Felfedeztem, hogy a váci piacon napi rendszerességgel kapható igen finom sült hal. Nem tudom mely fajta, nekem elég volt, hogy nem túl szálkás és finom.
Vazze, ha előbb tudok róla, nem veszek annyi konzervet ...
Szent Gaál Kastély (Szekszárd) kadarkáját kóstoltam egyszer, igaz nem halászléhez. Meg azt hiszem Mészáros Pál nevével fémjelzett kadarkát láttam. Mindkettőt a váci Kaiser`s -ban.
Az meg elég gáz, hogy az ugyancsak váci és ugyancsak nagyárúháznak számító Match -ban (Széchenyi utca) semmilyen kadarka nincs (jelenleg). Enyhítő körülmény, hogy "Mőcsényi kastélybor" zöldveltelini (amit a már emlegetett füstölt makrélához vettem) igen.
Dydand én hiszek neked, legközelebb kipróbálom a halászlevet (feltehetőleg Szent Gaál Kastély) kadarkával.
Surimi. Csak 20 dkg garnélánk volt itthon, így ki kellett pótolni némi surimivel az ételt, hogy elég rákos legyen;)
Elkészítése egyszerű: rákot megpirítod (ha nyers), hozzákeversz felvert tojást, 1 perc múlva a tésztát is bele, fűszerek, szója- és halszósz, stb, és további 1 perc múlva a maradék főtt rákot is bele. Zöldcitrommal meglocsolni és kész. A részletes reci pár napon belül a lapomon;)
"Halászléhez azonban csakis testes vöröseket iszom."
Ezt rosszul teszed. Testes vöröset vadakhoz, marhához vagy pár liba-kacsa ételhez iszik az ember, a halászléhez könnyed vöröset, mint -ahogy írták is- pl. a Kadarkát. A nehéz, testes bor teljesen elnyomja a könnyed hal karakterisztikáját és ízélményét, ezért nem ajánlott. A Kadarka tipikus szekszárdi bor, de nagyon jó minőségben állítják még elő több dél-magyarországi borvidéken is, ezek közül érdemes választani. Még egy gondolat: nemes kadarkát semmiképpen ne válassz, mert az minden, csak nem kadarka;)
Ha olyan hiperbe jársz bort választani, ahol csak egy féle kadarka van, akkor keress kékfrankos rozét, az is nagyon jó a halászléhez. Tudom, írtad, hogy a rozé nem jön be neked, de egy próbát -hidd el- megér. Halászléhez félszáraz rozét válassz, és a rozé mindig friss bor, jelen esetben 2006 előttit ne tegyél a kosaradba, mert az már nem az igazi. (a hiperekben előszeretettel adják a 2003, 2004, 2005-ös évjáratúakat, nem véletlenül...;)
A Lidl-ben pedig van egy elég jó spanyol vegyes tájbor (Tempranillo) az is megy a halászléhez.
A hiperekkel nekem -bor szempontból- általában az a tapasztalatom, hogy csak ritkán tudsz jó minőségű bort megfelelő áron kifogni, ezeket általában ott föléárazzák, azaz jóval drágában árulják, mint ha bárhol másutt vennéd meg.
Ha rendelek kinait, soha nem jarhatok rosszul, ha shrimp lo meint rendelek - az is valami hasonlokepp lehet elkeszitve, mert a kinezete nagyon hasonlo.
Nem tudom miért kettőződött, ebben vétlen vagyok. Lassan átmegyünk borászati topicba.
De azért vizet semmiképp se igyatok halra. Gondoljátok meg, szegényt egész földi életében víz vette körü. Legalább a túlvilágon (emberi gyomorban) legyen része alkoholos örömökben. :-))
Biztos igaz, másutt is olvastam a kadarka ajánlatot halászléhez. Sajnos a kadarka választék más fajtákhoz képest elég szűk. Egy nagyárúházban, melyet rendszeresen látogatok (hadd ne nevezzem meg) jó ha egyféle kadarka van, ha kettő, az már dőzs ...
