Keresés

Részletes keresés

construct Creative Commons License 2017.04.21 0 0 563

Hawking elgondolása az idő határnélküliségére vonatkozik, vagyis hogy nincs egy kezdeti időpont: A kehely alkotói nem egy pontba futnak össze, hanem egy kis félgömbbe, ami csatlakozik az infláció exponenciális tölcsérének elejéhez, és amin minden időszerű trajektória térszerűvé válik, majd a félgömb átellenes oldalán úja időszerűvé válva "visszafordul". Tehát határnélküliségről van szó, nem határozatlanságról. Annak a félgömbnek az átmérője pedig valahol a Planck idő illetve Planck hossz alatt lehet, ami kozmológiai időskála későbbi nagyságrendjeihez képest igazán egy pontnak tekinthető. És ez az egész dolog ma még csak egy spekuláció, amiben Hawking az áltrel és a kvantumelmélet alkalmi összeházasításával kísérletezett. Miközben még messze nincs működőképes kvantumgravitációs elméletünk.

Előzmény: őszszakál (562)
őszszakál Creative Commons License 2017.04.21 0 0 562

Köszönöm a válaszod.

Ami a kozmológiai időt illeti, annak kezdete, vagy egy más geometriából való előmerülése, hogy Hawkingot idézzem, határozatlanná teszi a kezdetet, a tér és az idő egyértelmű szétválasztását. Így az időnek is tágulónak kell lennie a térrel együtt. Ez viszont a 4D tömb univerzumnak ad rugalmasságot, vagyis határozatlanságot, a determináció híveinek bosszantására. Javíts ki, ha tévedek.

Előzmény: construct (561)
construct Creative Commons License 2017.04.21 0 0 561

Az, hogy bár általánosságban nem lehet abszolút módon (minden megfigyelő számára azonosan) kijelölni a téridő térszerű szeleteit (altereit), vagyis nem lehet elkülöníteni az idődimenziót a térdimenzióktól, de a Nagy Bumm létezése miatt a mi téridőnk nagy léptékben egészen különös. Ugyanis minden megfigyelő trajektóriája (lokális időkoordinátája) egy pontban fut össze a múltban, és ez lehetővé teszi egy univerzális kozmológiai idő bevezetését. Ezt ábrázolják 1+1 dimenzióban  az Univerzum tágulását mutató kehelyszerű (t,r) felület tengelyében. Ami persze nem azonos a lokális időkoordináták (a kehely alkotói) egyikével se, de mégis használható közös rendezőként. Így nagy léptékben egyértelműen tudunk beszélni a téridő térszerű alterének tágulásáról e közös kozmológiai idő függvényében. Kisebb léptékekben ez a kehely nagyon dimbes-dombos, sőt bizonyos részein (a fekete lyukak horizontjain belül) a lokális tér és időkoordináták annyira kicsavarodnak, hogy ott a helyi időszerű trajektóriák már merőlegesen állnak a távolabb érvényes helyi időszerű trajektóriákhoz képest. Ilyen léptékben (galaxis, bolygórendszer) már nem mindig lehet egyértelműen szétválasztani a téridőt térszerű és időszerű alterekre.

Előzmény: őszszakál (560)
őszszakál Creative Commons License 2017.04.21 0 0 560

„Ami tökéletes, az meg nem szemléletes.”

Ez a legnagyobb gondja a laikusoknak, mivel még a szemléleteshez is megértésre van szükség, nemhogy a tökéleteshez. Bár van egy mondás, miszerint az a nagyszerű, ami egyszerű.

Egy kérdésem lenne. Következetesen a tér tágulásáról beszélnek a kozmológiában, viszont a téridővel számolnak. Vajon mi ennek az oka?

Előzmény: pk1 (559)
pk1 Creative Commons License 2017.04.21 0 0 559

"Alapvetően a tér tágulásáról van szó (bár eredetileg téridőt írtam)."

