Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
A villámvédelem nem véd mindentől, mint ahogy írtam is korábban, attól sem védett volna meg. Csak a javíthatatlan Ethernetű NAS több mint 80 rugó volt.
cégünknél, földszintes iroda épülettől 10m-re egy magas fába csapott a villám, telefon, PC-hálózat tönkrement, router, 8 PC-ben Ethernet bemenet füstölt el, Javítás, csere, szakértői vélemények, munkadíj, összegyűjtve ahogy a kárfelmérő szaki kijött és kérte, a végösszeg 380eFt, beküldtük, 3hónap után nagy kegyesen térítettek 65eFt-ot, És ennek a biztosítónak fizetett a cég évi 900eFt biztosítást, mindenféle káreseményre. Ma már másik biztosítóval van szerződésük.
K&H-t akkor sem, ha pisztolyt tartanak a fejemhez, soha többet. A lakásbiztosítási díjak között meg ugye vannak differenciáló tényezők. Nem mindegy, hogy egy 55 nm-es panel, vagy egy 10x10-es kockaház az alany, meg az sem, hogy hol van, milyen értékek vannak benne, stb... nekem ez ennyit megér simán, hogy nyugodtan aludjak, nem lehet baj. Havi 1500 Ft-ról beszélünk, nem tétel.
Ja, a biztosításos sztorihoz hozzátartozik, hogy apósoméknál 300e Ft-nyi kár keletkezett tavaly, pedig még csak nem is az áramhálózatba, hanem a telefonos oszlopba csapott bele a villám a ház előtt. A komplett telefonos, netes cuccok mellett meghaltak a műholdas set-top-boxok meg két tv is, egyszerűen az indukciós áramtól. Számítani kell erre, nincs mese.
December 12-23 között 25 kWh termelődött összesen a nagy nyálban, ebből egyetlen nap, 20-a volt majdnem teljesen zavarmentes, akkor jött össze önmagában 9,6 kWh a 25-ből. Egy 4,6 kWp mező termelt ennyit.
A garanciat a gyarto vallalja, de neked mint felhasznalonak a Magyarorszagi forgalmazohoz, vagy megadott szervizhez kell fordulnod.
Nem.
A fogyasztó -szabad választása szerint- szabadon dönthet a gyártó, az importőr és a forgalmazó között a terkék felelősségének kérdésében. (Termékfelelősségi törvény)
A kivitelezővel szemben pedig az általa vállalt (végzett) munka mellett a beépített anyagok tekintetében is szavatosság jogok illetik meg a szerződés joogosultját.
Magyarul.
A kivitelező felel az általa beszerzett és beépített napelemek szerződésben vállalt tulajdonságaiért. (Azért, ami a napelemek papírjain van, vagy amit mond)
Nem bántani akarlak, de ebben a körben azért még van hová fejlődnöd. :)
te biztos muszaki szakember vagy.., mernok, ha tippelnem kene...
Minden kivitelezo egyben Kereskedo is, csak hogy vilagosabba tegyem a kepet.
En nem egy szerelesi/kivitelezesi munkara kertem ajanlatot, hanem egy komplett rendszerre kulcsrakeszen.
ha bejonnek az ajanlatok nyilvan meg fogom kerdezni, hogy Miert ennyi, mert tenyleg erdekel. Szabad piac van, de azert a zsebmetszestol felall a hatamon a szor...
termeszetesen osszehasonlitottam a muszaki tartalmat, ahogy irtam a napelem es az inverter ugyanaz, ha tisztaban lennel vele, akkor tudnad, hogy ez a ketto onmagaban 80% a rendszer anyagaranak. Persze a tobbi 20 % is szamit, azt is megneztem.
ezt te sem gondolod komolyan, hogy egy kivitelezo brutto kisker ar + 20-30 %-al számol?
Nem viccelek, ez nem kötelező. Utánajárkálkatsz magad is az anyagoknak, szerzel fuvarost, vagy fuvarozol magad.
Vállalod a közben megjelenő kockázatot, és a többi terhet is, amiket felsoroltam.
