Szerintem se függ a ház méretétől a hatásfok. Ahogy én látom az alábbi tényezők határozzák meg a hatásfokot:
- kazán hatásfoka
- veszteség a vezetékeken a lakásban elhelyezett mérőig
- a hőmennyiségmérő pontossága
A veszteség a vezetékeken pár százaléknál nem hiszem, hogy több, hiszen le vannak szigetelve mind a garázsban, mint pedig a felszálló aknákban. Ha nem így lenne, akkor a folyosókon szaunát lehetne nyitni, a garázsban pedig télen is 10-15 fok lenne.
Az, hogy a lakás mennyire van leszigetelve, az nem a hatásfogot, hanem az egyéni hőfogyasztást befolyásolja.
Más.
Én máig nem értem, hogy a vízóra állásokat miért nem az AFM jelenti be a Díjbeszedőnek, ha központilag úgyis le tudják olvasni az órát. A Vízmű meg úgyis kiszámlázza majd a főmérő és a mellékmérők különbségét a társasháznak - nem jobb egy helyen átláthatóan kezelni a dolgokat?
A garázsban is vagy fél éve állítják át a világítás időzítését.
Szerintem az AFM egy tipikus példája azon cégeknek, amelyek maguktól nem akarnak magas szintű szolgáltatást nyújtani. A magyar viszonyok között ez is megfelel. Ja, meg az ott dolgozók valószínűleg nem AL házban laknak, így a problémákat nem érzik sajátjuknak. Érdekli őket, hogy miért lett 65% a hatásfok mondjuk 80 helyett?
De mi is kényszerítené őket jobb teljesítményre? Az adásvételi szerződés kizárta a versenyt bebetonozva az AFM-t. A lakók többsége nem tud/akar a közös ügyekkel/képviselettel foglalkozni. Örülünk, ha nagyjából ki van takarítva, kihúzzák a kukákat, a garázsban és a lépcsőházakban van valamilyen világítás. Ja, és nem csak gaz nő a tetőkertben. Ki akar gutaütést kapni amiatt, hogy a közös ügyeket nem magas szinvonalon menedzselik???
Természetesen azt a kérdést is feltettük többször (telefonon, levélben, e-mailen, stb)a tisztelt AFM-nek immáron két hónapja, hogy ha valóban hibás a kazán, annak a javítására történtek-e már meg intézkedések. Válasz persze azóta is SEMMI.
Hozzáértők szerint irreálisan magas a 680 ft-os vizfelmelegítés is, annak 400-500 ft között kellene lennie.
szóval érdekes -de azért örülök-, hogy nálatok minden rendben van a közös képviselettel, mert nálunk az AFM több hónapnyi noszogatás után csak a napokban látott hozzá néhány apróbb hiba kijavításához.. kérdés persze, hogy nem-e a lakók pénzéböl..
Ugyanis most lett kitűzve a leváltó közgyűlés időpontja. Kár a gőzért kedves AFM, ez a szekér már elment...
Épületgépész ismeretek hiányában nem akarok kötözködni, de geometriai és fizikai tanulmányaim szerint, a nagy épület ( vagy bármilyen test ) felület/térfogat aránya sokkal kevezőbb hőveszteség szempontjából. Feltételezve, hogy a Center hosszú csövei a hőszigetelt épületen belük vannak, ennek sincs különösebb jelentősége.
A paneles távfűtés hővesztesége és csillagászati ára - szerintem is - az épületeken kívül futó, rosszul szigetelt, csövekből, a korszerűtlen falakból és nyílászárókból, a felhasználói szokásokból ( hőmennyiségmérők hiánya és szabályozhatatlanság miatti utcafűtés ) jön össze. ( Meg nem utolsósorban a mőködtető "vízfej" költségeiből. )
Számomkra is megdöbbentő volt, a paneles albérleti élményeim után, hogy ilyen keveset is lehet fizetni egy jól szigetelt, korszerű kazánnal működő épületben a fűtésért.
Telefonon többször föltettük a kérdést az AFM-nek, milyen módon igyekeznek behajtani a pénzt azoktól, akinek nem "mérődött" 3-4 hónapnyi fogyasztása. A válasz: [nyökögés], [hümmögés], [mellébeszélés] (Pedig egyértelmű: a mért fogyasztásokra kifizetett összegen felüli tartozást le kell osztani a nem mért lakások között).