Nekünk könnyű! Itt van mellettünk (Garadna) a pisztrángtelep, ahol füstöltet is árusítanak. Általában zölbab salátába tördelve fogyasztom: zöldbab sós vízben megfőz, lecsöpögtet, leönt 1 pohár joghurttal, amiben 2-3 cikk fokhagymát elkevert. Hozzáadja füstölt halat összetördelve és lefedve pihi 1 órát. Igen jó vacsora.
Persze-persze sütve sem kispályás étek :))))sőt!! Szoktam elkövetni olyat is.
A kedvenc:
Psztráng megtisztít (kibelez), tejbe áztat. Nedvességet leitat, só, nagyon pici bors lisztbeforgat, kevés vajon átsüt. Megszór vékony szeletekre vágott mandulával (esetleg dióval) és még 2-3-percig süti.
A mandulával tálal, megcsepegtetve azzal a vajjal, amiben sült. Fantasztikus ízek.
Bálint napján feleségemmel elhatároztuk, hogy ajándék nincs, viszont egy nagyon jó olasz étterembe elmegyünk és eszünk valami fincsit!
Persze én Ausztriából kellett, hogy időben hazaérje, de 470 km 12 percet késni aszt hiszem belefér.
A virágosom kiküldte a csokrot az étterembe amit rendeltem, szóval minden rendben volt!
Jött a pincér, mit és hogyan szeretnénk!
Mindom asszony gorgonzolával és körtével töltött raviolit, és utána gamberónit tepsis krumplit,
én meg ennék vargányával töltött tertellinit, meg valami halcskát!
Azt mondja a pincér: nincs az étlepon, de van friss makréla 2 db-ot sütnek kicsi fokhagymával serpenyőben... mit gondolok...
mondom (miután az árát elfogadhatónak találtam) hogy jöhet!
Ki is hozta őket nyersen, hogy lássam! Gyönyörű halak voltak! (amúgy is úgy gondolom, hogy a makréla egy esztétikus hal, olyan kis tömött, mondhatnám sűrű) ezek kívételesen tetszettek! Modtam jöhet!
És jött is!
Frenetikus volt, némi citrommal és némi grillezett zöldséggel!
Modja a pincér, hogy hoz vizet kezet mosni, mert nincs kifilézve. Majd amikor látta, hogy késsel-villával egyben emelem ki gericet mind a kettőből akkor megállapította: az úr sok halat eszik... mondtam: igyekszem!:):)):
Nagyon jó este volt nagyon jó étellel, a többi nem írom le.... gondoljátok hozzá
Nekem is a mai este volt makrélafalásra szánva. A szálka dolgot én sem értettem. A gerincen és a bordákon kívül jóformán nincs benne szálka, lehet túrni befelé. Az egyetlen nehézséget az okozza, hogy a dög macskáimat nem győzöm elhessegetni, ha megérzik az illatát majd meg bolondulnak... Először egy kis nyers vesével kicsábítom őket az udvarra, aztán bedúrom a makrélát ők meg had kaparják az ajtót...
Jajaj, akkor kis oktatás Makrélából (csak most, csak itt, csak Neked;)
Makrélát a legegyszerűbben így filézheted:
Fogod a halat és a farkától indulva -a gerince mentén vágva- a fejéig húzod a kést. Ezt mindkét oldalon elvégzed, így lesz két szép szelet halad (A makréla két oldala). A halszeleteknél levágod a hátúszónál lévő szálkasort (kb. 0,5-1 cm mélyen és majdnem végig hosszában, attól függ mekkora a halad). Így egy gyakorlatilag szálkamentes húst kapsz. Most csak -ismét a farkánál- jól bevágod a húsa és a bőre között, és végighúzod a kést a bőrön. Így a bőrétől is megszabadulsz. Ennyi az egész.
Lehet úgy is, hogy bevágod farkánál a bőrt, majd megnyúzod a halat és utána vágod végig a gerincénél a húst (és távolítod el a szálkasort), amelyik szimpatikusabb.