Tegnap raktam pohár vízbe vesszőket, rá egy nylon zacskó, 2-3 hét múlva már látszani fog a vesszők alján hogy megindultak. Ekkor ültetem őket cserepekbe. Ha jön a szép idő két szál az enyém, a többit elajándékozom. :)
Köszönöm a hivatkozást, ez tényleg jó oldal, már láttam korábban ezt a honlapot, írt már korábban a szerző a zacskós termesztésről, de novemberi szedést írt, ezért kérdeztem, hogy ha most fagyos időben szednék akkor beindulnának- evesszők.
Én a napokban szedtem gyökereztetéshez vesszőket. Úgy is legyökeresedik, ha cserép földbe teszed a vesszőt, de nézd meg ezt a csodaszép blogot: http://fugek.blogspot.hu/p/fugek-2012.html Ebben minden okosságot megtalálsz.
Sziasztok! Tegnap letakartam az egzotikus kedvenceket, így a füge is kapott a tövébe egy adag avart, korábban olvastam, hogy lehet a fügét nejlonzacskóban gyökereztetni, tavaszig kigyökeresedik, ha most a fagyos időkben szedek róla ágat akkor van arra esély, hogy beindul tavaszig a házban, gyökeret ereszt?
köszi az előrejelzési infokat, én azt kérdezném tőletek:
ha dézsásan hagytam még, amit - 1,5 m magas - kaptam anyósomtól - mikor vigyem be?
tudom, jobb lett volna elültetni, de nem találtam még ki a jó helyét, ez van :-( mostanra ledobta összes levelét , de nekem is kinn vannak még a leanderek is
Hány fok az, amit már dézsában nem szeretne? (-4-5 a leandernek, úgy tudom)
az elorejelzes dec20-tol ir nappal is minuszokat, addig csak gyenge -1-2 fokos ejszakai fagyok varhatoak, az meg max csak a leveleknek art. nekem meg a leandereim is kinn vannak es csak elokeszultem a kinto novenyek takarasara, van meg 3 het, addig hadd szokjak a hideget, a dugvanygyujtessel is raersz.
Az őszi termését meg tudtam kóstolni,nagy és finom volt.Még adok egy évet neki,ha száraz idő lesz,locsolni fogom a levelét is.Lehet,hogy az a baj, túl hamar van rajta füge,amikor még alig van levele.
Szerintem egyáltalán nem az atka az oka. Egyes fajták tulajdonságukból adódóan hullajtják a termésüket. A legtöbb fajta nem hullajta, visszont amelyek igen azok között eltérő. Némelyik csekély mértékben hullajta, ezeknél a fajtáknál részleges gyümölcshullatásról beszélhetünk, még némelyeknél majdnem teljes is lehet pl:pastiliére. Nálam két különböző helyen volt jégfügém. Az egyik a lakásnál, másik a telek mellett a falusi parasztháznál. Mindkét füge iszonyatos mértékben hullajtotta a termését, egy darab érett fügét sem tudtam megkóstolni róla 2 év alatt. A háznál lévő már 3m-re nőt. Most ősszel megelégeltem és kivágtam mind a kettőt....
A fügeágakról. A legjobb szedési időpont most és Decemberben van, ilyenkor már a növények mélynyugalomba kerülnek, így még biztos nincsenek elfagyva, úgyhogy biztos hogy épp vesszőket fogsz megszedni. A vesszők hűtőben tökéletesen elálnak 2-3 hónapig, de megfelelő kezeléssel akár tovább is. A gyökereztetést most nem ajánlanám, mert ilyenkor elég korlátozottak a fényvisszonyok a lakáson belül, és könnyedén felnyúlgúlhat a friss hajtás. Én azt tanácsolnám, hogy most szedj vesszőket, tartsd hűtőszekrényben, aztán dugványozd le január vége fele. Így mire a növények begyökereznek már lesz elég fény az új hajtásnak. Nálam a tőzeg+homok keveréke vált be a legjobban, a másik pedig az az, hogy 21-24 fok között gyökerezik a legjobban tehát ha lehet tartsd e között a hőmérsékletet.
A füge érésének időpontja eléggé függ a téli fagyoktól.Amikor elfagynak az ágak,akkor alulról kell új ágat növesztenie,utána jön rajta a füge.-15-nél hidegebb tél után aug-szept-ben érik.Idén már júniustól folyamatosan ért.
