Senkinek a személyes érzelmei nem írhatók le egészen pontosan és ugyanígy a saját identitásához való viszonya sem. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a világ meganyi hasonló jelenségéhez hasonlóan a nemzeti identitásról, a kínairól, a franciáról és a zsidóról és bármelyikről tegyünk olyan állításokat, amelyek az előforduló változatok lényegi elemeire vonatkoznak.
Az, hogy valaki származása folytán, mint írod, "egyfajta sorsközösséget érez", az ugye implikálja, hogy az illetrőnek van fogalma azokról, akikkel sorsközösséget érez, a sorsközösség implikálja azt, hogy sorsát, illetve annak személyes vagy történeti vonatkozásait közösnek érzi amazokéval, tehát vannak közös történelmi-kulturális élményeik és kódjaik, és ezt pontosan írja le az etnokulturális jelző.
Az ellnevteésed, teljesen függetlenül attól, hogy egyébként milyen a nemzeti identitásod, pontosan tükrözi azt a zsidó irritációt, amelyről beszéltem, s amely az identitással kapcsolatos bármely individuálison túlmutató felvetésre vonatkozik.
"Ez csak egy ilyen afféle sorsközösségérzés származási alapon, nem lehet az ilyeneket kategorizálni, azaz, közösséget érzek a zsidókkal, osztom a zsidó sorsot és zsidó származású vagyok, de ne mondjátok, hogy zsidó az identitásom, mert ez csak egy olyan afféle..."
Pedig meg kellene barátkozni a gondolattal, hogy mindketten azok. Én is szégyenlem magam más nemzetek képviselői előtt, hogy Tomcathez hasonló honfitársaim vannak, de istenem, ez van.
Elmondam, leírtam, hogy szerintem mi legyen. Furcsa, hogy ezt egy délutánnyi kifejtés után így újra megkérdezed...
Talán azért, mert most éppen én voltam a fafejűbb. Akár kifejezetten rosszindulatú -ugye már miért is ne- értelmezése adott. A szadis, többségellenes és holocaust szindrómás zsidó itten a politikai nemzetfogalmat vezette elő ismét, szembeállítva ezzel és rombolva a természetes és a magyarok számára egyetlen kézenfekvő nemzetfogalmat: a kulturálist. Gondolta ezt egy klerikális, a maga magyar identitását csak a zsidók ellenében és kárára megfogalmazni tudó soviniszta, a trianon okozta traumán túllépni képtelen beszűkült jobber.
Szerintem az antiszemitaellenes kampányok célja éppen az, hogy őket is belerángasság saját köreikbe.
Minden radikális erre törekszik, hiszen az általános támogatottság igazolhatja létüket.
Én így is erősnek találom az antiszemita hisztit, hogy a zsidók többsége nem veszi komolyan. Nagyon erősnek tartom a kisértést, így szerintem ma nehezebb normális zsidónak lenni, mint normális bármi másnak, ezért az olyan zsidókat, akik nem dőlnek be a ballib propagandának, komolyan értékelem.
Valószínűleg az én hibán, hogy ennyire elmérgesedet közös eszmecserénk. Talán túl nagy lendülettel estem neked, és igaztalanul is vádoltalak, de az eddigi Indexes csörték rossz tapasztalata alapján tán más is ilyen könnyen általánosítana. Ha megbántottalak, és esetleg rosszul esett néhány túlzó megjegyzésem, hát nézd el nekem. És bocs.
Elmondam, leírtam, hogy szerintem mi legyen. Furcsa, hogy ezt egy délutánnyi kifejtés után így újra megkérdezed...
Érdekes lenne persze azt is tudakolni, hogy mi legyen Finetuneékkel, akik azt gondolják, hogy a magyargyülölet, az valami preegzisztens létálapota a zsidóknak. Szerintem kapálóznának egy kicsit, de az általam körvonalazott megoldás nyomán kénytelenek lennének kigyógyulni, persze csak ha már minden egyéb utat kipróbáltak, már persze azokat, amelyeket hagyunk nekik...
Román szuronyok között nem volt választás....pl. 45ben maguk az erdélyi magyarok is "önként csatlakoztak" a népi demokratikus Romániához,,,
ezeknek semmi köze nem volt a szimpátiához....
