Értem én, és tényleg mérd is buzgón, abból baj nem lehet. :) Figyu, van letölthető ch táblázat pl itt , mindig nézd meg, h mit eszel, mert azért a gyümölcsökben pl általában jó sok van, azokkal is vigyázni kell.
Egyébként, ja, sokaknak lehet magas a cukruk anélkül, hogy tudnának róla. Néha érdemes lesz mérni már akkor is amikor nem leszünk terhesek, mert igaz, h nekünk nem okoz akkora gondot mint a babának, de sajna azért később is okozhat bajt. Főleg annak tudatában kell majd nézni (plusz figyelni az életmódunkra), hogy a terhességi cukrosok 80%-a 20 éven belül inzulinos cukorbeteg lesz (a terhességi cukor a hajlamot mutatja a 2-es tipusú betegségre).
Pogii, belgiumban lakom. Ugy van itt is ahogy Shiro mondja, nem is volt kontrollmeres, hanem rogton megkaptam a vercukormerot, hogy hajra, merjem magamnak, es ha azt latom, hogy tobbszor is 130 mg/dl fole megy (7,2) eves utan masfel oraval, akkor azonnal szoljak a dokinak, es inzulin. Addig meg ram van bizva, hogy mit eszek, persze az alapszabalyok betartasaval (cukor kerulendo + szenhidrat mersekelve). De en ezt jonak tartom, mert azt latom, hogy nagyon jok az ertekeim, mig ha nem kaptam volna merot, akkor vegig paraznek, hogy vajon jol csinalom e.
Amugy tudjatok mit nem ertek? Az ehgyomri ertekem mindig jo (4-5 kozott), es belegondolva a kismamakon kivul senkinek nem mernek terheleses erteket, tehat siman lehet, hogy minden masodik embernek magas a vercukorszintje, csak nem is tud rola?
Én nemrég voltam vc profilon és a SOTE I. protokollról tudok neked beszámolni:
Szóval reggel 7-re kellett menni, néztek éhgyomrit (újjbegyből), megettem a reggelimet (minden kajádat vinni kell magaddal) és 60 perc múlva bekopogtam a laborba és néztek egy értéket.
Legközelebb 12:00 kor kellett menni a laborba, ugyan úgy ebéd előtti érték+60 perces értéket néztek.
A legutolsó a vacsi, 16:30-kor megint pofavizit, néztek vacsi előtti+60 perces értéket. A papírt az értékekkel kézhez kaptam és ezzel kell jelentkezni a dokidnál.
Minden főétkezés előtt és utána 60 perccel szúrtak újjbegyből.
Ha van vc mérőd, vidd a lándzsádat, mert engem is a legvastagabb tűvel szúrtak meg először, utána már tanultam az esetből és inkább a vékony, ki saját tűmmel szúrkáltam magam:)
Szia csajok! Pogii!Ne aggódj,ne stresszelj,pihenj nagyon sokat és minden rendben lesz! Lányok!Az van a vérvételes papiromra írva,hogy:"Kérem fent nevezett vércukor profil vizsgálatát!"Ez mit jelent?Ez az amikor egész nap bennt kell lennem?A doki nem mondott róla semmit csak annyit,hogy éhgyomival menjek.Köszi a választ! Amúgy mindenkinél minden rendben?
A magyar nőgyógyászati szakmai kollégium az egy órás mérést javasolja, a diabéteszes belgyógyászati esetek pedig étkezés után másfél órával mérnek. Ők viszont mérnek étkezés előtt is, és azt hasonlítják nekik össze, hogy étkezés után mennyire közelíti meg az étkezés előtti értéket a vércukruk.
A magas vércukorérték okozhat még magzatvíz többletet illetve hiányt is és koraszülést is, korai esetben akár vetélést is.
A nagy baba és a baba alacsony vércukorszintje is elég rossz következmény, főleg az utóbbi, hiszen így infúziót kell adniuk a babának amíg be nem áll az egyensúly.