Nálam védett,napos helyen két héttel előbb érik,mint az utca túloldalán.Pár éve a karvastagságú ágak is elfagytak,idén meg már létráról se lehetett elérni.
Jégfügét vettem,azon korán voltak szép nagy fügék,érés előtt viszont az összes lepotyogott róla.
A rádióban hallottam,hogy megvizsgálták,miért hullott le,szerintük atka okozta.
Nincs a közeledben valakinek fája?Könnyen gyökeresedik,nálam sok új hajtást hoz a földből.
Korom, és betegségem miatt már nincs időm évekig kísérletezgetni, ezért kérlek titeket, ha tudtok, segítsetek olyan fajták ajánlani, amiről szépen van termés. Az is jó lenne, ami csak egyszer érik, úgy tudom augusztusban, de a nevére már nem emlékszem.
Hálásan köszönöm ha valaki segít, és jó kertészkedést kívánok. :)
Azt olvastam már június elején érik. http://www.novenyshop.hu/termek/ficus-carica-sultane-fuge Viszont nem írja, a második termés mikor szedhető, és szeretném kérdezni ha tudja valaki, kora ősszel lehet-e rá számítani. Mert az én barna fügém második érése nagyon bőséges, de akkor már hideg van és nem érik be.
Köszönöm, kedves vagy. Ez egy kísérlet volt, tavasszal újra kezdem, és nagy komolysággal.
Nagyon szeretnék én is olyan "ronda de finom"-at, a zöld aszalódót. Nem tudod hogy hol lehet hozzájutni? keresgéltem, de nem találok. És török barna is jó lenne. :)
napfenyt viszont nem tudsz neki csinalni, ez a baj az osszel/telen szobaban meginditott gyokereztetessel. de kivanom, hogy maradjon eletben tavaszig es utana akklimatizalodni is tudjon a kinti viszonyokhoz!
3 hete levágtam a zöld fügéről egy kicsi ágvéget, bedugtam kis cserép kertiföldbe, és a csúcsrügyét már bontja. Alatta még 2 rügy erősen duzzad. Lehet hogy gyökeresedik? Nagyon örülök neki. :) Szobában van, 20 fokon.
Akinek szimpatikus a fügéje, attól kérj fás vesszőket dugványnak!
20-40 cm-esek teljesen jók, postán elküldhető valamikor február-márciusban, és hozzá nem értő amatőr kezében is elképesztően jó arányban erednek a fügedugványok.
Azóta is gondolkoztam azon, hogy mit lehetne tenni ellenük, de nem sok okos ötletem van. Permetezni nem lehet, mert csak az érésben lévő fügékre mennek, hiszen azok az édesek. Talán a cukorvizes itatókat kellene megpróbálni, hátha abba mennek kajázni. A szedegetés sem megoldás, így hát nem tudom, hogy jövő ősszel mi legyen. Egy biztos, katicákból egyre több lesz. :( Természetes ellenségükről nem tudok. Az a szerencse, hogy az elsődleges terménél még nem voltak, de az felénk nem gyakori, mert elég ritka, hogy ne fagyjon el a vesszők felső harmada.
Nálam ue. volt a helyzet jó néhány kg-tól szabadítottak meg sajna. Alig bírtam az ősz végén pár szemet megenni. persze azért nem panaszkodok ez évben jutott nekem is épp elég.
A barna füge a kertünkben még elég friss ültetésű, hiszen tavaly áprilisban telepítettem, idén meg már tömve volt fügével, már tavaly ősszel megmutatta azt, hogy milyen lesz az íze.
A másodérés koraisága lehet fajta függő, de egy ismerősömnél ugyanez a barna füge hamarabb érett egy hónappal, mint a mienk, ennyit jelent a telepítés helye vagy a mikroklíma.
A seregélyeket láttam és hallottam nemrégen, mert tavaly nyár elején a másik szomszéd cseresznyéjét dézsmálták, néhány házzal arrébb kiterjedt park van tele mindenféle örökzölddel, ott van a nyári szállás területek. Viszont mint mondottad, mostmár nem hallom a rájuk jellemző csivitelést, ez nem régen szűnt meg.