Húha mekkora itt a forgalom! Sok-sok gyógypuszit küldök Jeremy-nek, hogy mielőbb a régi legyen!
Ma kaptam mms-ben képeket Dömpinkről, alias Manóról, ő is gyönyörű fiatal hölgy lett. A gazdija küld majd nekem fényképeket is, akkor majd nektek is megmutatom őkelmét. Egyébként majdnem szívrohamot kaptam, amikor olvastam, hogy Manónak köldöksérve volt, amit szerencsére nem kellett műteni, a sok nyári kirándulástól teljesen elmúlt, állítólag ő észre sem vette a gazdikkal egyetemben és velem is, csak az állatorvosuk figyelmeztette őket a bajra. A többi kölyöknek "kutya-baja" sincsen, és szerencsére már neki sem. Rettentő lelkiismeret-furdalásom volt miatta...
Én ismerlek, és te is engem :-) Tudod akinek nem inge.... Azt saját magad tudod, hogy mennyire írtad be a tenyészetedet a fajta történetébe.
Igen, a saját tenyésztésű kutya bizonyít igazán! Nekem saját tenyésztésű és tulajdonú uszkárom idén Europasieger. Ilyen nem annyira sok van, úgyhogy ha tényleg képben vagy tudnod kell ki vagyok :-) Tényleg várunk! De véleményem nem változott: szerintem akkor sem másokkal kell foglalkozni.
Félreértetted (egyébként nem csak ezt) nem az almok számával van a baj, hanem a törzskönyvezett almok számával!
Ha az idegrendszert hozzuk szóba. Nem akarok senkit megbántani, de én biztos, hogy inkább a világosabb szín egyedeit választanám.
Nem, ezt nem így értettem. Hanem hogy én biztos nem azt a kutyát (akit nálunk a sötét színe miatt leírtak) választanám az idegrendszere miatt, hanem mást, aki világosabb is, vagyis fiatalon is apricot színe van és idegrendszerileg is tökéletes.
Szia! Hát igen. Bennem is motoszkált egy halvány gyanú, hogy talán a mérete miatt nem javasolta a doki a műtétet. Egy ilyen picikét gondolom sokkal problémásabb műteni, hiszen mindene túl pici. Erősködni meg nem akartam. Beszéljek másik orvossal is?
Szia! Nagyon édes a kutyusod. Hasonlít Mayánkhoz. Bár ő kislány, de ivartalanítás után pont olyan ördögfióka maradt, mint előtte volt. A szemprobléma és a rejtettheréjüség Taunál van. Sajnos már 5 éves múlt, de a szemét nem sikerült semmivel rendbehozni. Állandóan "folynak a könnyei", hiába minden. Kértem tanácsot a dokitól a rejtettheréjüség miatt, mivel sokan mondták, hogy elrákosodik. Ő nem javasolta, szerinte elenyésző számban fordul ilyen elő. Bár az enyém pont az ellenkező viselkedésű, minden lánnyal "kikezd", azért keveredik bunyóba a többiekkel. Nem fogja fel, hogy egy toy lapítson! Félelmetes :)
Combtőben, hónaljban nem észrevehető. Ezek az áll alatti mirigyek valahogy mindig nagyobbak voltak, ahogy visszaemléxem, de most egy kicsit mégjobban megnőttek.
Jeremy jól van, megint evett pár falatot, meg ivott is, az utcán meg ugyanolyan gazember, mint volt.
Drukkolok Jeremynek. :) még biztos kótyagos a buksija :)
Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. Decemberre tervezem a műtétet, de nagyon félek tőle, az előző kutyámat 2 szer kellett műteni :(
Pocok előtt volt egy fekete törpe uszim Jessy...12 éves volt amikor el kellett altatni 2 éve január 2-án. Két napig virrasztottam vele egy állatklinikán, bíva a gyógyszerekben, de sajnos a harmadik nap reggel ki kellett mondani a fájdalmas ítéletet Neki jobb volt. Amikor elaludt...most a kedvenc helyén a halastavam mellett nyugszik :) 9 évesen kiugrott a combcsontja és le kellett vágni a csontból, hogy a helyére tudják rakni...szörnyű volt 2 hétig egy zombi volt a kuya, aztán 10 éves korában a hasában lévő heréje elrákosodott, kivették, de már áttétes volt, utána még volt két éve. Íme a fotója, ő volt az első uszi szerelmem:
Ma ivartalanitották Jeremy-t, már 95%-os a kutyi, nem igen látszik rajta semmi, csak az álla alatt kétoldalt azok a mirigyek megduzzadtak. De nem érzékeny enyhe nyomásra sem... Jelent ez valamit? Vagy ez egy általános dolog műtét után?