Eredetileg tér(időt) írtál, a zárójeleket utólagos engedelmeddel eltávolítottam. Igen, direkt éleztem ki a dolgot. :o)

A lufis hasonlatot kifogásoltad, bár ha arra gondolunk, hogy a lufi atomjai sem fúvódnak föl a lufival együtt, akkor nem is olyan rossz hasonlat ez. Ha elég kicsik a galaxisokat jelképező ábráid a lufin (azaz nanométeresek), akkor azok a felfújáskor vagy egyáltalán nem változnak, vagy drasztikusan torzulnak - mert éppen ott tekeredik ki egy molekula. De végső soron igazad van: még ez a javított modell sem tökéletes. Még csak nem is hűl le ezred arányban. Ami tökéletes, az meg nem szemléletes.

Előzmény: kitadimanta (553)
pk1 Creative Commons License 2017.04.21 0 0 558

"ma más tartalmat kapott ez a kifejezés."

Valóban? Tudnál olyan szakirodalmat mutatni, melyben az egykori fizikai "éter"-t más tartalommal használják?

Előzmény: kitadimanta (556)
Borsinka Creative Commons License 2017.04.21 0 0 557

"tejed"

-csaxóólok, hogy így van leírva...

Előzmény: Atom heart mother (527)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.20 0 0 556

Azért írtam, hogy leporolva, s még azt is hozzáfűztem, hogy modernebb azaz mai formában. utalva arra, hogy ma más tartalmat kapott ez a kifejezés.

Előzmény: pk1 (555)
pk1 Creative Commons License 2017.04.20 0 0 555

"amit korábban elvetettek ma leporolva reneszánszát kezdi élni (Lásd éter - persze lényegesen modernebb formában)"

Az éter az pont nem jó példa ide. Eredetileg arra találták ki, hogy legyen valami, aminek hullámai az elektromágneses hullámok. Ma meg van valami, aminek a hullámai a gravitációs hullámok.

Előzmény: kitadimanta (554)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.20 0 0 554

"Az egésznek így hatalmas konzisztenciája van - ez utóbbi mondatomat vagy elhiszed :o), vagy egy csomó olvasással ellenőrizheted, "arany középút" itt nincs."

Nem arany középútra gondoltam, hanem csupán azt kívántam érzékeltetni, hogy nem ragadok le egyetlen elméletnél sem, bármelyikre nyitott vagyok. Számomra a legképtelenebb ötlet is elfogadható, legföljebb nagyon kis esélyt látok annak igazságára.

Amúgy a tudományos tételekre is igaz, hogy hiába fogad el valamit a nagy többség tudományos berkekben is, idővel vagy elvetették, vagy csak korlátozott formában maradt fönn. Sőt, arra is van példa, hogy amit korábban elvetettek ma leporolva reneszánszát kezdi élni (Lásd éter - persze lényegesen modernebb formában)

(Ezzel távolról sem a tudomány haszontalanságára gondolok, hanem annak nyitottságára, az ismeretekhez igazodó alkalmazkodására.)

Előzmény: pk1 (552)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.20 0 0 553

Alapvetően a tér tágulásáról van szó (bár eredetileg téridőt írtam).

Előzmény: pk1 (551)
pk1 Creative Commons License 2017.04.20 0 0 552

"Ez nem vallás, amit hinni kell."

Ezzel itt valószínűleg senkinek nem mondtál újat. A rengeteg publikáció nem is ezért érdekes. Hanem azért, mert az újabb publikációk az esetek túlnyomó részében tartalmaznak valami újdonságot az előzőekhez képest, vagy egy új nézőpontot, vagy új mérést, vagy új módszert. Az egésznek így hatalmas konzisztenciája van - ez utóbbi mondatomat vagy elhiszed :o), vagy egy csomó olvasással ellenőrizheted, "arany középút" itt nincs.

Előzmény: kitadimanta (540)
pk1 Creative Commons License 2017.04.20 0 0 551

"Jobb híján önmagához képest tágul."

Miről van szó?

(Bocs, de itt fontos, hogy minden mondatban legyen alany. Nekem lehet sejtésem, hogy mi az alany, de itt könnyű elcsúszni.)

