Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2019.10.17 0 0 44248

elment az eszük

Előzmény: 123János (44246)
beetee Creative Commons License 2019.10.15 0 0 44247

Japán datolyaszilva aszalások:

https://www.youtube.com/watch?v=QfUPPxqQynQ

https://www.youtube.com/watch?v=vxYgLNXS2pc

 

Érdekes, hogy az elsőben blansírozzák pár másodpercig...

123János Creative Commons License 2019.10.15 0 0 44246

Két fajta Costata Vaniglia érése között elég nagy a különbség. Costatán nagyon sok a majdnem zöld gyümölcs, kellene neki még 25-30 nap, hogy jól beérjen. Vaniglia sokkal egyenletesebben érik, már most is fogyasztható, de hónap végére biztos szedésre érett lesz. Egyértelműen tavaly ilyenkor már sárgábbak voltak a gyümölcsök. Ma láttam a Pennyben datolyaszilvát 299 Ft./db. Gondoltam elment az eszük. 

 

  Costata

 

  Vaniglia

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44240)
55judit Creative Commons License 2019.10.15 0 0 44245

Szerintem meg nem. Mint írtam, egyenletesen öntözöm.

Előzmény: nemema (44244)
nemema Creative Commons License 2019.10.15 0 0 44244

Szerintem vízhiány .A sok gyümölcs finomabb lehetne és lédúsabb, ha kapna vizet.

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44241)
diospyros Creative Commons License 2019.10.14 0 0 44243

Invazív kaktuszfaj terjed a Vértesben

https://index.hu/techtud/2019/10/09/telallo_kaktusz_invaziv_faj_vertes/

 

Gyümölcse ehető: kívül piros vagy lila, gyümölcshúsa zöld.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Colorad%C3%B3i_f%C3%BCgekaktusz

55judit Creative Commons License 2019.10.14 0 0 44242

Nem tudom miért ilyen. 

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44241)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2019.10.14 0 0 44241

Helló!

 

Miért ilyen a fa levele?

Rengeteg termés van rajta. 

Előzmény: 55judit (44232)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2019.10.14 0 0 44240

Az első képen a mai napon készült kép van.

A második tavaly okt. 13.-án készült és úgy látom előbb állt az érésben.

Tavaly a fagyok október utolsó napjaiban jöttek és előtte le tudtam szedni az összeset, de már akkor sárgák voltak.

Nálatok hogy áll az érési fokozat?

diospyros Creative Commons License 2019.10.14 0 0 44239

mindenből van :)

van már szedd magad dinnye is. vagy ide passzolóan füge.

ami még érdekes: birs, áfonya, dió, egres...

vagy japánegres (kivi :) Ákosnál? bár ő eladja 1 vevőnek,

(jól teszi. vannak a szeddmagadnak hátrányai is...

de persze előnyei is, lásd nem kell élőmunka-erő, ebben az "élőmunkaerőszegény" időkben :)

amúgy Endre már tavaly is meghirdette: take it yourself!

vagy inkább self pick it!

sok szeddmagad fajta:

http://www.szeddlemagad.hu/stb.html

Előzmény: Gizellamama (44236)
Amita13 Creative Commons License 2019.10.14 0 0 44238
Előzmény: Gizellamama (44236)
55judit Creative Commons License 2019.10.13 0 0 44237

Egyenletesen öntöztem. Nem lesz elhamarkodva, hisz meg akarom várni vele hogy teremjen a Nikita, ami biztos lesz 3 év. Egyébként a Rosseyanka nem is ízlik. Nagyon édes, de semmi aromája.  Itt valaki azt írta nekem, a Nikita finomabb.

Előzmény: 123János (44235)
Gizellamama Creative Commons License 2019.10.12 0 0 44236

 Mert szedd magad már abból is van? Ki az az ügyes és szerencsés ember akinek olyan sok terem idén?

Előzmény: majorita3 (44230)
123János Creative Commons License 2019.10.12 0 0 44235

Szerintem kissé elhamarkodott döntés kivágni. Ez az év ilyen, tavasszal jól indult az év volt elég csapadék, de aztán két hónapig alig. Ennek következményei vannak, mert nem fejlődött ki rendesen némelyik gyümölcs, deformáltak ami sérülésnek látszik. Öntözni kell nyáron, mert ezek a hibrid fajták nagyon érzékenyek növekedési szakaszban a víz hiányára. 

Előzmény: 55judit (44232)
55judit Creative Commons License 2019.10.12 0 0 44234

Nem oltom át, mert tavasszal vettem egy Nikitát. Egymagamra eleget fog az is teremni.