Távolról sem vagyok mérnök, de eddig akárhány hozzáértőt megkérdeztem, mindnek elkerekedett a szeme a 65% hallatán. Olyat is hallottam (bár ez számomra sci-fi :) hogy valami módon a modern kazánok 100% fölötti teljesítményre is képesek lehetnek, meg hogy manapság már minimális a veszteség, nem úgy, mint a régen, 10-15 éve beépített kazánoknál, amik CSAK 70-75%-ot (!) produkáltak...
Ha a házméret döntően befolyásolná a hatásfokot (ami én azért nem hiszek, elvégre biztosan meg van határozva, hogy X méretű épületre kell 1 db Y teljesítményű kazán - nálunk ha nem csalódom, 2 kazán van), az AFM-nek legalább LÁTNIA kellett volna, hogy az egyik ház (ill. az egy kazánra jutó épületegység) nagyobb, mint a másik, ezért nem ugyanazt az összeget kellett volna beígérniük nekünk is, mint nektek...
Szerintem a hatásfok attól is függ, mekkor az épület. A Center néhányszor nagyobb az Ikonnál. Ott kb. egy bejárat akkora, mint itt a teljes Ikon. és ha egy kazán van, akkor a csövek hossza is nagyobb, és ezzel a veszteség is.
Az albérletemben a gázkonvektor, ami a szobát fűtötte 100%-os hatásfokkal működött, mert ott volt a szoba közepén. A panelek távfűtése pedig szerintem azért is olyan drága mert a hosszú csöveken sok hő elvész. Épületgépész kollégák javítsatok ki, ha tévedek.
Ha valakinek nem működik a hőmennyiségmérője, legkésőbb a leolvasásnál feltűnik majd az AFM-nek, hogy a fogyasztás nulla volt. Ha pedig a víz és villanyóra normális fogyasztást mutat a lakásnál, akkor azt jelenti, hogy ott életvitelszerűen laknak, és érdemes megnézni a hőmennyiségmérőt is, hogy működik-e.
Előre is bocsánat, hosszú leszek, de így kerek a történet és talán számotokra is szolgálhat tanulsággal.
Egészen pontosan 65%, nem 60, persze ez így is vérlázító.
Nekünk is ezek az árak voltak eleinte, mint nálatok, ami teljesen korrekt volt (viszonylag magas, de elfogadható).
Egészen április huszonvalahányadikáig, amikor az AFM bejelentette, hogy a január 18-ai gázáremelés miatt 1 GJ ára ezentúl X Ft (ugyanannyi, mint előtte, ami az illeti, lévén a lakossági fogyasztóknak arányosan nőtt a kompenzáció, vagyis nem volt gázáremelés), ez elosztva a hatásfokkal : X * 1/0.65. 1 GJ = 1900 Ft, 1m3= 684 Ft Tehát a márciusra vonatkozót már ezzel számoljuk ki, plussz kiszámoljuk, hogy kedves Ön, október 28-áig (!!!) mekkora különbözetet fizessen ki. (a jan. 18-ai emelés miatt) INDOKLÁS NINCS. (ez persze nem volt odaírva)
A háttérben valószínűleg az van, hogy lakások tucatjaiban nem mért a hőmennyiségmérő, volt ahol nem is működött rendesen a szabályzó (olyan beszámolók is voltak, hogy decemberben folyamatosan szellőztetniük kellett egyeseknek, mert olyan átkozottul meleg volt annak ellenére, hogy 15 fokra volt állítva). Ezek mondjuk 50 %-a szólt az AFM-nek hogy valami nem stimmel, a többiek meg örültek, hogy milyen keveset fogyasztanak, az AFM dolga, hogy távleolvasson, akkor csak csinálja. (Őszintén szólva nem tudom elítélni ezt a hozzáállást, valahol igazuk van).
Az AFM persze nem csinált semmit - azoknál sem, akik szóltak -, mert egy hozzánemértő, nemtörődöm társaság, csak amikor végül megkapták a ház gázszámláját, és leosztottak, akkor látták, hogy "gáz" van, mégpedig nagyon sok...
