a konfliktus itt van nekunk immar 60 eeve es nem mindig volt barmilyen rahatasa az olajpiacokra, pedig azok mar talan 100 eeve is a vilagon dulo hatalmi harcok kozpontjaban allnak.
de mind a szaudi, mind az iraki, mind az algeriai, irani problemakor teljesen kulon volt az izraeli-palesztin/arab viszalytol.
a fejlett vilag erdekervenyesitesehez sincs szukseg a fizikai ottletre szerintem.
megint ugyanaz a mondat ugrik be:
people should know...
amugy szerintem semmivel sem lenne nagyobb a 'vilagbeke' ha izrael egyaltalan nem lenne. legfeljebb idolegesen.
maradjunk abban hogy tisztellek es becsullek es ha hozzam szolsz az majdnem mindig oromet okoz nekem.
mar csak azert is mert vagy annyira figyelmes hogy hozzamszolasaidat akkorra szoktad tartogatni amikor valami pozitiv elmenyrol szamolhatsz be vagy pozitiv elmenyt kivansz kelteni.
ha meg ezt SEM latom jol, nekem akkor is jobb ebben a HITBEN elni.!
es azt hiszem hogy az altalad manifesztalodo, elobb leirt magatartasformat, szoktam a magam reszerol, bolcsessegkent megfogalmazni.
raadasul az effajta, bolcs, ervelestechnika, tkp az egyik leghatasosabb, allaspontunk ervenyesitese szempontjabol is.!
a fuggobeszed alatt a mi lett volna ha feltetelezgeteseket erted?
szerintem ez nem teljesen meriti ki a fuggobeszed fogalomkoret. az teny hogy szeretem az ilyesmi elgondolasokat es szeretem a dolgok tobb oldalat megnezni, megbeszelni.
avagy a fuggobeszed alatt a (peldaul az) alkoholtol fuggo beszedet erted? volt mar olyan is, szegyelleni sem kell...
tehat nem harom gondolatra reagaltal hanem tenyleg csak kettore. orulok hogy elfogadod hogy a romaiak vegeztek ki es nem a zsidok. amugy tenyleg ellentmondasrol beszelunk ha kivegeztek valakit aki lehet hogy nem is volt.
tegyuk fel hogy jezus torteneti szemely volt, baar olyan sok bizonysagot nem laatok erre mint peldaul pilatus letezesere. avagy elokerultek pilatus emlekiratai?
de jo tegyuk fel hogy letezett. akkor mar a feltamadasat is el kell fogadni?
mennyi mindent kitalalt maar az ember tortenelme folyaman? pont jezust lenne nehez kitalalni a sok kis jokainak?
miert nem gilgames letezeserol vitatkozunk? es feltamadasarol? az ugye buta mese? mig a jezus tortenet minden szava igaz!
Termeszetesen senki nem vitatja, hogy a haborunak - de sokkal inkabb az olajpiacok feletti hatalmi harc mostani epizodjat kepezo folyamatnak melyrehato gazdasagi kovetkezmenyei lehetnek szamunkra is.
Sajnos lehet mas dirket kovetkezmenye is: A felhergelt es sertett nacionalizmusok es vallasi fanatizmusok keseru valaszcsapasat meg mi is megerezhetjuk.
Ez a haboru akkor is messze, es tolunk idegen erdekekert folyik, negativ hatasa azonnal, az esetlegesen altalad remelt, RANK magyarokra vetulo pozitiv hatasa, csak nagyon lassan, es attelesen jelentkezhet, ha egyaltalan.
En minden invonvalt -es meg eletben leveo resztvevo - eleteert drukkolok, teljesen fuggetlenul attol, hogy mely vallashoz, rasszhoz vagy allamhoz tartozonak velik magukat.
ugyan fredi, nem annyira komoly a dolog, mindenki ugy szorakozik itt, ahogy neki tetszik, koztuk Murr is Eredetileg "fredi snecizel?" kerdest akartam feltenni olvasvan sj-nek altalad irottakat, de aztan atkomponaltam, mert: 1. a napokban mar irtam ilyet masoknak es mashol 2. virt. szemelyisegedhez ugy ereztem, hogy a vegso valtozat jobban illik, kulonosen a mela lesben ;-))
Ugyan veled nem lehet vitázni, mert te csak kioktatsz és kinyilatkoztatsz (erről árulkodik a következő árulkodóan szerény megjegyzésed is: "...meg en sem vagyok kepes..."), de azért:
Ennek a háborúnak messzemnő következményei vannak (lehetnek) nemcsak ránk, hanem az egész világra nézve. Ez már régen nem csak egy távoli vidék egzotikus törzsi háborúja (hogy elfeledkezik a világ Szudánról, Ruandáról, Nigériáról, Ugandáról, Kurdisztánról stb., stb.). A világ olyan neuralgikus pontja ez, ahol már régen nem az érzelmek, hanem véresen komoly stratégiai érdekek ütköznek. Hogy miért pont itt, ezen lehet filozofálgatni.
Ezért ez a háború sem nem távoli, sem nem partikuláris (és ez független attól, hogy ki kinek drukkol, vagy ad igazat).
1. Mivel erzelmeimben internacionalista vagyok, mast nem is varhattal tolem.
2. Magarol a haborurol erdemben szandekosan nem kivanok nyilatkozni, mert egymasnak feszulo partikularis igazsagok feloldhatatlan ellentmondasait meg en sem vagyok kepes mindenki szamara intellektualisan is elfogadhato kovetkeztetes levonasaval kezelni.
