Hú, nagyon köszi! Bár én néztem a Wittnernél és nem láttam ilyet, de biztos béna vagyok :) Szemüveggel meg hasonlókkal már készültem. Egyelőre a 9000Ft/kg-os dikromáton vagyok fennakadva :) Különben már pancsonék :) Jó lenne, ha mondjuk a Soósék is tartanának ilyet. Bár a múltkor megesküdtek nekem, hogy egyszer majd lesz... Neked is jó éjt!
Azt akkor használjuk, ha teljes sötétben dolgozó hívógépen dolgozol. Ez kiváltja a 2.megvilágítást, minősége a kémiai fordítással gyengébb a filmnek. A lámpát használd! A kénsavat lassú sugárban folyatom bele a vegyszerbe igaz, én egyszerre 50l-t keverek. A kénsavnál mindig használok védőszemüveget. Bármely munkaruházati és barkács boltban megveheted. Végy köszörűs védőszemüveget. Esély? Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! Szerintem mielőtt nekikezdenél alapvegyszerekből pancsolni, próbáld ki a gyári FOMASET-et! A Wittnernél rendelheted. Fogunk tőle rendelni, olvass vissza! Azzal , ha betartod a leírtakat a siker garantált!:-)) Jó éccakát!
Ööö, és akkor mi az ami a reversal bath névre hallgat? Azt lehet ugye kiváltani a fehér tálsa vizes 100W-os lámpás újraexpoval...? Mert ami ahhoz kell az kissé drága (pl. p-aminophenol hydrocloride 14.400/100g).
Ez a kénsav dolog parás. Ugye azt szokták csövön kerestül cseppenként a vízbe bele...? :)
Köszi a segítséget! Amúgy mennyi az esély arra, hogy előbb-utóbb élvezhető képet fogok saját hívással kapni?
Köszi a tippet! Így már remélhetőleg nem vakulok meg :) Bár mindeképp úgy gondoltam, hogy valami tapasztaltabb ismerősömmel kezdek a dologba :) (én bevallom a kémiához segg hülye vagyok, csak ff negatívot szoktam magamnak hívni, meg nagyítgatok). Amúgy nem fordítós fürdőhöz lesz, hanem fehérítő fürdőhöz. Tényleg, valaki ezt már végig csinálta (a Foma hivatalos leírása szerint)???
Ja, hát LQR-t úgy gondoltam veszek :) Olcsóbb mint anno a Forte hívó :) A 3 fej hagymán még gondolkozom, bár szerintem nagy ívben dobnának ki a labroból... :)
HÚÚÚ! A saját épséged érdekében! A fordítófürdőt az alábbiak szerint keverd: Kb 700ml vízben oldjad fel a dikromátot, utána akénsav és töltsd fel 1l-re! A kénsav qrva veszélyes mindig a vízbe a savat! Javaslom, hogy olvasd a Fotólabor zsebkönyvet. A rossz oldatösszeállítás pótolhatatlan emlékektől foszthat meg! A kénsav pedig a szemedtől is!
A Foma azt irja az oldalukon, hogy az első hívó az LQR legyen. Annak asszem' nincs is közretéve a receptje. Nem drága, mondjuk annyiból érdemes megvenni, mert akkor tovább marad fenn a gyár, hehe. Egyébként a Forte recept is ugyanolyan jó. Szivesen vetitek ilyet is olyat is, ha láttok külömbséget, tiétek a fröccsöm :) 5600? Biztos válság idején vettem...
Én is akarok vegyszereket venni és most fogok először fordítóst hívni. Ha Fomát hívsz, a hivatalos honlapjáról letölthető az általuk javasolt recept. Ha gondolod, vegyünk együtt cuccokat és felezzük a költségeket. Úgy láttam, hogy a www.reanal.hu oldalról elég olcsón lehet rendelni kénsavat és dikromátot (nekem most erre lenne elsősorban szükségem), bár kissé macerás a dolog.
