Hali mindenki!
En ugyan nem vagyok szajharmonikas, de hosszu evek ota zenelek egyutt herflisekkel. Valoban szetszedve tisztitjak a hangszereket, meghozza eleg surun.
A kosztol, illetve az intenziv hasznalattol (elsosorban a hajlitasoktol) ugyanis a harmonika elhangolodik, vagy akar el is tomodhet.
Szetszedve egy kis raspoly segitsegevel meg hangolni is lehet bizonyos hatarok kozott.
De van, aki egyszerubben oldja meg a tisztitas kerdeset. Belerakja egy pohar wishkybe, es hagyja egy darabig azni.
Lehet, hogy tényleg szét kell szedni, mert valamit kéne csinálni, mert anikor belenézek a lyukakba látom, hogy porosak. Gondolom szíváskor a
por megy a tüdőmbe, és ennek nem igazán örülök!
Nagyon régen (mondom nagyon) mikor még megtaláltam azt a harmonikát amit nemrég kerestem mielőtt vettem egyet, nah szóval azt én szétszedtem... Szerintem ezt a módszert ne próbáljátok meg takarítás szempontjából, véleményem szerint, ez nagyon kerülendő, bár én se láttam sehol leírva, hogy hogyan tisztítsuk, de ki tudja, lehet hogy szét kell szedni az alaposabb tisztításhoz?
Valaki, szájharmóníííííka takarításról?
Én csak letörlöm játék után, meg hagyom megszáradnni a belsejét, valakinek, nincs valami
jobb módszere, mert ezt én kevesellem! Ja és tapsot kérek mert a 2es lyukon sikerült a hajlítás!
MarQczy nekem akár postán keresztül is jó ha elküldöd, én mit is tudnék adni... Gitár progik (tabot tudsz csinálni, vissza is játsza, csomó kottát lehet letölteni hozzá, és persze kinyomtatni is tudod, vannak gyakorló progik), Metallica kották (normál kották, tabos és normál vonalas kottával egyben, énekkel, szólóval, teljesen full, rendes kötött kotta, két oldala egy A4-es lapra kicsinyítés nélkül rámegy), vagy Muszty-Dobai Gitáriskola című könyve, amiből én is tanultam, aztán jöttek a Metallica kották... Edda daloskönyv, az Oroszlánbarlang kiadásában akkordos könyv.
Az orszag mely reszeben lako? Eppen lehet rola szo amugy, de hogyan oldjuk meg?Ja es melyiket, mondjuk gondolom mindkettot. Te/ti hogyan tisztícsátók a hajmónikátokat?
Ja valami cserealap?Az se gond ha nincs, de hátha!
Mondjuk gitaros dolgok is jok cserealapnak!Hendrixkottak valakinek?
Akönyv olyan 4000 körül volt, de most kapta megy másikat is annak a címe Learn to play blues harmonica with Don Baker, ez anglis nyelvű könyv, árát nem tudom, de jónak tűnik mert van hozzá Cd melléklet, és minden gyakorlat rajta van.
Szep kis szóló, bírnám ha én így kenném a dolgokat. Ez a takács Tamás írta a Blues with the feeling című harmonika oktato konyvet is ugye? A konyv meg van, es eleg jo.
JAja a nyelvemet én is össze tudom úgy
hajtogatni, de én még nem próbáltam ki milyen
azt a technikát használva játszani, de kifogom.
Én még csak másfél éve gitárolok, Tankcsapda, Hendrix, Kispál, Oasis, Beatles, Deep Purple,Nirvána, szóval szinte minden csak kicsit rock legyen.
MarQczy szinte egyszerre írtunk:) Kalappal az érettségire!!! Egyébként osztom a véleményed, jobb hangszeren kellemesebb, jobb, élvezetes a játék, akármilyen hangszerről legyen szó!
reaper666 a hohner nagyon szép darab amit neten látam.
Én kb. 7 éve gitározom, főleg Metallica-t, és stílusbelieket, meg szeretek saját ötleteket kreálni, de azt nem kifejezettem abban a stílusban.
Én a harmonikét azért "vettem be", mert a múltkor valaki mondta szeretett volna megtanulni gitározni, erre ajánlottam mást, és a harmonikát mondtam, és saját magamnak bogarat ültettem a fülébe:)) Ezért is vettem elő a Takács Tamás kazit, valami eszméletlen jól harmonikáznak benne, ha tudtok szerezzetek! Eszméletlen.
