Teljesen egyet értek azzal, hogy a nálunk kikelt és felcseperedett növények nagyobb hidegeknek is ellenálnak, mint a mediterráneumból behozott import, több méteres növények. Több oka is van annak, hogy magvetésből nevelek pálmát:
- Élmény magonc korától nevelni
- ellenálóbb kiszelektálódott növényt nevelhetünk
- nem utolsó szempont,hogy sokkal olcsóbb a mag beszerzése, mint egy 2-3 méteres növény.
Most augusztusban egy hétvégén összehozhatnánk a találkát, a csongrádi ismerősömel nem biztos, hogy össze tudjuk hozni, mertő hétvégén is dolgozhat, ahogy esik.
A pálmákkal kapcsolatban annyit szeretnék írni, hogy a hely valóban számít, ha van egy szélvédett téglafal ami csak egy szimpla kerítés, nem házfal, az is sokat jelenthet, mert eleki pálmáimnál ez az életett jelentette, egy nyugati fal mellett 2 éve sokkal szebben teleltek,mint anélkül.
Én a cycasomat havonta 1-szer tápozom, a phoenixeket kéthetente. Mindegyiket akkor szoktam bevinna ha az éjszakák már tartósa -3, -4 fokosak. Télen -1, +6 fok között teleltetem őket. A cycasokat nem kell sűrűn átültetni. A phoenixeknél én minden tavasszal végzek gyökérmetszést (valamikor még nyáron is) mert teljesen kinyomják magukat a cserépből egy szezon alatt. Annyit szeretnék még mondani, hogy olyan, hogy "cycas pálma" olyan nincsen. A pálmákhoz semmi köze csak hasonlít egyes pálmafajokhoz. A cycas a fenyőfélék családjába tartozik, egy élőkövület.
Én hétfőn végeztem már nemtudom hanyadjára gyökérmetszést az egyik phoenixemen. Semmi baja sincs. Nem ha megfelelően ötözöd, nem is fog elfagyni (legalábbis nállam ilyen még nem volt) Én naponta locsolom a pálmákat is :) Nagy tévedés, hogy azokat a pálmákat amik dézsában vannak azokat heti 1-2-szer kell locsolni. A pálmák szeretik a vizet pláne ilyen forróságban, amit nem bírnak az az alátétben sokáig álló víz (pangó víz) Tehát én minden nap locsolom őket amíg nem látom, hogy folyik ki a víz az alján. Aztán ami kifolyt az alátétbe víz azt 1-2 óra múlva kiöntöm.
Szia :) Ilyenkor már nem lehet? Na nem ebben a nagy melegben... Meg attól is tartok, hogy ha ennyire kivan a földből nem szárad-e nyáron jobban ill télen nem áll-e fent a fagyás veszélye. A teleltető nem fűtött, csak száraz, de hideg épület. Meg még egy kérdés: mennyire kell őket öntözni? Gondolom naponta nem, nincs szüksége annyi vízre mint a többi dézsás növénynek (lea,a.trombi...)főleg, hogy óriási cserépben vannak. (csak mert vita téma locsoláskor a drágámmal:-) ) Ő bőségesen itatná, én meg úgy emlékszem, hogy nem kell annyi neki, főleg ha cserépalátét is van.
Szia! :) Ezt gyökérnyaknak hívják. Az nem gond ha kint van viszont nem nagyon szép. Én is le szoktam ültetni. Én még a fortuneimnél nem alkalmaztam gyökérmetszést de a p. canariensisnél meg a w. filibustámnál már igen. Ezt tavasszal április elején szokták csinálni.
Segítséget kérnék Tőletek. Tfortunei pálmáink felső gyökerei (ezt hívják támasztó gyökérnek?) már jó 5-6 cm-re kivannak a földből. Nem tudom már feltülteni a cserepét, mert akkor sem takarná be. Arra gondoltam, ha ki tudjuk küszködni a cserépből akkor lehet-e gyökérmetszeni most valamikor a nyáron? Nagyobb cserép már nem jöhet szóba, 65-70 cm-esben van jelenleg. Tudom, ki is ültethetném, de nem merem, egyenlőre még tudjuk teleltetni.
