Mondjuk egy év alapján nem húznék le semmilyen fajtát. Pl Red haven kiskertben bomba íz, illat, rákövetkező évben silány gyenge ehhez képest. Még csak agyon terhelve sem volt, talán sok eső kevés tápanyag vagy kevés nap lehetett.
Olvasd le a permetszer tájékoztatóját! A Chorus nem tafrina ellen van! A Chorus monília ellen véd. Tafrina ellen mehet a védekezés megelőzésképp, vagy ha már megjelent a betegség, akkor megoldásképp.
Gyümölcsfáimra ment lemosó február végén, majd március végén és április közepén 1x-1x Chorus. A nektarin fámon úgy néz ki, így is megjelent a tafrina. Bár még fiatal fa, nem lesz rajta gyümölcs. De azért rámennék Alfa Soloval, meg akkor már nyilván az őszibarack fámra is. Nem sok ez így, hogy előtte 2x ment rájuk Chorus is?
Barackfák esetében mikor érdemes megejteni a 2 Mospilanos permetezést? Szilvafa és egyebek miatt már fújnám a héten az elsőt, aztán kb 3 hét múlva tervezem a következőt.
AMi teljesen bizonyos már: ha valamelyik Royal bekapja a baktériumot (bármelyik pici vesszőn) és bejut a fatestbe, akkor rohamosan végig is fut rajta, az alanyig le fog pusztulni.
Először a növényvédelem jóval szigorúbb kell legyen, főként a rovarkártevők miatt.
Másodsorban feltűnt, hogy a piros / bordó fedőszínű változatok, jóval érzékenyebbek a baktériumokra. Feltehetően a nemesítési vonalakban használt közös ős lehet az ok.
Végül pedig az ízvilág, zamat. Az újaknál csekély (vagy semmi) az aroma, de sok esetben a sav is.
Mivel én feldolgozásra is akarom használni őket, ezért az újak ebből a szempontból ki vannak zárva.
A kinézet nálam másodlagos. SOk munkával, jó marketinggel, hiteles személyiséggel a kistermelő rá (vissza) tudja szoktatni erre a vevőit.
...bár , jobban megnézve inkább barack és ha az akkor jó lehet mert ha fagyott lenne akkor nem fejlődnek .
Nagyon hektikus lehetett ez a fagy lehettek olyan mikroklímájú területek amit nem érintett . Ha jársz a Tettyén akkor láthatod , hogy a magnóliák is rommá fagytak .
Persze , termelőnek kell lenni , adószám kamarai tagság őstermelői stb . Kárenyhítés néven fut , persze valamennyi segítség ... de nem pótolja a termés kiesését .
Szerintem a te fotódon mutatott mandula is fagyott , bár nem a legjobban látható . A barna szín a mag héján nagyon sokára kezd csak kialakulni normális esetben . De majd meglátod ... Kérdés az is , hogy mennyi volt a minimum - 5 öt nem élik túl .
Mert nem raksz mellé új fajtát.. Amikor 3 éve vettem a fáimat, pár ember kért ágat, küldtem nekik, kértem cserébe az övékből, amit jónak tartanak.
Össze vissza raktam belőlük, a fiatal fák koronájába, mert nem volt más helyem. Nem sok fogta meg..
Az a pár, ami igen, közülük az egyik ilyen full vörös barackok között nőtt.
Amikor értek augusztusban, az új fajtához képest, kicsi sápadt, görbe hulladék volt, lehet van is egy fotóm róla.. Mintha egy beteg ág lenne, amit azonnal le kell vágni! Nagyon durva volt a kontraszt.. alig volt kedvem megkóstolni és az íze se kárpótolt, savanyú volt, mint az ecet, az újhoz képest.
Miből gondolod, hogy ez elfagyott; a barnás magközépből? Ez nem a csonthéjasodás előrehaladott állapota?
ÉN is félbevágtam lefotóztam a miénket (bocs a béna fotóért); még nem tart a termés méretben itt, de fehér és vízszínű a belseje. Helyszín Kisdeindolhegyhát dűlő 330 m magasság.
Nem Tudom .... egy oreg bacsitol szemeztuk anno aki mernok volt.... es volt neki egy Hejbeli fajtakore...amit anno a komunizmusba termeltek .... az allami gazdasagba...
En az ize miatt hoztam el... 60 volt belole... ezek egy resze lett atoltva 10 maradt belole... majd kuldok fotot...annyi barack lessz rajtuk muszajj lessz 2/3 at lehanyni.... de nem piacos nallunk
Tényleg nagyon dizájnos, jól nézne ki egy kombi fán.
(de lehet, hogy épp ettől van olyan... műanyagérzetem)
Nekem is van valami hasonló sárga gumibarack. Rohadt édes, de nem válik el a magjától, és csak azért maradt meg, mert ha már terem nálam minden megmarad... (még az évek óta nem termő fontos alma is :D)
Az emlegetett barack fedőszín.. Minden régi barack hitvány hulladéknak néz ki mellette, pedig azok lédússág terén jobbak. Locsolni kell, akkor ez is finom.
No comment.... nallam a a vasarloknak a minim 50% fedoszin kell ... maskepp nem tom eladni...van egy kesei sarga ...tiszta sarga ..ojan edes mint a mez 20 fat hagytam belole... eladhatatlan....
Az ezért kérdéses hogy a Champion fajtánál el lehet érni e a 20 % fedőszínt , de lehet hogy a felsoroltaknál nincs ilyen kitétel csak az egyéb fajtáknál .
Köszönjük a pontosítását . Ha jól értelmezem ezek szerint a termőtáj van jelölve mert elég tág a felsorolás és a hozzá hasonló kitétel gyakorlatilag minden egyéb fajtát beenged ráadásul az összes szárazanyag és a méret is elég alacsonyan lett meghatározva ami ebbe nem fér bele azt már nem is nagyon kellene eladni .
Mivel ebből a témából írtam - igaz közgazdasági vonatkozásban - a doktorimat, ezért kötelességemnek érzem a teljes információt pontosan megosztani ami az elnevezéshez kapcsolódó területi lehatárolást és a fajtakört illeti :)
A „Budaörsi őszibarack” termőterülete Budapest délnyugati területei, illetve Budapesttől délnyugatra elhelyezkedő, az alább felsorolt települések közigazgatási területéről származó őszibarack: Alcsútdoboz, Baracska, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Budapest Budatétény, Kamaraerdő és Nagytétény területei, Diósd, Ercsi, Érd, Etyek, Gyermely, Gyúró, Herceghalom, Kajászó, Mány, Martonvásár, Páty, Perbál, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Sóskút, Szomor, Telki, Tinnye, Tordas, Tök, Törökbálint, Vál, Zsámbék.
A „Budaörsi őszibarack” elnevezés (Prunus persica (L.) Batsch) a Schoufnosn és a Budaörsi Vérbélű tájfajta, valamint a Champion, Cresthaven, Elberta, Mariska, Redhaven, Remény, Royal, Royal Time, Summer, Sunbeam és Suncrest fajták, továbbá a földrajzi területen termesztett, a lentiekben leírt minőségi jellemzőkkel rendelkező minden más fajta valamelyikéhez tartozó, friss fogyasztásra szánt őszibarack esetében használható.
A „Budaörsi őszibarack” legalább 60 mm átmérőjű és legalább 110 g tömegű. A gyümölcsökre jellemző a 20 %-nál nagyobb, antociános (piros) fedőszín, az összes oldhatószárazanyag-tartalom legalább 9,9 %, az összes savtartalom legalább 0,38 %.