Az, hogy Ggili-nek mást mondtak, az azért van, mert gondolom nem Magyarországon él. A nyugat-európai illetve az amerikai gyakorlat az, hogy addig nem szólnak bele, hogy mit és mennyit eszik a páciens, amíg jó vércukorértékeket produkál. Nekem is úgy mesélte ezt a nőgyógyászom, hogy neki volt egy ilyen páciense, aki az első gyerekét szintén gest.diabbal várta az USA-ban, és ott nem szabdták meg a diétáját ezért a második gyereknél itthon sem volt hajlandó tartani a diétát és mégsem lett semmi bajuk. Én nem szeretnék senkit a diéta ellen hangolni, sőt, szerintem jobb az óvatosság, főleg azért, mert ez néhány hónap összesen az életünkből, a jutalma pedig sok-sok csodálatos év egy egészséges gyermekkel!
No frankón nekiálltam görcsölni meg vérezni tegnap, úgyhogy most 2 hétig fekhetek, juhé.
Ggili, nem véletlen a 3 óránkénti evés, de a gyakoribb még mindig jobb mint a ritkább, ha tartod hogy az össz megevett ch 160 g legyen (gondolom 160 g-os diétán vagy 10-es terhelésessel...). Az h későn derült ki olyat okozhat, hogy nagyobb lesz a baba, de ha mostantól szigorúan betartod a diétát, akkor a legrosszabb cukorbaj okozta hatás - a szüléskori behipózása a babának - elkerülhető. Aztaaa, 1 Euróba kerül egy csík??? Nem semmi... merre laksz? Itthon azért ennél olcsóbb. Hú, most olvasom, h nem is mondtak konkrét diétát????????????? Hát, szerintem ez igen nagy hiba. Egyedül rajtad múlik, hogy tartasz-e, de ha nem, akkor méginkább nagyon figyeld a cukrod. Egyébként egyáltalán nem megy el ezzel a nap, csak az első pár nap, amíg belerázódsz, egy idő után már meg tudja az ember becsülni kb-ra hosszabb méricskélés nélkül is.
Sanyika, elég kaja után 1 (vagy másfél--- ez vajon mitől függ?) órával mérni, előtte nem kell, mert általában az éhgyomri cukor nem száll el csak ha a neméhgyomri már elszállt.
Hát nem tudom Gili.Nekem élből a 200 gr.-ost mondta a védőnő meg a doki.Csak igy lehet mérsékelni a CH fogyasztást.Mert az bizony nem csak az édes dolgokban meg a burgonyában...stb.-ben van.Nagyon sok gyümiben is pl.Nézd meg a táblit is ammit átküldtem.És ezek az elrejtett dolgok is okozhatnak gondot.Nincs kizárva hogy még ezen a 200.-ason is szigorítanak.Nálunk a 10.-es érték fölött inzulinoznak(legalább is az én kórházamban) és ahhoz is diéta "jár".Nem olyan vészes a méricskélés sem,hamar bele lehet jönni.Nem kellemes de úgy gondolom ennyit megér...
Nekem sajna ez a szamolgatas nem jon be :( ugy erzem akkor az egesz napom arrol szolna, hogy mindent mericskelek, osztok szorzok, raadasul olyan lassan eszem, hogy egy tizorai fel 10tol fel 11ig tart, ugyhogy ez a 3 orai eves sem fog menni, de megbeszeltem magammal, hogy emiatt nem fogok parazni, hiszen a mert ertekeim nagyon jok.
