Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Igen, így igaz, puhára érlelve lehet fogyasztani. Többen jelezték, hogy a Tipo időnként puha állapotban is fanyar marad a héjjában. Nekem termett gyümölcsökben nem tapasztaltam csersav maradványt, nagyon finomak voltak mikor puhára értek.
Vélhetően akkor marad csersavas a puhára érett gyümölcs, ha csak citromsárga állapotban szüretelik.
A kivi pincében nagyon sokáig eltárolható, feltéve ha magas a levegő páratartalma . Május végéig minőség romlás nélkül, de egy kisebb menyiséget sikerült szeptember közepéig eltárolnom ,annak ellenére hogy kánikulában a pince hőmérséklete felment 19 C fokig .Egy érdekes jelenség ,hogy a zöld húsú Hayward besárgult, lédús volt és az íze is elfogadható maradt.
Nálam még datolyaszilva nem termett. A fotó Nikitáról készült (harmadik éve, hogy ültettem). Lehetséges, hogy a csúcsrügy virágrügy? A vessző melyik részén jelennek meg a virágok?
Ez a téma már eléggé ki lett tárgyalva, időnként elég sok indulattal.
Az tény, hogy az olasz nyelvű fajta leírások női és hím virágokról ír a Vaniglia datolyaszilvát jellemezve. Mindent elolvastam a Fagytűrő déligyümölcsök fórumban a Vanigliáról. Senki nem látott még hím virágokat nevelő Vaniglia datolyaszilvát. Szlovákiából Gyuri olasz faiskolából származó Vaniglia datolyaszilvája csak női virágokat nevel. Korábban Bene László is olasz faiskolából vásárolt Vaniglia datolyaszilvát, de talán nem meglepő csak női virágok vannak a fán.
akkor nem ertem az egeszet mert ha minden igaz vaniglia boseges him viragokat es atlagos noi viragokat hoz,es mivel tipo csak noi viragokat hoz elvileg jo kell hogy legyen,vagy vaniglia him viragok nem jok tipo noi viragokhaz....azert javaslatodnak megfeleloen gondoltam hogy nem csak tipo t vegyek honem 1 vanigliat,,,,mert ugye szegeden lehet venni ezeket
Igen, azt lehet olvasni, hogy a Vaniglia jó porzó csak nincsenek rajta csak termős virágok, de lehetséges, hogy női virágokban vannak porzók is, mint más gyümölcsöknél.
Saját virágpora viszont nem termékenyíti a gyümölcsöket, de megporzás nélkül is kötnek a gyümölcsök.
Most sok Vaniglia gyümölcsben vannak magok. A magvasak valóban sötétebb színűek, ha legalább 3 mag van a gyümölcsben. A mag nélküliek narancssárgák, az íz is más, édekes módon jobban ízlenek a mag nélküli gyümölcsök. Ha kedveled a puhára érlelt datolyaszilvát, akkor nem fontos a Vanigliához
porzó társ.
Több fajta van a Vaniglia mellett, Mercatelli, Costata, Tipo. Ha nem csak 6 termő virág lett volna a Mercatellin, akkor határozottan állítom, hogy a Mercatelli volt a porzó partnere a Vanigliának.
Vaniglia tulajdonságai:
PVNA : idegen beporzással édes , a gyümölcsben magok lesznek , a húsa sötétebb lesz és nem tartalmaz csersavat, ha legalább 4 mag van a gyümölcsben.