Egy érdekes tapasztalatomat szeretném veletek megosztani. Tavaly tavasszal kiültettem egy m. sikkimensis manipurt. 2-3naponta kapta a trágyalevet és a levéldísznövény tápoldatot váltogatva. A növény őrült iramba növekedett.Hozott négy sarjat is, amik szeptemberre 130cm-es törzset hoztak, plusz a lombozat.Ősszel leakartam választani őket és akkor derült ki, hogy egyiknek sincs gyökere. Vajon miért? A sok tápoldat miatt, vagy ez jellemző a sikkimensisre?
idén sztem nekem is nyomott volna virágot, ha nem vagyok balf*sz a teleltetésnél... viszont eléggé beindultak.... lehet nem is fogok szenvedni a téli takarással, csak rápakolok egy adag falevelet, lefedem, aztán kész...
Már látszik, hogy a télálló banánom ismét virágozni fog. Tavaj is ekkor hozta az első virágot, a másodikat pedig szeptemberben. Egy hét mulva már biztosan lesz mit lefényképezni.
márciusban kiültetve akár el is fagyhatott volna.:)jó,h nem voltak fagyok,szerencséd volt!
hát igen,a szelet egyik banánfajta sem szereti,a lassú növekedéstől meg ne félj.Amíg az éjszakai hőmérsékletek lehűlnek 15 C alá,addig nem várhatsz tőle minden héten egy levelet,az az időszak még csak most jön.
Sziasztok.Eggyik közeli szomszédomtól kaptam egy banánfát(ősszel).130-140 cm-es.A telet egy sötét pincébe töltötte. Március 25-én kiültettem.Ma május 21-e van.3 levelet hozott.Szűk 2 hónap alatt.Elvileg minden héten hoz új levelet,nem?Én ezt hallottam.Itt is olvastam!Eddig minden héten szerdán kapott ló trágyát.(higítva persze)És minden nap locsolom.A másik dolog.Szerintem a lehető leg rosszabb helyre ültettem.Nálam nem a levelei repednek be hanem a levél felénél kettté is törik ha egy kicsit erősebb szél fúj(vihar jellegü).Át lehet még ültetni máshová?VAgy haggyam már ott.MIa véleményetek?Mit csinálok rossszul???
Kifolyattad a vizet a levélszárakból? Volt két nagyobb ventrim, az egyik szabadföldes, így amikor kiástam, felborult és jó sok víz kifolyt belőle. A másik cserepes volt és úgy raktam el telelni hogy tele volt vízzel. Mindkettő ugyanazon a helyen figyelt egész télen, sőt a cserepes még sokkal jobb minőségű földben telelt. A nagyobbik túlélte a kisebbik berohadt... olyan büdös volt, hogy hányni lehetett tőle. én is megpróbáltam szaporítani, de esélytelen volt. hátha neked sikerül...
megérdeklődtem, és elvileg a 'madaras' f.sztarisznya multiba 1-2 hónap múlva érkezik ventri. legalábbis d.keszire. elég jó árban volt tavaly.
Majd meséld,hogy sikerült.Én nem szoktam visszavágni,hagyom rajta a levelet is.Ha nem hajt,akkor törzsön belül növekszik,aztán kireped a törzse és előbújnak a kis sarjak.Légyszi rakjál képeket is,ha már megindult.
Én hoztam egy földközi-tengeri szigetről termő banán sarjakat. Ott volt rajta termés, amiből pár db-ot hazahoztam és beérett az asztalon a tálban. Petronika is megkóstolta, jó íze volt. Fogalmam sincs milyen fajta. Ha gondolod cserélhetünk valamire. Ott ilyenek voltak:
Nálunk nem volt fagy, viszont a nagy vörös banánnak kijött a középső levele 1 hónapja, és azóta csak vegetált, nem hozott új levelet. Ma visszavágtam a törzsét, középen szinte a talajig ki volt rohadva. Ha már így alakult, megpróbálom szaporítani, az ismert módszerrel. Ennyi maradt belőle: