Keresés

Részletes keresés

Szomaházy Creative Commons License 2020.12.19 0 0 16242

Érdekes, hogy az előbb a képek nem mentek át.

Nem térek vissza téma indító hozzászólásomhoz:

inkább Boszorkáéra válaszolok: "Én külön ültem, mint "városi kisasszony"

Ennek több praktikus előnye is volt.

Jómagam 1945-ben kerültem hasonló iskolába.

Egy tanteremben négy osztályt tanított egy kedves, idős néni.

Minden reggel sűrűfésűzte a lányok haját, nem is eredménytelenül,

főleg a c-kategóriás lányoknál.

Így eggyel kevesebb lánnyal kellett bajlódnia és Te is meg lettél kímélve ettől.

(Mi fíúk majdnem kopaszok voltunk anno, nem úgy mint most.)

Előzmény: Boszorka (16240)
Szomaházy Creative Commons License 2020.12.19 0 0 16241

Inkább nem térek vissza téma indító hozzászólásomhoz:

hanem Boszorkáéra válaszolok: "Én külön ültem, mint "városi kisasszony"

Ennek több praktikus előnye is volt. Jómagam 1945-ben kerültem hasonló iskolába.

Egy tanteremben négy osztályt tanított egy kedves néni.

Minden reggel sűrűfésűzte a lányok haját, nem is eredménytelenül,

főleg a c-kategóriás lányoknál.

Így eggyel kevesebb lánnyal kellett bajlódnia és Te is meg lettél kímélve ettől.

(Mi fíúk majdnem kopaszok voltunk anno, nem úgy mint most.)

Előzmény: Boszorka (16240)
Boszorka Creative Commons License 2020.12.19 0 0 16240

Kalandos iskolai életem során, 1944-ben beirattak egy igazi tanyasi iskolába, ahol 1-6 osztály együtt volt és egy tanitóbácsi volt az egész iskola. Én külön ültem, mint "városi kisasszony" de amúgy volt elég rendetlenkedés az osztályban. A nádpálca suhogott nem egyszer, de senki nem sántult bele.

Máshol mindig tiszta lányiskolákba jártam és a maximális fenyítés a sarokban állás volt, vagy aki a leckét nem csinálta meg otthon, annak bent kellett maradni és kapott még néhány büntető feladatokat is.

Fiuktól viszont sokat hallottam a körmösről meg a barackról, mindenki túlélte.

plankenhorst Creative Commons License 2020.12.19 0 0 16239

Ez az a képesség (talán karizma?) amit szerintem nem lehet megtanulni, legfeljebb talán fejleszteni. Vannak olyan emberek, akiknek a halk szavára hallgatnak, mások pedig a lelküket kitehetik és mégis kiröhögik őket. És ez egyáltalában nincs összefüggésben azzal, hogy egyébként okosat, igazat mond-e, vagy nem. Volt olyan tanárnőnk, aki végtelenül szelíd és jóakaratú volt, értette is a szakmáját, jártak hozzá főiskolások gyakorolni. De a főiskolások óráin is nagyobb fegyelem volt, mint az övéin. Szerettük mint aranyos nénit, de az óráin mindig káosz volt. Mai napig emlékszem arra a rossz érzésre, ahogy szerettem és sajnáltam.

Ugyanabban az iskolában kb. 160 cm-es, szüleinkkel hasonló korú néninek nagy tekintélye volt. Többször elmesélte, hogy a saját osztályában a nagykamasz fiúk csínytevései után megkérdezte őket, hogy intőt akarnak-e, vagy pofont. Elsöprő többség az utóbbit választotta. Ekkor ő felállt a dobogóra a nagyfiú pedig lehajolt a pofonért.

Na, az ilyene verést hogyan kell p.c.-helyesen értékelni?

Előzmény: Goldman Emma (16237)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.19 0 0 16238

Az ötvenes években az iskolánkban negyedikben  R. Karcsibácsi az egyik legnépszerűbb tanító volt.
A nádpálcával (bokafogás) és a körmössel (vonalzó) együtt.

