Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Mivel, A 12 Voltos rendszerben ~14 Volt x 20 Amper >> 280 Watt A 24 Voltos rendszerben ~28 Volt x 10 Amper >> 280 Watt
Mondjuk 30%-al több napelemet raksz hozzá... A gyalorlatban- és ésszerűen, ha kell a minél több napenergia.
Akkor 280x1,3=~360 Watt napelem adódik.
Ami 1 darab 60/120 cellás 360-375-380-405-410 Wattos napelem tábla pl.
Ezek névlegsen 37 Volt körüleik és úgy 29-43 Volt működnek a típustól és körülményektől függően. Tipikusan 31-34 Volt körül üzemelnek az "átlagosan napos" időben.
Mivel - 10-11 Amperesek névlegesen az ilyen napelemek és - a töltsévezérlőd 10 Amperes 24 Volton
A 24 Voltos akku lenne a jobb választás hozzá, szerintem. A max 10 Amperes töltés a >> 100 Ah akkuhoz passzol(na) leginkább.
A 12 Voltos rendszerben a 20 Amper is >> 200 Ah akkut jelente.
Azonban ezek már 24x100=2400Wh >> 2,4 kWh akku méretek.
A gyakorlatban a 280-360-400 Watt napelemről a remek napokon lejön mondjuk 6 Wh/Watt energia
Azaz 1,6-2,1-2,4 kWh az egész nap során...
Vagyis a 2,4 kWh akku nem elvetemült túlzás. De a fele is megteszi... már >> 1,2 kWh akku. HA elég annyi is a fogyasztásodhoz.
Sok kisebb feszültségű panel van. Használok olyat, ami üresen 19,8V max, terhelve 16-17 körül. Kifejezetten 12 V-os camping rendszerekhez csinálták. Abból simán lehet 2-t sorba kötni.
Ott van az adatai között, hogy max PV voltage: 50 V. A panelek addig sorbaköthetőek, amíg azok üresjárási feszültsége az 50V-ot nem lépi át. Elég sokféle van a cellaszámtól függően, de ezt minden panelre ráírják.
Viszont sehol nem találok adatot a napelem felőli, bemeneti oldali feszültség maximumáról. Ha van két modulom sorbaköthetem őket? Nem lesz sok a bemeneti feszültség? Egyszerűen sehol nem találok erről hiteles adatot :(
Sziasztok! Eladó ez a sérült Inverter! A paraméterei: 600 Watt, 12 Volt, 220 Volt. Az ára 4900. Annyi a baja, hogy elszállt az egyik FET, ott ahová a csavarhúzóval mutatok a képen.
Akit érdekel dobjon egy mailt a skorpio.kiraly.64@gmail.com ra! További kellemes napot!
Olyan nekem is van 2, egy 10, és egy 30 Amperes, és egy 30 Amperes EPEVER MPPT. Na az már nem 10 dollár. A vackokkal ott is baj van a 12-24 felismerésében, nekem volt olyan tavaly hogy a 12 voltos akkuimat 24-nek látta, és elkezdte tölteni, még szerencse hogy ott ültem mellette, és észrevettem.
Meg előztél a válasszal, a 90-es években csináltam hasonlót, ha jól emlékszem ASZ 1015 germánium tranzisztorral. Még most is meg van, 2db egy panelre szerelve, 2 vágópisztolyos körkivágót üzemeltettek róla, de külön tápról kellett használni mert ha a másikat is bekapcsolták, megváltozott a fordulat.
A jútyúbon fizetnek a kattintás szám alapján ezért kell a hangzatos cím a nézettséghez. A valóság nem játszik. Lásd a perpetum mobile csodák végtelen sora ugyanott.
Olcsó napelem szabályzó. Ráírva az MPPT. Egy sima kapcsolóüzemű fesz stabilizátor. PWM, nem is a jobb fajtából. A kimenő áram nem lehet több a bejövőnél. De legalább tényleg tud 20-30 A-t. De minek?
De hát ennek semmi köze egyikhez sem, egy sima áteresztő tranzisztoros feszszabályzó, még csak nem is stabilizátor. Legalább egy 317-el stabilizálta volna. Igaz hogy FET-el.
Kamu. Se nem MPPT, sem nem PWM. Egy primitív analóg szabályzó elfüstölve a felesleges energiát. Az a "hűtőborda" is bakfitty pont ezért. Felesleges 3 db ekkora FET ilyen kis terhelésre.
tavaly nyáron szereltek fel 3420W csúcsteljesítményű napelemet (9 db 380-as panel) déli tetőre. Azóta bármilyen is volt az idő, 2,6kW-nál többet nem termelt. Mi lehet az oka? Vagy ez így jó, ne is várjak többet?