Nekem azt mondtak, hogy 7,2 alatt kell lennie masfel oraval barmelyik etkezes utan, illetve az ehgyomri is, de az nekem eddig mindig 5 korul volt (itt mas ertekekkel szamolnak, most az atszamoltat irtam le)
ja es nekem nem mondtak semmi ilyesmit, hogy 3 orai etkezes, meg maximum/minimum szenhidrattartalom, csak annyit, hogy mit ne egyek (edes, cukros dolgokat), illetve hogy probaljak ne tul sok szenhidratot enni (keves krumpli, keves rizs, teljes kiorlesu gabonafelek)
Tudom hogy nem olcsó.De megérdeklődtem és a Vasutas önsegélyezőm szla. ellenében visszafizeti az árát.Körül kell hogy nézzek majd a gyógyszertárakban itt a környéken.A mértéktelen gyümi evés nekem is nagyon hiányzik,mert mint te is tudod eddig szinte azon éltem.De lassan lassan beállok a diétára.Felirom a saját receptjeimet,igy legközelebb nem kell számolgatnom.Igaz van olyan aki ezért hülyének néz de nómindegy.Pont a saját anyám sértődött halálra,mert nem akartam ott enni.Hiába magyaráztam neki,hogy nem tudom fejből megítélni az ételek CH tartalmát.Jobb otthon nyugis körülmények közt kiszámolni.De sajnos nem, érti meg mivel jár ez az egész. Mik azok a vércukor értékek evés előtt ill. evés után amik beleférnek a jó tartományban.Mert én erről sajna nem kaptam semmi tájékoztatást.
Igen, en vagyok, csak a gili nev mar foglalt volt :) A vercukormero nagyon jo dolog, engem mindig megnyugtat amikor jo ertek jon ki, ma pl mindharom foetkezes utan megmerem (most jon nemsoka a vacsis), es ebbol tenyleg latom, hogy jol csinalom a dolgokat. Igaz, draga mulatsag, a meromuszer 50 eur volt a tesztcsikoknak meg 1 euro darabja, minden mereshez uj kell. Nem fogom ilyen gyakran merni, csak szeretnem megtudni, hogy mi dobhatja meg, illetve mi nem, mert akkor azt kesobb is ehetem, es nem kell izgulnom tole. Amugy nekem azt mondtak, hogy eves utan masfel oraval merjem, illetve minden masnap az ehgyomrit is, az eddig mindig jo volt. Ja, nem voltam kifejezetten edesszaju eddig, de most hogy nem ehetek edesseget, rossz erzes, az a tipikus tiltott gyumolcs dolog :)
Ggili! Először is azt hiszem mi ismerjük egymást ugye???Ha az vagy akire tippelek odaát is kérdezhetsz priviben,vagy msn.-en. Évés.Nekem azt mondta a doki bácsim,tartsam be a 3 órát(pár perc eltérés nem számit).De a folyamatos nasit felejtsük el.Szinte mindenben van szénhidrát(alma,gyümik...) és ugyi abból cukor lesz.Próbáld meg reggel összeállitani a napi étrendedet és szigorúan tartani magad ahhoz.Nem könnnyű főleg ha nasiznak előtted.Ezt magamról tudom,mikor itt rágcsizik a kát gyerkőc,iszonyú nehéz.Nekem mindenem volt a Túró Rudi.Most már ugy állitom össze a dolgokat,hogy általában uzsira azt eszek,igy nincs hiányérzetem.(anniyra mert a gumicukrot is imádom)De minden reggel összeállitom a napi menüt és akkor csak azt.Igaz igy nem nagyon tudok elmenni itthonról mert 3 óránkén kaja.De ha nagyon muszály viszem magammal.De hát bevásárolni nem is szeretek mert ugye ott nem ülhetsz le a bolt közepén tizóraizni.Bár a doki azt mondta ha nem bírom a délelőtti 3 óránkénti evést(nem szoktam délelőtt enni) akkor a tizórai kiváltható gyümilével(pesze a szénhidrát figyelendő) Amúgy ha édesszáju vagy vannak nagyon fini diétás sütik,de itt is oda kell figyelni a mennyire.A családnak is sütöttem hétvégén.Rá se jöttek volna hogy diétás. Szóval azért nálam alakulnak a dolgok,már csak egy vércukor mérőt kell beszereznem és megtudni melyik értékek a normálisak méréskor.Kaja előtt is kell mérnem vagy csak utána?
nagyon mondja mindenki ezt a 3 orankenti evest en szivesebben "nassolok" folyamatosan delelott es delutan, pl: 1 alma, 1 joghurt, 1 repa, 1 rizspehelylap stb. mondjuk felorankent valami, az vajon artalmas lehet?