:))

Előzmény: nofRETRO (16236)
Goldman Emma Creative Commons License 2020.12.19 0 0 16237

A nagymamám tanítónő volt. A pályája elején vagy egy évtizeden át "repülő helyettes", azaz a hat elemin, négy polgárin belül bárhová vethette a fővárosi közoktatás szeszélye, be kellett mennie a terembe, és folytatni ott, ahol a kolléga előző nap abbahagyta. Sokszor mesélte, hogy egyszer egy tanfelügyelő látogatta meg az óráját, aki a jövőre nézvést csak egy tanácsot adott: "Egy csepp méz gyakran többet ér, mint egy hordó ecet". Aztán egy negyedszázadon át (1940-66) elsősöket tanított a Knézich utcai fiúiskolában. Szemtanúk szerint egyszerűen fel sem merült, hogy bármiféle rendetlenkedés elfajulhasson vagy komolyabb összezördülés támadjon tanár és diák között. Szerintem nem is értette volna a kérdést, ha valaki azt firtatja, veri-e a gyerekeket. Mondjuk egyszer majdnem felpofozott valakit: amikor az ötvenes évek legelején egy anyuka, foglalkozására nézve nagycsarnoki kofa, nekiállt kritizálni a tanterem dekorációját. :-))

nofRETRO Creative Commons License 2020.12.18 0 0 16236

Valóban fiatalabb vagyok, az ötvenes években jártam általános iskolába.
Erre válaszoltam, ez verte ki nálam a biztosítékot:

"a sokszor visszasírt "régi szép idők", talán nem is voltak annyira szépek az ötvenes években. Sokféle, válogatott gyermekkínzást éltünk át."

Az ötvenes években már eltörölték az előírás szerinti iskolai fenyítést Mo-on. Nyilván sokáig megmaradt még  a testi fenyítés elfogadottsága, főleg a még korábban szocializálódott tanítókban, felnőttekben. A negyvenes években még érvényes volt, főleg a katolikus vallású iskolákban, intézetekben.
Te egy évtizeddel korábban jártál általános iskolába, ezért vannak más emlékeid. De a téma az ötvenes évek.

Az ötvenes évek változást hozott. Egy csomó cikk van ezzel a témával kapcsolatban

De hogy más országokban még a 80-as években is szokás volt, most meglepődtem.
Egy részlet:

"Egyes iskolákban az a vélemény alakult ki, hogy legtöbbet a szülők segíthetnek, ha ők maguk büntetik gyerekeiket az iskolában elkövetett vétségekért. Sokan kételkednek azonban a szülők támogatását illetően, hiszen még mindig nagyon sok szülő a tanárokra hárítja a gyerek büntetését, mert késő botnak nagyobb a súlya, vagyis mégiscsak a verést tartják a leghatékonyabb nevelési módszernek — ha, nem ők vernek. "

A magam nevében újból csak azt tudom mondani, hogy nem tapasztaltam verést körmöst, és hasonlót az ötvenes években. Vidéken.

Előzmény: Boszorka (16230)
Syracusa Creative Commons License 2020.12.18 0 0 16235

Ha a kölök az "az anyját meri rugdosni", akkor bármiféle elröppenő pofon anyu vagy apu fején kéne hogy csattanjon. Mert valamit nagyon eltoltak. Ha nem, ha ép lelkűek és épeszűek a szülők, akkor goto szakember. Az so'sem szégyen. Szerintem.
Mert tudom, hogy van ilyen kívülről nézve tökidióta gyerek, de vele foglalkozni kell, nem pedig ütni. Attól csak xarember lesz. Mint az, aki üti.

