Olyan elektromos házi aszalóval szoktam aszalni a fügét, félbevágva. Egészben is próbáltam, de a kis kerek aszaló tálcáihoz túl nagyok voltak, a kifolyó levükkel magukhoz ragasztották a rácsot, emiatt macerás volt forgatni, cserélgetni a tálcákat, és nagyon sokáig tartott.
Első próbálkozásaimmal sikerült még odapörkölni is a fügét, mert - elsősorban az alsó két tálcát - túlmelegítette az aszaló. Azóta egyszerű, mechanikus időkapcsolóval működtetem: negyed órát bekapcsol az aszaló (felfűt), aztán negyed-háromnegyed órát kikapcsoltatom, addig hűl de közben is aszalódik. Kezdetben sűrűbben kapcsoltatom be (negyed órát fűt, negyed órát hűl), aztán ahogy töpped, veszít a vizéből, növelem a hűlési időt.
Jópár napig eltart, a vége felé kóstolgatással döntöm el, mikor elég. Utána 5 literes, csavaros tetejű befőttes üvegben tárolom. Kicsit szárazabbra csinálom, mint amit kényelmes rágni, mert az üvegben tárolva egy kicsit visszapuhul. Túlaszalva rághatatlan cipőtalp marad, de jártam úgy is, hogy nem aszaltam meg eléggé, akkor az üvegben látszott, hogy nedves lett a felülete, és erjedésnek indult. Ráaszaltam még egy kicsit, az így még menthető volt, csak ehhez figyelni (és rendszeresen, gondosan kóstolgatni) kell az első hetekben az elrakott aszalmányt. Ha jól eltalálod, hónapokig eltárolható erjedés, penészedés nélkül.
en bringaval szoktam munkaba jarni, eddig is tudtam 1-2 bokorrol a kornyeken, de iden celzottan figyeltem a fugekre, es azt kell mondjam meglepoen sok helyen lattam zugloban, rakospalotan novenyeket, nemelyik mar 10-20 eves bokor. az egyik igeretes darab gazdasszonyaval beszedbe is elegyedtem, saroktelek eszaki vedtelen sarkaba van ultetve, elmondas szerint nem is szokott elfagyni, rengeteget terem, ugyhogy osszel megyek tole vesszot kunyeralni :)
Nem semmi néhány nap alatt beindult az idei fügék érése, a kisfiam ma vette észre, hogy bordósodik a barna füge termése, szombat délután néztem, akkor még zöldek voltak, holnap készítek fotókat.
Már 4 különböző helyről van dugványom, melyeken mind más füge van, és mind a környékről valók. Ezekben jobban bízok, hisz saját szememmel láttam, hogy a szomszéd faluban 4 méteres órisái fa és tele van fügékkel. A tulajdonosa meg állítja a mi klímánk semmi kárt nem tesz benne. A magot csak próbaképp ültettem, hátha lesz belőle valami.
igy van, probalkozni lehet, nem kerul semmibe...csak azt a par evet sajnalja az ember, amig kiderul a novenyrol valami konkretum (hogy esetleg nem terem vagy nem birja a telepitesi hely klimajat vagy terem csak epp nem tudja beerlelni a termest, stbstbstb) igy inkabb az az ajanlott, hogy ismert forrasbol bujtast vagy dugvanynak valo vesszot szerez be az ember, ami jo esetben mar a kovetkezo evben megmutatja magat.
ez is lila, iden lett ultetve:
ez pedig orias ujjas elvileg (bar ninovarga nem hisz benne egyelore :))
Tavaly a Lidlben vettem lila fügét, melyt még hagytam éredni, utána kiszedtem a magját, melyeket az idén elvetettem. Már szépen cseperednek a magoncok. Szerintetek ki fogja ez bírni a mi klímánkat? A fügét a boltban úgy hirdették, hogy Észak-Olasz termesztésű.
Talán a meleg,kiadós eső pár nappal rövidíti a három hónapot.Én sövényt alakítok belőle elejétől,nem tudom az befolyásolja-e az érést?Sarokban van,védett,napos helyen,az biztosan számít.