Momikon 14.00011.000 (Tokkal. Jelen állapotában nem alkalmas fényképezésre. a zár segítséggel fut le)
56-os Kiev II 14.00013.000 (Tokkal. Jól működik. nagyon szép mind a gép, mind a szintén forradalmi jupiter-8 optika)
Fed-2 + tubusos Fed 3,5/50 6.0005.000 (Tokkal. Jelen állapotában nem alkalmas fényképezésre. Zár lefut, de kenetlen és a redőny átereszti a fényt. Optikája rendben.. így optika árban.)
Werra Tessar-ral 6.000 + Flektogon 17.000 (Szép, jól működik. Egyben 20.000)
Zorki 1(E) 10.0009.000 (Szervizelve.. Szép, jól működik. Tokkal együtt)
Yashica "J" 5.000 4.000(tok nélkül. Szép, jól működik)
Tegnap távmérős napot tartottam, azaz három távmérőssel mentem fényképezni, egy XA-val, Xpannal és egy Kievvel. Mindegyikben ff film volt. Az Xpan az első felvétel után megállt, valószínű lemerült benne az elem. A Kiev kezelése az halál, halál rossz. Nem jelöli a kereső a képet, csak saccolni lehet. Az objektívcsere az horror, alapobjektívvel állandóan bekattan az objektív, rögzíti magát. Nagylátószöggel egyik lyukban fókusz, másikban kuksi, blendeállításhoz szembe kell fordítani az objektívet. Az alapobjektívvel sem sokkal jobb a blendézés, csak bekattintott állásban lehet. Az XA mindent visz! Elfér a zsebemben, a többi cucc 20 kiló csereobjektívekkel együtt.
Polcon szépek ezek a régi gépek, de a használatuk elég sok türelmet igényel, főleg terepen mostohább körülmények között. A Hasselbladdal élvezetes a fotózás, viszont ez elemmizéria azt mutatja egy Leica M lenne az igazi.
Hogy azért teljes legyen a kép, a Kiev zárlefutása az maga a gyönyörűség.
Háát off-nak éppen elég off, de nem titok, egy egyszerűbb ultra zoom kompektom van csak egy Pana Dmc fz7-es személyében.
Eléggé amatőr módon kezelem, valahogy nem sikerült megbarátkoznom vele az évek alatt. A Zoom obi kényelmes dolog, de az igazi az a cserélhető obis rendszer lenne. Ha nagy leszek ilyent veszek:)
Viccet félre téve, nincs okom panaszra a gépet illetően, de egy kopott FED-2b is nagyobb örömet okoz, mikor kézbe veszem...
Amikor egy hónappal előtt kijöttem Tirolba el kellett döntenem, hogy melyik fényképezőgépe(ke)t hozzam magammal a digit mellé. Távmérősből a kis Agfára esett a választás, nem véletlenül. Azzal együtt, hogy még nincs teljesen használatra készen nagyon jó néha kiszedni a tokból és gyönyörködni benne...
Ha minden jól alakul, akkor talán a jövő héten lesz egy kis beszámolnivalóm majd a témába illően.
Amint időm engedi, természetesen teszek fel néhány fotót. Amúgy Contessa Matic STE, Contina RF, Contax IIa, Super Ikonta III, Super Ikonta BX, Super Ikonta 531/2. Szóval vegyesen kisfilm, KF... ...és jó néhány egyéb RF.
Tegnap kicsit játszottam vele, és azt tapasztaltam, amit írtál is, ha egy kicsit túlfordítom az obit, akkor félig létszódik már a 75-ös kerete az 50-es mellett, tehát neked lesz igazad, és mégiscsak elkopott a pöcök az obin.
Hát, nem most lesz, hogy újat veszek, de köszönöm a tanácsot meg az eddigi hozzászólásokat is!