Én nem tudom, kinek milyen gyerekkora volt, de ami az utóhatásokat illeti: máig emlékszem egy HPP óvónőre, aki négy éves koromban terrorizált egy max másfél perces történetben, és még a nevét is tudom. Gyűlölöm a mai napig. A többi nevét, akik normálisak voltak, sajnos nem tudom már.
És apám egyszer akart nagyon elseggelni, de nem tette, pedig amellett hogy zseni volt, alkoholista is. Akkor is ivott, én meg azt kiabáltam neki, átszökve a szakadt drótkerítésen a szomszéd kiscsajhoz, hogy hülyebaromállat. Jó ötletnek tűnt, de olyan spontán ötlet volt. Úgy ötévesen, asszem. Tök jogos lett volna ha elver, de nem vert el. Annyira biztosan nem, hogy emlékezzek.

Én sem vertem el a gyerekeimet, rohadt nagy kudarc és szégyen lett volna.
Pedagógusnak csak egyszer mentem neki - jelzem: anyám pedagógus volt, iskolaigazgató, plusz a család 75%-a dettó pedagógus, ez van, nem tehetek róla - ; az illető nő a kölök másodikos évében (huszonöt éve) negligálta a nagyobbik gyerekem egész nyári szüneti munkáját. Nem fizikai erőszak volt, de azóta napközis. És nem szeret.

Előzmény: plankenhorst (16234)
plankenhorst Creative Commons License 2020.12.18 0 2 16234

Úgy gondolom, hogy a gyerek brutalitása esetén indokolt a verés. Pl. annak a gyereknek, aki a sérelmének megtorlásaként az anyját meri rugdosni, bizony kijár az alapos elfenekelés.

"azért tilos kicsit is verni, mert ha nem tilos, akkor azok, akik nagyon szeretnek verni, simán úgy vélik, ők erre (is) fel vannak hatalmazva"

Nem hiszem, hogy járható út lenne az, ha egyesek mértéktelensége miatt mindent megtiltanánk. Azért mert valaki elsózza a levest, indokolatlan mindent sótlanul enni.

Szerintem a gyerek testi fenyítésének is megvan a normális helye, ideje és mértéke. Nyilván elfogadhatatlan az olyan mérték, aminek látható nyoma marad a testén. A gyakori verés pedig a büntetés nevelő hatását rombolja.     

Valószínűleg egy kezemen meg tudom számolni azt, ahányszor a két gyerekemet (mindkettő 40+) megütöttem. A saját gyerekkoromból kb. két pofonra és néhány elfenekelésre emlékszem. Az iskolatársaimtól sokkal több bántalmazást szenvedtem el, mint a szüleimtől és az összes tanáromtól együttvéve. 

Előzmény: Goldman Emma (16232)
plankenhorst Creative Commons License 2020.12.18 0 0 16233

A tárgyhoz kapcsolódó karikatúra:

Nem minden fehér, vagy fekete. Az 1990-es években, az általános iskolás fiamat az az óra alatti fecsegés miatt az énektanára úgy büntette, hogy a hajánál fogva beleverte a képét az asztalba. A gyerekek annyira felháborodtak ezen, hogy az óra végén csapatostul mentek az igazgatónőhöz panaszra. A pedagógok persze gyorsan leválasztották a fiamat a csoportról és csak őt egyedül engedték az igazgatónőhöz. A fiam előadta, hogy rendetlenkedett az órán, ezért vállalja a büntetést, de tiltakozik a tanári brutalitás ellen. Jelezte, hogy másnap számítsanak az én látogatásomra. Másnap az igazgatónő tájékoztatott arról, hogy a következő napon lesz a fegyelmi tárgyalás. Végül azért a tanár csak a tanév végén távozott az iskolából.

Goldman Emma Creative Commons License 2020.12.17 0 0 16232

Azért az a jelenet Bereményi Magyar Copperfieldjében, amikor a nevelőapa nekikészül a szíjjal való verésnek, persze kizárólag nevelési célzattal... hátborzongató. Az én értelmezésemben gyereket azért tilos kicsit is verni, mert ha nem tilos, akkor azok, akik nagyon szeretnek verni, simán úgy vélik, ők erre (is) fel vannak hatalmazva. És az már nagyon késő, ha a félig agyonvert gyerek látlelete fölött kezdünk el azon vitatkozni, hogy a meglegyintéstől vajon hogyan jutottunk el idáig. (Persze én is kaptam egy-egy pofont gyerekkoromban. De nem jó emlék, pedig tudom, hogy csak eljárt a kezük.)