És azt tudod, hogy hány törzskönyvezett (bármilyen minőségű, egyáltalán CSAK törzskönyvezett) alom születik mostanában magyarországon??? Itt nem érzünk egy kis problémát?
Na, de most vessünk egy pillantást Budapest-Tata CACIB bírói listájára, az uszkár bírókra. Peter Siegfried? Mintha már ő járt volna Budapest CACIB-on. Érdemes hozzá menni?
De azért biztos nem annyian keresnek kiállítási kutyát mint mondjuk az emlegetett 15-20 évben. Igen, nálam is volt már olyan érdeklődő, aki szeretett volna fekete közepet és kiállításra is eljött volna. De mi még nem tartunk a gyermekáldásnál, no meg hogy később is így gondolja az a valaki.
Igen, én is úgy gondolom, hogy aki az uszkározást valóban komolyan gondolja és a szívén viseli a tenyésztést, az nem hagyja abba egy-két ember miatt. És sajnálom is, hogy egyesek úgy néz ki véglegesen befejezték. Van akit közülök nem ismerek, de jó lenne ha erőre kapnának és nem törődnének másokkal, csak azzal, hogy hozzák a régi formájukat. A mostani uszkráosok között is van olyan, aki azt mondja, hogy őt nem érdekli, hogy ki van hatalmon, a lényeg csak hogy őt hagyják békén, had csinálja úgy ahogy neki tetszik.
Na, :) jövő nyár, ok. Ennek örülök. Azt hiszem nem csak Te leszel régi visszatérő, vagyis nem annyira régi visszatérő, de mostanában nem nagyon látott. De ez jó. :) Azért ugye Magyarországon is fogsz kiállítani, ha mondjuk egy Laurent Pichard, Lisbeth Mach, vagy valami jópofa bíró látogat hazánkba?
Nagyon, nagyon nem szeretnék ebben a vitában részt venni, de egy hozzászólás mégis talán. Aki azt írja folyamatosan, hogy nem vesz részt magyarországi kiállításon az hogyan tudja megítélni a hazai állományt? Bár az is érdekelne, hogy honnan tudod, hogy a külföldi kiállításokon kik jelennek meg és ott milyen az állomány? Egyébként a képen szereplő uszkárok mindegyike folyamatosan bizonyít külföldön külföldi bíróknál is. (Akkor is így van ha valakivel netán személy szerint nem szimpatizálsz.) Talán azért nem tudsz erről mert ott sem találkozhatunk veled és uszkárjaiddal.
Legtöbbünknek -ahogy Lillpa is írta- valóban komoly anyagi megpróbáltatást jelentenek a külföldi túrák, de ahova tudunk megyünk. És nem másokkal foglalkozunk. Hidd el nagyon jó hangulatban telnek ezek a kirándulások, és bizony az eredmények is nagyon jók! Várunk szeretettel!
Nem értem miért kell másokra köpködni. Senki elől nincs elzárva a lehetőség. Bizonyítani!
Régebben több uszkáros volt. Részben azért, mert akik mostanában mondjuk kiállítási minőségű uszkárt vesznek azok nem akarnak kiállításra járni, részben pedig mert sokan befejezték a tenyésztést. Hogy miért fejezték be? Én ezt pontosan nem tudom, csak hallok ezt-azt. De ennek valószínű nem csak egy oka lehetett. Hanem azoknak a másoknak sem akart már összejönni a kiskutya, vagy megváltoztak az életkörülményeik. És az uszkár "kiment a divatból". De ezt már említettem. De sokszor még hobbi célra sem uszkárt vesznek, hanem más fajtát. Így nem könnyű.
Vagyis azt akarom mondani, hogy nem csak azért nincs külföldi kiállításokon annyi uszkár, mert egy-két tenyésztő befejezte pályafutását.
És mostanában Te hol voltál külföldi kiállításon?
Azért ha mondjuk egy CACIB kiállításon BIS 3 címet ér el valaki, akkor ott azért el tudod képzelni, hogy volt konkurencia. Uszkár is volt 30-40.
Mégegyszer, azért 20 évvel ezelőtt igencsak más idők jártak hazánkban.
