Szétnézek azon a tájon. Szimplán az alapjárati motor átmosása és az ECU "alapjárati-újratanítása" (gyujtás be, ki, be, 85 fokig vár (85 fok az pont a közepe a hőfokvisszajelzőnek - fene tudja?), klíma be-ki) jelentősen javított a problémán, de meg nem oldotta sajnos teljesen. Egy perc után leesik az alapjárat, majd elkezd nyavajogni fel, le.
Szóval egy alaposabb tisztítás talán helyrerakja majd. A harmonikán van repedés sajnos, alaposan be lett szigszalagozva, időlegesen annak elégnek kéne lenni. Hosszú távon kell egy újabb cső oda.
Nem, de egy kicsit az is hozzájárul. Elhanyagoltam a hűtőrendszert, aztán tettem bele hűtőtisztítót, na az nem volt jó ötlet.....már rég ki kellett volna takarítani a klímahűtőt és a sima hűtőt is./a kettő között sok minden lerakódott 15 év alatt/. Most ez megtörtént. Tönkrement a hőgomba, kevesebbet mutatott a valósnál, átégett a tömítés már kétszer is. A gáz meg magasabb hőmérsékleten ég, meg szárazabb is mint a benzin.
Az első képen amit mutatsz a pillangószelepet persze kitakaríthatod, meg feltétlen szedd le a hüvelykujjadnál lévő csövet is. azon távozik az égéstérbe a kartergáz és el szokott tömítődni. lehet a szelepfedelet is érdemes megnézni/mármint ha nem tiszta a gumicső/. Az alapjárati léptetőmotort sosem szedtem ki, arról mást kell megkérdezned. A gumiharangot nézd meg alaposan, nincs-e repedés rajta.
A képeket arra értettem, hogy azt mutatják-e, amit írtam, nehogy rosszat kezdjek lekötni. :-)
Alapvetően túl sok pénz lett már erre a kocsira költve relatíve - már rég nem éri meg az árához képest, csak még lendületből eljutott szervízbe ilyen-olyan más gondokkal, de nem kellene többet szerelőhöz mennie szerintem, mert semmi értelme. Valamint kíváncsi lettem, hogy otthon orvosolható-e a baja, szóval most kis veszteség árán lehet rajta kísérletezni, "izgalmas" módon. Ha elviszem szervízbe, akkor abból nem okosodok semmit.
Az alkatrészcserélős szervízekkel sajnos amúgy sem biztos, hogy jobban járok, mintha én elkezdek mókolni rajta vagy épp csak random olcsó szenzorokat cserélgetni. Ez nem a fék meg ilyenek, hogy veszélyes lenne a házi buhera. Rosszabb már nem lesz az alapjárata sehogy sem felteszem, innen nincs lejjebb. :D
Jobban fülelve, bár semmi lefulladást nem csinál azért nem teljesen stabil melegen sem az alapjárat. Kicsit bizonytalannak hangzik ha fülel az ember, le-lecsökkenő tendenciát mutat, majd ismét helyreáll. Szóval talán a hengerfej-teória nem áll meg. A buborékokat és habzást megnézem azért a tágulótartályban. De pl. rendellenes füstje sincs a kocsinak.
További tisztítás kell akkor talán a szívórendszernek. A fojtószelepház leszerelése elég durvának tűnik, abba házilag nem mennék bele.
Ámde, ha leszedem a légszűrő és a fojtószelep közötti gumaharangot, akkor azért nagyobb beavatkozás nélkül is tudnék takarítgatni jobban nem? Átmosni az alapjárati szelep helyét meg a fojtószelep környékét karbitisztítóval akár.
Ez volna a lambdaszonda nem? Legalábbis az első... a hátsót úgysem tudom elérni akna nélkül. Ha lekötöm és marad a gond, akkor nem az a hibás gondolom. Az ingyen van. Akksisaru leszedéssel meg törlöm majd a hibakódot visszakötés után.
Ez meg a motorhőmérséklet-szenzor, amin a hidegindítást ellenőrzi a motor nem? Ez dönti el, hogy mennyire dús keveréket ad a motornak a vezérlő felteszem akkor...
A gyújtótrafó közelében van egy ami a hűtőfolyadék hőmérsékletét méri. Ha jól működik ennek a jelzését látod a műszerfalon. Persze ha nem akkor is, csak fals a mutató állása. Ha egy apró repedés van a tömítésen az okozhat ilyen galibát, mert a motor leállítása után marad a kompresszió és beszívhat némi vizet hűlés közben. Aztán másnap gondok vannak az alapjárattal, amíg a víz elpárolog. Persze lehet tévedek remélem.
Köszönöm a választ! 155000 km van benne. Bár legutóbb kicsit késve lett cserélve a fagyálló, de talán nem hengerfejes és nem marta szét a tömítést még. Elsőre az olajkupakon és a pálcán sincs semmi extra, majonézes trutymó vagy hab. A kupakon van egy kicsit fekete trutymák. De az leginkább elvileg a rövidtávú használat miatt jelentkezhet.
Kipufogó füst semmi extra, teljesen normál elsőre és a fogyasztás is okés.