"A szászok inkább elhúztak a román király felé, mert azt "német" eredete miatt megbízhatóbbnak vélték, mint a leendő és leszegényített magyar államot. "
A magyar kulturális nemzeten belül kutatva, nagyon macerás a zsidó csapat.:-) Én érteni vélem e távolságtartást, mivel kitagadtunk és elárultunk egyszer benneteket, utánna hóhérkézre adtunk mindnyájatokat, hát azért nem bíztok bennünk. Ez már veszett fejsze nyele, az ilyet nem lehet jóvátenni. A tömeggyilkosságok még csak-csak megbocsájtva, de az árulással mit lehet kezdeni? Hát igen, aszem értem én.
Viszont azt látom, hogy részetekről egy olyan nem szeretem kapcsolat. Se veled, se nélküled. Pedig már Izrael is van, ti lehetnétek nem magyarok is. De valamiért nem tetszik ez se nektek. Azért, mert magyarok vagytok, csak nagyon tagadjátok.:-) Na most ilyenkor mi legyen? Te tudod?
Mindenki utál bennünket, aki egyébként is utálja a magyarokat és csak kényszerűségből él itt.
Zsidók, cigányok, moszkovita kommunisták. Ezt tudomásul kell venni, azzal együtt, hogy az ő bajuk, hogy nem illeszkednek be. (MIvel engem is utál, ezért engem kurvára nem érdekel, hogy nem illeszkedik be. Szenvedjen, érezze rosszul magát).
Minden választási helyzet kellemetlen. A szabadság zavaró dilemmák elé állít.
Mikor megnősülök, akkor se azzal van baj, akit elveszek, mert biztos van rá okom, hanem azzal, hogy ezáltal lemondok a többiről...
Természetesen csak a lehetőséget kellene létrehozni, és mindenki szabadon dönthet, hogy él-e vele. Az igazi zavart és haragot ez nem azoknál okozza, akik tiszteletreméltó módon a magyar etnikai identitást választják, hanem azoknál, akik azt akarják választani, hogy ne kelljen nekik választaniuk, ami szintén lehetséges maradnat természetesen, csak azzal a kellemetlen tudattal, hogy másképp is választhatott volna...
Az identitás dolgai nem fejthetők ugyan fel logikailag, az azonban megjegyzendő, hogy aki zsidó vallású, az Izrael népének istenében hisz, következésképpen Izrael népének tagja. Aki meg nem hisz, és mégis zsidónak vallja magát, az nyilván etnokulturális alapon teszi, mert hogyan másképp...
És aki meg magyar etnikumúnak gondolja magát és tiszteletreméltóan ekképp dönt, az valójában kognitív disszonanciában van Izraellel kapcsolatban (már ha nem tagadja létalapját), hiszen Izrael létének alapja az a meggyőződés, hogy a világban szétszóratott zsidóság egy nemzetet alkotó egy nép...
A származás szerint szláv keverék barátom az asztaltól felállva és üvöltve a jó kurva anyjába elküldött felvidéki magyar vezetéknévvel rendelkező, magyarul anyanyelvi szinten beszélő szlovák sovinizmussal azonosuló renegát meg nem az.
>>és megítélésem meg szándékom szerint a zsidó sem).
Ez itt problémás egy kicsit, mert én készséggel elhiszem, hogy olyan zsidó vallású, de magyar etnikumúak is vannak, akik számára ez kellemetlen választási helyzetet jelentene.
Nem tom te hogyan vagyol vele, de én ezt nagyon egyszerűen meg tudom válszolni. A néha furcsán és tört magyarsággal beszélő csángók magyarok. A kínai gyerekek, akik magyar iskolába járnak, magyar közösségekben szocializálódnak, akiket már bölcsis korukban is felfogadott magyar nyudíjas tanárnők és ovónők vigyáztak, azok magyarok. A származás szerint szláv keverék barátom az asztaltól felállva és üvöltve a jó kurva anyjába elküldött felvidéki magyar vezetéknévvel rendelkező, magyarul anyanyelvi szinten beszélő szlovák sovinizmussal azonosuló renegát meg nem az. Most mond, hogy nem érted.:-)
A magyar "politikai nemzet" abszurd, hisz ellentétes az elfogadott nemzetfogalommal, az állampolgárságot következetesen és élesen elválasztja ettől mindenki ( egy felvidéki magyar az magyar, egy amúgy jóravaló és szorgalams vietnámi betelepült magyar állampolgár meg nem. és ez az ami bevett és elfogadott.).
De hisz a politikai nemzet nem más, mint az állampolgári közösség, és ez a te leírásodban is különbözik a 'magyar nemzettől' (amely maga az etnokulturális nemzet, hiszen beletartozik természetesen a felvidéki magyar, de nem tartozik bele a vietnámi és megítélésem meg szándékom szerint a zsidó sem).
