezdődik a hepaj,megindul és ránktör vmelyik irányból.Mi sose tudjuk honnan mert benn kushadunk a sarokban a garázs mögött.Itt volt egy kis épülelet körbejáró l alakú rész, magyarán a hálós udvar sarkába volt beszorítva a garázs, mögötte csak 1 azaz1 pöcsnak volt csak hely...ez azért lényeges mert nagy igyekezetünkben volt h az 1 az 2 volt...ilyenkor egyikünk nyalta a garázs betonját,másik kötözött sonkaként kockásodott a hegesztett hálón kifelé. Röhely de nagy ordítással közénk robbanva brutál fokozni lehetett az adrenalin termelést.A fogó ,miközben mi kifelé kukucskáltunk,elénk ugorva beordított a folyosóra...mi szívbajt kaptunk és sarkon fordulva tülekedtünk a másik irányba,próbálva az előttem szambázó elé kerülni, h nehogy elkapjon.annak volt szar aki eddig lesett és a sor végén kifelé volt...Az igyekezett a legjobban befele...a többiek sokszor hátráltatták ami elég sok agressziót váltott ki...préselődve tülekedtünk a másik irányba.Ekkor a másik bejáratnál tünt fel a fogó,iszonyatos zavar,tolongás...volt h 6-an is voltunk benn.kurvajó volt.Kicsinek lenni itt nagyon nem volt praktikus.Akit elkapott,az volt a köv.körben a fogó. Becsengó után betépett zsebek,karcok és horzsolások, valamint nagy röhögés jelezte h mit is műveltünk.rizikós volt ha a tanárok arrafelé ügyeltek,mindig az volt a parájuk h meglógunk...hozzáteszem,ha vki meg a kart volna lógni,azt nem a legnagyobb játék közben teszi-antizsenik.Soha senki se pattant meg az osztájunkból,bár matekdoga előtt,mikor mindenkit a fosás kerülgetett,erősen agyaltam h menekülni kéne... Tornaterem.micsoda hely, micsoda lehetőségek...! Már az odavezető út is isteni volt...mindig rohanni kellett,vándorosztály oltunk(ez nem vmi kitüntetés,mint először mi hittük,arról szólt a fantasztikus küldetés h vmi csodás mérnöki bravúr folytán a mi kis ló*asz,pöcs osztályunknak nem jutott terem... emiatt mindig kitúrtak a befelé igyekvők...én óra végén gondosan felírtam a házi feladatot a leckefüzetembe.Ezzel értékes percek vesztek oda,más leszarta,ők már kifelé mentek mikor én még firkáltam.(persze minden fasz nap végén tőlem kérdezte h mi a házi feladat--"anyátok a házi feladat!"---verekedés,szakadt táskaszíjak és elhagyott füzetlapok.) Szóval miután bestresszelve végeztem a firkálással,bebasztam mindent a hátizsákba és sprint lefelé a lépcsőn...az alsó folyosón sok kis g**i kölkyök lézeng mindenfelé...balról előzök...jobbról...balról...jobbról...szemből:::!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. futás tovább.... Nagy siettemben észre sem vettem h pár kisebb egyén olykor fennakadt a batyumban.Egyik ilyen sodródás alkalmával pechemre az egyik dagadt tanárnéni kis pöcs fiát löktem fel mert az ott buziskodott a folyosó közepén bambán...a gyerek felrepült és leplaccsant a mozaikra.---Ne sírj má,hallod, nyugi, mé nem vigyáztál...jól van na...kell szendvics?Nem,?Ne bőgj már a kurvaéletbe!!! F-szom még ez is...beírás---a tantónéni pont ügyeletes volt... Miután az ember túléli a kevésbé ütésálló egyénekkel teletűzdelt folyosót,áthalad egy brutál csapóajtón.2 szárnyú.Ha 7-8-adikosok jönnek tornaóráról és nem vesznek észre akkor rádb*sszák az ajtószárnyat és te repülsz...szar érzés hátizsákra esni,az égésről nem is beszélve. Ha ezt is túlélted,beléphetsz a szentélybe. Ez nem más mint a legrejtelmesebb része a sulinak.Gyakorlatilag selejtes székek,zsámolyok,létrák,leszakadt ajtók,elhagyott budik kupaca,félhomályban.Hozzá a sarokban lévő technika termek technokolrapid és sulifix ragasztószaga keveredve égett kábel,forrasztás szaggal.Rövidesen ezt elhagyva az ájer átcsap 20 éves dohos lenemhúzottbudihúgy szag és sarokbadobottésottfelejtettszarráizzadt atléta szaggal.nem vok finnyás de ez ott sok volt. Gusztustalan egy hely volt.Itt voltak a soha be nemzárható ajtajú fasza öltözők.bent még büdösebb,még hidegebb.Volt h a zuhanyzóban öltözött az egész osztály mert ismételt fasza szervezés folytán 3 csapatnak is egy időbenvolt tesióra...B*sszátok meg! A radiátorokban csak ünnepnapokon keringett vmi lanyg folyadék,de a melegérzethez kevés köze volt.Annál több köze volt a melegséghez Cs .Szabó 23. Alkesz tanárúrnak,aki szabadidejében(csak az volt neki) mikor nem az ig.nőt reszelte a felesüvegei közt a szertárban,gumikötéllel csapkodta a kissrácok seggét.