Előzmény: Boszorka (16230)
Szomaházy Creative Commons License 2020.12.16 0 0 16231

ADT nyílt nap holnap, december 17-én.

Boszorka Creative Commons License 2020.12.16 0 0 16230

Te néhány generációval fiatalabb vagy nálam/nálunk. Én 1941-ben kezdtem iskolába járni. A fenyítések nem ártottak senkinek. A tanároknak volt respektje. Otthon is el- elröppent egy pofon, attól se lett semmi bajom, de anyám nem lett idegbajos, mert lereagálta magát.:-)

Ha gyerekem lenne, már börtönben ülnék, a mai törvények szerint.:-)

Előzmény: nofRETRO (16229)
nofRETRO Creative Commons License 2020.12.15 0 1 16229

Mindenkinek, akit  bármilyen testi fenyítésben részesítettek: nagyon sajnálom hogy meg kellett tapasztalniuk. Bár a lányok hosszú hajába bogáncsot dobálni lehet hogy öröm, viszont kiszedni belőle kínszenvedés lehetett az érintettnek. Ez nézőpont kérdése.
De nekem kimondhatatlan szerencsém volt, csupa humán beállítottságú felnőtt között nőttem fel (vidéki város) és nem láttam, de nem is hallottam ilyesmiről. Ilyen körmösökről pl. a Tom Sawyer kalandjaiban olvastam, de Polly néni ott is többször megkímélte Tomot :)
Azt nem állítanám, hogy rosszcsont voltam, de jócsont se :) De ártani nem ártottam senkinek. Pl.nem is ragasztóval kentem be a tanító néni székét ápr. 1-én, hanem csak fokhagymával. Alaposan.

Amondó vagyok: csak óvatosan az általánosítással :)
Ez egyik kedvencem

Boszorka Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16228

Lányoknál ilyesmi nem volt. Kollektiv bezárásra volt eset, no meg ki kellett állni a sarokba, az osztálynak háttal. Jámbor bamba gyerek voltam, így erre nálam nem került soha sor. De elég gyakran állt valaki elöl a sarokban alsó osztályos koromban.

Előzmény: andreas19 (16226)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16227

Persze, hogy koki... a kuki sajtóhuba volt.

Én a vonalzóssal kötöttem életreszólót... nádpálca az olyan fél méterrel délebbre volt használatos, de szerencsére elég ritkán és akkor is "érzéssel".

Előzmény: andreas19 (16226)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16226

Szerintem a "kukit" indokolt kihagyni, az nem lehetett a testi fenyítés tárgya,
míg a "koki" annál inkább, mert az = barack.
Volt még a "körmös" (nádpálcával vagy vonalzóval) és a pajesz

(annak hiányában a fül) húzgálása.
Talán ide tartozott még a "bezárás" is; a tanítás befejezése után egy órával
később mehettünk csak haza. Ez gyakorta kollektív büntetés volt.
Nálunk emiatt soha nem aggódtak.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (16224)
Boszorka Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16225

Nálunk is mindig a tanárnak illetve az iskolának volt igaza. Ma viszont a k. szülő bemegy és orditozik egyet a tanárral, hogy hogy merte a drága gyerekét, akit ő soha nem nevel, megfenyíteni. Természetesen ma csak szóban. Néha meg is verik a tanárokat a feldühödött szülők.

Előzmény: Tamas(Ottawa) (16224)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16224

Semmiféleképpen nem kínzás volt az, hanem fizikai fegyelmezés. Nekem a különpad (pellengér) volt a legrosszabb. A testi fenyítések (kihagytad a kukit) csak elsőre voltak kellemetlenek, de hamar elmúlt a hatásuk...

Otthon sem volt sok értelme panaszkodni, mert nem szimpátiával járt, hanem mindig a "biztos megérdemelted fiam" kifejezés érkezett irányomban. Tegyük hozzá, az esetek 90%-ban jogosan (a többi mérési hiba volt :-) ).