A te leírásod is tartalmazza ezt a különbséget, én ehhez csak azt fűzöm, hogy ez a kétféle módon definiált nemzet (az állampolgári közösség ill. az etnokulturális nemzet) szubsztanciálisan is különbözik egymástól, más funkciói és céltételezései vannak és így tovább, még akkor is, ha egyébként az általuk meghatározott halmazok nagyjából egybeesnek, ha pedig nem, akkor még inkább.
Ja, és kedvcsinálóul hozzáfűzöm, hogy mindez természetesen azzal is járna, hogy a magyarországi zsidóságra senki nem hivatkozhatna sem támadólag, sem védelmezőleg, anélkül, hogy erre valamilyen különleges helyzetben a maqgyarországi zsidóság fel ne kérné, és így megszűnne ürügye és politikai zsákmánya lenni jobb- és baloldalnak, és ebből adódóan politikai választásaiban is sokkal heterogénebb lenne, mivel a jobboldalt nem tételezné ellenségnek, a baloldalt meg védelmezőnek, vagy megfordítva (hiszen ténylegesen Európa, de talán a világ legérdekérvényesítőképesebb és nemzetközi egyensúlyok által legvédettebb kisebbsége, s nem szorul a maszopra, hogy megvédje), illetve a jobboldal sem és a baloldal se vonná bele a maga politikai arculatába a metaforikus zsidókérdést, és ettől aztán a magamdajta radikális jobboldali atlantista liberális nyilván nem nyálas balos-hatvannyolcas-jogvédő illúziókban élő pártokban keresné az identitását...
Én fordítva látom ezt is, mivel (ha a cigányokat nem vesszük), mi etnikailag teljesen homogén nemzet vagyunk (mindenki keverék:-)), és az ici-pici kulturális szigeteket kivéve totálisan beolvadt mindenki. Ezért trianon után a többi Közép-európai állammal ellentétben nekünk soha nem is volt ingerünk egy nyelvileg és etnikailag heterogén ország pacifikálására/betörésére, merthogy már eleve ilyenek vagyunk. A magyar "politikai nemzet" abszurd, hisz ellentétes az elfogadott nemzetfogalommal, az állampolgárságot következetesen és élesen elválasztja ettől mindenki ( egy felvidéki magyar az magyar, egy amúgy jóravaló és szorgalams vietnámi betelepült magyar állampolgár meg nem. és ez az ami bevett és elfogadott.).
"A jövő héten, április 19-én,szombaton 17-20 óra között a budapesti szlovák nagykövetség elé várunk minden hazafit akinek fáj, hogy még mindig érvényben vannak a Benes dekrétumok. /1143 Budapest, Stefánia út 22-24./
Mi úgy gondoljuk, hogy a magyar nép nem bűnös nép! Töröltessük el együtt ezt a megalázó törvényt! Kivételesen a mi akaratunkat ezúttal támogatja Brüsszel is!
Tegyünk továbbra is közösen a magyargyűlölet ellen! "
Erről írtam. A szászok inkább elhúztak a román király felé, mert azt "német" eredete miatt megbízhatóbbnak vélték, mint a leendő és leszegényített magyar államot. Benne van az is, hogy a román megszállók osztották őket rendesen. Pl. olvastam arról, hogy a brassói szász polgármester ott maradt a helyén és komoly értékeket szedett be mindenféle címen a román katonaság tőle. (a várostól) Ma van talán 300 szász család ott, ahol a magyar időkben a lakosság harmada volt az.
Nem felcserélésről van szó, hanem tisztázásról. Arról, hogy van az állampolgári közösség, amelynek tagjaitól ez a politikai közösség hűséget várhat el, de ugyanakkor létezik egy ettől nem független, mégis elkülönülő magyar etnokulturális közösség, amely részben tágabb (határontúl és diaszpóra), részben szűkebb (nemzetiségek), mint a magyar politikai közösség.
Ebből az következne, hogy a megítélésem szerint még ki nem alakult körvonalú magyar nemzettudat önmagára reflektálva és nem az elkülönülési szándékon keresztül határozná meg önmagát (azaz kikerülne a nemzetfogalomból mindenekelőtt a zsidókkal (pontosabban a zsidók metaforájával) szembeni illetve a szentistváni birodalomhoz képesti önmeghatározás, és a nemzet felismerhetné a maga szubsztanciális sajátosságait, szembenézhetne végre a békeszerződések nyomán kialakult valóságos helyzettel, valóságos határaival, hatókörével, lehetőségeivel, erőforrásaival, szövetségeivel, civil szférája, azaz önmaga állapotával és így tovább. És mindehhez egy szót sem kellene vesztegetnie a zsidókérdésre, ami viszont így leválna a valóban égető és valóban létező etnikai problémáról, a cigánykérdésről (aminek egyébként szerintem - és tegnap Sólyom is ezt mondta, meglepetésemre és tetszett - szintén a nemzettéválás és így az elkülönülésben való együttműködés irányában van egyedül megoldása).