Előzmény: kitadimanta (524)
pk1 Creative Commons License 2017.04.20 0 0 550

http://www.negyedik-dimenzio.eoldal.hu/cikkek/csillagaszat/a-fenynel-gyorsabb-objektumot-figyeltek-meg.html

Maga a cikk magyarázza, hogy ez illúzió. Maga a jelenség évtizedek óta ismert, ami újdonság, hogy most ott jelentkezett, ahol nem számítottak rá. Ha kéred, megírom pontos geometriáját. Szóval ez nem fénysebességet meghaladó mozgás.

http://www.csillagaszat.hu/hirek/latszolag-a-fenynel-tizszer-gyorsabban/

Erre is ugyanazt írhatom, mint az előbb.

miképp értelmezzük a „A fény minden inerciarendszerben ugyanakkora sebességgel tejed” kijelentést?

Bevallom, ezt a kérdésedet nem értem kristálytisztán. Annyit mondhatok, hogy a fény vákuumbeli sebességének nagysága az, ami állandó, sebességének iránya viszont függ az inerciarendszer kiválasztásától. Ha esetleg adnál alternatív értelmezéseket, megvitathatnánk.

Ha esetleg arra céloztál, hogy nincsenek globális inerciarendszerek: nos, akkor célba találtál. De ez már áltrel.

kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 549

OK, (A görbe nekem is ismerős) Ezzel a kérdés le is van zárva. Köszönöm.

Előzmény: mmormota (545)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 548

Akkor minden a helyére került...

Előzmény: Fat old Sun (544)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 547

Köszönettel nyugtáztam.

Előzmény: Bétaverzson (546)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.04.19 0 0 546

Nyilatkozatod örömmel fogadtam.

Előzmény: kitadimanta (540)
mmormota Creative Commons License 2017.04.19 0 0 545

Ez valami teljes és tökéletes félreértés. 

Egy spektrumot mérünk, vagyis rengeteg különböző frekvencián az amplitúdót. Ha ezt lerajzoljuk egy olyan grafikonon amelynek egyik tengelye a frekvencia, másik az amplitúdó, akkor megkapjuk a háttérsugárzás spektrum görbéjét. Olyan széles frekvencia tartományban mérjük, amilyenben csak képesek vagyunk. 

Ami történetesen egy fekete test termikus sugárzásának megfelelő görbe. Olyan nagyon pontosan, hogy egy A4-es lapra 1mm-es vonallal kirajzolva a hibahatár belül van a vonalvastagságon.

Mivel az amplitúdó a 0 frekvencia és a végtelen felé is csökken, nem tudjuk akármeddig kiterjeszteni a mérést technikai okból (ha túl kicsi már az amplitúdó, nem tudjuk mérni, hasonlóan ahhoz ahogy egy túl gyenge adót sem vesz a rádió). De így is egy nagyon szép széles sávban ki tudjuk rajzolni a spektrumot.

Előzmény: kitadimanta (543)
Fat old Sun Creative Commons License 2017.04.19 0 0 544

Mindenhol mérhetjük. A maximuma van 160,4 GHz-nél.

Előzmény: kitadimanta (543)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 543

Régóta motoszkál a fejemben az a gondolat, hogy a kozmikus háttérsugárzást miért csak egy konkrét frekvenciasávon - 160,4 G Hz - mérhetjük?

Az elfogadott álláspont szerint akkor keletkezett, mikor az univerzum "átlátszóvá" lett. Ennek a változásnak az ideje talán pillanatszerű lehetett, ez még érthető, és elfogadható.

Azonban nehezen hihető, hogy az akkor kiinduló fény is csak egy kvázi pillanatszerű esemény lett volna, hiszen az univerzum hőmérséklete nem csökkenhetett olyan gyorsan, hogy a fénykibocsájtás szinte azonnal meg is szűnjön. Továbbá a robbanás (mint intenzív tágulás) nem fejeződött be, a fény kiszabadulásának rövid időintervalluma alatt is jelentős kellett, hogy legyen, s ez óhatatlanul  is frekvencia-eltolódást  eredményez. (Nem egy konkrét értéket, hanem egy intervallumot.)