Persze, abba nem látsz bele, hogy melyiknek mennyibe kerül a forrása, te összehasonlítottad egy kivitelező nettóját egy kereskedő bruttójával.
Mintha egy nevezőn lennének.
a kerdeses helyrol 2200 e Ft os komplett ajanlatot kaptam egy 9 panelos, azaz 2,25 os rendszerre, ha talasz ilyn dragan a neten, meg fogok lepodni !!!!
Te már megtaláltad. :)
mashol a honlapon talalhato komplett ar ugyanilyen markaju napelemmel es inverterrel, termeszetesen kompletten 1680 e Ft.
A műszaki tartalmakat is összehasonlítottad?
Egészen biztos vagyok benne, hogy nem.
nem akarlak bantani, de nagyon komoly fogalmi es piaci teveszmeid vannak, uzleti vallakozasba ne kezdj! :)
Azért nem én kérdeztem rá, hogy miért adja a kivitelező a nettó ajánlatát a kereskedelmi bruttó áron. :)
Amíg ilyen együgyű kérdések foglalkoztatnak, addig igyekezz nem kioktatni senkit ebben a körben, mert az ilyen együgyű polémiákat megfogalmazó balekok tartják el a dörzsöltebb vállalkozóknak még a szőkéit is.
Egyébként a kérdésedet tedd fel nyugodtan annak, akitől az ajánlatot kaptad.
ezt te sem gondolod komolyan, hogy egy kivitelezo brutto kisker ar + 20-30 %-al számol?
a kerdeses helyrol 2200 e Ft os komplett ajanlatot kaptam egy 9 panelos, azaz 2,25 os rendszerre, ha talasz ilyn dragan a neten, meg fogok lepodni !!!!
mashol a honlapon talalhato komplett ar ugyanilyen markaju napelemmel es inverterrel, termeszetesen kompletten 1680 e Ft.
azert ez nagyon durva kulonbseg, es a 2. ar csak kiindulo, meghirdetett ar, abbol lehet meg kicsit faragni.
DE egyebkent is mi utan jarkal barki is?
megrendeli a ceg aztan annyi, kiviszi a futar raadasul meg eloleget is kell fizetni, gyakorlatilag velem kifizettetik a megrendelt arut.
Garanciat meg a gyarto vallal nem a forglamazo.
nem akarlak bantani, de nagyon komoly fogalmi es piaci teveszmeid vannak, uzleti vallakozasba ne kezdj! :)
Én is erre gyanakszom, ha fordítva lenne az lenne a kellemetlenebb. Az EHE-ben én nem tudok semmit sem állítani, de nem is szeretnék. Szoktam figyelni egy-két online napelem termelési site-ot, azokhoz képest eddig az inverterem termelte kWh-t mindig kevesebbnek láttam, persze fajlagosan és a tájolásomat is belekalkulálva, 43fok lejtés, és 30fok déltől nyugati irány.
Másik kérdésem és aggályom a táblákkal kapcsolatban. Szerelők/felhasználók Magyarországon milyen gyakorisággal találkoztak jégverés okozta panelsérüléssel, illetve villám általi meghibásodással?
Az inverter merese csak hozzavetoleges szamitas. Abban is lehet allitani korrekcios erteket, lehet, hogy az van elallitva. A 15-20% hiba kicsit sok lenne.
A halmozott hálózatból fogyasztást az 1.80, a halmozott hálózatba termelést a 2.80 kód mutatja egész kWh-ban, de csak remélem, mert például az inverter halmozó KWh-ja kevesebbet mutat, kb 15-20%-al. (persze a mérő felszerelése óta számolt-figyelt értékek szerint) Az inverter olyan fázison van, amin nincs belső fogyasztó, de akárhogy is, az ACE6000 fogyasztásmérő miért mutat ennyivel többet mint az inverter?
Ezt találtam, e szerint a kijelző is programozható. Próbáld figyelni a kijelzett paramétereket, rájönni mi mit jelent, ennél többet én sem találtam egyelőre.