illetve sajna nekem eleg keson derult ki ez a problema, mert pont elutaztunk, igy a dokim nem tudott ertesiteni, 25. heten volt a vizsgalat, es most vagyok a 29. heten
es az elmult 2-3 hetben eszmeletlen dolgokat ettem ossze (anyoseknal voltunk, gondolom el tudjatok kepzelni, rengeteg edesseg, sutemenyek, kb egesz nap ettem), nagyon be vagyok parazva, hogy ezzel sokat artottam a kicsinek :(((
Szeretnek en is csatlakozni, mar lattam is ismerost, Sanyikat egy masik forumrol mar ismerem :)
Sajna nalam is beutott a terhessegi cukorbetegseg, a cukorivas utan sikerult egy 10-est produkalni, ugyhogy most szigoru dieta, meg napi 2szer vercukorszintmeres etkezesek utan masfel oraval.
Eleg jok az eredmenyeim (5-6 korul), bar sikerult bekapnom egy 9,2-t, igaz elotte meggyes pitet ettem, mentsegemer szolgaljon, ez meg az elso meresi nap volt, es azt hittem az besorolhato gyumolcsnek. Most mar tudom, hogy messze nem :(
Hát ez jó! Akkor ezek szerint neked többet mutatott, mint volt valójában. Tképpen ez még a jobbik eset.
Nekem nem kell bejárnom a kórházba. Választhattam, vagy itthon méregetem, vagy kéthetente egyszer reggeli-ebéd-vacsora után bemegyek megnézetni. Inkább az itthonit választottam, mert ezek szerint az ő gépük is ugyanúgy tévedhet. Azt hiszem ők is az Akku checket használják. Újabb terhelésre nem kell mennem.
Tegnap dokibának megmutattam az eredményeket, azt mondta nagyon szuper. Ha 7,0 felett mérek, akkor csináljak egy kontroll mérést másnap is, és ha az is magas, akkor jelentkezzek. Addig más teendő nincs, mint hetente egyszer egész napos mérést csinálni és a diétát folytatni.
Nekem az első terhességem alatt is magas volt a cukrom, de a másodiknál már nem is kellett terhelésre mennem, mert minden héten egy nap mérnem kell. A dokim szerint nincs értelme, úgyis szigorúbban figyel, mint másokat. Szerintem se engedd. Allítólag ha az elejétől fogva odafigyelünk, akkor jobb az esély, hogy nem fog elszállni a cukrunk.
Azért, mert így pontos. Nincs két egyforma zsömle, főleg ha azt is vesszük, h teljes kiörlésű/tejes/vizes/stb.
Amúgy elhatároztam, h nem fogom hagyni a következő terhelést. Bakker, mérem magamnak itthon, diétázni így is, úgy is kell, akkor meg minek??? Csak észreveszem, ha elszállok diéta mellett is, nem?
Meg tudja valaki indokolni, hogy miért ezzel a glukózszirup-rémálommal kell terheléses cukrot mérni? Nekem anno még a zsömle-sajt párosítás ment, most meg teljesen rosszul lettem az oldattól - nem is lett jó az érték 8.7.
Most meg megint mehetek egy másik mérésre (már 32. hetes vagyok - a napközbeni értékek mindig jók)
Nekem DCont Personal mérőm van, én elégedett vagyok vele. Amikor 2004-ben befektettek a SOTE I-re inzulin beállítás miatt a saját vércukor mérőmmel kellett mérnem. Még csak össze sem hasonlították a sajátjukkal. Egyszer sem szúrtak meg ők.
Persze, amikor az 1 napos 6 pontos mérés volt még az inzulin elrendelése előtt, akkor az asszisztens szurkált ugyancsak DConttal.
