Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
hello! Az a kérdés,hogy miként gyűjtöd össze a fagázt? Itt égésre van optimalizálva, tehát amikor átmegy a fúvókán (ahol kap egy adag további levegőt is) begyullad és elég. A rendszertől levegőt kell elvonni, gázt gyűjteni, stb...szerintem több a hús mint a leves...
Pár éve egy Atmos DC32S kazánnal (+1m3 puffer) fűtök, már többször lett modosítva a rendszer a jobb teljesítmény illetve a még biztonságosabb üzemeltetés érdekében. A rendszerrel összességében elégedett vagyok, bár egy puffer kapacitás bővítés még hátra van.
Jelenleg 1,5-2 éves akáccal tüzelek, (kb 25cm átmérőjű kuglik háromfelé hasítva, hossz kb 50cm) egy teljes megrakással a begyújtástól számítva kb 5,5 óra alatt ég le teljesen (kikapcsol a huzatventillátor). Sajnos a környezetemben nincs ilyen, vagy hasonló kazán, és érdekelne, hogy esetlegesen más beállításokkal (primer/szekunder levegő állítással,vagy kémény fojtószelep) növelhető-e az égés ideje, illetve csökkenthető -e a kimenő füstgáz hőmérséklete. A mostani beállításokkal mikor már megy rendesen a kazán, felmegy kb 260-280 C-re a füstgáz hőmérséklete.
hű-ha.... jól értem az agregátorba akarod a keletkező fagázt bevezetni és ezzel járatni?
Igen.
Legalább is abból kiindulva, hogy volt idő amikor benzin helyett fagázzal mentek a gépkocsik.
A technika részleteit viszont nem tudom. Jut eszembe valamelyik ismeretterjesztőn is volt, hogy a kanadai hegyi ember fagázzal üzemeltette a terepjáróját
- egy megrakással kb. mennyi vizet sikerül felmelegíteni
- tapasztaltál-e boltozódást
- tisztán ég-e vagy van némi korom esetleg kátrány
- mennyire zajos a masina és behallatszik-e a lakásba (feltéve, hogy a pincében van a kazán mint nálam)
- töltéskor visszafüstöl-e
- stb.
Igen, tudom ezek soktényezős dolgok, jelenségek. Függenek a fától, a rendszertől, a kéménytől.
Azt is érzékelem, hogy ezek a kérdések bután hatnak, de két év szívás után már van sejtésem hogyan kellene működnie egy jó faelgáz fűtésnek.
Már izgatott vagyok. Bízom benne, hogy egy jó kazánt vettem továbbá itt, a fórumban szerzett tapasztalatok alapján egy nulláról újra felépített rendszerrel élvezni fogom a várva várt komfortot.
Szerintem nem fogod megbánni ! Faelgázosítónál minél nagyobb kazán minél nagyobb pufferrel annál kényelmesebb fűtés .
Kazán körre az UPS 25/6 bőven elég lesz, bár az Ups szivattyúk az idők során drasztikusan ejtenek a tejsítényükből cserébe ritkán állnak meg, de kazán körön elég lesz.
A sorba kötött Pufferről: nagyon sokat kötöttük párhuzamosan tichelmann-ba terv szerint.
Aztán az Attack-nál láttam ezt a soros rendszert, megtetszett és nálam ez lett 2db 1000l.
Sokkal jobb mint a párhuzamos, olyan mint egy hatalmas magas torony sokkal jobban tud rétegeződni.
Persze oda kell figyelni, hogy mit honnan és hova kötöd ki.
Felület fűtések visszatérőjét a legutolsó aljába.
Radiátoros , Hmv és minden ami nem kevert kör azoknak a visszatérője rendszer 2/3 -nál(de csakk akkor ha van több kevert köröd).
Előremenő mind a legelső puffer teteje.
De vigyáz sok gyártó azt javasolja hogy a fűtésrendszer előremenő és a kazán előremenő össze legyen kötve, ugyan aszt a lehetőséget megadja, hogy a házat minél hamarabb tud fűteni.
De a puffer által kínált hidraulikai egyensúlyt "szétcseszi". (rengeteg probléma okozója)
Úgy hogy ha rám hallgatsz az előremenőket a puffer különböző csonkjára teszed.
A ház minél hamarabbi felfűtését pedig lehet úgy nevezett "gyorsító körrel megoldani "
ilyenkor a ha a puffer le van hűlve a kazán nem az utolsó puffer alját szívja meg hanem az első 1/3.
ha az 1/3 megvan a beállított hőmérséklet akkor akkor a 3 járatú szelep vissza nyit az utolsó puffer aljára. (ez a rendszer csak akkor érdekes ha a meleg víz készítésed is innen van ilyenkor fontos, hogy a kívánt meleg víz hőmérsékletnél melegebb víz legyen a pufferbe.
Ha csak fűtésre használod (nincs meleg víz készítés) akkor ennek sok értelmét nem látom, tökéltessen rétegződik a víz sorba kötötnél .
Nálam is változik a rendszer az itt olvasottak hatására.
A DP 25 eladva! Ez a kazán nálam öngól. Ladan x40 lett + 2500l puffer. Ma indul a beépítés.
Remélem Karácsonyig készen leszek.
Tanácsot kérnék. A keringetőm GF 25-60 a kazán puffer körön. A teljes magasság nincs 3 méter. Szerintetek elég lesz? Sajnos mivel kicsi a kazánház csak 3 tartály sorba kötésével tudtam bővíteni a puffer kapacitást, ráadásul úgy, hogy egy 1000l-es a lakásszintre került a kazán fölé. Ezáltal nagyok a távolságok a primer körön.
A megállássál az a gondom, ha van még több hasáb a tűztérben amikor leáll a venti ( víz 90 fok felett) akkor visszaböfög a kazán és elég komoly füstpamacsokat lök ki magából. Lehet, hogy a kémény elégtelen huzata miatt, de sajnos ez a jelenség.
Szerintem is jobb a magasabb kazán hő kisebb venti ford.-al, a lassabb füstgáz tömeg áram értelemszerűen kevesebb kiáramló hőenergiát is eredményez, illetve több idő marad a hőátadásra a hőcserélőkben.....szerintem.A parázsontartás már csak valódi izzó parázsnál gazdaságos, máskülönben csurogni fog a kátrány a primertér falán.