A hűtő expanziós tartályban sincs olajréteg vagy habzás, bár barnás a folyadék. Lehet az utalhat kezdődő tömítés bajra, ha a kipufogógázok bejutnak a folyadékba a hengerből, de inkább csak simán valami rozsda/oxidációs szutyok. Megnézem majd kupak nélkül járatva a motort, hogy látszik-e habzás/buborékolás úgy, rövid ideig az nem okoz bajt remélem, ha kupak nélkül járatom. Remélem nem. Meg majd a folyadékszintet is követem naplózva.
-Van olyan szenzor, ami a motor hidegségét/melegségét jelzi, olyan hőmérséklet szenzor? Mert lehet az bolondult meg nem és a hideg motort már bemelegedettnek jelzi, ami megmagyarázná, hogy melegen miért jó az alapjárat?
viliapu2: Köszönöm szépen Neked is!
Az egészben az a legfurcsább, hogy melegen tök jól van alapjárat, csak hidegen az indítás után pár másodperccel rossz és az is marad, amíg be nem melegszik. Valamint tök könnyen indul a kocsi.
-Tehát ha tisztán a mocsok lenne a gond az alapjárati motornál és az alapjárati motor fészkében (azt még komolyabban át kéne mosnom), valamint a fojtószelepnél, akkor az miért gyógyul meg melegen?
Azért volt piszok a motor kúpján, tehát nem árt szétnéznem azért a fojtószelep házban sem.
A gyertyák újak, egy hónaposak talán, azokkal nincs gond tán, de rájuk nézhetek akár.
Kalos 1.4 8V esetében ha beindul akkor van alapjárat, de pár másodperc múlva kehes lesz és leesik nagyon, le is fulladna, küszködik. Gázadásra minden helyreáll, majd újból ez lesz.
Melegen semmi baja. Check engine nem világít semmikor sem sajna.
-Valahol fals levegő van netán és melegen kitágul valami és megszűnik ereszteni?
-Vagy a termosztát megbolodnult és tévesen jelzi a hidegindítsnál a hőmérsékletet?
-Netán a hagyományos alapjárati indítómotor? *Az gondolom melegen is szórakozna, valamint szétdszedtem és nem volt piszkos látszólag nagyon. Van annak valami tesztje?
Örülök meglett, sikerült. :) Az alátétesre figyelj majd, nekünk is olyan volt az amelyik egyszer cserélve lett, folyamatosan csörgött az az oldala egy idő után.
Kėsz van a hatso telo csere komplett,a jobbos porvedõ alá alátétet kelletttenni,a balos szėtszedésénél a porvėdö megmentese miatt le kellet flexelni a telo vėgėrõl az anyát.a balos meg birta volna 1 ideig ,mert annak a vege mėg nem volt ugy elrohadva mint a jobbos,de a telot mår a rugo tolta csak vissza mig az uj telo az sajåt magåt rugta ki.
A zár ment tönkre, vagy a zárbetét? A zárbetét az ajtóban a kilincsnél van (ebbe dugod a kulcsot), a zárszerkezet pedig 25 cm-rel alatta (ez végzi a tényleges zárást).
Ha a zárbetét ment tönkre, akkor egyszerűbb szakemberrel az új zárbetétet a régi kulcshoz igazíttatni, mint cserélni a kulcsokat, az összes zárbetétet, plusz gyújtás kapcsolót, és az autóhoz programozni a kulcsokat.
Ha a zárszerkezet ment tönkre, akkor csak azt kell cserélni, de ez nem érinti a betétet és a kulcsot.
A betétet, a belső és külső nyitókart, valamint a belső ajtózáró pöcköt rudazatok kötik össze a zárszerkezettel.
Nem rég érdeklőtem a központizár távírányítóval való kiegészítése ügyében. A távirányító egységet megrendeltem, meg is érkezett, és gondoltam, majd valamikor beépítem...
Pár hete elromlott a bal oldali záram, és tegnap sor került az ajtó szétszerelésére, sajnálattal láttam, hogy nem tartalmaz működtető motort, csak a kapcsolóhoz menő 3 szál vezetéket, semmi többet, így egyelőre elhalasztva a távirányítás, már csak azért is mert a kormány alatt vélelmezett helyen sem találtam meg a központizár vezérlőt sem, csak reléket.
A kérdésem most az lenne, gondolom az összes betétet cserélnem kell, tudnátok ajánlani beszerzési forrást, illetve így a kulcs is új lesz, kell-e van-e az autóban inmobiliser amit esetleg át kell programozni?
A gåtlo végéröl az anya az kicsi spray pici kop kop és törés nélkül lejött.Az alátét az kis kis kop után lejött,ki kupos nyak az volt alatta,de cserére gondolok én is.
A telo porvédője az hogy van rõgzitve felülre?a balos az fent ül a toronycsapágynál,vagy nevezhetjük gumibaknak is.
Szerk.: Amiért cserélni kellett, hogy a menetes rész aljánál "galléros" a szár, és az a gallér is eltünik, rá szoktak csúszni felülről a dolgok, lötyög, zörög. Én azért is cseréltem, az egyiken nem volt meg az a gallér.