Pihizik. Olyan kis nyomottka... Néha nem találja a helyét, talán fáj egy kicsit neki, de legfőképp alszik. Már voltunk lent is, annyit pisilt, mint a csendes óceán, aztán evett egy virslit.
Eléggé meg vannak duzzadva a mirigyei az álla alatt két oldalon. De gondolom, ez normális ilyenkor... :)
Ó szegény kicsi Jeremy! Hát van ez így. Át tudom érezni azt az érzést, amikor elaludt a kezedben, iszonyat! Dollynak kb 3 hónapja szedettük le a fogkövét és ahogy aludt el, úgy ment ki belőle az erő és elejtette (volna, ha nem fogom) a fejét. Amikor láttam, hogy már mélyen alszik, akkor gyorsan kisiettem a rendelőből, mert alig bírtam ki, hogy ne sírjam el magam. Olyan rossz volt úgy látni, de hála istennek rendben volt minden. És most hogy érzi magát a kis drága? Pihenget gondolom.
Üdv annak, akit mostanában látok itt először!! Kalema: Büszke lehetsz Tamira, nagyon édes kiscsajszi és csini is! :D És ahogy elnézem a többiek képeit is......tündérek ezek az uszik! :)
Ha vársz egy kicsit, akkor beszámolok majd a tapasztalatokról, mivel egyetlen Jeremy-m most ébredezik mellettem az altatásból. Kb 3 órája esett túl a műtéten, most még elég nyomott. A kezemben meg ahogy elaludt, pf... NAgyon xar volt. Utána meg amikor elvitték, akkor meg csak lógott feje-lába.
De mostmár remélem a nehezén túl vagyunk. Nem látzik, hogy fájna, jó lenne, ha ez igy is maradna.
Hogy ki merre jár kiállításra....Akkor fogalmazzunk úgy, hogy "akik itthon a kiállítók közül uszkáros körben a kedvencek közé tartoznak", azok közül vannak akik messzebre is (Dortmund), vagy rangosabb kiállításra (Euróba kiállítás) is ellátogatnak és szép eredményeket érnek el. Én, de vannak még rajtam kívűl mások is, akik ezt azért nem tehetik meg, mert anyagilag nem teheteik meg, hogy egy kiállításra akár 20-30ezer Ft-ot vagy még annál többet kiadjanak. Esetemben csak ennyi az akadály.
De azt hiszem Magyarországon is megfordul egy-két olyan bíró, akinek a nevét egész Európában, de még a viág más tájain is ismerik. És ha mondjuk egy ilyen bírónál BIS3, BOB, BOG címet ér el egy kutya (ebbe nem csak az én kutyámat értem), akkor az már valamit csak számít.
Hogy hazánkban pontosan milyen irányvonalat vett az uszkározás, majd egy pár év múlva meglátjuk. Meglátjuk, hogy milyen lesz a következő 10 év állománya.
Szia Spillo ! Véleményünk egyezik és szívemből beszélsz. Akik itthon a kiállítók közül uszkáros körben a kedvencek közé tartoznak abból egy -kettő mer elmenni egy szinvonalasabb külföldi kiállításra idegen bíróhoz. Pld. Viktor kiállítás. Egyetlen magyar uszkár volt jelen.
Vagy mondhatnák más példát is- mivel többnyire külföldre járok kiállításra, de nem érdemes. Aki ugy gondolja, hogy jó a kutyája az nem csak itthon és a környező országokban méretteti meg kiállításon, hanem egy kicsit távolabbra is elmegy.
Nagyon érdkes viszont, hogy az a kutya akit itthon leírtak, mert " nem kívánatos sötét színe van" külföldön nagyon szép eredményeket ér el, és nem mínősítik rednek, vagy sötétnek.
Ugy látom, hogy kis haznákban az uszkár kiállítás és tenyésztés egy teljesen új irányvonalat képvisel, ami számomra értelmetlen mert nem a kutyáról szól hanem érdekek és érdekcsoportok találkozásáról de ez nem csak az uszkárnál van így, hanem más fajtát is lehetne említeni.
Itt vagyok,szinte minden nap olvasom amit írogattok,csak nem volt most olyan téma,amihez hozzá tudtam volna szólni.Én csak "hobbyból" tartom a szépségeimet,ilyen kiállítási témákban nem vagyok otthon.....
És gratula mindenkinek,csodaszép kutyusaink vannak!!!!!