Amiket írsz, azokat mind végig próbáltam, nem történik semmi változás, csak ha körömmel mozgatom a vázon a pöcköt. Szemre nincs eldeformálódva az obin a pöcök egyébként. Arra találtam utalást, hogy ha egy kis csorbult, akkor már nem ismeri fel az obit, de mondom, nem látok semmi mechanikai behatást. Szóval ezért nem értem.
Elemet is cseréltem, a "reset" gombot is megnyomtam és semmi változás.
Csurgót próbálom napok óta elérni, de nem kapcsolható, ezért kérdeztem, hogy esetleg tudtok-e még valakit rajta kívül. Nyílván az lenne a legjobb ha olyan embert találnék, aki már szerelt M6-ot, mert bonyolultnak tűnik, de gondolom ez inkább álom marad.
Azért is bosszantó a dolog, mert tegnap kaptam készhez a nyaraláson készített negákat és egyszerűen lenyűgöző amit produkált. És ha nem javítható és esetleg rászánom magam, hogy vegyek egy másik vázat, semmi nem garantálja, hogy az is megadja magát, szóval eléggé tanácstalan vagyok.
sztem az obi pocke a bajonettbol van kialakitva igy nagyon nem tud elgorbulni. ezert azt gondolnam hogy a vazzal van gond. hacsak nem reszelte meg valaki okos a bajonettet (ilyet is lattam mar...). ha belenezel obi nelkul a keresobe es kozben felteszed az obit es elforgatod akkor tortenik valami valtozas? ha bekattan de mondjuk meg egy kicsit tovabb nyomod (netan kozben a kilodot lenyomva) akkor valtozik valami?
a vazrol olvasom sok helyen hogy ez tipushiba es szo nelkul elojon. de nyilvan csak szetszedessel lehetne megmondani mi az es mit lehet csinalni vele. alkatresz nincs ezert a serultet kell meggyogyitani (esetleg ujra legyartani ha lehetseges).
kiprobaltad uj elemekkel? meg van az a kis bizbasz amit gemkapoccsal kell megnyomni, ezzel probalkoztal?
Nem, először a keretes probléma és utána pár héttel később a filmtovábbító.
A keretes egyébként egy rejtély számomra, mert az obin van egy "pöcök" ami megmondja a váznak (a bajonett mögött), hogy milyen obi és annak megfelelően állítja a keretet. Ugye minden obinak más méretű. Ha körömmel piszkálom, akkor szépen állítja. És ahogy néztem, rendben van a pöcök az obin. És akitől vettem (ebay), állítja, hogy neki ilyen problémája nem volt soha.
A másik egy ismert probléma külföldön, eltört benne valami, amit cserélni kéne, de már ugye nem gyártják és ugyan tesznek fórumokon említést hogy valahogy sikerült megoldani, de a megoldás sosincs megemlítve.
Nem akarom ismételni magam, mert ezzel a problémával kapcsolatban már írtam a KF topikba, de hátha akadnak itt is ötletek.
Szóval van egy problémás Mamiya 6-om. A kisebbik probléma, hogy nem állítja a keretet a keresőben a rajta lévő objekítv szerint. Hiába van rajta a 75-ös obi, az 50-esnek a keretét mutatja. Ez még orvosolható probléma, viszont ami ennél aggasztóbb, hogy a filmtovábbítója megakadt, és miután óvatosan kivettem a filmet belőle, nem nullázódott le a számláló, ezért ha egy új filmet fűzök bele, végig húzza az egész tekercset.
Csurgón kívül esetleg ismertek olyan szakembert aki rá tudna nézni, esetleg még orvosolni is tudná a problémát?
(Amiben sajnos nem nagyon hiszek, ha minden igaz akkor egy olyan alkatrészt kellene cserélni, amit ugye már nem gyártanak)
Lehet hogy megkérdezem ezt az ukrán társulatot hogy szállítanak-e külföldre is. Amúgy Szvema mindig van az eBay-en, egy tiz darabos tételnél kb. egy ezresre jön ki egy tekercs, de a legfiatalabb is 20 éve lejárt...