Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2005.07.13 0 0 3723

Helló,

én mindíg ezt a köldökzsinor-nyakratekeredéses témát hozom elő, aért, mert egy ismerősömmel konkrétan megtörtént, és iszonylag nem ritka jelenség.

Ott aműszer mutatta ki, hogy valami nincs rendben (szívhang? ultrahang?), és villámgyorsan császárral kiemelték a babát.

Otthon ezt hogy lehet észrevenni ?

Előzmény: sin x (3718)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3722

Itt valami nagyon nagy kavarodás van ezzel a Hollandiával kapcsolatban. Én éppen hogy azt olvastam, hogy kb 30 éve még olyan 70-30 % volt az otthonszülések és a kórházi szülések aránya és ez mára megfordult az ellenkező irányba. De nem is érdemes Hollandiával foglalkozni, mert ott az otthonszülésnek annyira jól ki vannak építve a lehetőségei és annyira régi a hagyománya, hogy teljesen mást jelent az ottani otthonszülés mint a magyarországi.

Különben Hollandiában ambuláns szülés van tudtommal, a nő bemegy, megszül, aztán pár óra mulva hazamegy a gyerekkel a kórházból, az ottani tb meg a pár napos házi segítséget fizeti .. Ott különben is a szülésznőknek sokkal nagyobb gyakorlatuk és lehetőségeik vannak, orvos csak akkor lép közbe, ha orvosi probléma van, ha a szülés megy a maga normál útján, akkor nem.

Magyarországon egyszerűen még nem készült fel a szülésztársadalom arra, hogy nagy százalékban otthon szüljenek a nők (mellesleg remélem ez nem fog bekövetkezni, inkább az fog bekövetkezni, hogy a kórházban legyen minél háborítatlanabb a vajúdás és a szülés, és ne legyen a szülő nőnek olyan érzése, hogy itt és most ő egy beteg...)

Jó, azt írják, hogy az otthon megkezdett szülések "csak" 10%-a végződik kórházban (Jelzem ez annak a 10 %-a, hogy előzőleg ugye mindent teljesen rendjén valónak találtak, mert a legkisebb komlikációnál ami a terhesség alatt bekövetkezik, már elvileg tiltott az otthonszülés), na de mi van ezzel a 10 %-al??? Mert én nem irigylem őket, onnantól kezdve, hogy Geréb Á. leteszi őket a kórházban, onnantól kezdve neki már nincsen ám kompetenciája a szülő nő felett, onnantól kezdve az aktuális kórház aktuális ügyeletes orvosáé mionden felelősség, és higyjétek el, hogy nem nagyon csípják Geréb Ágit - és mindez bánásmódban stb a szülő nőn csapódik le!!!)

Előzmény: Jablko (3720)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3721
??? Mit térít meg azon??
Előzmény: Jablko (3720)
Jablko Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3720

Ha otthon szült, azt megtéríti a TB. Ezt olvastam.

Előzmény: sin x (3719)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3719
Ny-Európában (és az USA-ban) mindenért fizetni kell, ha beteszed a lábad a kórházba.
Tehát ezzel nem sokat mondtál.
Előzmény: Jablko (3717)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3718
És hogyan felügyeli otthon az orvos? Visznek magukkal pl. mobil-NST-t? Létezik ilyen egyáltalán? Mert anélkül pl. hogy veszik észre, ha a baba szívével közben baj van, és menni kéne a műtőbe?
Ezen kívül, megismétlem: hogy egy szülés flottul fog-a lezajlani, azt előre abszolút nem lehet tudni. Akkor sem, ha semmi jele nem volt az utolsó pillanatig a komplikációnak.

Kérdés: te szülnél otthon?
Előzmény: azul (3711)
Jablko Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3717

Majd megnézem, szerintem is valamit összekutyultam. :)

A TB-s sztori viszont igaz...