Sziasztok lányok! Nekem is ajánlotta a doki,hogy vegyek vércukor mérőt.De nem igazán tudom melyik a jó.Látom sokan használjátok az Accu check.-et.Azt mondta maradjak egyenlőre a 200 gr.-os diétánál.A 17.-ei héten kell mennem vérvételre,24.-én meg őhozzá.Azt mondta,hogy akkor meglátjuk a továbbiakat az eredménytől függően.De lehet hogy a vérvétel előtti este fél 10.-kor nem kellett volna megennem 2 kg. dinnyét?Végül is mindegy.Azt hiszem a diéta jót tesz.Nem baj ha nem hízom meg,hisz a alapban voltak rajtam plusz kilók.Találtam nagyon jó recepteket.De a kötelező reggeli még mindíg megvisel.
Én kb: 1,5 hete voltam vércukor profil vizsgálaton. Vittem a saját mérőmet (DCont start), ami szintén jónak mondott. A SOTE I.en Accu check-et használtak. A lényeg, hogy az enyém mindig kevesebbett hozott ki kb: 0,8-1,1-el, mint a kórházi gép (persze ott is elmondták, hogy az Accu a legjobb gép, de azért a nap végére kiderült, hogy ők is az én DCont-omat használták előtte, tehát az is jó).
Kicsit hitelét vesztette a szememben az egész vizsgálat, mert nem létezik (vagy mégis?), hogy 2 egyforma rendszerrel működő gép ennyire eltérő eredményt hozhat ki. És akkor vénából nem is nézték az eredményeket.
Accu check nálam már 0,8-at is tévedett... Gondolom, hogy Neked is be kell járni rendszeresen kontroll vérvételekre. Ilyenkor vidd magaddal a mérődet és mikor mérik Te is mérd meg és jegyezd fel az eredményt, aztán a kész laboros eredménnyel hasonlítsd össze. Az enyém átlagban 5 tizeddel mért magasabb cukrot. SZVSZ az összehasonlító színskála nem ér semmit. S.
Köszönöm a gyors válaszokat. Akku check vércukormérőm van, a dietetikus szerint nagyon jó típus, és tudom kontrollálni egy színskála segítségével a mért értéket. A ma reggeli utáni 5,2 lett, úgyhogy azt hiszem a light narancslé nekem nem jön be. :-(
Bendorka, azért mondják, hogy a 6,5 is lehet már magas, mert a sima házi vércukormérő elég nagyot téved, kb 10%-ot (persze készülékenként és mért értéktől függően ez változik, rajta van a papírján a mérőnek). Azaz amikor 6,5-öt mérsz, az már lazán lehet akár 7,1 is (persze ugyanígy lehet, hogy csak 5,9). Én újra szoktam mérni ha 6,5 felett mérek.
Már nem vagyok teljesen kezdő e témában, kb. 3 hete csinálom a 160 g-os CH diétát (30-20-50-20-30-10). Viszont nem tudom a határértékeket. A dietetikus által adott tájékoztató szerint az étkezés után 1 órával mért értéknek 7,1 alatt, az éhgyomrinak 6,0 alatt kell lenni, akkor más teendő nincs a diétán kívül. Viszont most hallottam, hogy 6,5 már magas. Tudnátok ebben segíteni? Nekem a mai reggeli utáni 6,4 lett. Nekem 10 napig az éhgyomrit (3,6-4,2)és a reggeli utánit (5,4-6,2) kellett mérnem. Miután ezek jók lettek, így már csak heti egyszer éhgyomri+reggeli-ebéd-vacsora után. Ezért is lepődtem meg a mai eredményen.
Köszi lányok! Én reggel tejet szoktam inni(1.5%.-ost) meg valamit eszem mellé.A védőnő azt mondta ha nem esik jól a tízórai akkor igyak helyette gyümilevet.Most vettem ezt a Top Joy Fitnesst v. mit és ebben relative alacsony a CH. tartalom. Ésa majd meglátom mit mond a dok délután.Védőnőnél most voltam.Amúgyx minden rendben.Még fogytam is.Bár az igaz hogy eddig sem híztam.
Nekem már a 10 hetes általános laboron megcsinálták az OGTT-t és magas is lett a cukrom. A barátnőim szerint nem is kellene terhestesztet csinálnom, elég lenne megmérni a cukromat ;o)))