A hangkeltés módja alapvetõen meghatározza a hangszer lehetõségeit. Noha a Hammond elektromechanikus hangkeltésû, ha Hammond-szerû hangzást akarsz, akkor elektronikus hangkeltésû hangszert célszerû választani. Itt csövest nem nagyon találsz, a MechLabor csinált a '50-es években egy csöves orgonát, vagy 100 csõvel, 2 mázsa feletti tömeggel. Egy másik érdekes megoldás a PhiliCorda, ami elég kellemes hangú tud lenni és ha kinyitod, ott figyel benne 72 glimmlámpa, úgyis mint frekvenciaosztó...
Maradnak tehát a félvezetõs hangszerek. Itt az analóg, tranzisztoros vagy korai IC-s példányok azok, amikhez egyrészt olcsón hozzá lehet jutni, másrészt ha mechanikusan rendben vannak, akkor jól javíthatók. Az IC-seknél sajnos mindig van egy-két kritikus alkatrész, ami nehezen (és drágán) pótolható: A top oszci, a némelyik integrásl oktávosztó... Ha ezek jók, akkor nem lehet nagy baj.
Van egy külön állatfaj, a "csináld magad" orgona (pl. a Böhm), ahol az elöregedett kondenzátorok cseréje több hónapos idegõrlõ program lehet...
Jó, lehet, hogy a Yugo nem Mercedes, de alig volt vele gond, és az analógia - ha nem is a Hammondra, de arra, amire szükségem van - már csak azért is áll, mert Mercire ugyanúgy nem volt pénzünk, mint nekem most Hammondra nem lesz. :D
Wermona, Weltmeister - ezen belül mire érdemes figyelni? Van valami típusmegjelölésük, ami ehhez a zenéhez jobban illene? Csöves erősítésűek vagy tranzisztoros?
Ez még nem optikai vezérlésű, egy sima kettős potmétert teker a térdszabályzó. Egyébként bármit márhova lehet kötni. A legfelső bekeverhető oktáv felett egy oktávval van 12 darab LC oszcillátor. Utána a szokásos vágó- és hegyező áramkörök, aztán pedig bistabil osztólánc. Tehát alapból páros harmonikusok nincsenek, mert a keverés négyszögjelből indul, ezeket a további jelformáló részek állítják elő.
Szia. Először is. A Yugo-t nem szabad csak azért mert régi, egy oldalon szerepeltetni egy Hammonddal. Az elektromechanikus Hammondok, elnyűhetetlenek, kivételes minőségük örökéletűvé teszi. Ha régi kocsi, akkor csakis a Mercedessel lehet párba tenni :-)))
Ami orgonákat felsoroltál, megvan a történelmük, ez tény, de a hivatkozott zenéid felsorolása alapján te nem ezekre a történetekre leszel vevő. Egyikre sem.
Az alább bemutatott Weltmeisterrel, Wermonával pár tízezerért sokkal jobban jársz.
Aztán ráteszel egy lezlieffektet vagy egy olcsóbb lezlit és méginkább elégedetté fox válni.
Vagy egy VK7-tel.
Nem szégyen nótbúkkal kipróbálni pl. a B4-et sem. Jól szól.
Mókusmisi csak ezt használja -> Youtube, Artons zkr. Ok, ő egy speciális dobozú és billentyűzetű PC-t használ hozzá. Hamichordnak hívják :-)
Eszembe jutott, hogy nem lehet-e két regiszterét más hangfekvésbe átfésülni? Hammondos hangzáshoz sokkal szükségesebbe.
Az egyik az utolsóelőtti, a 22/3'. Arra nagyon ritkán van szükség. Viszont az 52/3'-ra szinte mindig.
A másik az utolsó, a 2'-as cug. Azt meg 1'-ra lehet-e áttenni?
Szerintem ezzel csodát lehetne művelni. Gondolom ez magával vinné a kapcsolók mögött rejlő zizegős hangok fekvését is.
Sajnos az adja a perkahangzást. Oda meg igencsak szükséges lenne a barna, a 22/3', a third percussion, ami jazzben nélkülözhetetlen.
Ha a 22/3'-ot meg kell emiatt tartani, akkor a 2'-t lenne érdemes 52/3'-ra.
Valamikor megvolt a Wermona hasonló orgonájának a szervízkönyve. Sajnos ez ma már csak a múlt.