A maqgyarországi zsidók meg számot tudnának vetni, bújkálás ("éppolyan magyar vagyok, de mégse éppolyan, mert hisz zsidó vagyok, a zsidóság vallás, de én zsidó vagyok, bár nem vallásos, te nem mondhatod rám, hogy zsidó vagyok, csak akkor, ha én neked erre külön engedélyt adtam stb., a te etnokulturális szimbólumrendszeredet a magam magyarságból való kitagadásaként értelmezem és tiltakozom ellene stb.") és mindeféle definiáltságtól való irritált menekülés helyett azzal, hogy sajátos etnokulturális közösséget alkotnak, amelynek az érdekköre és kiterjedése jóval nagyobb, mint Magyarország, hogy sajátos, el nem választható, de felismerhető kulturális örökséggel bírnak és ezzel prrhuzamosan nem szólnának bele a magyar etnokulurális közösség nemzettudatába és szimbólumrendszerébe, azon az alapon, hogy az ő magyarságukba az nem fér bele, viszont a politikai közösség teljes jogú tagjaiként nyilvánvalóan az ország ügyeiben hallatnák hangjukat, amely hangban nyilvánvalóvá válna és valószínűleg harmonizálhatóvá az a nem nagyon nagyszámú sajátos politikai-gazdasági érdek, ami a többségi etnokulturális nemzetétől különbözik...
>>Ez egy nagyon érdekes kérdés, hogy a magyar nép egységes népként értelmezhető-e, illetve ennek vannak-e meghatározó következményei a kulturális értelemben vett nemzetre nézve.
Azért érdekes volna összevetést készíteni, hogy hol is helyezkedünk el az etnikai egység tekintetében másokhoz képest.
Leegyszerűsítve Állományjavító javaslatát, képzeld el mondjuk Szlovákiát, ahol magyarok és szlovákok élnek egymás mellett, politikailag egységesen, szlovák állampolgárokként, de két, eltérő nemzettudatú népként. Ha ez megvan, helyezd át ugyanezt Magyarországra, a szlovákot pedig cseréld fel itt élő zsidó nemzettudatú népre és a kettő együttélésére egy hazában...
Ha már mindenképpen szükségét érzed a lefideszezésnek, akkor javaslom szerény személyemet és rockert erre a célra. Mint látszik nyomkereső lányunkat nagyon frusztrálta az a tény, hogy fideszes körökben sem szalonképes zsidózni.
Lehet, hogy én kifejezetten rosszindulatú voltam veled szemben, és ez teljes alaptalan gyanakvás. De nem látom be, miért is lenne jobb a zsidóknak, ha a magyarok felcserélnék aktuális nemzetfogalmukat. Mert számukra ez nem volna nyereség, annál inkább a nem magyar, nem zsidó, többséggyűlölő beteges szubkultúrák izéit. Ez a(z) -magyarok helyén létrejött- akármi még a zsidóknak is kárára volna, hisz egy egészséges magyar nemzet egészséges nemzettudattal legbelül természetes módon támogatja Izrael Államot, a közös értékrend és kultúra okán ez adja magát. De egy ilyen faszom-baszom mesterséges izé nem tom mire lenne jó, egy atomizált és széteset akármi legfeljebb szeméttelepnek megfelelő.
"Mert a magyar nemzet összefogó ereje nem az állam, hanem a közös nyelv, a közös történelmi tudat, a közös kultúra és közös hagyomány. És ezért mi nem politikai, hanem kultúrális értelemben alkotunk nemzetet. De nem etnokultúrális értelemben, hisz a magyarok esetében a közös származás -ellentétben mondjuk a németekkel vagy a zsidókkal- nem játszik."
Ez egy nagyon érdekes kérdés, hogy a magyar nép egységes népként értelmezhető-e, illetve ennek vannak-e meghatározó következményei a kulturális értelemben vett nemzetre nézve.
A genetikailag közös tudat jöhet itt szóba, de én ezt azért nem tartom elsőrendűen fontosnak, mert legkevesebb 500 éve ez a tudat erős eróziónak lett alávetve, és mára talán már ki is lúgozódott a génjeinkből.