Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21762

Ma találkoztam beszáradt levél peronosz folt szélén "letörölhető" lisztharmat gombaszövedékkel...

 

Szóval, folyamatosan kell védekezni ott ahol már 1x felütötte a fejét a fene (illetve fenék ebben az évben) - tanulságos év (nekem legalább is)

 

Előzmény: van_Persil (21761)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.23 -16 0 21761

Lisztharmatos levelek után elsösorban a levélnyél környékén (magán a levélnyélen is) érdemes kutakodni, ott a legnagyobb a valószínüsége, hogy fel fog bukkanni, ill. szereti, ha takarásban maradhat, de ez nem szükséges feltétel. Az egyik szegény szomszédom is úgy járt, hogy a fickó, aki müveli a szölöjét, infarktust kapott a cigi+dobozos sör kombótól, így a fia "gondozta" a szölöjét, de pont a legfontosabb fázisban (virágzás után) kimaradt egy permetezés, így ott is megjelent neki a lisztharmat, ahol szellös lomb volt, látható fürtökkel.

Előzmény: IsKol (21760)
IsKol Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21760

Nincs ezekkel különösebb gond.  

 

Ha rövid csapon nincs fürt (és nem volt hatalmas "gebasz" az előző év(ek)ben) akkor tudod mit kel csinálni a következő évben...

 

Viszont a lisztharmatnak nevezett fene az nem lisztharmat...

 

Van penészgyep a levél fonákon?

 

A lisztharmatnál nem látsz fényes leveleket csak fehér (szürkés-sárgás bevonat a levél színén (először) majd ugyanez a bogyókon/fürtökön...

 

1000+1000 infó elérhető a világhálón (pl. https://agraragazat.hu/hir/a-szololisztharmat-es-peronoszpora/)

 

Hátha +könnyíti a védekezést a betegség azonosítása majd a következő lépés a megelőzés legyen (téli korai éjszakákon lehet böngészni a neten)

Előzmény: taormina001 (21755)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 -1 0 21759

Nagyon szép a szőlőd ! Reggel fújnék egy Topast majd este egy Kuproxant ! Tapadást fokozóval mindenképp ! Egy hét múlva meg valami kénnel még egyszer rámennék . Ha esne vagy hideg idő lenne ismételném ezeket ! Ha én be tudnám tenni az én szőlőimet milyen hitvány állapotúak azt mondanád te jó fekvésben laksz ! Ha elfogadsz egy más megközelítést a metszéssel kapcsolatban ,ne siess vele ráérsz akkor metszeni amikor már látni hol lesz a termés . Télen olyan 8 rügyig vissza vághatod az összes hajtást és akkor tudsz válogatni ! Én is ezt szoktam csinálni Itt aki megmetszi a szokásos időben annak általában semmi szőlője sincs a tavaszi fagyok elviszik a termés jó részét !

Előzmény: taormina001 (21755)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21758

8 decis forma üvegekben tároljuk nem szokott sokáig állni felbontás után ,néha úgy iszom mint a szeszkazán a pálinkát ((::!! 20 dekát tettünk nagyon jó lett az előbb kóstoltam csak még meleg ,melegen tettük az üvegekbe és zártuk ,mi több forrón !

Előzmény: öreg_néne_b (21754)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21757

" A soknál több az elég."

Előzmény: öreg_néne_b (21752)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21756

Amit ajánlottam az 28 dkg kilónként. 35dkg 1,25kg-ra ha jól emlékszem.

Előzmény: kavicsos64 (21748)
taormina001 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21755

Már sokszor fenyegetöztem vele, néhányszor el is jutottam a képek elkészítéséig, de az átalakítás-föltöltés mindig túl macerásnak bizonyult. Most azonban megembereltem magam és beváltom az ígéretem:

Összkép 1+2:

 

Három apróság:

Matiász Jánosné

Narancsizü muslotály:

Nem terem:

Ez se terem:

Lisztharmat

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21754

20deka lesz benne kilónként !

 

Ha pálinkát akarsz, ne tegyél bele cukrot! 

Ez még simán kierjed.

(Lehet csak hőkezeléssel tartósítani, de akkor felbontás után gyorsan el kell fogyasztani.)

Előzmény: kavicsos64 (21753)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21753

A lehető leg kevesebb cukorral ! 20deka lesz benne kilónként !

Előzmény: öreg_néne_b (21752)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21752

A célja a minimális cukor.

 

Ez ellentmond annak, hogy a cukorral akarja tartósítani.

Előzmény: zoli1437 (21746)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21751

Ez elnézhető, mert igen komoly tudása van.

Előzmény: kavicsos64 (21750)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21750

Nem vitatom ezt ! Csak a stilus ha valamit nem úgy csinálsz ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva ,túl sarkos az úr !

Előzmény: zsorsz (21749)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.23 0 1 21749

Már akinek, eddig még használható jó tanácsokat kaptam tőle.

Előzmény: kavicsos64 (21747)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21748

De már a 20-30 deka is jó eredmény lenne !

Előzmény: zoli1437 (21746)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 -1 0 21747

Nem lehet vele zöld ágra vergődni ,ne is bosszansd magad .

Előzmény: taormina001 (21745)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21746

A célja a minimális cukor. (50 dkg alatti)  Amit linkeltem eddig abban a legkevesebb, amit ajánlottak.