Előzmény: Ali-bá (44233)
Ali-bá Creative Commons License 2019.10.12 0 0 44233

Oltsd át, ha nem tetszik a fajtája.

Előzmény: 55judit (44232)
55judit Creative Commons License 2019.10.12 0 0 44232

Tavaly 2 szem termett a Rosseyankán elsőre, idén kb. 150 szem van rajta. 2/3-a lehullott. Nem is ez a baj, hanem hogy egyetlen egészséges szem sincsen. Úgy kivágom, mintha itt sem lett volna!

bombaba Creative Commons License 2019.10.10 0 0 44231

Kettőt ültettem 2006-ban, a másik még tartja magát. Eddig még sosem fagytak vissza.

Nekem egy is elég lesz, ha az megmarad.

Előzmény: diospyros (44227)
majorita3 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 44230

Szép napot! Szeretném megkérdezni, hogy nem megy valaki Budapestről Becsehelyre a datolyaszilva szedd magad miatt? Keresek valakit, akihez csatlakozhatnék.

 

diospyros Creative Commons License 2019.09.30 0 0 44229

jah látom volt válasz már. :) Mercatelli is jó porzó.

Oltással nem kell ültetni újabb fát, ha nincs hely :)

Előzmény: 123János (44219)
diospyros Creative Commons License 2019.09.30 0 0 44228

Nikita sztem nem poroz. 

A Chioccolatino biztos, beporozta az összes Tipot (is).

2-6 mag lett bennük, elég sok helyet foglal és köpködni kell :(

VISZONT ami lehullik szeptemberben, az már zöld külsővel, narancs belsővel 

EHETŐ, édes. Már aug. végén is ettünk jót!

Eltarthatósásága romlik, saját tapasztalat. 

Mivel már puhább a belseje, de a keményebbek is hamarabb utóérnek így.

 

Itt írtam a bőven beporzás előnyeiről és hátrányairól:

https://www.facebook.com/pg/datolyaszilva

 

Előzmény: 55judit (44217)
diospyros Creative Commons License 2019.09.30 0 0 44227

nem nagy vígasz, de ki fog nagy valószínűséggel hajtani.

az más kérdés, hogy a nemes vagy az alany... ha utóbbi, akkor átoltható.

nekem is fogynak a fáim, a fagykáros törzs után megszakadnak a terméstől még utoljára,

aztán kidőlnek kiszáradva, végelgyengülve. jobb esetben már ott az új fa nemes hajtása.

szívós a káki, nehezen pusztul ki végleg, valamilyen formában újraindul,

de a faggyal sokszor nem tud mit kezdeni.

Előzmény: bombaba (44206)
nyanya84 Creative Commons License 2019.09.30 0 0 44226

Jaj, ez nagyon gusztán néz ki. :) Remélem, az enyémek is ilyenek lesznek. Most már láthatóan színesedik. :)

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44223)
55judit Creative Commons License 2019.09.30 0 0 44225

Sok hibás van a Rosseyankán. ma egy teljesen érettet meg is ettem. A teljesen érett szemeket meddig lehet eltartani?

55judit Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44224

Lehet hogy nem  mindenki szereti a puhát, de én igen. :) Viszont a keményen édest is szeretem, még úgy is hogy kicsit ropogós. :)

Előzmény: nyuggerfarhát68 (44223)
nyuggerfarhát68 Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44223

Nekünk csak ez az egyetlen fajta van ahogy fügéből is megelégedtem 1 fajtával.

Ez a fajta is csersavas ha kemény. Ha megpuhul nagyon édes.

Nem mindenki szereti a puha termést. 

Így nézett ki felvágva.

215 db az túl sok amit lehetett elosztogattuk.

Pláne a végén az összes beérett egyszerre és enni kellett műszakban.

Előzmény: 55judit (44217)
55judit Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44222

Lehet hogy terem eleget a Nikita is, csak finom legyen, mert a Rosseyankával jól megjártam.

Előzmény: 123János (44221)
123János Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44221

Nincs mit. Szépen teremnek porzó nélkül is ezek a fajták. 

Előzmény: 55judit (44220)
55judit Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44220

Köszönöm, ezt kihagyom inkább.

Előzmény: 123János (44219)
123János Creative Commons License 2019.09.26 0 0 44219

Nikita's Gift, Tipo csak termővirágok vannak rajtuk a kölcsönös megporzáshoz pedig szükség van porzó virágokra is. Megoldás lehet, ha a Tipora oltasz Mercatellit, mert a Mercatellin porzók is vannak. Mercatellim van, tudok adni ágat oltáshoz. 

Előzmény: 55judit (44217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!