Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Lisztharmatos levelek után elsösorban a levélnyél környékén (magán a levélnyélen is) érdemes kutakodni, ott a legnagyobb a valószínüsége, hogy fel fog bukkanni, ill. szereti, ha takarásban maradhat, de ez nem szükséges feltétel. Az egyik szegény szomszédom is úgy járt, hogy a fickó, aki müveli a szölöjét, infarktust kapott a cigi+dobozos sör kombótól, így a fia "gondozta" a szölöjét, de pont a legfontosabb fázisban (virágzás után) kimaradt egy permetezés, így ott is megjelent neki a lisztharmat, ahol szellös lomb volt, látható fürtökkel.
Nagyon szép a szőlőd ! Reggel fújnék egy Topast majd este egy Kuproxant ! Tapadást fokozóval mindenképp ! Egy hét múlva meg valami kénnel még egyszer rámennék . Ha esne vagy hideg idő lenne ismételném ezeket ! Ha én be tudnám tenni az én szőlőimet milyen hitvány állapotúak azt mondanád te jó fekvésben laksz ! Ha elfogadsz egy más megközelítést a metszéssel kapcsolatban ,ne siess vele ráérsz akkor metszeni amikor már látni hol lesz a termés . Télen olyan 8 rügyig vissza vághatod az összes hajtást és akkor tudsz válogatni ! Én is ezt szoktam csinálni Itt aki megmetszi a szokásos időben annak általában semmi szőlője sincs a tavaszi fagyok elviszik a termés jó részét !
8 decis forma üvegekben tároljuk nem szokott sokáig állni felbontás után ,néha úgy iszom mint a szeszkazán a pálinkát ((::!! 20 dekát tettünk nagyon jó lett az előbb kóstoltam csak még meleg ,melegen tettük az üvegekbe és zártuk ,mi több forrón !
Már sokszor fenyegetöztem vele, néhányszor el is jutottam a képek elkészítéséig, de az átalakítás-föltöltés mindig túl macerásnak bizonyult. Most azonban megembereltem magam és beváltom az ígéretem:
Na ez az ezt a tömörítést igen nehéz elérni hogy a vize elpárologjon ! Van nekünk olyan lekvár még ami 3-4 napig készült de főzve nem volt csak felforrt és a láng elzár és egész nap kavargatás ,amikor kézmelegre hűl akkor megint alágyújt és felforrásig ,majd láng elzár . És így tovább 3 napi legalább és a 4 napon bele a cukor és még egy felforrás és ennyi. Amikor még meleg bele az üvegbe . De ha tömör lekvárt akarsz akkor jöhet a dzemfix is hozzá akár . Én viszont a cukrot nem szeretem a legjobb lenne kihagyni belőle .
A tényleges méz nem erjed meg, valóban, de ha idö elött kipörgetik (kb 21-22%-os víztartalomtól), már megerjedhet, elsösorban a napraforgó.
Nagyon sok nem kell, a gyümölcshús kg-ra számított 40 deka már elég lehet, ha lekvár állagúra fözik, nem pedig dzsemre, azaz elfötte a habját és már csak bugyorog. és még sokkal jobb is, mint az ötker és más sz.r tartósítószeres dzsemfixek, mert azokat nem lehet süteménybe használni.
Van az a cukortartalom, amin be sem indul az erjedés. Pl. a méz sem erjed meg hígítás nélkül. Az aszalásnál is az a lényeg, hogy a cukor/víz arányt a cukor felé tolják el. Amelyik gyümölcsben nincs elég cukor, azt kandirozni szokták.
De, ha a cukorral akar tartósítani, akkor ahhoz nagyon sok cukor kell.
Mégegyszer utoljára szólok hozzád: a sercadis nem való hobbikértészeknek, eszedbe ne jusson használni, mert csak rezisztens liszharmatot fogsz gyártani a hozzánemértéseddel. Nem véletlenül II-es szer, nem véletlenül 0,15 l a ha-dózisa, hogy a hobbikertésznek qrvára ne érje meg megvenni az amúgy drága szert. A hobbikertészek elcseszték anno a strobilurin hatóanyagot, nem lenne szerencsés, ha ezt a szert is elcsesznék.
A forrázás utáni héj lehúzással el lehet távolítani a csersavas ízt. A levkárhoz kell a savasság, nem érdemes semlegesíteni. Amelyik gyümölcsben nincs elég sav (pl. földieper), ahhoz citromlevet/citromsavat szoktak adni...
Lenne egy kérdésem : Mennyi az a cukorfok ami felett már nem erjed meg a must vagy bármi más gyümölcs ? Lekvárt főzünk és minél kevesebb cukrot akarok hozzá adni ! 50dekát adagol anya de én azt nem igazán szeretném lekvárnak szerintem sok ! Amúgy is édesek a barackok hátmég ha ennyi sok cukrot adunk hozzá ,szerintem felesleges . A savait valaki írta hogy szódabikarbónával kell közömbösíteni ,ha lenne valakinek erről valami infója hogy 1 literhez kb teáskanálnyi elég volna ?
Persze, ez a hatóanyagtól függ, melyiknek mennyire erős a hatása, mekkora dózis kell bebőle. Gyógyszereknél is így van. Szedek egyet, ami 1000+5 mg hatóanyagot tartalmaz. Az egyikből hatóanyagból 000, a másikból meg 5 mg kell az optimális hatáshoz.
Elnézést; a kérdéseket nem személyesen van Persilnek szántam, hiszen ö már jelezte, hogy nem kíván válaszolni. Neki csak a Sercadisról szóló mondatot szántam.