Nem tudom lehet-e ilyen 'saját' topicot nyitni itt az indexen, majd kiderül.
Azt a pár topikot amit valamennyire követek a személyes profilom "bejárt topikok" menüjén keresztül, sokszor veszélyeztetem offtopikolással, és ennek szeretnék végetvetni e topikkal. (Ahhoz persze nagyon kevés vagyok, hogy saját blogot nyissak.)
1796: Edward Jenner beadta az első himlő elleni oltást.
1885: Megszületett Otto Klemperer német zeneszerző és karmester, aki 3 évig a budapesti Operaház karmestere volt.
1912: Megszületett Hegedüs Géza író, újságíró, költő, kritikus, tanár, dramaturg. 1916: Megszületett Méhes György erdélyi magyar író 1925: Megszületett Nemeskürty István irodalom-és filmtörténész 1931: Megszületett Huszárik Zoltán filmrendező
1933: Budapesten megszületett Bácskai Lauró István filmrendező 1944: Megszületett George Lucas amerikai filmrendező 1952: Megszületett Robert Zemeckis producer, Oscar-díjas rendező
1971: Megszületett Sofia Coppola Oscar-díjas amerikai rendező, író, színésznő (Elveszett jelentés).
1986: Az Institute for War documents nyilvánosságra hozta Anne Frank teljes naplóját.
win10 topikba írtam, de nem jött rá válasz (igaz, lehet rosszul fogalmaztam, nem krédésnek tűnt...) nemrég frissített a win-em, és van egy frissítés, ami nem sikerült. Kétszer is próbálkozott a gépem.
Kultúrtörténeti évfordulók május 12-én: 1664: Versailles-ban bemutatják Moliere ötfelvonásos vígjátékát, a Tartuffe-öt 1733: Megszületett Sajnovics János nyelvész, matematikus, csillagász 1872: Megszületett Telcs Ede szobrász-és éremművész 1907: Megszületett Katherine Hepburn amerikai színésznő 1929: Megszületett Heller Ágnes filozófus 1929: Megrendezik a budapesti Vörösmarty téren az első Könyvnapot 1977: A világon először a Pink Floyd kvadrofonikus koncertet adott.
1760: Megszületett Pálóczi Horváth Ádám költő, író, hagyománygyűjtő. Hagyománytiszteletével és verseinek népi zenéjével a dunántúli magyarság lelki alkatát fejezte ki.
1841: Megszületett Pauler Gyula jogász, levéltáros, történész, író. Nevét napjainkban díj őrzi, melyet olyan levéltárosok kapnak, akik hosszabb időn keresztül nyújtottak kiemelkedő teljesítményt.
1881: Megszületett Kármán Tódor gépészmérnök
1904: Megszületett Salvador Dali spanyol festőművész
1910: Megalapították a Glacier Nemzeti Parkot az Amerikai Egyesült Államokban.
Kultúrtörténeti évfordulók május 10-én: 1649: Megszületett Pápai Páriz Ferenc orvos, író, az első magyar nyelvű orvosi könyvek összeállítója. 1887: A Mentők napja Magyarországon 1902: Madarak és fák napja 1929: Megszületett Kányádi Sándor költő 1949: Megszületett Kornis Mihály író, drámaíró, rendező és tanár.
Kultúrtörténeti évfordulók május 9-én: 1763: Megszületett Batsányi János költő 1912: Megszületett Ottlik Géza író 1935: Megszületett Csányi Vilmos biológus 1964: Megszületett Geszti Péter dalszövegíró, énekes
Kultúrtörténeti évfordulók május 8-án: 1737: Megszületett Edward Gibbon brit történész 1835: Megszületett Székely Bertalan festő
1860: A vöröskereszt napja 1903: Megszületett Fernandel francia színész, komikus énekes 1913: Megszületett Sidney James dél-afrikai színész, komikus 1926: Megszületett Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes
Kultúrtörténeti évfordulók május 7-én: 1776: Megszületett Berzsenyi Dániel költő 1827: Megszületett Vajda János költő 1832: Megszületett Carl Gottfried Neumann német matematikus.Elsősorban potenciálelmélettel foglalkozott, többek között a nevéhez fűződik a logaritmikus potenciál fogalmának bevezetése. Vizsgálta még a határérték fogalmát, a Riemann-felületek differenciálgeometriáját, kidolgozta a mértani sor általánosítását, amelyet később róla neveztek el Neumann-soroknak. 1833: Megszületett Johannes Brahms német zeneszerző 1840: Votkinszkban megszületett Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző (Diótörő). 1861: Megszületett Rabindranath Tagore, Nobel-díjas hindu író, költő.
Rabindranath Tagore:
Aludtam, és azt álmodtam: az élet öröm. Felébredtem, és azt láttam: az élet kötelesség. Dolgoztam, és azt láttam: a kötelesség öröm.
