Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
tenyleg az lenne a tanterv resze,hogy egy ora gyakorlas utan egy vadi uj anyagbol felmerot irassanak elsoben? Nem hinnem..ha megis,akkor marha nagy baj van.En mondjuk eleg kommunikativ vagyok,az elso olyanra,ami nalam kiveri a biztositekot bemegyek a suliba es megprobalom megbeszelni vagy a tanitono szemszogebol is meghallgatni a dolgokat..Meg az is lehet,hogy neha valamiben neki van igaza:)
Egyebkent is hiszek a komminkacioban,igaz az ovodaban hozza is voltam szokva.Ott napi visszajelzest kaptam a gyerekrol,ez most hianyzik nagyon.Ezert is keresem az alkalmat,hogy tudjak 2 szot beszelni veluk a gyerekrol
Hetfon pl fogadoora lesz,azt uzentek,hogy szeretettel varjak azokat,akiknek barmilyen probelmajuk van.Nekem az ugyan nincs,de szivesen szolnek par szot,erdekelne,ok hogy latjak a gyereket,mert en ugyebar elfogult vagyok..Meg dilemmazom,mert nem tudom,nem lenne-e helyesebb a draga idejuket meghagyni azoknak a gyerekeknek a szuleinek,akiknek tenyleg problemajuk van.
ezen én is gondolkodom, anno úgy gondoltam, a fiúk is odamennek, aztán ugye elköltöztünk, bejött a helyi "sima" suli, de Emmánál szerintem valami más típust keresek.
És mit tudsz tenni, ha vmi gond van? Tippeket kérek : ) én még "kezdő" iskolásgyerekes anyuka vagyok : ) Amúgy nálunk nem a tanítónők találták ki a felmérőt, hanem vmi tanterv része állítólag, hát nem tudom. szóval nekem nem személy szerint a tannénikkel van bajom, hanem a tanmenettel. ezen meg nemigen tudok változtatni, max. úgy, h másik iskolába viszem a gyerekem, ami eléggé macerás, a másik faluban van, 2 kicsim van még az elsős mellett, szóval... így is nagyon korán kelünk, és muszáj 10 hóst is kelteni, vinni magammal sokszor, mert nincs kire hagyni.
persze,az ilyen "elmenyek" nagyon is el tudjak venni az egeszeges kezdeti lelkesedest,ezert olyan rettenetesen nagy a tanitono felelosege.Egy eletre meg tudja utaltatni a gyerekkel a tanulast meg az iskolat.
az enyem aznap toltotte a 7-et,amikor iskolaba ment,leven szep 1-en szuletett:) Hiaba lett volna korabban iskolakoteles,o most,ezen a nyaron erett meg ra szemmel lathatoan.Azelott kar is lett volna eroltetni,csak kinlodas lett volna.Tudom,mert a kozepsot a nevelesi tanacsado es az ovoda tanacsara elkuldtem iskolaba annakidejen /o majus 21-i/ es az altalanos iskolat vegigszenvedte /illetve TÜK,mert kikaptam altala en is/
Argus szemekkel figyelem en is tanitonok minden mozdulatat,hogy ha nekem nem tetszot tapasztalok,azonnal kozbelephessek.A nagyoknal volt rossz tapasztalatom boven...De eddig rendben van
Hát a lelkesedéssel nálunk sincs baj, most is reggel óta most kezdett játszani a húgával, eddig az olvasókönyvét olvasta meg a németet, meg vmi verseskönyvből olvasott fennhangon : ) De ez a matek fekete pont és 45 %-os felmérő letörte kissé : ( aztán pedig apatikus lett, meg azt mondta, h nem érdekli, na, ez se jó hozzállás : ( Enyim 7,5 éves, áprilisban töltötte a 7-et. Tavaly voltunk a nevelésiben iskolaérettségi vizsgálaton, akkor azt mondták, maradjon még oviban (teljes egyetértésben velem és az óvónőkkel). Az első félév sztem kellett is neki, de a 2. félévben már unatkozott, mondjuk erre csak most ősszel jöttem rá, a suliban, h igenis kellettek már neki ezek a feladatok, megérett rá. Az osztályukban majdnem mindenki a 7 évet betöltötte, ennek ellenére tannénik szerint van, aki még nem lett volna odavaló... van 2 osztályismétlő is náluk, 1 lány, vele semmi gond, bnők, őt az anyja nem engedte tovább másodikba, mert az előző évfolyamos tanítónéni nem tanította meg olvasni, ellenben pszichológushoz kellett járni a kislánnyal, mert depressziós lett, a másik meg fiú, nahát ő "rosszfiú", de vhogy megpróbálják tannénik kezelni. szóval elég vegyes. szerencsére ismerik egymást, mert 1 ovi és 1 suli van a faluban, tehát oviba is együtt jártak.
