Még egy érv a kétlapátos mellett: könnyebben lehet vele dagasztani:-) De tényleg . . . pl. pizza stb., nálam mindig a kenyérsütőben készül a tésztája. Ha új gépet vásárolnék én speciel egészen biztosan a kétlapátos mellett tenném le a voksot. Most Hausmeister HM1300-asom van (több néven is fut hasonló kinézetű, pl. Clatronic, Hauser stb.), tökéletesen működik, semmi extra, de sok progija van és megbízható és nem mellesleg, egyenletes teljesítményt tud nyújtani, mármint úgy értem, hogy azonos minőségű kenyeret süt.
A kenyérsütőgép választásánál nem árt az alkatrészre is rákeresni a neten (pl. keverőlapát, üst, esetleg melyik másik termék alkatrészével kompatibilis stb.), adott szituációban ez is fontos lehet, ha már letelt a garancia:-)
Én is ezeket nézegettem, mert ugye elromlott a kenyérsütő és nem volt házi kenyerünk. Közben az Aldiban voltunk és megláttam most kapható Kitchenware-t, a 3 év garancia megfogott és az ára is :)
Már 2 kenyeret sütöttem benne, szerintem jó gép, bár az üvegbablak miatt ennek is célszerű letakarni az üvegét méretre hajtogatott több rétegű fóliával.
Köszönöm a segítséget, a fiam szétszedte, és valóban a szimering ment tönkre és a tengely is nagyon leharcolt, abból is új kell bele. A gépet eltettük, ha lesz idő meg fogjuk javítani, mert nagyon jó kis gép, nagyon szeretem, sütni is jól süt.
Első körben, mint a rossz vásárlók nagy része az árat lőttem be...
Pont ilyesmire voltam kíváncsi, hogy az olcsó két lapátos bevállalható, esetleg a konkrét típussal van-e tapasztalat. (igen, közben szorgalmasan vissza is olvasok)
Vagy inkább maradjak a kisebb, egy lapátos verziónál és talán valamivel nevesebb gyártónál? Ez is elég egy kezdőnek és majd jönnek az igények.
Program leírásokat is elkezdem túrni, ezt az ötletet is köszi.
Igen, a Moulinex egylapatos. 75 dekas valamint 1 kilos kenyer sutesehez vannak benne programok. En egyszemelyes haztartasban 75 dekas kenyeret szoktam sutni vele. A 3-as szamu programja ajanlott teljes kiorlesu kenyerhez. Ez a kovetkezot csinalja: azonnal kever, dagaszt, pihentet, megint dagaszt, keleszt es sut. 3 es fel ora. A 10-es szamu "kalacs" program csak 1ora 50 perces.
En a "b)" opcioban szereplo Moulinex suto buszke tulajdonosa vagyok. Nagyon szeretem. Teljes kiorlesu kenyeret es kalacsokat szoktam benne sutni. Tudom ajanlani.
Az egyik kétlapátos, nagyobb, hosszabb kenyeret süt, a másik nem írja de valószínűleg 1 lapátos és kisebb tömzsibb kenyeret süt. Neked kell eldönteni mik az igényeid.
Érdemes belenézni még a prospektusába, egy táblázatban szokott lenni a programok leírása. Van amelyik 20 percig csak előmelegít, ez ha hideg kamrából hozzuk be a lisztet hasznos lehet, de meleg lakásban csak felesleges bosszantó várakozás. Van amelyik dagasztással kezd és kétszer dagaszt, van amelyik csak egyszer dagaszt és hosszan keleszt. Nagyjából ennyi.
Mi ment tönkre a régi Severin kenyérsütőben? Ha a lapát tengelye lötyög, egy csapágy és egy szimmering kell bele és újra használható.
Nekünk 20 évig egy egylapátos Hauser Bredmaster volt, nekem is a csapágy kopott ki. Gondoltam nem javítom hanem vettem egy kétlapátosat, azt hittem mekkora királyság lesz, de csak több helyet foglal a kamrában. A régi egylapátos is ugyanolyan jól megkeverte a tésztát, megsütötte a kenyeret, annyi hogy annak 2,5 literes volt a keverőtálja az újnak meg 3 literes.
Tönkrement a tíz évnél idősebb Severin kenyérsütőm amiben rengeteget dagasztottan és viszonylag keveset sütöttem, és most szükségem van valamire helyette. Nem igazán ismerem a mai készülékeket, nem tudom melyiknek mik a hátrányai, az úgyis mindegyiknek van :)
Szeretném megtudni, hogy kinek mi vált be az utóbbi évek márkái közül. Nagyobb kapacitású kellene min. 1 kg vagy nagyobb. Dagasztani és sütni is szeretnék benne, viszonylag gyakran használnám, akár naponta is, ha kell.
Amit eddig hallottam: Panasonic - szuper- de a kenyér teteje nem valami jól sül ( nincs jó ropogós héja) és nem enged keményebb tésztát dagasztani.
Valaki ilyet is ajánlott: Unold 68415 Backmeister Top Edition, de sehol semmi tapasztalatot nem találok róla.
