Köszönöm, részletes, tartalmas lista. Ezek java részével tisztában vagyok,illetve énis így gondolom,tervezem,szeretném. A kérdéseim java része inkább a jogi "háttérre" vonatkozna. :)
bbm.75
Na igen,ez a legfontosabb. Ha nem erre törekednék,akkor meg sem fordulna a fejemben a "feljebb lépés". A nagy kérdés lassan az lesz,hogy ki/mi számít ma képzett fotósnak.
Több olyan "fotóst" látok akiknek papíron komoly végzettségük van. De a produktumaikat látva már jóval korábban is húztam a számat.... És az ellenpélda,aki nem drága WC papírt gyűjtött(hivatalosan csak amatőr),hanem egyszerűen tehetséges,és csinálja-csinálja-csinálja-fejlődik. Na ott meg szájtátás van részemről. :) És az elrettentő: Pityuska vett egy D3100-at,ismer 3 PS effektet, csinál FB "photography" oldalt és ontja a digitális szemetet. Amire még megrendelő is van,mert egy laikus számára még ez a szint is "wow".
Tágabban értelmezve ott van a "ne csapd be a megrendelőt" alatt, de igazad van, érdemes kiemelni a minőségi munkára törekvést.
Azt, hogy képzett fotós mit mond, fontos és általában hasznos lehet. Volt azonban olyan, mikor úgy csináltam meg egy anyagot, ahogy az ügyfél kérte, és az igen messze állt az elképzeléseimtől. Próbáltam ugyan meggyőzni az ellenkezőjéről, de nem lehetett. A nevemet nagy nyilvánosság előtt nem adnám mellé, ő viszont elégedett volt a végeredménnyel.
kicsit off, de mégiscsak leginkább itt kell az ilyen tudás :-)
Van valakinek tapasztalata azzal, hogy egy 2x 2magos Xeon 3,6 konfig (6GB RAM) mennyire marad le a mai "átlagos" 4-6 magos gépek teljesítménye mögött. Fotószerkesztés a cél.
És minőségi munkát adj ki a kezedból. Olyat amire, ha egy képzett fotós is ránéz ne nagyon tudja ócsárolni. Ez valahogy kimaradt a felsorolásból. Nekem ez lenne a leglényegesebb.
Nem értem, miért nincs senki beizgulva az új AF-S 80-400/4,5-5,6-ra. Minden csoda benne van, AF-S, gyors fókusz + fókuszlimiter, 400/5,6-on az MTF nagyon magason ki van simulva, Nano bevonat, konverterezhető, 77mm-es szűrő és még az állványgyűrű sem feláras.
Nemrég vágtam még csak bele két másik társammal ebbe az üzletbe. Szerencsére nem csak ebből élek, de látom azért, hogy meg lehet ezt is csinálni középtávon.
Ami eddigi tapasztalataim szerint kell:
Szeresd a fotózást és juss el egy elfogadható szintre
Legyen jól használható felszerelésed, biztonsági tartalékokkal
Szerencsés, ha van műtermed, irodád
Sokat segít, ha az elején össze tudsz állni valakikkel
Legyen határozott koncepciód, hogy kiknek, mit akarsz szolgáltatni
Legyen erre egy jó stratégiád
Legyenek jó üzleti kapcsolataid, amiket be tudsz vetni, vagy törekedj arra, hogy megszerezd ezeket
Vállalj néha munkát rezsidíjon, vagy TFCD alapon a jó referenciák miatt
Tegyél néha szívességeket. Sokszor meghálálják ezeket
Legyen tartalékod fenntartani és promotálni magadat és a szolgáltatásaidat
Promotáld magad, ahol csak lehet
Ha maradt még időd, gyakorolj, olvass, képezd magad
Soha ne csapj be ügyfelet, tartsd a határidőket, legyen vészterved arra, ha valami közbejönne, de állj ki az igazadért
... és mindezt tedd folyamatosan, szorgalmasan, kitartóan
Szeretnék segítséget kérni a hivatásosktól. Egy kis eszmecseréről lenne szó,hogy hogyan is működik a magyar fotóspiac,a megélhetés... :) bitte klerooo gmail com danke
Napirenden van a dolog. Pont mostanság látom, hogy van pár olyan cucc, ami régóta porosodik a polcon. Ez is köztük van, mivel az ős kályhacső Nikon 400/3,5 beszerzése óta hozzá sem nyúltam. Ég és föld a kettő, még akkor is, ha ez utóbbinál csak manuális fókuszom van.