hu basszus,en nem szolok egy szot sem,az enyemek mar szinte minden betut tanultak, csak meg a kettos betuket nem /cs,ty,zs,sz,stb../
Tudom,hogy az enyem nem egy zseni,de az altalam elfogadhato temponal sokkal jobban birja az iramot es feltettek a nevet a tudas varaba,ahol az osztalybol osszesen harman vannak.
Azt is tudom,hogy lesz ez meg igy sem,de meg annyira lelkes,hogy nem esik nehezere az a mennyiseg es gyorsasag,amivel haladnak./matek felmeroje meg 100%-os lett/
Emellett a fuzetei,mintha a kutya szajabol huztak volna ki,a ceruzai minden aldott nap kiboritva a taska aljan talalhatok,azokat kiveve,amiket aznap elhagyott:)
Ugyhogy en erdeklodve es kisse bizalmatlanul figyelem a fejlemenyeket,de a gyerek eddig megcafolta az en aggodasamat ..En is a lassabb tempo,az alaposabb gyakorlas es a pozitiv megerositest preferalnam,de ugy latom kicsit tulaggodom magam,a gyerek csont nelkul veszi az akadalyokat..
Az is igaz,hogy az apja minden aldott nap atnezi vele,mi csinaltak,magyaraz neki,gyakorolnak egy kicsit,amig van kedve..Bar ennek a gyereknek a hetvegen is feladaokat kell adni,mert addig nem hagy beken,amig iskolasat nem jatszunk.
A ket nagy gyerekem meg megrokonyodve nezi,mi a fenet eszik a kicsi azon a hulye iskolan:) Gondolom majd lohad a lelkesedes egeszseges modon,de ha nem,azt sem banom..Ilyen gyerekem meg ugysem volt eddig..
Ezt mindenképpen próbáljátok meg: http://www.kincskereso-iskola.hu/ Szubjekív véleményem szerint a város talán legjobb iskolája. Épp ezért irdatlan nehéz bekerülni, de aki teheti próbálja meg.
A most másodikos külön téma, ő kis létszámú osztályba jár a viselkedésproblémák miatt. A tanítónő abszolút képességeik szerint foglalkozik a gyerekekkel, így a fiam elsőben szabadon olvasott és írt a legtöbb órán, matekra meg 2 évfolyammal följebb jár most is.
A kisebbik viszont eléggé szív, pedig jó a két tanítónő. De a gyerek legjobban a saját maga által kért szolfézst élvezi, mert ott legalább valami újat is mondanak neki... Az osztályban az az elv, hogy persze, kap külön feladatot is, de nem jó, ha annyira kilóg a sorból, és talán még 2-3 gyerek tud olvasni, folyóírást és többjegyűek összeadását meg senki nem tudja (ezeket ő is csak a bátyja miatt).
A legjobb, hogy ő a suliban a legfiatalabb, februárban lesz 7 és minden évfolyamtársa betöltötte már.
A tanítóknak sem lehet könnyű azért, nagyon heterogén a társaság mindenütt.
