Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4607

Bele tartozom az 50%-ba. A macskáktól nem voltam annyira elájulva, kivéve egy-két azóta igen ismerté vált melódiától. Csárdáskirálynőt nagyon szeretem a maga helyén. Persze a Nürnbergi Mesterdalnokok se kutya.

Előzmény: Archimédesz (4605)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4606

A dolog egyszerű. A Macskák és a Csárdáskirálynő is eltartja magát - nekem egyébként ebből a kínálatból akkor már inkább Csárdáskirálynő jön be -, ergo nem kell a te adódból támogatni. Azt kell, amit te nem nézhetnél meg, ha nem volna az extra állami apanázs, és persze méltó arra, hogy ilyen hátszéllel juttassák el hozzád. Na, az a sokforintos kérdés, hogy miként választassék ki a "méltó".

Előzmény: manhattani (4603)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4605

Attól függ, honnan nézzük: egészen profin megírt és hangszerelt, viszonylag populáris színpadi zene mindkettő, tehát ilyen szempontból tökegyforma. Egyébként komoly összegbe mernék fogadni hogy legalább 50%-os átfedés van a két dalmű potenciális közönsége (tehát azok, akiknek mindkettő tetszene, ha mindkettőt ismernék) között.

Előzmény: incitatus (4604)
incitatus Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4604

Egy %? Hát aki néhány perc után nem szúrja ki, hogy ez egészen más, az valószínűleg süket. Hogy aztán kinek melyik tetszik inkább, az más kérdés.

Előzmény: manhattani (4603)
manhattani Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4603

>Nem.

Még a második átkosban mondták, hogy "azért kell elvonni az operett bevételéből és pl. Bartók-hangversenyt támogatni belőle, mert a Bartók-hangversenyt kevesen hallgatják, kevés a bevétel, nem fussa a kiadásokra, és hát a minőségi kultúrát támogatni kell, mert a minőségi kultúra emeli a dolgozó nép kulturális színvonalát.

Nomost: ha kevesen hallgatnak Bartókot, akkor mennyi dolgozó nép kulturális színvonalát emeli?

Állítom, hogy a Macskák jobban növelte a dolgozó nép zenei kultúráját, mint akárhány Kurtág vagy Bartók. Már csak azért is, mert sokkal tobben hallgatták. És talán egy %-a ráérzett, hogy a Macskák zenéje kicsit más, mint a Csárdáskirálynőé.

Ezt persze csak az én véleményem.

Előzmény: Goldman Emma (4598)
manhattani Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4602

>nehogy már hivatalnokok döntsék el, mi a jó és támogatásra érdemes művészet.

:-))

A művészet túl komoly dolog ahhoz, hogy művészekre bízzuk. (Nem csinálni, hanem dönteni róla!) Az már értelmezés kérdése, hogy Acél szaki hivatalnok volt-e vagy nem...

A művészet nagy léptékű és stratégiai támogatását az állam dönti el, ott pedig hivatalnokok ülnek. Még ha "kultúrpolitikusnak" is hívják őket.

Előzmény: Archimédesz (4596)
nofRETRO Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4601

Nagyjából 10 év különbség van a két példa között. De biztosan voltak különbségek azonos évjáraton,  szakirányok között is. A lényeg az, hogy nem lehet általánosítani annyira, mint ami scsabi hszéből levonható következtetés.

Amúgy meg kéremszépen, én az elefánt bal első lábát fogtam :)

Előzmény: VEE (4600)
VEE Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4600

Meg lehetett oldani gyorsan az érettségi szerzését az ún szakérettségivel:

http://magyar-irodalom.elte.hu/nevelestortenet/12.02.html

"1948 õszétõl 1955-ig a minisztérium szakérettségi tanfolyamokat szervezett. Ez az elõbb egy-, majd kétéves bentlakásos tanfolyam a középiskolát nem végzett munkás- és parasztfiatalok számára tette lehetõvé, hogy két középiskolai tantárgyból érettségi vizsgát tegyenek, majd az ezeknek megfelelõ fõiskolai vagy egyetemi szakon folytassák tovább tanulmányaikat. Az szakérettségi tanfolyamok nem váltották be a hozzájuk fûzött reményeket: a túlfeszített tempó "gyorstalpaló"-jelleget eredményezett, és a minõség rovására ment."