(dögölj meg)Szerintem mindegy volt neki h az üveg lyuka, v más lyuk...szadista barom volt gyébként is. A tesiórák mindig felüdülést jelentettek...már ha nem osztályzás volt.A bukfenc szar volt,hányingerem volt és mindig fájt a nyakam. A kidobóban a legjobb voltam.Sose találtak el,viszont én módszeresen egyesével kihajingáltam mindenkit. A gyertya állást otthon is gyakorolnom kellett(nem tom miért gyertya...inkább olvadt gyertya...bár leginkább f*sznak éreztem magam mikor hátranézve az egész osztály vigyorgott és röhögtetett... Nem csak nekem nem ment,de engem aggasztott is.A barom "fejjellefele kézenállás a falnál-rendesnevétnemtom" hülye gyakorat végképp betett.Mikor már úgy -ahogy ment, a tanárnéni basztatott h csináljam.Nem sok kedvem volt ehez a szarhoz. -na még 1x,na még 1x... -ennél jobban nem megy. -de 1 lendítésből kell megcsinálni Mivel a bordásfalnál kellett megcsinálni,fostam h beverem a lábam. Berágatott, vettem olyan lendületet h csak lesett mindenki.úgy lerúgtam a makacskodó és rossz helyen lévő tanárnéni fejét,h csak nyekkent... Közös megegyezéssel 4-es lett a gyakorlat. Előny h többé nem basztatott hülyeségekkel.
Téli sportok:Ngy öröm volt kimenni az udvarra,különösen télen.A karbantartó bácsi ilyenkor(is) benti munkákat részesített előnyben(ajtósarok mögött kis büdös üveggel a kezében)emiatt csak a kötelező járdarészek voltak eltúrva,máshol hegyekben állt a hó.Jajjdejó! Mellettünk ovoda volt, a suli és az ovi határán egy töltés,kerítéssel.A domboldalon néhány fenyő.közülük rajtolva,a domb közepén hasra vágódva isteni csúszkalehetőség volt.Ez persze durvulhatott, kuglivá mikor páran előttem lézengtek és közéjük csapódva a lábat kiütöttem alóluk...egymáson fetrengés,anyázás,nekem röhögés.
Sulin kívül nyugodtabb viszonyok voltak, na nem miattunk,hanem mert a szadista tanárnénik keze nem ért el:) Főleg felsőben már tovább kinn maradtunk péntek este.a sulinál ültünk a játszó téren v dühítettük a szemét vénasszonyt aki utálta a gyerekeket.Földszinten lakott,ablaka a suli felé nézett,pont egy kis földes gyepes köz volt a bérház és a suli közt ahol a felső megállótól a vesztőhelyet(iskola) meg lehetett közelíteni. Na ez a b*zi kitalálta h nem mászkáljanak a köcsög kölykök az ablaka alatt mert ez zavarja.B'zmeg de ha sár van,hol a bánatba menjünk? Sok veszekedés után egy délután egyik haverunkat vmi büdös lével lelöttyintette. Aztabüdösqrvamindenit!Megtorlás! Másnap a néni nem látott ki a sz*ros üvegen,amire vki bele is rótta h szaros.:D
Volt egy régi kazánház a suli mellett a játszótér mellett.Fura sztálinbarokk stílusban épült,a falak olyan 2m-től fura beton négyzetes mintájú üregeket formáltak.Olyan volt mintha vki legózott volna kevés fantáziával. Az üregek oldalai lejtettek a felmászás ellen(persze mi felmásztunk) Egy nap rendkívül okos módon kitaláltam h unaloműzés képen csimpaszkodjunk fel a kockákra és az alsó soron menjünk körbe.Egész királyul haladtam mikor odaértem a külső tartályt a hülyegyerekektől elkerítő kerítés kapujáig ami természetesen nem volt zárva-pedig azt hittem.Pihenőképp ráálltam a kis vaskapu tetején a szögvasra.A kapu karbantartójának a jó édes anyját mikor lelkiismeretesen zsírozta a zsanérokat. A kapu villámgyorsan bezáródott,a lábam persze vele ment, én meg a pihenő harántállást kényszeresen párhuzamos lábakra cserélve lecsúsztam a padkáról. Iszonyat csattogással,csörgéssel recsegéssel hanyatt berepültem a tartály mellett vadul burjánzó susnyásba.Közben a kezem vaduk markolászott a levegőben és közben azt orítottam h "basszamegaqurvaéletlezuhantam!":D Játszótéren síri döbbent csend,majd mikor 2 perc zörgés után kicihelődtem a szúrós bokorból,marha nagy röhögés.Térdemről lejött a vakolat és alapjában nézve elég szarul festettem.