Persze az is lehet, hogy elfelejtették átiratni a házat a lakossági fogyasztós csoportba, és emiatt tényleg volt gázáremelés (ha ez kiderülne...), vagy hogy a késedelmes fizetésük miatt a Gázművek felé hatalmas késedelmi díjakat akarnak VELÜNK megfizettetni.
Azt nem tudom, hogy mások mit csináltak, de néhány tucatnyian egy levél kíséretében megtagadtuk a különbözet befizetését addig, amíg meg nem indokolják ezt az egészet, és meg nem keresik a felelősöket.
(Ide kapcsolódhat, hogy egyik lakó megnézte a lépcsőház villanyóráját két egymást követő nap, és a folyamatosan égő, balfasz érzékelős hülyeségük miatt, amit képtelenek rendesen üzemeltetni, ebből arányosan kiszámolva havi ~140000 Ft egy lépcsőház világítása... nem tudom mennyinek kéne lenni, de nem lepődnék meg, ha hamarosan a "világpiaci helyzet" miatt emelnék a közös ktg.et...)
Az mondjuk egyértelmű, hogy az AFM-nek mennie kell, az ügy már folyamatban is van... más kérdés, hogy mennyire birka a nép a Centerházban, mert ha simán lenyelnek egy indokolatlan 25%-os emelést, akkor az istennek sem lehet nekik elmagyarázni, hogy talán nem a legmegfelelőbb társaság intézi a közös ügyeinket.
Még egyszer elnézést kérek, hogy ezekkel az ügyekkel traktáltalak titeket, ha esetleg valami fejlemény van, beszámolok.
1. 1 GJ = 1500 Ft 1 m3 víz melegítése = 540 Ft (2006. május 10.) 2. Nemtom 3. Volt, nemtom, mi lett ezekkel. (Ez a lakónak halasztott fizetést jelent, tehát nem rossz. Csakhát számolni kell vele, nem elkölteni a pénzt.) 4. Nemtom. A létező legjobbak kb 80%-ot tudnak, na de ezek mennyibe kerülnek? A hatékonyságot sok minden ronthatja, a kazán csak egy részlet. 5. Erről semmit sem tudok. Nem is értem, miről beszélsz. AZ AFM visszamenőlegesen megemelte a saját díját, amennyiért kezeli a házat?
A Centerházból írok és néhány indiszkrét, de fontos kérdésem lenne.
- Mennyit fizettek 1 GJ-nyi hőmennyiségért, ill. 1 m3 víz fölmelegítéséért?
- Változott-e nálatok is ez az összeg március-április tájékán, amikor az AFM bizonyos január 18-ai gázáremelésre hivatkozva emelte az árakat? (természetesen a lakossági fogyasztókat ez a gázáremelés nem érintette, de az AFM erről úgy tesz, mintha nem tudna)
- Volt-e nálatok - tudomásotok szerint - olyan probléma, hogy a hőmennyiségmérők nem működtek egy-egy lakásban, és ezért rendre irreálisan alacsony számlakat küldtek ki nekik (7, 8, ill. 9 Ft), a hibát pedig a bejelentések után sem javították ki? Ha igen, kb. hány lakást értintett, ill. kijavították-e ezeket?
- Milyen hatásfokkal működik a kazánotok? (már ha kaptatok olyan kimutatást, hogy a gáz egységárát milyen százalékkal osztják le - nálunk ez, kapaszkodjatok meg, 60%!!!)
És végül egy még indiszkrétebb, de kevésbé fontos kérdés: amennyiben az AFMnálatok is emelt, lenyeltétek-e a békát és gondolkodás nélkül kiperkáltátok a 25%-os emelést és a beköltözésig (!!!) visszavezetett különbözeti díjat?
Nagyon megköszönném, ha valamelyikőtök tájékoztatna, hogy az IKONban hogy mennek ezek a dolgok.
Ha jól tudom van keringtető szivattyú és visszatérő ág beépítve a melegvíznek, így a legfelső emeleten is tulajdonképpen azonnal van melegvíz, nem kell kiengedni.