Ki tud Budapesten (lehetőleg a XI-XII kerületben, ill annak határán) egy olyan iskolát, ahol
-nem rohamléptekben haladnak az írás olvasással, hanem inkább a lassabb, de biztosabb módszert követik - nem kell okvetlenül valamiféle "szakos" osztályba iratni a gyereket -ugyanakkor (ezek miatt) nem kell attól félnem, hogy a tanulást majd az akadályozza, hogy pár kezelhetetlen gyerek uralja az osztályközösséget
Sztem borzasztó az iram, olyanokat kell már folyó írással írniuk, h mama, eme, imi, tomi, csóri gyerek még 1 betűt se tud normálisan leírni, még nem gyakorolta be, és már fűzze össze a többivel??? Mondjuk olvasásból meg előrébb van, mint a többi, októberben elkezdett olvasni, azóta már van, h idézem: "Anya, már van olyan is, h nem kell kibetűznöm, mi van odaírva, hanem egyből el tudom olvasni!" : ) Németből is jól halad, de a matek... teljesen fel vagyok háborodva, h a kivonást kb. 1 napja tanulták, utána egyből felmérőt!!! írnak! Elsőben, november közepén felmérő!!! Ennek mi értelme van?? Máshol is így van? "Természetesen" fekete pont lett a felmérője a lányomnak, szegény, teljesen kétségbeesett (eddig csak piros pontja meg csillaga volt mindenből.) És egyáltalán, ez a fekete pont, meg százalékos értékelés kinek jó? Merthogy a gyereknek nem, az tuti.
Három elsőssel szolgálhatok neked :-). Ugyanaz az iskola, három tanítónő, három különböző év.
Monyi: a tanítónő már szeptemberben megmondta, hogy az első betűket decemberben fogják tanulni, és ez így is lett. Addig alapoztak.
Rita: februárban a kétjegyű betűkön kívül már minden betűt megtanultak.
Vera: október 7-én azt mondta a tanítónő szülői értekezleten, hogy ne türelmetlenkedjünk, nyugodtan bízzuk rájuk a gyerekeket, egyelőre minden a terv szerint halad. Szerintem októberben vagy novemberben tanulták az első betűket.
A nagy május 31-i, én sem bántam meg hogy csak idén kezdte a sulit, nem tavaly. Bár nekünk sok választás nem volt, mert a kiscsoportot ismételte, így mondták is, hogy a középsőből nem is küldenék a suliba. Nekünk kellett menni iskolaérettségi vizsgálatra, mert kötelező volt. Esze alapján mehetett volna suliba, de a vizsgálat alatt felállt, levett egy játékot a polcról, vagy másról kezdett beszélni, le-lecsúszott a székről, szóval neki jót tett a plusz év az oviban.
Szerintem nem lesz gond, ügyes tanítónéni tudja ezt kezelni. Nem ez az egyetlen terület ahol lesznek különbségek, nálunk van olyan elsős, aki még a pálcikaembernél tart, mások szépen rajzolnak. A kicsi most nagycsoportos, én sem dughatom be a fülét amikor a nagy hangosan betűz egy szót. Így a kicsi is már néha szótagol, sok betűt felismer, lelkesen írogatja-másolgatja a szavakat a füzetébe, szerintem simán fog írni-olvasni, mire suliba megy. De nem tudok ellene tenni én sem...
"A fiamék matekból ötig tanulták a számokat, most ötös számkörben összeadnak, talán kivonnak is, ebben nem vagyok biztos. Magyarból tanulták az : a, m, o, ó, i, í, t, l, e, u, ú, á, r betűket, ezeket olvassák, írják is."
Pont ugyanitt tartunk mi is, matekból most kezdték a kivonást. Szótagolást, a betűkre bontást is gyakorolják. Azóta a lányom már sok szót kiolvas, kb egy hete elkezdett szavakat írogatni is. Még csak nagy betűkkel, de mivel a betűk nagy részét már ismeri, ha ügyesen betűz, akkor le is tudja írni. A kettősbetűkkel még gondban van, de már az is alakul.