 

Előzmény: öreg_néne_b (21742)
taormina001 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21745

Köszönöm, de akkor csakugyan inkább maradjunk ennél: "megleszünk egymás nélkül oszt jónapot".

Megszegtem, nem tettem jól; elnézést. Az efféle fennhéjázástól nem jutunk elöbbre, gondolom nem is nekem szól, csak a többi "szakértö" elötti póz.

A szakértelmedet -saját híjján- nem tudom megítélni, a szemléletedet pedig nem osztom. Oszt inkább jónapot!

Előzmény: van_Persil (21740)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21744

Na ez az ezt a tömörítést igen nehéz elérni hogy a vize elpárologjon ! Van nekünk olyan lekvár még ami 3-4 napig készült de főzve nem volt csak felforrt és a láng elzár és egész nap kavargatás ,amikor kézmelegre hűl akkor megint alágyújt és felforrásig ,majd láng elzár . És így tovább 3 napi legalább és a 4 napon bele a cukor és még egy felforrás és ennyi. Amikor még meleg bele az üvegbe . De ha tömör lekvárt akarsz akkor jöhet a dzemfix is hozzá akár . Én viszont a cukrot nem szeretem a legjobb lenne kihagyni belőle .

Előzmény: öreg_néne_b (21742)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.23 -16 0 21743

OFF

A tényleges méz nem erjed meg, valóban, de ha idö elött kipörgetik (kb 21-22%-os víztartalomtól), már megerjedhet, elsösorban a napraforgó.

Nagyon sok nem kell, a gyümölcshús kg-ra számított 40 deka már elég lehet, ha lekvár állagúra fözik, nem pedig dzsemre, azaz elfötte a habját és már csak bugyorog. és még sokkal jobb is, mint az ötker és más sz.r tartósítószeres dzsemfixek, mert azokat nem lehet süteménybe használni.

Előzmény: öreg_néne_b (21742)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21742

Van az a cukortartalom, amin be sem indul az erjedés. Pl. a méz sem erjed meg hígítás nélkül. Az aszalásnál is az a lényeg, hogy a cukor/víz arányt a cukor felé tolják el. Amelyik gyümölcsben nincs elég cukor, azt kandirozni szokták.

De, ha a cukorral akar tartósítani, akkor ahhoz nagyon sok cukor kell.

Előzmény: zoli1437 (21741)
zoli1437 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21741

Magasabb cukorfokon is megerjed, csak egy alkoholfok fölött leáll az erjedés. A cukor maradék része megmarad. A hőkezelés akadályozza meg az erjedést.

https://www.oetker.hu/hu-hu/termekeink/befozes/dzsemfix/dzsemfix-szuper-31

Ennél valamivel kevesebbet írnak.

Előzmény: kavicsos64 (21735)
van_Persil Creative Commons License 2023.07.23 -16 1 21740

Mégegyszer utoljára szólok hozzád: a sercadis nem való hobbikértészeknek, eszedbe ne jusson használni, mert csak rezisztens liszharmatot fogsz gyártani a hozzánemértéseddel. Nem véletlenül II-es szer, nem véletlenül 0,15 l a ha-dózisa, hogy a hobbikertésznek qrvára ne érje meg megvenni az amúgy drága szert. A hobbikertészek elcseszték anno a strobilurin hatóanyagot, nem lenne szerencsés, ha ezt a szert is elcsesznék.

Előzmény: taormina001 (21732)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21739

A forrázás utáni héj lehúzással el lehet távolítani a csersavas ízt. A levkárhoz kell a savasság, nem érdemes semlegesíteni. Amelyik gyümölcsben nincs elég sav (pl. földieper), ahhoz citromlevet/citromsavat szoktak adni...

Előzmény: kavicsos64 (21735)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21738

Közben én is ránéztem mi is ez ! Jó szer ? Hatékony ?

Előzmény: kavicsos64 (21737)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21737

Az mi az a Cosavet ?

Előzmény: szervezkedő (21730)
zsorsz Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21736

TOPAS 100 EC gombaölő szer

Előzmény: taormina001 (21732)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21735

Lenne egy kérdésem : Mennyi az a cukorfok ami felett már nem erjed meg a must vagy bármi más gyümölcs ? Lekvárt főzünk és minél kevesebb cukrot akarok hozzá adni ! 50dekát adagol anya de én azt nem igazán szeretném lekvárnak szerintem sok ! Amúgy is édesek a barackok hátmég ha ennyi sok cukrot adunk hozzá ,szerintem felesleges . A savait valaki írta hogy szódabikarbónával kell közömbösíteni ,ha lenne valakinek erről valami infója hogy 1 literhez kb teáskanálnyi elég volna ?

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21734

Persze, ez a hatóanyagtól függ, melyiknek mennyire erős a hatása, mekkora dózis kell bebőle.
Gyógyszereknél is így van. Szedek egyet, ami 1000+5 mg hatóanyagot tartalmaz. Az egyikből hatóanyagból 000, a másikból meg 5 mg kell az optimális hatáshoz.

Előzmény: taormina001 (21732)
taormina001 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 21733

Elnézést; a kérdéseket nem személyesen van Persilnek szántam, hiszen ö már jelezte, hogy nem kíván válaszolni. Neki csak a Sercadisról szóló mondatot szántam.

Előzmény: taormina001 (21732)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!