Valóban nem, de most nem is ez az érdekes, hanem az, hogy B nekem címezve bekopizta C-nek a d-hez írt kommentjét. Nem értem - hacsak nem az történt, hogy egy kisgyerek csintalankodik ott észrevétlenül.
Én tudom: az alapiskola felső 5-8 "fakultásán" végzett ! És csak azért hagyták befejezni neki az alapiskolát, hogy az osztályismétlései miatt ne beszéljem annyi hülyeséget az kiskorú osztálytársainak, mint itt is szokott !
"A fénysebesség semmi több, csak a fényhullámok (EM hullámok) sebessége. "
Rossebet.
A fénysebesség igazából nem sebesség, hanem a téridő egy univerzális konstansa. A négydimenziós téridőben minden dolog precízen fénysebességgel halad sajátidőben mérve A eseménytől B eseményig. A tömeggel rendelkező dolgok ezt időszerű világvonalon teszik, a tömeg nélküli dolgok pedig fényszerű világvonalon teszik.
És mivel a fényszerű világvonalak egyfajta "szingularitások" a téridőben, ezért az időszerű világvonalak soha semmikor nem érhetik el a fényszerű világvonalakat, pláne nem juthatnak túl rajta. Egyrészt azért, mert a fényszerű világvonalak "szingularitásán" túl a térszerű világvonalak vannak, és azokon semmi dolog nem haladhat a téridőben.
"Tegyük hozzá, hogy a relativitáselmélet szerint és szerinted. De amúgy nem."
Tegyük hozzá, hogy a részecskegyorsítókban ezt a jelenséget napi szinten milliószor ellenőrzik. Úgyhogy de. A világ olyan, hogy a sebességek nem szavannamajom elképzelés szerint szimplán összeadódnak, hanem a specrel szerint. És így aztán nincsen semmi dolog, ami elérhetné a fénysebességet. (Kivéve, ha már eleve azzal indul, mint például a foton.)
Ez egyáltalán nem a relativitáselmélet matematikája, mert a sebességek valójában nem aritmetikailag összegződő mennyiségek. Ez legfeljebb kis sebességeknél és csak közelítőleg igaz. Általában ha B tömegpont v sebességgel halad A-hoz képest, és C tömegpont w sebességgel halad B-hez képest, akkor C nem v+w sebességgel halad A-hoz képest. Még akkor se ha v és w vektorok egymással párhuzamosak.
Tehát itt helytelen a "+" aritmetikai összegzési művelet használata. Minél nagyobbak a sebességek annál nagyobb hibára vezet.
Mindenki tanulta a matekot, ha olyan szakon végzett, anélkül nem adnak diplomát.
És mivel a matek szigorlatnak kemény munka az ára, örülünk neki, mint a jól végzett munkának általában.
szuperfizikus, a "hajszál híján jeles matek szigorlatod" miféle teljesítést követelt ? Mondjuk ott magán a vizsgán.
"hajszál híján jeles" matek szigorlatra vagy egyéb vizsgára mindenki részletesen emlékszik egész életében. Szép, tartalmas, önmagán túlmutató szellemi és emberi élmény, valóban örömet okoz.