Ady Endre: Őrizem a szemed
Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.
Világok pusztulásán
Ősi vad, kit rettenet
Űz, érkeztem meg hozzád
S várok riadtan veled.
Már vénülő kezemmel
Fogom meg a kezedet,
Már vénülő szememmel
Őrizem a szemedet.
Nem tudom, miért, meddig
Maradok meg még neked,
De a kezedet fogom
S őrizem a szemedet.
egy ilyen napon mi mást is tehetne az ember, mint hogy színházba megy...
hát, nekem még 10 perccel 7 előtt is az járt a fejemben, hogy szívesebben mennék haza, vagy bárhová, ahol Selmeczi Rolira gondolhatok.
Sz.T. el tudta érni, hogy nevessünk.
el ám! pedig nem sok esélyt láttam erre...
jó volt látni, hogy rá épül egy újabb előadás.
mikor arról beszélt, h. egy pillanat alatt mindent elveszíthetünk, kilépünk az utcára, elüt egy autó, elüt egy kamion...
engem különösen azért ütött szíven a szövege, mert a helyünkön ülve Te is éppen ugyanezeket a szavakat használtad előadás előtt: bárki bármikor meghalhat. kilépsz az utcára és elüt egy autó. még mindig nem fogtam fel a történteket...
Életre kel a Nyugat kora - Nyugat mesék hétfőnként az m1-en
Folyóiratok naponta születnek, és naponta szűnnek meg. Mi a titka annak, hogy a Nyugat 33 évet élt meg? Hogyan forgathatta fel néhány elszánt fiatalember a 20. század magyar irodalmát? Hétfő esténként minden kiderül a Nyugat mesék epizódjaiból.
A közszolgálati televízió egyik feladata a nemzeti kultúra megőrzése és bemutatása. A Nyugat alapításának századik évfordulója alkalmából ezért a Magyar Televízió január közepe óta mutatja be a folyóirat hagyományát, szellemiségét megelevenítő produkcióit. A Magyar Kultúra Napján egy 1932-es ünnepséget idézett meg a köztelevízió, legutóbb, a Petőfi Irodalmi Múzeumból közvetített beszélgetésen pedig Ady Endrét fogadta örökbe jelképesen két mai szerző.
Hétfőn, február 4-én este mutatkozik be a "Nyugat 100" évad egy újabb
műsorsorozata, a Nyugat mesék. A 25 perces epizódok könnyed stílusban, dramatizált formában, sztárszínészek szerepeltetésével mutatják be a legendás folyóirat szerzőit. Részben úgy, ahogy a kortársak láthatták, részben úgy, ahogy ma csodáljuk őket.
A sorozat első, február 4-én, 22.45-től vetített epizódjában a lap születését, a Nyugat alapítóit és első szerzőit ismerhetik meg a nézők többek közt Kamarás Iván, Hámori Gabriella, Fenyő Iván és Szervét Tibor alakításában. A századelőt idéző, ám kortárs ritmusú és képi világú tévéjátékból kiderül, hogyan élt és alkotott Osvát, Ady, Fenyő Miksa vagy éppen Szabolcska Mihály. Milyen emberek voltak valójában, és milyen viszonyt alakítottak ki egymással? Az első adásból megtudhatják a nézők, miért tartotta a korabeli közönség Adyt a Nyugat alapítójának, és hogyan gyűjtötte a kéziratokat Osvát Ernő, a lap valódi alapító-szerkesztője. Életre kelnek a századelős, megsárgult fotók, mai sztárszínészek próbálnak fogást találni a Nyugat táborának különös figuráin.
Februárban, hétfő esténként sugározza a Magyar Televízió a Nyugat mesék további epizódjait. A 11-ei adásban irodalmi férfiideálokat keresnek a Nyugat mesék alkotói, 18-án este a szerzők konyhájába lesnek be, 25-én pedig a szívükbe. Mit jelentett a "kis irodalmi felvágott", és kik voltak a Nyugat szerelmes asszonyai? Hétfő esténként minden kiderül a Nyugat mesékből.