Emléxem, egy kondit betettem a legzizegősebb hanxínbe (kék?), kissé konszolidáltabb lett utána. Az optikai vezérléshez lámpa helyett LED-et tettem. Kissé kevésbé ütött, de legalább nem égett ki.
Ez egy "kikukázott" (bekerülési ára= 0 Ft...) Weltmeister 1965 környékérõl... Én meg egy marha vagyok, mert elvállaltam, sõt, meg is csináltam :-))) De ez egy másik történet, majd nemsokára leírom. Aránylag tisztességes hangja van, különösen, ha az árát is figyelembe vesszük...
Andris vagyok, több mint 10 évig zongoráztam, jelenleg éneklek és gitározok egy blues-rock bandában, de a billentyűk egyre erősebben húzzák vissza a szívemet! Szerencsére a többiek is szeretik a billentyűs hangzásokat (The Who, The Doors, Spencer Davis Group és más hasonló "nagy öreg" bandák igen előkelő helyet foglalnak el a szívünkben...), én pedig pár hónapja kipróbáltam egy eladó Hammond orgonát (M széria, igazi Leslie-vel, mindkettő pöpecül felújítva), imádtam a hangját, szerelembe estem! (Élőben még 100x jobb, mint felvételről!)
A probléma csak az, hogy több mint 300 ezer forint lett volna a Hammond, és akkor a Leslie-ről ne is beszéljünk (egy millióra taksálta az árát a tulaj, de az nem is volt eladó)... Fáj a szívem, és én már-már betegesen imádom a régi dolgokat (például az öreg Zastava Yugo-t, amin vezetni tanultam, vagy a mostani 20 éves Vespa robogómat... tudni kell, mit szeret, mit nem szeret, mikor mitől köhög, de lelkük van, és nem érdekel, hogy olcsóbban újabbat-gyorsabbat vehetnék...) - viszont sajnos úgy néz ki, ha akarok az elkövetkező néhány évben orgonán játszani, akkor le kell mondanom egy igazi Hammond-ról (vagy éppen egy vadiúj B szériásról).
A kérdésem, amivel kapcsolatban nagyon-nagyon örülnék tanácsoknak, útmutatásnak, saját tapasztalataitoknak, ez: ha nem tudok igazán sok pénzt rászánni, de szeretnék minél inkább Hammond-os hangzást (tudom, mindenki erre vágyik, és a valódit nem lehet olcsón elérni...), akkor melyik irányban tapogatózzak?
- Itthoni hirdetéseket böngészve több olcsó (20-30-50 ezer környéke) orgonát találtam: tranzisztoros Hammond, Farfisa 253/254, Lowrey orgonák... Ezek azért tetszenének, mert ezeknek is megvan a kora, a története, nem mai darabok, ezt én mindig szeretem. Plusz ennyit össze tudok gyűjteni rá. Ha ez jó választás lenne, melyik típusokat figyeljem?
- Digitális zongora / szintetizátor. Ebből biztosan vannak egészen jó hangúak (Korg CX-3-at például sokan dicsérik a neten), de azért jóval drágább megoldás. De talán belefér...
- Esetleg a midi billentyűzetes szoftveres megoldás? Ez elsőre nem tetszik, hülyén érezném magam, ha levinném a számítógépem meg egy kis béna kattogós midi billentyűzetet a próbahelyünkre a sok "igazi" cucc közé... de lehet hogy nincs igazam, megszoknám.
Mivel egyelőre nem gondolkozok az orgona koncertekre szállításában, ezért a méret nem annyira fontos tényező, mint az alacsony ár, inkább csak a barátaimmal való közös zenélgetésekre, jammelésekre, otthoni élvezetes gyakorlásra és stúdiófelvételekre használnánk... aztán ha nagyon bejön a hangzás és szervesülnek a billentyűs témák a zenénkbe, akkor ezt még átgondoljuk. De a pénz sajnos fontosabb...