Előzmény: nofRETRO (4599)
nofRETRO Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4599

"Amúgy, emlékeim szerint, amikor én felvételiztam, akkor még nem kellett érettségi a művészeti felsőoktatási intézményekbe való felvételhez."

hatvanas évek elején nagyonis kellett, pontosabban, volt olyan hely .

Előzmény: scsabi (4582)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4598

Nem.

Előzmény: manhattani (4595)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4597

Megengedőbb közelítésben a létező szponzoráció, a vagyonosok művészeti alapítványai is "piac". Lenne.

Előzmény: incitatus (4594)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4596

Az is igaz, hogy az én javaslatom ellen is van jó érv: nehogy már hivatalnokok döntsék el, mi a jó és támogatásra érdemes művészet. 

Előzmény: manhattani (4595)
manhattani Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4595

A Macskák (vagy akár Cats változatban is) minőségi kultúrának számít?

Előzmény: incitatus (4594)
incitatus Creative Commons License 2013.07.12 0 0 4594

"Ebben az országban reménytelen, hogy a minőségi kultúra a piacról tartsa el magát."

Melyikben is van másként?

Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4593

Ezt majd egyszer részletesen elmeséltetem veled. Rémes, és szégyenszemre eszembe sem jutott, hogy "akkor" ez még megtörténhetett.

Előzmény: Archimédesz (4592)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4592

Hát muszáj volt, nem kérdezték, hogy akarom-e... Egy hét a rendőrségi fogdán, két hét Baracskán.

Előzmény: Goldman Emma (4591)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4591

És leülted?!

Előzmény: Archimédesz (4589)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4590

Ezzel meg tényleg az a baj, hogy most is vannak ilyen alapon elosztott pénzek: a "kedveltség" preferálása vezet a tinglitangli dömpingjéhez, mert a színigazgató - joggal - úgy gondolja, hogy ja, ha nektek ez kell, megoldom. És tényleg, jön az operett és a saskabaré, ha kell, vattázva, az állam meg fizessen, mert lám, ez egy közkedvelt intézmény.

A fene tudja, mi a megoldás. Igazán lelkesítő volt a TAO, hogy a gazdaság szereplői effektíve az adójukból ajánlhattak fel pénzt a kultúrának - aztán úgy alakult, hogy ma már bölcs ember focicsapatoknak kínálja fel ugyanezt a pénzt. Ebben az országban reménytelen, hogy a minőségi kultúra a piacról tartsa el magát. Szóval az egész rendszer alapjaiban rossz, és ehhez képest a hujberferi csak azért menjen el a fenébe, mert ő még büszke is a csalásra.

Előzmény: Boszorka (4584)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4589

Nem olyan igalmas: épp munkát kerestem, igazoltattak > KMK, húsz nap elzárás. 

Előzmény: Goldman Emma (4588)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4588

Mesélj... léci.

Előzmény: Archimédesz (4580)
manhattani Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4587

Lehet, nem vagyok biztos a névben. Ő volt Műszaki-gazdasági ügyintéző II. besorolásban?

Előzmény: Alexander Demeter (4586)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4586

Szerintem Komlós Sándor volt ez az idomár.

Nyakába vette az oroszlánját, úgy állt a porondon.

Vagy pedig lefeküdt nyolc oroszlánra:

Előzmény: manhattani (4581)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4585

Viszont a közönségsiker-alapú támogatás könnyen vezethetne silányodáshoz - tessék csak megnézni, hogy minek van sikere a tévékben. Művészetet nem szabad pusztán a siker alapján mérni.