Kultúrtörténeti évfordulók május 5-én: 1265: Megszületett Dante Alighieri olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író (Isteni színjáték). 1813: Megszületett Soren Kierkegaard dán filozófus 1814: Megszületett Balassa János sebész. A szabadságharc után ő indította el a haladó magyar orvosok összefogására irányuló szakmai mozgalmat, ő kezdeményezte az Orvosi Hetilap megjelentetését, valamint az Országos Közegészségügyi Tanács kialakítását. Szakmájában Balassa nevéhez fűződik a korszerű magyar sebészeti oktatás és gyakorlat megteremtése, hazánkban ő használt először étert érzéstelenítő-kábítószerként. 1818: Megszületett Karl Marx német filozófus 1846: Megszületett Henryk Sienkiewicz lengyel regényíró 1891: Megnyílt New York-ban a Carnegie Hall, a világszerte ismert koncerttere 1909: Megszületett Radnóti Miklós költő 1936: Megszületett Lázár Ervin író
Kultúrtörténeti évfordulók május 4-én: 1655: Megszületett Bartolomeo Cristofori olasz hangszerkészítő, akinek a zongora feltalálását tulajdonítják. 1725: Megszületett Eszterházy Károly egri püspök. Munkásságának legnagyobb eredménye az általa alapított Líceum, amelyet egyetemmé kívánt fejleszteni.
1776: Megszületett Johann Friedrich Herbart német filozófus, neveléstudós 1928: Megszületett Hankiss Elemér szociológus 1940: Megszületett Robin Cook amerikai orvos, író 1957: Megszületett Mandel Róbert, a régi zene kutatója, tekerőlant-művész, az electrotary nevű hangszer feltalálója. 1959: Amerikában átadják az első Grammy-díjakat
Kultúrtörténeti évfordulók május 3-án: 1469: Megszületett Niccolo Machiavelli itáliai filozófus 1620: Megszületett Zrínyi Miklós költő, hadvezér 1784: Megszületett Horvát István történész, nyelvész. Két munkája ismert: Rajzolatok a magyar nemzet legrégibb történetéről és a Magyarország gyökeres régi nemzetségeiről. 1799: Megszületett Kovács István történész. Kiterjedt könyvtári és levéltári kutatásokat végzett, a különböző délibábos elméletek korában rámutatott a történettudományi forráskritika jelentőségére. 1933: Megszületett James Brown amerikai zenész 1965: Megszületett Bódi László alias Cipő rockénekes, zeneszerző, dalszerző
Kultúrtörténeti évfordulók május 2-án: 1772: Megszületett Novalis német költő, író. Fiatalon meghalt, ezért életét Szerb Antal egy "tökéletes romantikus novellához" hasonlította.
1859: Megszületett Jerome K. Jerome, angol író (Három ember egy csónakban)
1886: Megszületett Gottfried Benn német orvos, költő, esszéista. A német avantgárd költészet sokat vitatott, ugyanakkor jelentős és úttörő alakja a kezdetektől fogva szembeszegült az uralkodó társadalmi normákkal.
Kultúrtörténeti évfordulók május 1-én: 1800: Megszületett Landerer Lajos nyomdász 1852: Megszületett Frim Jakab tanító, gyógypedagógus, Elsőként tárt fel Magyarországon az értelmi fogyatékosok nehéz sorsát és hozott létre számukra nevelőintézetet Rákospalotán 1882: A munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja. 1896: Megnyitják a pesti Vígszínházat 1901: Megszületett Szerb Antal író, irodalomtörténész 2004: Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz.
Kultúrtörténeti évfordulók április 30-án: 1777: Megszületett Carl Friedrich Gauss német matematikus
1789: George Washington az Amerikai Egyesült Államok első elnöke lett 1870: Megszületett Lehár Ferenc zeneszerző 1883: Megszületett Jaroslav Hasek cseh humorista, szatirikus író... 1912: Megszületett Fényes Szabolcs zeneszerző 1931: Megszületett Andorka Rudolf szociológus, három évtizedes tudományos munkássága során a szocilógia, a statisztika és a közgazdaságtan területeivel foglalkozott. Nevéhez fűződik az első korszerű magyar nyelvű szociológia tankönyv, amelynek 2006-os frissítését napjainkban is használják. 1956: Megszületett Lars von Trier, dán rendező, forgatókönyv-író (Dogville - A menedék). 1994: A méhek napja.
Kultúrtörténeti évfordulók április 28-án: 1754: Megszületett Széchényi Ferenc főispán, a Nemzeti Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója 1794: Megszületett Jósika Miklós író 1894: Megszületett Molnár C. Pál festő
1897: Üzbégen megszületett Tihanyi Kálmán fizikus, a katódsugaras képbontó, vagyis a televízió magyar feltalálója.
1916: Megszületett Ferruccio Lamborghini olasz autógyáros.
1926: Megszületett Harper Lee, Pulitzer díjas amerikai regényírónő (Ne bántsátok a feketerigót).
1931: Megkezdődött a magyar hangosfilmgyártás
1947: Elindult a 101 napig tartó Kon-Tiki tengeri expedíció. 1957: Megszületett Rácz József orvos, pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta szakorvos, egyetemi tanár. Az 1970-es, 1980-as évek óta foglalkozik ifjúsági szubkultúrákkal és fiatalkori devianciákkal, különös tekintettel az ifjúkori droghasználatra. Kutatási módszere a kvalitatív megközelítés.