3. En egy tolunk tavoli, IDEGEN haboru HAZAI recepciojarol beszeltem, ami szuksegszeruen elsodlegesen erzelmi, es a topic targyaval kapcsolatban figyelmeztettem azokra az elidegenedest okozo veszelyekre, amik az egyik fel feltetlen tamogatasa eseten a tamogato csoportokat, es a csoportba vetitetteket, a tarsadalom reszerol szuksegszeruen kiteszi.
Irak peldaja mar tokeletesen bebizonyitotta, hogy egy orszag szetvereset nem lehet kommunikalni.
"amugy felolem is a 'nagy' zsidok nyugodtan hazamehetnek de reszemrol ebben semmilyen rossz szandekot nem tulajdonitok magamnak. legyen ott mindenki ahol otthon erzi magat. "
Jaja, a gyengek menjenek csak nyugodtan el. Itten eros magyarra van szukseg most. Leszen az zsido vagy nem.
"persze nem ok tettek meg lehet hogy nem is volt letezo szemely jezus es raadasul zsido is volt..."
OFF
Máshol, más korokban mind a két mondatot elsősorban a fanatikusok vizslatták nagy szorgalommal. Namost az első (történészi mércével, objektíve) nem igaz, a második pedig igen; a fanatikusok végtelen nagy barmok, az állításaik ellenkezőjével a normálisak pedig nyugodtan kipárnázhatják a hintaszéküket...
"en is szeretnem hinni hogy orult volt de haat UTOLAG lett annak minositve"
Ennek ellenére azért egészen észrevehető nyomot hagyott maga után..:(( Az 'őrületnek' egyébként lehetnek lépcsőfokai, bár aztán pszichiáter éppen nem vagyok: ő a vérgőzös, irracionál ábrándjait vezette le papírra, úgy, hogy azt a maguk módján ő és a társai értelmesnek találják. Ha hideg fejjel gondolkodik, komoly politikus módjára (nem volt az..), urambocsá' meg sem bukik. Nem hoz öngyilkos katonai döntéseket, egyáltalán, meg sem támadja Lengyelországot, az embereit pedig nem hívja össze Wannsee-ba sem. Így viszont a neki való helyre költözhetett, a pokol legsötétebb kondérjába...
valahogy nem merult fel az ARAANYOS valasz kerdese... pedig a barbar seregben es/vagy mogotte markotanyoslanyok es kisbabak is voltak. es meegsem azok megegett kis tetemeit mutattak a filmben hanem a gyoztes romaiakat!
gondolom a 14080-ra van a reakcio mert ideztel is belole. egyaltalan nem akart kioktato lenni.
egy velemeny, a tied, all szemben egy masik velemennyel az enyemmel.
talan azert gondolhattad kioktatonak mert zavaros volt.
az elso mondatot, amiben a people should know-t el kellett volna valasztani jobban a tobbitol amivel csak laza vagy semmilyen kapcsolata nincs.
de
vegul is edesapammal szemben is tudtam mindig hogy ki van alarendelt/folerendelt helyzetben. es ha nem viselkedtem ennek megfeleloen, akkor szamithattam a kovetkezmenyekre. nem lehet buntetlenul raketazni, nem lehet buntetlenul katonakat elrabolni.
de ha meggondoljuk a gerilla hadviseles lenyege az asszimetria, a minel rosszabb annal jobb elve. tehat a gerillak szinte kivanjak a minel erosebb visszacsapast, mert haborujuk egy/nagy reszet a publicitas frontjan vivjak.
es fenntartom a velemenyemet. te kifejtesz valamit, ami plauzabilis de van masik logika is.
mikor es ki sajnalta/sajnalja a nemeteket drezda szetbombazasa miatt? igazad van hogy lehet hogy egyfajta elfogult szempontbol IS latom a tortenteket, de a te ex cathedra kijelentesed sem feltetlenul igaz. es csak erre probaltam felhivni a figyelmet.
aki, evtizedes velemenyei alapjan kedvezo velemenyt alakitott ki izraelrol az valoszinuleg most is sok mindent el fog fogadni izraeltol. az meg, aki mar eleve eloitelettel viseltetik izrael es/vagy a zsidok irant az kevesbbe lesz tolerans.
de ugye azt is tudjuk hogy MAGA az europai kozvelemeny sem egyezik meg a kormanyok velemenyevel, politikajaval. hosszu tavon egybeesnek. de gondolom te is elhiszed hogy nagyon sokan europaban egyetertenek a fejlett vilag altal adando es az usa altal kepviselt EROS valaszokkal. sokan talan meeg erosebb valaszokat surgetnenek.
talan visszaterhetunk oda hogy
people should know when they're conquered...
mondta a hadvezer quintusnak amikor a barbarok odadobtak a kovet fejeet es azt orditoztak hogy HAAABORU es hogy a romaiak kurva anyjat...
amugy felolem is a 'nagy' zsidok nyugodtan hazamehetnek de reszemrol ebben semmilyen rossz szandekot nem tulajdonitok magamnak. legyen ott mindenki ahol otthon erzi magat. egy 'nagy' zsido talan jobban elkepzelhetoen jol/jobban erzi magat izraelben. es ha ez igy van menjen oda es latogasson haza. vagy menjen haza es jojjon latogatoba ide.
mi az a nagy bajod ezzel a gyarilag stb stb hulye szovegeddel? vagy csak provokalsz? akkor meg en vagyok a hulye hogy reagalok!
ja meeg! a hulye romanok PONT igy kuldik a magyarokat ide, azaz haza!