4 éve ültettem ki pálmákat a kertbe a Mátra É-i oldalán elég fagyzugos területen. Több elpusztult, pl. nálunk a Sabal minor egyáltalán nem bírta. A legjobban a wagnerianus veszi az akadályt, bár a fortuneiik is átvészelték a 2 évvel ezelőtti -24-et. Vészfűtést nem, csak csapadékvédelmet és tőtakarást, illetve több rétegben kartonpapír takarást kapnak.
Az első képen a wagner, a másokin egy araucaria mögött egy fortunei.
Ez teljesen igaz! Még azt tenném, hozzá, hogy mindenkinek fel kell mérnie a kertje adottságait és csak utánna fogjon a mediterrán növények ültetésébe. Bizony sok pálmának vészfűtésre van szüksége, hogy túlélje nállunk a telet. A szakirodalom egyes pálmáknak nagyon alábecsüli a fagytűrését. Különösen a chamaerops fajokét. Azért a trachyknak mindenhol az ország akármelyik pontján lakunk is szükség van csapadékvédelemre! Ugyanis a pálmánkkal sokszor nem a fagy hanem a szívlevél közé befolyó víz ami gombásodást okoz végez! Aki mégis úgy dönt, hogy betakarja a kiültetett trachyját az mindenbképpen jól szellőző takarással tegye azt! A legegyszerűbb mód: összekötjük a trachynk leveleit és a törzse köré több rétegben betekerjük nádszövettel majd a végén az egész tetejére húzunk egy nagy cserepet, hogy ne follyon be a víz.
Maximálisan egyet értek az általad leirtakkal. Már kipróbált -20 fokot biró örökzöldek közé kell ültetni a kevésbé fagytüröket! Ha -10-15 fok alá megy a hömérséklet takarni kell esetleg vészfütéssel ellátni! Nagy meglepetés érhet ha 30-50 ezer Ft-t vásárolt növény elfagy.
Pálmák közül a kenderpálmák amik védett helyen áttelelhet,máshol védeni kell. A kevésbé fagytöröket mindenképp takarás vészfütés szükséges.
-7-10 fok alatt takarni kell vészfütéssel ellátni! Jubaea,Butia
Most nincsen de 3 hét múlva megyek nyaralni és ha tudok szerezni trachy magot akkor csíráztatok neked is mert már nagyon sok mindenkinek ígértem a barátoknak meg a családtagoknak.
Igen az nagyon nagyon fontos, hogy jó helyet válasszunk. Ami a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb napfényt kapja és ne legyen olyan szeles helyen. A védett déli fal elé szokták ajánlani az ültetést még de nállam vannak a déli faltól 10 m-re is pálmák kiültetve és köszönik szépen jól vannak. Én Dél-Kelet Magyarországon lakom Békésen. Itt a leghidegebb télen (2011/12-es télen) -20,5 fok volt. Idén télen -10,4 fok volt a leghidegebb, a márciusi nagy télben is -5,7 fok volt a leghidegebb. Ehez hozzátartozik az, hogy belvárosban lakom és az udvar minden oldalról fallal körülvett. Nekem is a mediterrán növények a kedvenceim pl: füge, gránátalma, leander, bougainvillea, babér, európai ciprus, mandulafenyő, citrusfélék, selyemmirtusz, sétányrózsa, encián, angyaltrombita stb. Ami nagy kedvencem még az a musa basjoo (télálló banán). Mindenkinek ajánlom aki szeretne trópusi hatást a kertjébe. Nállam már több mint 4 m-es. Én takarásnak egy hungaroceldobozt építek neki és a törzseket parketta alá való habfóliával tekerem körbe több rétegben.