Ja igen, még az is eszembe jutott, hogy régebbi orgonákat árusító boltokat ismertek? Szívesen beszélgetnék hozzáértő emberekkel élőben, pláne ha ki is próbálhatnék különböző orgonákat, "igazi" és tranzisztoros Hammond-okat és így tovább... (csak félve merem ideírni, hogy ha valamelyikőtök szívesen beszélget-tanít magamfajta lelkes kezdőket, nagyon szívesen megnéznék még Hammondokat és más orgonákat... amikor az eladó M-es Hammondot megnéztük, én nem is játszhattam a hangszeren, biztos látszott, hogy nincs rá pénzem... :( )
((( Ha valakit érdekelne a zenénk (de másféle stílusú, kicsit lazább, funky-sabb számok is készülőben vannak), itt belehallgathat: www.betlibluesband.hu )))
Kedves Matyooo ! Többször végighallgatva a felvételt, - nem akarom összeválogatni azokat a dicsérő szavakat melyek gondolataimban forognak- egyszerűen : számomra zseniális ! Nagyon magas zenei szinvonal, úgy a számokban hallható ötletekkel, mint a zenészek hangszeres tudása !
Azt kívánom, hogy legyetek minnél ismertebbek külföldön. Küldjétek el minden Jazzfesztiválra az anyagot, pedálozzatok fáradhatatlanul a szervező irodáknál !
Ezt a szenvedélyes orgonálást hiányolom a legtöbb előadóból. Rockereknél még néhol fel lehetett fedezni a múltban. Ma divat, kúúúl a finomkodás, ami elmegy ugyan, szép, de nagyon könnyű elfelejteni.
Szóval néha mint állat, bele kell tenyerelni a billentyűk közé! Aki nagy, attól lett nagy.
Szép megoldás az eredetivel egyező formájú, de átlátszó, polikarbonát kottatartó.
Tegnap belebotlottam egy eddig általam nem ismert előadóba. Zseniális a fazon. Mindkét lemezén minden szám csúcs. A mellékelt szám inkább a futtott még kategória a többihez képest. A Hey Jude-nak van egy rossz, rövidített változata a Youtube-on, de eredeti 8 percben lehengerlő.
szerintem is felesleges a pneumatikus lejátszás amikor abban az időben is léteztek kíváló humanoid vezérlők
Viszont a perforált tekercs jobban megõrizte a humanoid controllerek játékát, mint az akkori hangfelvételi technika. A nemrég megjelent Liszt - Chopin könyv melléklete egy CD, amin az 1900-as évek legelejérõl megmaradt, most átjátszott gépzongorás felvételek is vannak. Tökéletesen visszaadják a korabeli játékot, teljesen zajmentesen...
HAMMOND BA típus. Mint a gépzongorák esetében, itt is egy önműködően játszó hangszerről van szó. Középen a nagy nyílásba kellett behelyezni a lukkártyát=kottát. A lyukkártya-szalag vezérelte a pneumatikát, ami lökdöste a billentyűket. Ez igen látványos.
A kártyaolvasó (nem SD!!! :-) és a légvezetékek fönt extra helyetigényeltek, ezért nőtt meg annyira a felső része.
Lent meg van egy furcsa szekrénye, az a fújtató doboza. Mivel egy teljes értékű B orgonaként is kellett működnie, ezért a léxekrényt nem helyezhették a pedálokra, csak elé, ami a mélységét is megnövelte.
Így jött létre az egyik legtestesebb Hammond B típus. Túl nagy sikere nem lett. Mindössze 1938-ban gyártották és kb. 200 darabot.
(szerintem is felesleges a pneumatikus lejátszás amikor abban az időben is léteztek kíváló humanoid vezérlők)
Az extra feltét a B-n, középen az adagoló nyílással és szalagtovábbítóval, majd a sebességszabályozóval.
Dögcédulája, a vastag billentyűemelő mechanizmusa és a légcsövek minden billentyűhöz.
A fújtatatókerék, a 4db fújtató. És ennek is megvolt az extra, kissé elhangolt kórusgenerátora.
Olyan Hammond-ot mint ami a képen van még nem láttam sehol. Gondolom az a magasítás csak dísz a tetején. Abban nincs semmi. Bár kitudja... Elég jól elkérték az árát már akkoriban is.
Pont ezt a felvételt szerettem volna belinkelni, de hirtelen nem találtam.
Egyszer kipróbáltam egy ilyesmi dögöt. Talán valamivel újabb volt, de nagy, hárommanuálos, kétlábú és fehér. Meg kihúzható fiókban nyolc drawbar. Meg két nagy fehér aktívbox.
A hangja? Mint egy PSR-nek. (vagy milyen?) Baloldalt.