A Te esetedben azt kellene megnézni, hogy melyik felszálló vezetékre vagy kötve és ott a keringtetéshez szükséges visszatérő ág nincs-e lezárva.
Ezek szerint mi vagyunk a cső legvégén C/VII, de én még nem tapasztaltam problémát...most (9.46) kipróbáltam, mértem és 10 másodperc alatt lett melegvíz.
Tudtommal a melegítő az A lépcsőházban van. Ha az elképzelésem helyes, és a csövek a földszinten mennek, akkor a melegvíz legkésőbb a C bejárat 7. emeletére jut el. Nekem a B bejáratban nap közben és reggel is kb. 5-15 másodperc múlva kezd el jönni a melegvíz, ha teljesen melegre állítom a csapot. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ritkán zuhanyozok fél kilenc előtt, addigra pedig már van melegvíz a csőben.
Valószínüleg mégiscsak valamiféle maradvány melegvíz lehetett egy jó nagy tartályból, ami egy ember zuhanyozásától nem tud érezhetően lehülni. A kazán meg leállt. Bár én nem vagyok épületgépész ...
Nekem este még OK volt, reggel viszont teljesen hideg.
Nálatok van/volt meleg víz?? Ma 2006.06.08.-án este 11 órakor tapasztaltam elöször azt, hogy nem volt melegvíz! És hiába nyitottam meg a csapot és engedtem 10 percig akkor sem lett melegebb! Az érdekes az, hogy nem tök hideg hanem csak olyan 25-30 fok körüli hőmérsékletű volt. tehát a hideg víznél melegebb de fürdésre, zuhanyozásra alkalmatlan hőmérsékletű volt a víz. Ez számomra mint exépületgépész számára azért meglepő mert azt mutatja, hogy valamilyen szinten melegíti a kazán a vizet de nem elegendő. És ami még meglepőbb nem hült a víz attól, hogy nyitva volt a csap. Mert ugye akkor arra gonolna az ember fia, hogy egy hőtároló boiler is van a rendszerben és az abban levő viz jön de annak meg a használattól hűlnie kéne.
Szóval lényeg a lényeg, hogy sorkatonai szolgálatom óta most fordúlt elő velem, hogy hoztam a 1,5 perces zuhanyzási norma időt!:-) De azé ehhez nem kéne hozzá szokni!
Piackutatási jellegű kérdést szeretnék feltenni...
Valaki járt már a házban található fogorvosi rendelőben? Vagy legalább beszélt már olyan emberrel, aki cselekedett ilyet? És ha igen, milyenek voltak a tapasztalatok?
na, bekukkantottam a likon. Merthogy csak nem akar egész ablakba menni az oldal. Igaz, egyelőre csak a ház dokumentumai vannak fent, meg a kimutatás a közös költséghről. Ez utóbbi egész jó. Görgetni az egér görgőlyével nem lehet. Szöveget kijelölni, másolni nem lehet. A felhasználói névadásban jó, hogy a lakás számából képzik. Na de hogyan?! Hány emeletet húznak még fel a házra? Miért vagyok én IKONC004005, IKONC45 helyett? Arról nem is beszélve, hogy talán könnyebb volna, ha pampalini lenne a jelszavam, de nemtom megváltoztatni. Egyelőre a legfőbb eredmény, hogy van. Csiszolni-csiszolni, fórumot feltenni
Nagy (1400x1050) felbontásban sem optimális, de mindkét esetben segít az Opera. Ez az általam ismert egyetlen böngésző, ami nem csak a betűket, hanem a weblapok minden elemét (kép, video, animáció) nagyítja, illetve kicsinyíti. Ha hasonló gondotok van, használjátok!
Rögtön bekrepálok. Hát nem tele van ez is értelmetlen flash animációkkal?! (Akinek nincs legalább 1024x768-as felbontása, az megszívta.) Ráadásul ezekről tök nehéz bármit is nyomtatni, a mentéshez aztán meg végkép istennek kell lenni. A kevesebb több lenne. Amúgy tetszik kinézetre, de azért azt remélem, hogy a saját weblapon már nem kukucskálni kell. (túl pici az a középső keret, ahol az infók vannak.)