Sok igazság van abban, amit írtál, de a legfontosabb a megfelelő hely megtalálása fagyérzékeny kedvenceinknek. Ahol nincs ilyen, ott sajnos nem szabad erőltetni. Én hosszú éveken át neveltem egy olasz származású tracyt cserépben, telente is szabadban, a teraszon telelt, nem volt vele semmi baj. Aztán kiültettem, gyorsan elérte a 3,5 méteres magasságot, virágzott, termést nevelt, gyönyörű volt. Telente négy lábon álló csapadékvédelmet raktam fölé. Tavalyelőtt télen viszont - 27 fokot kapott, s tavasszal nem hajtott ki többé. Az elszóródott magjai kikeltek alatta, s bár az elmúlt tél nem volt kemény, egy sem élte túl. Azóta nem ültetek pálmát a kertbe, csak tavasztól- őszig vannak kiültetve, télire dézsába rakom őket. Van még egy wagneriánusom a fábiánsebestyéni kertben kiültetve, ezt próbálom megvédeni, de ha nem sikerül, akkor végleg lemondok a kiültetett pálmákról. Van füge, gránátalma, selyemmirtusz, ezek akkor is kihajtanak, ha előtte tövig fagytak, s ezek is tipikus mediterrán növények.
Várj türelemmel.A cikász nem meghatározott hónapban hozza az új levélkoszorút. Nekem két cikászom van, az egyik 10 nappal ezelőtt kezdte növeszteni az új leveleket, a másik még csendben van, bár a közepe duzzadni kezdett. A levélszárnyak részleges elhalása nem tragédia, az egyik cikászomon van ilyen, mert túl korán ültettem ki, s a késő tavaszi fagyok tettek kárt a lombozatában. Ha kihozta az új levélkoszorút, akkor a sérült leveleket le lehet vágni. Viszont érdemes tavasztól- őszig szabadban tartani a cikászt, sokkal zömökebb , erősebb leveleket nevel, mint a lakásban tartott. Ha csak most akarod kivinni, akkor feltétlenül árnyékba tedd, mert a nap az összes levelét leperzseli.
Nem szeretnék beszállni a vitába, de egyvalamit meg kell jegyezzek. A fórumon már sokszor elhangzott az, hogy a szakirodalom mit ír! Az a baj a szakirodalommal, hogy nagyon sokszor téveseket ír! Pl. pálmák esetén: A trachycarpus fortunei, wagnerianus a legjobb a mi éghajlatunkon. (ez igaz is) Jobb felnőtt 1,5-2 m-es pálmákat kiültetni mert ezek már elennállóbbak mint a kisebbek, ezért a kicsi pálmák kiültetése nem javasolt. Na ezzel csak az a baj, hogy hozzánk spanyol, olasz importok jönnek be pálmákból és egyéb más mediterrán növényekből. Na ezalatt az idő alatt amíg az a bizonyos pálma vagy mediterrán növény ott felnő addig az nem lát vagy csak nagyon minimális fagyot kap. Ezt az olasz vagy spanyol importot megveszi valaki és kiülteti a kertjébe a következő tavasszal csodálkozik, hogy nem élte túl a telet. Tehát sokkal jobb növényeket a saját élőhellyükről behozni hazánkba. A szakirodalom még azt is említi, hogy magonc pálmákat semmiképp ne ültessünk ki. Hát ez egy nagy badarság! Én amikor csíráztatok t. fortuneit ahogy kikel szinte egyből ültetem szabadföldbe. Álatlában 1-2 tél alatt szelektálódik az állomány és amik megmaradnak azokkal érdemes lesz foglalkozni hazánkban. Így már kis korában hozzászokik a teleinkhez és nem lesznek gondok a faggyal kapcsolatosan. Persze aki akar olyan pálmákkal kísérletezni amik kevésbé fagytűrőek azoknak mindenképpen kell vészfűtés és nem nagyon ajánlott a kísérletezés, hogy meddig bírja a fagyot! Az se jó ha a kertünket teleültetjük fagyérzékeny növénnyekkel amiknek télen takarás szükséges. Ezért nagyon sok mediterrán örökzöld van amik hazánkban jó eséllyel kiültethetők így télen is lesznek zöldellő mediterrán növényeink. Pl. örökzöld magnólia, mandulafenyő, európai ciprsus, arizóniai ciprus. Védettebb fekvésbe: babér, egyes fagytűrő leanderfajták és egyes fagytűrő olajfa fajták.