Tovább megyek:ez az esemény térben sem egy felületre volt jellemző, hanem "mélységben" is ami szintén az eltolódás mellett szól

E három dolog külön-külön is azt a gondolatot inspirálja, hogy ez a sugárzás - bár csökkenő intenzitással -, de más, nagyobb (netán rövidebb) hullámhosszokon is meg kellene, hogy jelenjen legalább egy szűk tartományban.

Macska Bonifác Creative Commons License 2017.04.19 0 0 542

Igen, ez így érthetõ. Köszi!

Előzmény: mmormota (541)
mmormota Creative Commons License 2017.04.19 0 0 541

Nem szögsebességről, hanem látszó sebességről van szó. Azt számolod ki, mennyit mozdult el a fényt kibocsátó pont. 

Rajz nélkül is meg fogod érteni. Az egyik észlelés iránya legyen a 0 szög. Ehhez képest fi szögben halad, mondjuk 0,99c-vel, t idő múlva a 0 vonaltól való távolsága 0,99*c*t*sin(fi).

Mi ezt a két kibocsátást (1-0.99*cos(fi))*t időkülönbséggel észleljük, ha elég messze vagyunk.

Vagyis azt látjuk. hogy a fényt kibocsátó forrás  0,99*c*sin(fi) / (1-0,99*cos(fi)) sebességgel megy oldalra.

Pl. fi = 1 fok esetén ez 1,7c.

Előzmény: Macska Bonifác (537)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 540

"Szólok - ez már rég nem első-hallásos "kép"/képzet."

Szeretek mindenről a lehetőségeim szerint meggyőződni, ha nem megy függőben hagyom a dolgot, s csak lehetőségként, esélyként kezelem. Az nekem nem indok, hogy százan, vagy ezren ugyan azt mondják. Ez nem vallás, amit hinni kell.

Előzmény: Bétaverzson (539)
Bétaverzson Creative Commons License 2017.04.19 0 0 539

"...  nem szoktam semmit első hallásra készpénznek venni,"

Szólok - ez már rég nem első-hallásos "kép"/képzet. (Rákereséssel megbizonyosodhatsz, hogy  Nagy Bumm hitelt érdemlő voltát legalább 123 szerző vallja már régóta.)

Bétaverzson Creative Commons License 2017.04.19 0 0 538

"A fény hullámhossza nyúlik, de az általa időegység alatt megtett távolság már nem."

Miként sikerült rájönni, hogy az általa időegység alatt megtett távolság ezúttal se nyúlik meg?

Előzmény: construct (532)
Macska Bonifác Creative Commons License 2017.04.19 0 0 537

Ha felénk indul el, még kisebb a szögsebesség amit látunk, mintha érintőirányba indulna el.

Ha hirtelen felrobbanna valami, és minden darabja közel c-vel távolodna a robbanási helytől gömbszerűen, akkor is, a legnagyobb szögsebességben nem a felénk jövő darabokat, hanem az oldalirányú darabokat látnánk.

Nekem ez nem jön ki.

Le tudnád rajzolni?

(Tudom ajánlani a geogebrát, ott egyszerűen lehet pontot, egyenest és kúpszeletet fölvenni, idő által mozgathatóvá tenni, 2 vagy akár 3 dimenzióban. Esetleg a papírt)

Előzmény: mmormota (535)
kitadimanta Creative Commons License 2017.04.19 0 0 536

Köszönöm a választ, a részletkérdésekkel nem untatlak,  utánajárok. (A saját munka mindig értékesebb)

Előzmény: construct (532)
mmormota Creative Commons License 2017.04.19 0 0 535

Amiben mi állunk. A jelenség megértéséhez nem kell a relativitáselmélet sem.

Előzmény: galaxi46 (534)
galaxi46 Creative Commons License 2017.04.19 0 0 534

Az egy év melyik rendszerben értendő?

Előzmény: mmormota (530)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!