A hajlítást én nem annyira olvastam még, de viszont az alapoknál a fújási technikáknál, említettek valami U nyelvű típust, amit nem javasolnak kezdőknek, ,de nekem ma ez ment a legjobban:) Ugyanis nagyon rég óta össze tudom hajtani a nyelvem, azaz hengerelni, de a lefogást nyelvvel is prószálom (mármint letakarni vagy mi).
Olcsóbb is jó lett volna, de szerintemaz sose
gond ha a szükségesnél is jobb hangszered
van.Jobb hangszeren könnyebb játszani.Jobb hangszert jobb érzés birtokolni. Hajlítani még én se tudok, és most nem is gyakorlom nagyon me hétfő kedden érettségizek, ugyhogy sajnáljatok!
Szerintem jó pár Oasis számban van harmonika,de lehet, hogy rosszul hallom. Az a baj, hogy nem találok tabot hozzájuk, ugyhogy nem tudom milyen nehéz őket lejátszani.
sziasztok
en ugyan nem gitarozok, de majd egyszer szertenék megtanulni
addig is harmonika
nem akar nekem összejönni ez a hajlítás(bár még az egy hónaptól messze vagyok:)
az a baj hogy ha megdöntöm a számban a cuccot akkor se hallok sok különbséget, így meg nehéz kitalálni hogy kellene csinálni.
oasisben is nyomják a szájharmonikát? milyen bonyolult? le kellene töltenem egy-két számot.
én föleg bob dylan&alanis morissette (amit van esélyem eljátszani) meg muddy waters (amit nincs :) ) miatt kezdtem el játszani.
én egy hohner marine harpot vettem ~8000ért.
lehet hogy jó lett volna egy olcsóbb, de a hohnerr?l hallottam hogy jó
Alapvetően én is a magam szórakoztatására, de azért remélem minimum rockstar leszek. Ti miért kezdtetek el harmonikázni tanulni? Én azért mert a Beatles, meg Oasis számokban nagyon bejött ahogyan szólt a harmonika.
Hát ez baromi jó, hogy ti is gitároztok:)) Egyébként vettem egy harmonikát ma:) Valamivel volt több mint egy 1000-es. Victory a márkája, kis alap, megtanulni jó lesz rajta gondolom én. Olyan magyarnótás hangja van:)))
Tegnap előkotorásztam a Takács Tamás DBB-s kazim. Na ott aztán megy a harmonika. Én nem ilyen muzsikát hallgatok, meg játszok, de ez a kis blues bejön. Be kellene szerezni többet... Egyébként csak magam szorakoztatására zenélgetek. Ti?
Most viszont jó lenne kicsit harmonikán tanulni. Egyébként klasszikus gitárom van. Azt nyúzom...
En durván egy hónapja vettem első harmonikám, és akkor egy harmonikázó ismerős azt mondta, hogy kezdőnek HERING FREE BLUES (piros tokos) nevű harmonikát érdemes venni. Ez olyan 2200 Ft egy normál hangszerboltban. Ja és én is gitározok. Milyen jó lesz utcazenélni gitár és harmonika.
Nemrégiben jött fel bennem az ötlet, hogy meg kellene tanulnom szájharmonikázni. Itthon volt is kettő, de mire hazajövök persze hogy nem találom meg őket...
Én egy jó ideje gitározom, gondoltam mellé ez is jól jönne.
Nem tudjátok mennyiért lehet kapni jó harmonikát? Nem a legdrágábbra gondoltam...
Ezt szerintem nem lehet tanitani (mar ti. a hajlitast) mindenki magatol kell hogy rajojjon. En nekem spec egy honap erolkodesbe telt, mire rajottem, hogy mint s merre.
Ismerős helyzet en is nem reg kezdtem, es alig van idom gyakorolni, mer erettsegizek mindgyá. A hajlítással nekem is gondom van, mindent megprobaltam mar amit a harmonicalessonson irnak, harmonikát, nyelvem, fejem mindent mozgatok, de egyikkeel se sikerul. Nem baj meg probalkozok.
Sziasztok
Én is haramonikázom e rövid ideje. A szorgalmi id?szak közepén kezdtem, de mostanában nem nagyon van id?m. Na nem baj, majd a nyáron megtanulok hajlítani is :-))
Soha nem játszottam más hangszeren, emlékszem milyen fantasztikus érzés volt mikor el?ször el tudtam játszani a Popey-t :-)
Adhatnék pár tanácsot, de SZVSZ menjetek el a
http://www.harmonicalessons.com/ -ra, ott minden le van írva. Ja és legyetek szorgalmasabbak mint én :-D