Már nagyon régen nem jártam itt, de annó sokat segítettetek, ami most is jól jönne. Kaptam 1 éve egy cikászt, aminek a télen egy egy tű levele elsárgult, de nem hullott le. Az 1 év alatt ennyi történt vele, nem nő semmit, a levelek ugyan olyanok. Normális ez? Előre is köszönöm a segítséget!
Nagyon sajnálom, hogy vitát, sértődést váltottak ki a képeim a bemutató kertről! Egyáltalán nem ez volt a célom, hanem megosztani azt a rendkívüli élményt, amit nekem jelentett az a kert. Természetesen tisztában vagyok azzal , hogy a mi klímánkon ezek a növények fokozott odafigyelést, védett helyet, különleges bánásmódot igényelnek, s nem is mindenütt érdemes kísérletezni velük. Ám ettől még a látványuk lehet szemet gyönyörködtető, s jó tudni, hogy kis hazánkban ilyen növények is élnek, természetesen nem átlagos adottságú helyen. Lelkes amatőr vagyok, évtizedek óta nevelek néhány mediterrán növényt(füge, gránátalma, selyemmirtusz, pampafüvek, télálló kaktuszok), van jópár dézsás és időszakosan kiültetett mediterrán növényem is(pálmák, citrusok,leanderek), s bár ezek nem számítanak igazi különlegességeknek, de nagy örömöt jelent a nevelésük.
Üdv. Köszönöm a hozzászólásod! Nagyon örülök,hogy Te értesz hozzájuk,nagyrészét külfödről inportálod.A növényeid nagy része mediterránumból, Észak-Amerika déli részéről Texas, Új-Mexikó, Arizonaból, Mexikóból származik ahol a hőmérséklet -15 fok alá nem szokott menni,az is néhány reggel.Félsivatagi körülmények közt élnek. Én már 25 éve foglalkozok mediterrán növnyekkel. Sok növényem elfagyott,vagy károsodott. Nem beszélve 1985-ben a magyalok ás Balkáni babérmeggyeken kivül minden elfagyott -25 fok alatt.
-15 fok alatt. A kertkulturánk azért nem mediterrán növényekből áll, mert elmaradottak vagyunk,hanem azért mert Magyarország mérsékelt Ővben fekszik. Nem számit renkivülinek ha -15 -20 fok.Egy hidegebb télen -25 fok is előfordul. Jó fekvésben védett körülmények közt azért sok mediterrán növényt lehet ültetni. Az én hires kertész példaképeim Debreczy Zsolt,Barabits Elemér, Neményi András is hasonlóképpen gondolták.
Azért nagyon örülnék, ha növényeid valóban sokáig diszítenék a vásárlók kertjeit!!
Tudom, hogy nem értesz ezekhez a növényekhez, ezért is kérlek ne beszélj hülyeségeket! Az elmúlt évek során sokszor halottam, olvastam badarságokat tőled , de soha nem fikáztalak, míg neked ez már nem az első. Sokszor még a fajok nevével sem vagy tisztában és úgy adod elő magad mint a nagy szakértőjük. Ha szeretnél velem ezekről vitázni, javasolom, hogy elöbb pár ezer óra szakirodalmat tégy magadévá, de a személyes tapasztalat sem lenne mellékes! A bemutató kertünk növényei 80%-a télálló -20c alatti fagytűrésű , kb. 10 %-a igényel vészfűtést és 10%-a csapadékvédelmet, " a pontosság kedvéért", ez orbitális különbség az általad írtakkal szemben! kérlek a jövőban mellőz minden hozzászlást velem v. a kertemmel kapcsolatban. Az ilyen téves hangadók miatt fejlődik nehezebben a kertkultúránk. Megyeri Csaba, Egzotikus Kert Kft