Előzmény: sin x (3716)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3716
Tehát a 10% az, aki kórházba megy.

Ki van záva.
Előzmény: Jablko (3715)
Jablko Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3715

Ha jól emlékszem (sajnos a könyv 100km-re van tőlem), ez úgy értendő, hogy mondjuk Hollandiában alapból az otthonszülést támogatja az állam (TB), ha kórházba mész, akkor fizetned kell. Tehát a 10% az, aki kórházba megy. (?)

Ezt meg kell néznem pontosabban. Mint minden statisztika, ez az adat is valószínüleg akármerre forgatható.

Előzmény: azul (3713)
azul Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3714
Ahh, mekkora bakot lőttem:)) Szóval a fejlett nyugati államokban, mert már mi is eu vagyunk:))
Előzmény: azul (3710)
azul Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3713
Ami azért nem nevezhető kevésnek!
Előzmény: Jablko (3712)
Jablko Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3712

A kórháznak 15-20 percre kell lennie az otthontól kocsival.

Azt olvastam, hogy az otthonszülések 10%-a végződik végül kórházban.

Üdv, Anna

Előzmény: azul (3711)
azul Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3711

Ott is orvos felügyeli az eseményeket, amire még az orvosok szerint sem volna feltétlenül szükség egy flottul lezajló szülésnél. Csak ott vállalják, ahol kórház van megfelelő közelségben, és csak azoknál, akiknél várhatóan semmi gubanc nem csúszik be. Ettől még becsúszhat persze, érdekes volna megnézni, mekkora százalékban történik ez meg.

Előzmény: sin x (3702)
azul Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3710

Ne beszéljünk mellé kérem! A gyerekhalandóság nem egyenlő a születéskor fellépő komplikációk miatt meghaltak számával!! Egyébként pedig e honban pillanatnyilag bizony magas ez az érték, az eu-ban 2-3 %, nálunk pedig 5-6%, csak úgy by the way. Tessenek utánanézni!

Előzmény: petike23 (3705)
Vik 23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3709
1-2 napig :-)))
Előzmény: sin x (3703)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3708
Hát, hogy a nőt mennyire viseli meg, arról ne nyissunk vitát. :)
Több ismerősöm van, aki mindkét módot kipróbálta, egyöntetű véleményük, hogy a császár rosszabb. Sokkal hosszabban fáj, nem lehet mozogni, emelni 6 hétig, a gyereket sem kaphatja meg azonnal room-in-re, csak kb. a 4. napon, 1 hétig van kórházban, nem 3-4 napig, stb.
Ez mind igaz, de a gyerek szempontjából viszont sokkal gyorsabb, humánusabb, és sokkal nagyobb biztonságban van. És engem kizárólag az érdekelt míg terhes voltam.
Előzmény: petike23 (3706)
petike23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3707

No.

Nem vagyok a császármetszés zászlóvivője, vagy feltétlen híve.

Az elmúlt évtizedekben nagyon divatba jött a császár, sokszor objektív ok nélkül is császároztak.

Most ez kezd visszaütni, mindenki a "természetes szülés", otthonszülés híve lett.

Ez ugyanolyan káros, mint a másik véglet.

Előzmény: petike23 (3706)
petike23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3706

"A császáros babák viszont sokkal szebbek, az tény. :)"

A nem-császáros babák is szépek (nekem minden egészséges kisbaba szép :), de kétségkívűl kevésbé megviseltebbek: a koponyacsontok nem csúsznak össze, nincs hematóma, stb.

A nőt is kevésbé veszi igénybe a császármetszés.

Előzmény: sin x (3703)
petike23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3705

Igen.

Ne felejtsük el, hogy évszázadokig akár 10%-os nagyságrendű volt a gyerekhalandóság (pl. középkor).

Másképp élték meg akkor egy újszülött elvesztését (8-10 újszülöttből mondjuk 5- 6 megélte a felnőttkort), és máshogy most.