Előzmény: Szomaházy (16223)
Szomaházy Creative Commons License 2020.12.15 0 0 16223

Bogáncs, tenyeres stb.

Régi általános iskolai tantermi képek után kutakodtam a Fortepánon.

Ezt találtam, erről a képről jutott eszembe,

hogy a sokszor visszasírt "régi szép idők", talán nem is voltak

annyira szépek az ötvenes években. Sokféle, válogatott

gyermekkínzást éltünk át. Íme, néhány példa ezekre.

Volt ugye a képen látható tenyeres, ennek fájdalmasabb társa, a körmös,

a sarokba térdeltetés kukoricára. Volt egy szadista tanárunk az ötödikben

aki a pajeszunknál fogva húzott ki minket a padból.

A képen látható srácok bűne talán az lehetett, hogy a szünetben az udvaron

bogáncsokat dobáltak a lányok hajába. Remélem, hogy az olvtársak

a fentiekről csak hallottak, vagy olvastak, avagy angyali jók voltak.

napocza Creative Commons License 2020.12.14 0 0 16222

Királyság, működik!

Előzmény: tamasi.miklos (16221)
tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.14 0 0 16221

elvileg ezt sikerult megoldani, ellenorizzetek legyszi

koszonom!

Előzmény: napocza (16209)
Goldman Emma Creative Commons License 2020.12.12 0 0 16220

Nem lehetett az annyira egyértelmű: én sosem kerestem utána, de arra nagyon emlékszem, hogy amikor az első stokkot feltették tőle a Fortepanra, nagy találgatás zajlott a hírlevélben, honnan is ez a név, egyáltalán, hogyan kéne tagolni a hosszú szót.

Előzmény: andreas19 (16218)
edesviz Creative Commons License 2020.12.12 0 0 16219

Elnézést, de az új kereső rendszerrel van egy kicsi bajom, copy/paste-val szerettem volna beilleszteni szám részeket. De a marhája azonnal lezárta mint szám. A hiányzó végződést nem tudtam hozzá írni.

andreas19 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16218

Soha nem kerestem utána, jelent-e egyáltalán valamit az adományozó "neve".
Alaposan meglepődtem a napokban olvasott híren, hogy így hívták azt a pilótát

aki elsőként repült a hangsebességnél gyorsabban.

Előzmény: nofRETRO (16217)
nofRETRO Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16217

Köszönöm, most már értem! :)
Nem is volt a tippjeim között.

Előzmény: andreas19 (16216)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16216

tumblr

konkrétan erre 

Most akkor több képet nem fog adományozni?

:)

Előzmény: nofRETRO (16215)
nofRETRO Creative Commons License 2020.12.11 0 0 16215

Maki legyek, de egy napja nem jövök rá, hogy mire is gondolsz?  Van egy-két alternatívám, de nem érzem meggyőzőnek. Szóval, kifejtenéd? :)

Előzmény: andreas19 (16214)
andreas19 Creative Commons License 2020.12.09 0 0 16214

Meghalt Chuck Yeager, a pilóta, aki elsőként lépte át a hangsebességet

"És akkor ezt így most hogy?"
:))

tamasi.miklos Creative Commons License 2020.12.09 0 0 16213

Kedves Damusz!

Köszönjük az infokat. Sajnos minden keresésére nem lehet egyedi lehetőséget adni, időnként a felhasználónak kell improvizálni. Az Erzsébet körutat én megfejelném egy Budapest+kerület cimkével. A kulcsszavakon belül szótöredékre valóban nem keres a kereső. Igy a Margitszigetre Margitszigetként lehet keresni. Igyekszünk finomítani a keresőnkön, de úgy érzem hogy általánosságban sokkal jobb (és gyorsabb) mint a régi volt. Bármi egyéb hiba előjön, érdemes itt a Fórumon megosztani

köszönöm

t.m.

Előzmény: damusz (16212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!