De akármilyen olcsó gép is jó lenne, bár az Orionról azt mondják a tartály nagyon hamar tönkremegy, ami amúgy is a gyenge pontja ezeknek a készülékeknek.
Előre is megköszönöm azoknak a véleményét és tanácsát akik segítenek a választásban!
Kezelési utasításban is olvastam, a kétlapátos Clatronic és klónjainál szokott ilyen lenni, hogy előmelegít.
Az egylapátos Clatronic klónoknál ilyen nincs, ahogy bekapcsolom, rögtön teker. Amellett persze enyhén melegít is, amennyire a kelesztéshez szükséges. Lehet, méretre kevés, de ezek így néznek ki:
Segítségeteket szeretném kérni. Tudnátok olyan géptípust ajánlani, ami a dagasztó, kelesztő programot nem melegítéssel kezd, hanem rögtön kever?Ja, és minél több lisztet lehessen beletenni. Én elsősorban dagasztásra, kelesztésre használnám a gépet, utána sütőben sütném a kenyeret.
Van dagasztó gépem, ezt csak akkor használnám, ha nincs időm és mással kell foglalkoznom.
Gondoltam jó lenne egy olcsóbb kenyérsütőgép erre. Volt nekem régebben egy két lapátos, de az félóráig melegítette a hozzávalókat, ezzel jól meghosszabbította az időt. Sajnos tönkrement már.
Ezen a modellen nincs kémlelőablak, csak egy kis szellőzőnyílás. Azt nem merném letakarni, de lehet hogy többi részét megpróbálom körbetekerni fóliával. Köszi! A helységben amúgy 21-22 fok van és nem szoktam kinyitni sem kelesztés, sem sütés közben.
Rémlik, hogy valaki ajánlotta korábban, hogy letakarja a "kémlelőnyílást", vagy alufóliát tesz rá ... hogy ne illanjon el a hő, talán így sikerül valamit javítani a színén . . . egy próbát megér:-)
Karácsonykor én is csatlakoztam a kenyérsütő tulajdonosok táborához egy Panasonic SD-2500WXE modellel. Eddig nagyon finom, egyenletes minőségű kenyereket sikerült sütni. Egy apró probléma van csak vele: a kenyér tetején a héja a legsötétebb beállítás mellett is elég világos és puha marad. Körülbelül 15 percre be kell tennem 200 fokos sütőbe, hogy kellően sötét és ropogós héjat kapjak. A leírásban levő recepteket grammra követtem.
Gondolkodtam hogy hogy lehetne "meghackelni" a sütőt, de sajnos minden nagyon le van korlátozva. A "csak sütés" program nem indítható el rögtön a kenyérsütés után, mert a hővédelem nem enged 40 fok felett semmilyen műveletet. Arra is gondoltam, hogy a behelyezett alapanyag mennyiségnél esetleg eggyel nagyobb programot indítanék (pl. "L-nyi" alapanyag, XL program), de az időzítőn láttam, hogy a sütési idő nem változik.
Akinek ilyen sütője van, tud valami praktikát esetleg?
Az én receptem még a legelső gépem leírásából való, de jó:
Kisebb kenyérhez alulra 1 pohár víz, bele 1 nagy kanál olaj és tej, rá 3 pohár liszt. A liszt tetejének a szélére 1 kiskanál só, ill 1 nagykanál cukor. Középre pedig 1 kis lyukba 1 kiskanál száraz élesztő.
Normál élesztőt kicsit futtatni kell, ilyenkor a cukrot is a langyos folyadékokba teszem az élesztő mellé.
Fontos, hogy a só ne találkozzon az élesztővel.
Nagyobb kenyérhez az előbb leírt mennyiség 1,5-szeresét pakolom bele.
Normál vagy francia programra, de nem teljes kiőrlésűsre.
Hogy ki téved, már számomra kínos. Sajnos eddig csak egy dolgot mondtál helyesen, amit örömmel meg is jegyeztem a 3036-ban.
3035 alatt írod:
Az extra szűz a hidegen sajtolt. Nem tünt fel ?
Mindig megdöbbent, hogy mekkora egyesek fejében a sötétség.
A sötétség egyben sajnos személyeskedéssel is jár, de lássuk mit mond erről a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) étolajokra vonatkozó 2-4211 sz.
"3. § 1. Az étolajok az előállítási technológia szerint lehetnek: a) Szűz étolaj Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat. Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés (kondicionálás) megengedett. Az olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható.
b)Hidegen sajtolt étolaj Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.
c) Finomított étolaj Az alapanyagokból (2. pont) tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással és finomítással állítják elő az olajat."
Az étolajgyártási irányelvek szerint a szűz és extra szűz olajoknál az olaj kinyerése érdekében hőkezelés megengedett. Így készül a stájer vagy őrségi tökmagolaj is. Értelemszerűen ezeknél az olajoknál a hatóanyagok nagy része "kiég" az olajból a mag pirítása közben. Maradjunk annyiban: kíméletes pirítás nincs! Vagy van pirítás, vagy nincs, de ha van, az az olaj már nem hidegen sajtolt:-)
Az extrahálást meg mindenki keresse ki magának és akinek tetszik, hát egye és igya az így készült csillógó olaját:-)