(Őszintén szólva én nem vagyok híve az ilyen normatív jellegű támogatásoknak. Szerintem alanyi jogon ne járjon pénz, hanem konkrét feladatokra, költségekre lehessen kérni. Persze egy ilyen rendszernek is lennének hátrányai, de hátha jobban megoldható.)

Előzmény: Boszorka (4584)
Boszorka Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4584

Szerintem az állami apanázst aszerint kellene osztogatni, hogy egy szinház milyen sikeres. Ja jó darabokat jól adnak elő = telt ház, akkor több apanázs jár, mint ahol vacakot adnak elő rosszul és kong a nézőtér az ürességtől.

Javitsatok ki ha rosszúl tudom. A régi nagyok idejében még nem is igen volt állami szinművészeti főiskola és mégis igen híres és jó szinészek játszottak a szinházakban, aki tudtak pontot tenni a mondat végére, jól artikulátak, nem hadartak, stb. Lehet, hogy akkoriban mindenki őstehetség volt. Manapság tudtommal helyes beszédet, retorikát, már nem is tanítanak a szinművészeti"egyetemen", pedig sok ifju tehetségre nagyon ráférne a tanulás e-téren is.

Előzmény: Archimédesz (4577)
tehtube Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4583

Azért oda elsősorban a tehetség a fontos. Gondolom én :-)

Előzmény: scsabi (4582)
scsabi Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4582

Nem tudom, hogy ezek a követelmények miből vezethetők le. A doktori címet (főállású) egyetemi adjunktusi kinevezéhez követelik meg, a tansegeknek csak a doktori képzést kell megkezdeni. (az adjunktusi kinevezéshez szükséges követelményt az oktatói kinevezéstől számított nyolc éven belül kell teljesíteni) Ha nem főállású (óraadó) az oktató, akkor oktatói munkakörhöz nem kapcsolódó címként kaphat a c. e/f docensi, vagy tanári címet is. Óraadóként a magántanári címhez kell csak a doktori fokozat.

Amúgy, emlékeim szerint, amikor én felvételiztam, akkor még nem kellett érettségi a művészeti felsőoktatási intézményekbe való felvételhez.

Előzmény: tehtube (4579)
manhattani Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4581

>Elvileg kíváncsi voltam hogy a Queen-nek a stadionos koncertjéhez kellet-e ORI vizsga? :-)))

Azt nem tudom, de azt igen, hogy Komjáti János (a János nem biztos) cirkuszi oroszlánszelídítő munkaügyi besorolása Műszaki-gazdasági ügyintéző II. volt.

Lehet hogy megvolt az ORI vizsgája.

Archimédesz Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4580

87-ben nekem meg is volt a KMK.

tehtube Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4579

A Zeneakadémián hamarosan csak doktori előtaggal lehet majd tanítani. Szerintem egyszerű kenyérharc.

Viszont elfogadom hogy állami fizetésért valaki az állam által meghatározott feltételekkel dolgozzon, mégha ez a doktorit túlzásnak tartom.

De egy piacon tevékenykedő művész esetében tök értelmetlen.

1986-ban letettük az ORI vizsgát. Annyit "nyertem" vele, hogy 1 hónapot nem volt nyáron munkahelyem, majdnem KMK, és leraboltak vagy 1200 forinttal '88-ban.

A 3600-as fizetésemből tiltották le. Abban a hónapban egy hangot nem játszottam. 

Elvileg kíváncsi voltam hogy a Queen-nek a stadionos koncertjéhez kellet-e ORI vizsga? :-)))

Előzmény: Goldman Emma (4578)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.11 0 0 4578

Az ősbűn persze az, hogy a népi demokrácia az egységes felsőoktatásba vona be a művészképzést, ami akkor biztos jó ötletnek tűnt - pl. a művészek ideológiai képzése szempontjából -, de ma már akár változtatni is lehetne rajta. Ehelyett egyetemesítették a főiskolákat, és most már az egész establishmentnek (művésztanárok) érdeke a rendszer fenntartása.

Előzmény: Archimédesz (4577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!