ja, még annyit, hogy nem petpalackoztam, meg párásítottam, meg ilyenek, hanem szimplán egy napos ablak előtt voltak májusig (és ha eszembejutott meglocsoltam őket), utána meg kinn a szabadban, ott már a Jóisten kezei között voltak, én nem foglalkoztam velük
Szerintem nem annyira bonyolult ez a fügegyökereztetés.
Én tavaly február végén kaptam 2 db 1 méter hosszú ágat. Feldaraboltam, hogy mindegyiken legyen pár rügy. 8 darab lett. Kettesével beraktam őket cserépbe, és nedvesen, de nem túl vizesen tartottam a földjét a szobában. a 8-ból 4 kihajtott, 2-n még gyümölcs is lett őszre, és máig is élnek... (ha most télen meg nem halnak)
szóval így lett 4 fügém minden hozzáértés nélkül. 3-at majd elajándékozok, a negyediket meg tavasszal kiültetem.
Nemigazán tetszik ez a tél. Se hű, se hó, még hideg sincs. A zöldek kissé szunyókálnak. Remélem, nem január végén február elején lesz koratavaszi napsütés, mint 3 éve, amikor utána a március eleji fagy a megindult bimbókat brutálisan lefagyasztotta.
Köszi, remélem mások is olvassák! Sajnos, ki kellett vágni a ~8 méteres méretes tuját, pedig gyönyörű volt, míg beteg nem lett, de féltünk, nehogy másutt is fertőzzön a környéken. Valóban más fákat -alma, barack, meggy, fenyő... nem bántott. Szerencsére, csak nálunk okozott bajt 1 bokron, nem derült ki, honnan jött a 15 éves tujára. /A kert végében "van másiiiik", ép./
Cseréppel pont az a baj, az agyag kivezeti a nedvességet. Gyakrabban kell locsolni. 3 dugvány elfér egy pet palackban: palack felső 10 centi levágva, alulra pár luk kifolyó víznek, föld bele, dugvány bele, tető vissza, kis szellőzés, világos helyre helyezés (lehet hűvösebb is)...
ok, koszi! meg nem tettem el, az erkelyen vannak. a napokban teszem el, ahogy irtad, pet palackba. egyelore egy ures van otthon, majd nyustolom a gyerkocoket, hogy igyak meg a lottyoket :)
Nem tudom, nem látom miképpen dugványoztad, így nem tudok válaszolni! Soha ne álljon vízben, soha ne legyen vizes a földjének a teteje. Belül kell minimális nedvességnek lennie. Ha nem így teszel, akkor beindul, örülsz, de korán! Merthogy a föld alatti része berohad, nem indulnak be a gyökerek.
Nedves földbe kell tenni, ennyi!
Ha búra alatt tartod (én egy levágott tetejű PET palackot fordítok rá), akkor a talaj nem tud kiszáradni és nem kell locsolni biztosan!
Ha eldöntöd hogy felfelé akarod hogy nőjön a bokor vagy inkább terebélyes legyen és alacsony hogy ne csak a madár érhesse el hanem te is, akkor már egyszerű lsz eldönteni mit vágjál ki belőle.
Nem nekem, csak magadnak köszönheted! :o) Egyébként nálunk az egy időben ledugott 3 vessző mind különböző időben 2-3-5 év kezdett teremni. Egyikük akkor emberelte meg magát 6! év után, amikor tűzelhalás miatt kivágtuk mellőle a hatalmas (árnyékoló) tuját, nehogy terjedjen a ragály. A másik kettő tavalyelőtt januári tavaszban megindult, utána a márciusi fagyok tönkretették őket, de már tavaly is szépen teremtek, idén meg még most is lehet szedegetni mindről.
Metszésükről kellene gondolkodni, mert nem férünk hozzá a belső ágaikhoz, de én nem vagyok egy mezőgazdész. Ha más nem, hát tavasszal, még az induláskor alaposan megkopasztom őket.
A helyére ültesd, föllazított földdel stabilizáld, és télen a tövét -amilyen magasan tudod, szalma-szénával, de legalább újságpapírral takard be! Mi az első télen -10 éve- nem használt pamutpléddel takartuk le őket -3 vessző volt. Idén a szomszédok is örültek, fűnek-fának ajándékozzuk a fügelekvárt, és remek zserbó-piskóta kenőcs is van belőle, csak szólni kell az aprómagok miatt: erősen lazítja a bendő output anyagát!
Saját tapasztalat a mi fügebokrunkról. Sógor halottak napján rám sózott az övéből egy-, a bokruk tövéből kivágott gyökeres példányt. Azt se tudtam hová rakjam, elhoztam, és elültettem, nem vacakoltam vele sokat. Ez sok év óta is a fügebokrunk.
Sziasztok! Kérdésem volna: Ma, vagy holnap hoznak egy ca. 1,5 méter magas fügefát. A tulajdonos mindenképpen kiássa, mert már nem fér el tőle. Próbáljam még elültetni a kertben, alaposan beiszapolva és valamilyen módon takarni? Sikerülhet, hogy majd tavasszal megered?
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Nem igazán akartam az ablakban pepecselni velük karácsonyi gyokereztetessel de megprobalok párat. Inkább azt hittem hogy van valami technika tárolni mint pl a bogyós gyumolcsueknel. Hogy az őszi vessző előbb gyokeresedik utána hajt, míg a tavasszal szedett előbb hoz levelet utána gyökeret, ha sikerül neki. Ilyen nyugalmi időszakos dolgok. Lehet próbálok párat homokba rakni pincébe aztán tavasszal dugvanyozni
Növényárudában még nem találkoztam vele. Van néhány fórumtársnak akiktől esetleg vesszőt szerezhetsz, és Megkeresheted Harcz Endrét. Volt fórumtársunk aki árul gyümölcstermőket. Fügét is. Azt tudom hogy neki van zöld fán aszalódója, de hogy szaporít-e belőle, azt nem tudom.
Csak most olvastam ezt a bejegyzésedet. Hálásan köszönöm ha eljössz. Február, március, mikor már kellemesebb kint dolgozni is nagyon megfelel. A nagy ágakat már leszedtem, annyi áll ki a földből amit meg lehet fogni. Nincsenek útban, én márciusra terveztem hogy nekiállok. Van amit nagyon sajnálok, de szűkös a helyem. De egy része sajnos nem vált be.