Én pontosan tudom pl. az oxytochin szerkezeti képletét, hatását, stb., de nem mernék dönteni az alkalmazásáról.

Előzmény: sin x (3702)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3704
Miért hagyjuk? Az SZMK-ban vagyunk, vagy mi. :)
Előzmény: Vik 23 (3699)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3703
El lehet dönteni: regressziós hipnózis.
Szakember kezében hatékony módszer.
Voltak is ilyen kísérletek, a konklúzió nagyjából az volt, hogy a születés mindenhogyan trauma. Ha egy szűk csatornán kell átpréselődni akkor azért, ha meg kikapják, akkor azért.

A császáros babák viszont sokkal szebbek, az tény. :)
Előzmény: petike23 (3696)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3702
Évszázadokig nem volt kórházi ellátás, bizonyos helyeken most sincs, és bizony alapesetben illik túlélni egy szülést.

Alapesetben persze.
De az, hogy egy szülés alapeset-e vagy sem, az kizárólag utólag dönthető el!
Előzmény: azul (3648)
sin x Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3701
Szerintem nem jó a gyereknek (sem) a császármetszés

Szerinted.
Nyilván agyvérzéssel, oxigénhiánnyal születni (és esetleg egy életre megnyomorodni) sokkal jobb.

Pszichológiából is tanultuk, hogy nem mindegy, hogy egy gyerek hogyan éli meg a születését. A koraszülöttek pl. sietve akarják élni az életüket, a császárral születettek meg bizonytalanok lesznek.

Nnna, most már tudom miért vagyok annyira bizonytalan... Vagy mégsem?
:>>>
És a kislányom is marhára bizonytalan, már most látszik rajta. Mint egy anyakirálynő, annyira.
Előzmény: Jablko (3649)
Jablko Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3700
Szerintem is hagyjuk.
Előzmény: Vik 23 (3699)
Vik 23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3699
Feismerik az anyjuk, apjuk hangját, ha magzat korukban beszéltek hozzájuk. Felismerik a magzatkorbna hallott zenét...
De tényleg hagyjuk, mert ezt valóban csak ők tudják.
Előzmény: petike23 (3696)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3698
Van.
Előzmény: petike23 (3693)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3697
Ha azt mondta volna, hogy "kucorogtam" az hihetőbb lenne... míg "úszik" az anyaméhben az olyan kezdetleges állapot, hogy arra ugyan nem emlékezhet. Mire nagyjából kialakul az agya kezdetleges tekervényekkel, addigra már nemigen van helye neki úszkálni.
Előzmény: Jablko (3694)
petike23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3696

"Mire van bizonyíték? Hogy sokat tudnak az újszülöttek? Persze, hogy van bizonyíték. Néhány perc alatt megtanulják az anyjuk illatát, az anyjuk arcát, nekik tetsző és nem tetsző mintákat, színeket választanak ki..."

A tanulás képessége nem egyenelő a tudással.

Szerintem ebbe nem érdemes mélyebben belemennünk, mert úgysem dönthetjük el..

Előzmény: Vik 23 (3695)
Vik 23 Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3695
Mire van bizonyíték? Hogy sokat tudnak az újszülöttek? Persze, hogy van bizonyíték. Néhány perc alatt megtanulják az anyjuk illatát, az anyjuk arcát, nekik tetsző és nem tetsző mintákat, színeket választanak ki... (nagyon kevés, ami most eszembe jut, de nagyon sokat tudnak).
Jablko Creative Commons License 2005.07.12 0 0 3694

A barátnőm mesélte, hogy megkérdezte a 3 éves gyerekét, hogy emlékszik-e, mit csinált a mami hasában. -Úsztam... (nem mondta neki senki)

Ez nem tudományos bizonyíték, de érdekes... Lehetne ilyet találni többet is. Mindenfélét. Viket kérdezzük. Ő anyuka.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!