Freestyle. Nagy büdös BMX-korszak volt én is beszereztem egy AMERICAN Rider nevezetű romet gyártmányú ,amúgy LENGYEL fehér szörnyűséget.Kontrás. Végülis jó volt,7 v 8 évig bírta.Mikor végleg feladta(m) a hátsó tengelyen nem volt menet, csepel csomagtartó ,28-as nagy parasztbájk kurtított matt téglapiros sárvédői virítottak rajta,(ilyen festék volt otthon na) végül az egész kék volt már, szigetelőszalagokkal NÉMET nemzeti szinkombóban teledekorálva.Internacionális! Elöl Riga teleszkóp és kerék(légfékkel,mivel a fék nem volt meg hozzá ezért a fék helyén levegő volt:D A telót egyébként egy kukában találtam:) Mielőtt a méhbe ment az első gumin 7 a hátsó 14 folt volt.Semmi se ment kárba.A külső tükörsima volt,több helyen a szövet látszott, egy helyn ki is lyukadt és a belső kidudorodott.Defektet megelőzendő,nagyapám varrt bele egy darabot egy másik külsőből...meg volt oldva. Kurvasok km-t mentem vele,egszer 36km/h-hoztam ki belőle lyukóból idefelé...lemérték mert nem akarták elhinni. a suli közelében a csillagpályán ami dombokkal volt körülvéve,volt az ördöggödör. Nem mertem lemenni rajta,éreztem h a bringám kissé túl nehéz a feladathoz. A többiek basztattak h mindenki lemegy,takarodjak már én is.Ott álltam aszélén.Vmi fax meglökött,én rátekertem kínomban de csak a szemben lévő domb tetejéig tartott a gyér lendület.Mikor reménykedve elértem a holtpontot,akkor jöttem rá h mégse lesz vmi fasza...visszagurultam, csakhogy a bringa,mint említettem,kontrás volt.Befékezett,én meg elterültem az aljnövényzetben,iszonyat salakport zúdítva a körülöttem állókra..bivaj masszív röhögés... Miután a BMX -em a kohóba tartott,én szomorúan ültem a suliudvaron,mert gyalog kellett este hazamenni:)
Mikor a bagázs takarodót fújt, haverékkal még kicsit maradtunk(mindig mi voltunk a sereghajtók) azán elindultunk haza... Nyár volt,kurvasok sárga érett szilvával...befaltunk egy csomót a délután,ezért mikor lakhelyemtől félúton haver is befordult az utcájába,én sietősre fogtam.Iszonyat gyomorgörcs kínozott,futáááás. Mák h volt egy évek óta lebontásra ítált fa épulet...ex húsbolt a közeli buszmegállónál.Még épp csak elkerítették,de őrbódé sehol...jeee.Belibbentem,és küldtem egy brióst:D még jó h találtam néhány régi szoci kiadványt. Valaki a buszra várva Mozartot hallgatott.... kissé bizarr volt a helyzet... Pár nappal később melósok lézengtek a bontási területen...egyikük egy bakelitfejű,hangosan káromkodott,mert miközben ment h kihozza az összekészített méhbe szánt talált papírjait,szarba lépett és láttah vki szétszedte a papírt. Diszkréten röhögtem a megállóban...
Kész, szerintem végleg besz@rt a vadló. Egy láncledobás után (csak hátul dobta le) 1-2-ben kattog. le volt lazulva a kislánckerék anyája. Örültem, megvan a probléma. Lemez kihajlít, meghúz, lemez ráhajt, ugyanaz a jelenség. Leszedtem újra a deknit és orbitálisat kotyan a kislánckerék tengelye. Szerintem valami összeérhet a váltóban. De nem is sajnálom, érett már a blokkhúzásra.