Lassan háromnegyed év használat után azt kell hogy mondjam, elválaszthatatlanok lettünk egymástól a D800-zal. Alapesetben a 36Mpixel tényleg őrültségnek tűnik, de a nagy dinamikatartománnyal kiegészítve olyan többlet lehetőségeket tartogat a RAW feldolgozása során, amit nekem más még nem adott. Na és persze nagyon szépen tud kinézni egy nagyobb nyomat is vele. Objektívek terén egy régóta kallódó Sigma 400/5.6 az egyetlen ahol komolyan érezni, ez a felbontás már nem kihasználható. Ott kb. 10-12Mpixelre méreteze érzem azt a pontot amit még elbír ez a lencse. Máshol, ha nem is teljesen nyitott rekeszen, de kihasználható a legtöbb esetben az érzékelő. Cáfolnám azt is, hogy csak műterembe való a váz. Nemrég két koncertet nyomtam vele végig extra nehéz fényviszonyok között iso 6400-on. Nagyon jól teljesített a váz itt is. Valószínűleg veszek majd egy D3-at, vagy egy D700-at mellé mert vannak szituációk mikor tényleg felesleges ez a felbontás, de azt hiszem, ekkor is ez marad az első számú vázam.
Szerencsére, azért nekem nem holnap kell bemennem a boltba vásárolni (talán majd év vége felé). Addig meg még sok víz lefolyhat és lefolyik a Dunán. És még az is lehet, hogy D800 lesz a választás :)
D600-nak ha nem lenne ez a túlkenési problémája, egész jó megoldás lenne FX fronton. De 1/2 millióért ki akar nyűgöt venni magának? Nikon kiadhatna egy közlönyt, hogy mely szériaszámtól, nem kell már számítani erre a problémára, így sokan lehet vásárlásra adnák a fejüket, de jelenleg még zsákbamacska az egész D600.
Na nekem sem indokolta semmi a valtast. Kivancsi voltam az uj technologiara es lassanott vagyok, mint filmnel, hogy ketszer meggondolom mielott kattintok. Na nem mintha eddig nem azt tettem volna :) Amugy nagyon jo gep a D800. Csakugy, mint a D700-rol, errol is pusztan jokat tudok mindani. :)
Catalog settings, ott pipald ki az "Automatically write changes into XMP"
DNG-nel a fajlba menti, de ha ki akarod utolag tolni XMP-be a raw melle akkor kijelolod a fajlokat es utana "Save metadata to files" CTRL+S azt hiszem.
Gyerekek az LR4 hol tárolja a raw-okon végrehajtott módosításokat? A NX2 visszaírja a fileba, a Capture One egy külön állományban, sok progi XMP-ben, de az LR4 hol? Nem találom.
Én azt látom magamon, hogy egyre kevesebb érvet tudok felhozni amelltt, hogy miért kéne a D800 a D600 helyett. Csak annyit tudok fix-re, hogy fx vázat szeretnék.
Nekem bőven jó a "műanyag" is. Abból is lehet igen csak pöpec cuccokat gyártani.
A cropolásnál is jobb fícsör, ha leméretezed a kész képeket. Pl. 4800X3200 képpontra. Így máris megkapod a D4 felbontását - csecsbecse képminőséggel. :) Valamint használható méretű fájlokkal.
Nekem még ez is túl drága játéknak tűnt, így aztán megmaradtam a 12 megapixelnél.