ahogyan azt te mondod a száddal/írod a billentyűzeteddel, sejtésem sincs, az emlékeim meg egyrészt ódonok, másrészt eltűntek valahol a sok intézményemről szerzett emlékek ködében. :)
egy olyan emlékem határozottan van, hogy "Vila mos"-nak olvastam a villamost egy szép októberi/novemberi napon, de ezzel nem sokra megyek a magam gyerekét illetően. :))))
Nem is rád írtam a jajongást, Te, hanem a volt évfolyamtársnőm/kolléganőmre, akinek a gyerekéről írtam, és akinek én voltam/vagyok a lelki szemetesládája immáron 21 éve :-) Te csak aggódsz, mint minden parázós anyuka, akinek egyelőre sejtése sincs mi folyik az iskolákban ;-P
nem jajongani akartam én, csak kérdezni, főképp azt remélvén, hogy valóban nem lesz semmi, mint ezerkétszázmillió másik aggódásommal, amikor tök fölöslegesen aggódtam valamiért, ami aztán persze egyáltalán nem úgy alakult. :)
mentségemre csak annyi szól, hogy a gyereknek erről nem szólok egy szót se, elvagyok magam. :)
Az én nagylányom május 31-én született, és simán ment 6 évesen suliba. (A barátnőm vele egy napon született fia meg 1 évvel később...) Ő volt a 3-ból az egyedüli, aki tudott olvasni sulikezdésre. Mégsem unatkozott egyáltalán. A kicsinek van olyan osztálytársa, aki külhonban lehúzott már egy évet suliban (ott előbb mennek), amikor itthon elsős lett. Az a kisfiú írni-olvasni is tudott már, mert kint megtanult, az anyja folyamatosan nekem jajongott, hogy mi lesz a gyerekkel, aztán nem lett semmi. Kapott olyan feladatokat, amik lefoglalták, no meg kiderült, hogy a cs, dz, dzs, gy, ny, ty nem szerepelt a kinti repertoárban ;-)
ez igazán nem is volt kérdés, az nekem ezer éves gondolatom, hogy az észbeli képességek és az iskolaérettség nincsen köszönő viszonyban egymással. meg nála három napon múlt az iskolakötelesség (május 28-án született) és szerintem ez annyira pici idő, hogy igazándiból nem is gondolkodtunk.
egyértelműen most, ebben az esztendőben iskolaérik, nagyon jól láthatóan, követhetően. kinézetében, tartásában, megjelenésében, fogváltásában, szociális fejlettségében, mindenben.
szóval azügyben semmiképp sem bánkodom, hogy miért nem iskolás már most, maximum azügyben tudnék, hogy miért is kellett neki megtanulni olvasni - de hát ez meg nem olyan dolog volt, amiről le lehetett volna beszélni, kb. olyan, mint hogy ne álljon fel a gyerek, mert korai, hát nem lökhetem hanyat. :)
lehet,hogy mondjuk az olvasasban eloreszaladt,de szvsz nagyon jol tetted,hogy otthagytad meg az oviban...Azert elrettentett az a tempo,amivel a suliban haladnak annak ellenere,hogy a gyerek imadja,itthon is allandoan iskolasat jatszik es szamolta a napokat az oszi szunetben,mikor mehet ujra
Azert elofordul,hogy ha nem is erzi magat faradtnak,ha hazahozom,bealszik delutan magatol.
ebben egészen biztos voltam, hogy sok ilyen gyerek van, aki előre szaladt ilyen téren (szerintem ez nem is valami kiemelkedő vagy különös képesség, egyszerűen csak érdekelték a betűk és ráérzett az összeolvasásra), csak hát ha így elmondtam embereknek, hogy tud olvasni, rendre azt hallottam vissza, hogy úristen, hogy fog akkor unatkozni elsőben és hát persze, hogy ez szöget ütött a fejemben (amiben sajna bármi szöget üt :)))
pedig azt is jó sokan mondták, amikor elmondtam, hogy nem megy iskolába, bár iskolaköteles lenne, hogy majd az oviban is nagyon fog unatkozni és ebből semmit sem látok, ez már biztos, abszolút nem unatkozik a gyerek.
Nekem Zsófim nyáron tanult meg olvasni. Megunta, hogy a bátyja tud, de nem olvas neki, így nekiesett és kb. 2 hét alatt megette a történetet :o)
A suliban aztán nálunk is kiderült, hogy azért annyira még nem folyékony az olvasása, kicsit akadozó, vannak nála sokkal szebben olvasók is. Amíg a tanítónéni az egyes betűket tanítja és szótagoltat, meg gyakoroltat, addig ők 4-en a - második félévre szánt - szövegértés munkafüzetben dolgoznak önállóan, aztán a tanerő javítja, ha hiba van, megbeszélik. Második félévben meg állítólag amíg a többiek ezt fogják csinálni, addig ők kapnak fénymásolt haladóbb feladatokat.
Számolásnál meg annyi a feladat, hogy bármennyire is tud egy gyerek számolni, mindig található a tankönyvben, munkafüzetben elgondolkodtató feladat is.