Tehát ha jól tévedek, a leszűrt 20 C-os, beélesztőzésre váró tiszta sörlé térfogatát (16l) szorzom a Plato fokkal (15 °B), és ezt osztom a malátamennyiség(3,25kg)*0,96-tal?
Ha a kihozatalt közvetlenül %-os értékben akarjuk megkapni, akkor a 96-ot osztani kell a képletben 100-al: saját kihozatal = (térfogat [liter] x Plato fok)/(malátasúly [kg] x 0,96)
"Egységnyi malátából kinyerhető cukor az elméleti kihozatal." Ez csak félig igaz. A kihozatal a sörlében található szárazanyag súlyának és a felhasznált maláta nedvességtartalom nélküli súlyának százalékos aránya. Szárazanyag és nem kinyerhető cukor, az erjesztés kezdetén a sörlé szárazanyagtartalmának csak 60-70%-a cukor, de a maradék 30-40% is beleszámít az extraktba.
A leírt két képletnél gondolom az extrakt Plato fokot jelent. Az első képlet biztosan nem jó, nincs értelme a Plato fokot összeszorozni a fajsúllyal. A második képlet már pontosabb, de az sem jó. A helyes képlet: saját kihozatal = (térfogat [liter] x Plato fok)/(malátasúly [kg] x 96) Amikor a saját kihozatalodat számítod (ezt nevezik főzőházi kihozatalnak), akkor a sörlé térfogatát kb. 20 fokos sörlé esetén kell figyelembe venni. A képlet 20 fokos sörlére vonatkozik, ha a térfogatot 100 fok körül méred, akkor a térfogat értékét be kell szorozni 0,96-al, hogy kompenzáld a hőtágulást. A le nem hűtött, 100 fokos sörlé térfogata kb. 4%-al több, mintha lehűtenéd 20 fokra, ez 4% pontatlanságot okozhat a számításnál. A másik lényeges, hogy a fokolók is általában 20 fokra vannak kalibrálva, ha eltérő hőmérsékleten mérsz vele, akkor annak az értékét is korrigálni kell. Ez a képlet se teljesen pontos (maláta nedvességtartalma, 96-os korekciós tényező pontatlansága, Plato fok pontatlansága miatt), de otthoni célra használható.
Egységnyi malátából kinyerhető cukor az elméleti kihozatal. A gyakorlati, ami a számunkra a fontos, a komlóforraló edénybe került lé térfogata, valamint fajsúlya. Ebből számítható a kihozatal. Erre vannak kalkulátorok pl. a Brewhouse Efficiency Calculator. Térfogat méréshez célszerű készíteni egy mérőpálcát a komló forraló edényhez. Ennek segítségével néhány főzés után meg tudjuk határozni az egy órányi párolgási veszteséget is. Így tudjuk kalkulálni a végső fajsúlyt is. / Mivel ismerjük a kiinduló térfogatot és fajsúlyt, ismerjük az egy órányi veszteséget./
Sziasztok!Ket dolgokban kérném a segítségét a buzasörnek nem gond ha csak 16-17 c fokon erjed? A palackozas utan muszáj melegebb helyre vinni vagy eleg az utoerjedeshez a 16-17c?köszönöm! :)
Talán Acerola írta hogy sörlébe helyezett réz gyorsítja a kénes vegyületek átalakítását.Lehet hogy a sorforum blogon van.Úgy rémlik én is kipróbáltam vörös réz könyököt lógattam fogselyemmel az erjesztőbe.
Még nem fejtetem át, vasárnap vagy hétfőn tervezem. Kell idő a komlónak, csak 20 gr ment bele 22 literbe (hidegen). Amúgy szépen esik 1050-ről 1014-re, szerintem ez marad is. Ma a szag ellenére belekóstoltam, ízletes, kekszes, malátás, úgyhogy neked lesz igazad! Köszi, már majdnem lefőzettem pálinkának :-D
K97 nem ismerem, de vannak élesztők melyek borzasztó kénes szagot termelnek.Autolizis ennyi idő alatt nem valószínű.Szűrés hogy sikerült? Mennyi volt a fajsúly? Ízre jó?
Remek ötlet! Én is csináltam hasonlót. Annyi, hogy jó sokat rakj bele (200-400 gr). Más: 5 napja erjed az első rozssöröm (3 kg rozsmaláta, 2,5 pilseni). Szépen erjedt, tegnap kezdett lassulni, tehát kinyitottam az erjesztőt, hogy hidegkomlózzam és megcsapott egy furcsa pöceszag. Ma vettem mintát fajsúlyméréshez és hát igencsak zavaros, tejes állag (élesztő: Safale K-97). Átlagban 17 fokon erjedt. Lehet autolízis? Mit tegyek?
Azt olvastam, hogy a rozssör majdhogynem vörös, az enyém színe meg hát... világos, tejes.... PLZ HELP!
Sziasztok. Tavaly szedtem szép nagy, illatos tobozú komlókat egy közeli telek kerítéséről. Azonnal le is fagyasztottam. Nagy merénylet lenne, ha ezzel hidegkomlóznám a hétvégi pale ale-emet? Citra és Chinook pellet lesz forraláskor.
Rotburg, a véleményed, tapasztalatod engem is érdekelne, de ne a Te telefonszámlád ketyegjen, ha nem gond, pénteken (24-én) felhívnálak ezzel kapcsolatban.
Köszönöm a véleményeket az indukciós főzőlappal kapcsolatban... filózok még elektromos főzőedényen, Olasz honlapján van több fajta, én elérhető árban egy Brewferm készüléket találtam.
Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?
Semmi érdemi infót nem találtam róla, sem vélemény, sem tapasztalati infó, sem Youtube videó, semmi...külföldön elérhető egy érintőpaneles verziója is.
Tudtok róla tapasztalati infót? Van ilyen készüléke valakinek?
Sűrítményből készült sört 10 nap után palackoztam! Megkóstoltam! Még eléggé domináns az élesztő íze! Most éppen várom a 4 hetet :) Az íz világa is változni fog vagy csak bubisodik inkább ez alatt a 4 hét alatt? Köszi előre is!
Jól emlékszem, az ikegger.eu-ról rendeltétek a nitrós cuccot? Meg tudnád mondani, melyik típust?
Más: nem vagyok otthon a keg-es dolgokban, de a már szénsavas sört csapoljátok nitróval, vagy a leerjedt, de még szénsavmentes sörlét töltitek a keg-be és a nitró nem csak csapolja, hanem egyben dúsítja (megbubizza :)) a sört? Teljesen hülye vagyok a témához, még csak sörösüvegbe palackoztam.
Nem hiszem, hogy érdemben befolyásolná a habképzést néhány gramm citromhéj, a Greg Hughes féle könyv kifejezetten említi mint adalékot, főleg búza tartalmú sörökhöz.
Az élelmiszerdiszkontok (L*dl, Al*i) jó részében kaphatók biogyümölcsök, így biocitrom és bionarancs is. Ott fel is tüntetik a csomagoláson, hogy a gyümölcs héja emberi fogyasztásra alkalmas. Én biocitromot veszek kizárólag, az egész család a citromos sütikért, fagyikért van oda, "hagyományos" citromot évek óta nem vásárolok.