Szeretnék én is egy ilyen fát vagy bokrot és nagyon meghálálnám ha valaki tudna eben segiteni
és ha valakinek lenne krdése eröl a növényröl szivesen segitek neki bene mert kb 2 honapja vadészok egy ijen fára és szinte mindent olvastam már rola aki tud ijen fát vagy bokrot irjon nekem
Szia SoraStar elvileg formázhataod ahogy akarod az én utcámba van 1 fa és 1 bokor és ök ugy alakitják ahogy tetszik nekik semi gond nincs velük de felteszek egy képet rola ha sikerül nézd meg
Mire e sorok megjelennek, kivirágzik kertünkben a magnólia, és minden más növényt háttérbe szorít pompás látványával.
A magnólia, vagy más néven liliomfa Dél-Amerikából került Európába, ahol először a mediterrán térségben, később az egész kontinensen meghonosodott.
Neve bizonyos Pierre Magnol, dél-francia botanikus emlékét őrzi.
A liliomfák között van örökzöld és lombhullató egyaránt. Ez utóbbi terjedt el hazánkban, mert az örökzöld fajt (M. grandiflora) érzékenyen érintik a keményebb telek.
A lombhullató fajok a levelek kihajtása előtt virágoznak fehér és általában pasztell színekben, azt az élményt keltve, mintha menyasszony lépett volna a kertbe. A szirmok előbb csésze alakúak, később kiterülnek, de van olyan fajta is, amely csillag alakú virágokat bont (M. stellata).
A magnólia inkább nevezhető cserjének, mint fának, bár metszéssel törzses alakúra is lehet nevelni.
Mielőtt valaki magnóliát telepítene, érdemes megvizsgálni a kert talajának kémhatását, hiszen drága növényről van szó. Meszes talajba nem szabad ültetni, mert bizonyos idő múltával a levelek sárgulni kezdenek, majd a növény elpusztul. Ám lehetőség van arra, hogy az ültetés helyén a földet egy méter mélyen kicseréljék. Legkedvezőbben savas kémhatású, tápanyagban gazdag, középkötött földben fejlődik.
Másik szempont, amit az ültetés során figyelembe kell venni: a szélcsendes, védett hely kiválasztása. Félárnyékban és tűző napon egyaránt jól fejlődik, ha megfelelő talajba ültették. Napos helyen bőséges öntözést igényel.
Magnóliát lehet magvetéssel és bujtvánnyal szaporítani, de mindkét módszer nehézkes és hosszadalmas. A magok rossz arányban csíráznak, a bujtványnak pedig két évre van szüksége ahhoz, hogy gyökeret eresszen. Célszerű földlabdás (konténeres) növényt vásárolni, és azt mihamarabb, még a tavasz elején elültetni. A gyökerek érzékenyek, ezért csak óvatosan szabad kiemelni a konténerből a földlabdát. Ültetés után tömörítsük a földet a gyökérnyak körül, és képezzünk tányért az öntözővíznek. Ha megoldható, lágy vízzel öntözzük.
Sziasztok! Olyan gondom lenne, hogy van egy tulipánfám bokor alakú :) Ház előtt van és kezd közel nőni a házhoz. Nem tudom, hogy hogy lehet megmetszeni vagy szabad-e vagy mikor merre hogy :D Valaki tudna segíteni ebben? :D
Hát ez gyönyörű meseszép! Gratulálok hozzá! Én most szerettem bele ebbe a csodálatos növénybe! Idén kertet építettünk és sikerült nekem is hozzájutni egy példányhoz ( úgy gondolom a Nigra nevű van nekem sötét lila színű) szeretnék majd egy ilyet is ami neked van, tényleg nagyon szép! Mennyi idő alatt nő meg ekkorára?
Ami nekem van most jelenleg hétvégén ültettem 4 kinyiló virág van rajta és rengeteg bimbó remélem termékeny lesz, savanyított tőzegbe üétettem nálunk elég agyagos a talaj de majd igyekszem okosan nevelni! Tippeket szívesen veszek!
norika85
Véleményetek szeretném kérni.A 2 hete kiültetett Magnóliáim levele olyan mintha leégett volna.Itt volt a szobában eddig .Arra gondoltam,hogy a hirtelen hőmérsékletváltozás és a nap miatt van mert a szár szép zöld és vannak új rügyek.Mit gondoltok??A szomszédaimnak is van Magnóliája és földcsere nélkül gyönyörű nekik.Én még fenyőmulcsot is raktam föléjük.Remélem észhez térnek.
Jajj ,nem megbántani akartalak, szomszédomnak susant hoztam amikor nekem ez a másik jött, tele van nála virággal, hatalmas, de olyan furcsa nekem.Én azt szeretem amelyik szép nagy marokba fogható virágokat nevel. Ezért vagyok mérge a Stella-ra is:(
Én is vettem a Penny-be kettőt, egyiket sárgának, másikat soulnak, még nem virágoznak. De szerintem nem lesz belőle megint egyik sem Soul.:(
A kubust most kiásom:( és úgy döntöttem végre veszek egy virágos soul-t és akkor tuti az lesz:)))beültetem a helyére.
Idén csak Ő meg a Stella virágzik:( Talán jövőre.
A lilodendronra vagyok kíváncsi nagyon, de azt hiszem arra több évet kell várnom:)
A pennysek azok csak úgy bedobálva vannak, nézd meg még a hollandok is megkeverik;) szerinted ha kiburulnaka zacsiból kiválogatja az eladó? lehet az összes suzan meg kubus aztán a matrica rá van tolva:S
Azért ki ne dobd, ha nagyon zavar ahol van, ültesd át.
Én is szeretnék egy ilyen fát Magnolia lilát ha lehet nem tudna valaki segiteni nekem szerezni egyet?? ha valakinak van egy kisebb esetleg szivesen megálapodnák vele egy öszegben mert itt a környékemen nem igen találok ! az ucánkba van egy gyönyörü de nem tudom hogy kell szaporitani esetleg ha valaki ebben is tudna segiteni megköszöném !! valami ijesmire gondolok mint sirra nevü társunk fája negyon szp neki !! ha valaki tudna segiteni kérem egy imelt külgyön nekem ide noreszx@citromail.hu elöre is köszönöm a sok növénybarátomnak és szép fákat kivánok mindenkinek !!
Jól megvigasztaltál, neked sem tetszik. Zsákbamacska volt, semmi pontosabb név nem szerepelt rajta, a kép még csak nem is ilyen volt a csomagolásán. A férjem szerint hagyjuk meg, pedig ma nagyon gondolkodóba estem, még emésztem a dolgot és majd beszerzek formásabb virágút, színben már nem is válogatok. A tied nekem tetszik, láttam van több fajtád is, azok hogy állnak virágzás ügyileg?