Nyugat mesék 1.: A Nyugat születése
Rendező: Seres Tamás Szerkesztő: Magyar Ágnes Szereplők: Fenyő Iván, Gyuriska János, Hámori Gabriella, Juhász István, Kamarás Iván, Kocsis Gergely, Szervét Tibor Narrátor: Máté Gábor
egy ilyen napon mi mást is tehetne az ember, mint hogy színházba megy... biztos nehéz lehetett a színészeknek is belelendülniük egy komédiba. nekem is az volt... De Sz.T. el tudta érni, hogy nevessünk.
meg azt is, h. hozzá hasonlóan nekünk is elszoruljon a torkunk. mikor arról beszélt, h. egy pillanat alatt mindent elveszíthetünk, kilépünk az utcára, elüt egy autó, elüt egy kamion...
más kontextusban nem biztos, de ma nekem ilyen édes-bús történet lett a darabból...
kedves, szórakoztató darab, Sz.T. egy új oldalát mutatta meg nekem.
Pilu, köszönjük a lehetőséget!!!!
Sz.T. pedig nagyon vigyázzon magára!!!!! vigyázni kell az utakon, mindenhol vigyázni kell....
nem tudom, ilyen részletességgel láttuke már a Para szereposztását, de ezt találtam most a port.hu-n:
Para
színes magyar vígjáték, 2008
rendező: Fazakas Péter forgatókönyvíró: Fazakas Péter, Csurgó Csaba operatőr: Lajos Tamás
szereplő(k): Csuja Imre (Lajos) Scherer Péter (Feri) Fellinger Domonkos (Tibi) Bánsági Ildikó (Etus) Für Anikó (Évike) Szervét Tibor (Faragó úr) Pálmai Anna (Nikki) Kamarás Iván (Viktor) Vajdai Vilmos (Ervin) Thúróczi Szabolcs (Iván) Halász Judit (nagymama) Juhász István (kopasz) Elek Ferenc (Lajos 25 évesen) Spáh Dávid (Feri 25 évesen)
A négytagú baráti társaságot az ezotériához és a spiritizmushoz való vonzalom tartja össze. Lajos, a halál torkából visszatért ex-rendőr; régi barátja az állandóan rossz előérzetekkel küszködő Feri; Feri felesége, Etus, aki a szeretet mindenhatóságában és a túlvilágban hisz. Valamint itt van még a csapat fiatalja, a huszonéves Tibi, aki igazi megszállottja a paranormális jelenségeknek és a különféle összeesküvés-elméleteknek. Ő egy gömbvillámnak köszönhetően elvesztette a szüleit, így a középkorú házaspárt és Lajost már-már a családjának tekinti. Hozzájuk csatlakozik a frissen megözvegyült Évike, Etus húga, aki a szellemekben nem, de a szerelemben annál inkább hisz. Ugyanis aggódó nővére, Etus egy kis házimágia segítségével elintézte, hogy reménytelenül beleszeressen a szintén magányos Lajosba. Mert Etus csak jót akar. Tibi segítségével webkamerát szerelnek fel egy elhagyatott, állítólag kísértetek által látogatott vidéki iskola pincéjében, hogy aztán otthonról, az interneten keresztül figyelhessék a szellemeket. De szellemek helyett egy emberrablás tanúi lesznek. Lajos rábeszéli őket, szöktessék meg a túszt, és közben szerezzék meg a váltságdíjat. Lajosnak ugyanis égető szüksége van a pénzre: két nap haladékot kapott az alvilági kapcsolatokkal rendelkező műkincskereskedőtől, FARAGÓ úrtól, egy véletlen baleset során keletkezett adósságai rendezésére. Lajos úgy dönt, elég volt abból, hogy mindig pancsernek érzi magát. Egyszer az életben végre győzni akar. Az egyszerűnek és biztosnak látszó terv aztán súlyosan félresiklik...
Beszélgetés Szervét Tiborral a Nápolyi kísértetek kapcsán
A Radnóti Színház december 22-én mutatja be Eduardo de Filippo: Nápolyi kísértetek című darabját Stefano de Luca rendezésében. A főszereplő Pasquale Lojacono, aki hűtlen feleségével új házba költözik, amelyet a legendák szerint szellemek laknak. A boldogságáért küzdő olasz kisember szerepét Szervét Tibor alakítja.