Hú, rengeteg recept van. 5 vegyszer kell hozzá, nem vészes őket kikeverni, de ahhoz kell egy alap szett, kanalak, üvegedények, stb. Illetve itt van ez a veszélyes pont, a kénsav. Nem sokan szeretnek vele dolgozni, amit megértek, félelmetes hangja van, ahogy a vízbe csurog...védőszemüveg kötelező!!! Én 15000-t költöttem alapvegyszerekre (ebből 8000 az 1l kénsav) és 6000-t "szerszámokra", de bőve megérte! A rendelősdire épp most irta valaki, hogy rendel egy-két dolgot, érdemes összeállni, mert olcsóbb a szállitás. Üdv!
Vagy ez a kint kapható fordító-hívó szett, vagy marad a kotyvasztás házilag. Ez egyszeri beruházásra több zsé és több munka, de megéri, mert pl. nekem jövőre sem fognak elfogyni a leglényegesebb alapvegyszerek. Ráadásul a fotózásnál is jó, hogy nem függök a gyártóktól. Főleg itt a pécsi beszerzési sebességgel és odaadással... (ez utóbbi azt jelenti, hogy odaadják a katalógust és utána azt mondják, hogy nem rendelnek. :))
érdekesnek találom, nekem tényleg simán kimérték a 200g-t. Esetleg próbált meg napsütötte, fizetés utáni napon, hátha csak épp keresztbe állt a seggükbe és lusták voltak mérni. Érdemes megpróbálni a laborellátót, hátha van. Ez amúgy szerintem valaminek a maradéka, mert egyszer beszéltem vele telefonon és kihangsúlyozta, hogy a készlet ereéig, viszont nem túl drága. Mondta az ember, hogy ez nem egy bolt, hanem csengessek, vagy szóljak hátra, ha kint vannak. Asszem egységárasan 900 egy valami (tavaly kérdeztem május környékén). Fenidont pl. csak innen lehet venni (Azúréknál nincs, rendelni lehet 30e ft 1 kg.) http://laborellato.freeweb.hu/ Itt tuti van telószám, vagy ilyesmi.
zapkorte: Rectimát azért egyenlőre nem fűrészelem szét. Az viszont lehet, hogy tele álláson már elég lenne egy kisebb lencse is előtétnek...persze akkor már minek. Na majd keresek valami optikus ismerőst.
Ja, a rectimaskop 5m-ről indul. Hogy közelebbre lehessen állítani, ahhoz még közelebb kéne vinni az első lencsetagot, de ott már megakad a mechanika. Le kéne esztergálni az orrából, meg lereszelni a belső bütykeiből is. Lehet persze előtétlencsézni is, de amikor utoljára kérdeztem, 8000 Ft körül volt egy ilyen átmérőjű pluszos szemüveglencse, úgyhogy szerintem felejtős.
Beszéltem egy fickóval erről múlt héten, azt mondta, hogy az engedély csak egy kötelezően leírandó tiszteletkör, a tanácsnál valami olyan előadó intézte neki, akinek fogalma sem volt a vegyianyagokról, megkérdezte "minek az magának", emberünk mondta, hogy "fotózni", erre a csaj simán kiállította az engedélyt, és viszonlátásra.
Illetve, ha már ilyen szép esténk van feltennék egy kérdést: Szóval Cinemascop-al filmezett-é már valamelyőtök? Nekem a Quarz-al tökjó lett, csak nincs közeli élesség. A legnagyobb tele állás is kevés ahhoz, hogy 5-6 m-nél közeli képet vegyek. Ó, jaj mit tegyek? Ha egy 0.4-0.5 dioptriás lencsét az anamorf lencse elé teszek az működni fog? Jóéjt! :-)
Más: http://www.vatera.hu/hivotank_19132895.html Ha nem kell senkinek ez lesz a tartalékom, de örülnék, ha szerető gazdára találna :) Szerintem nem gond a törött felsőgyűrű, ha mák kompatibilis a bacsokéval, ha nem meg lehet javitani.
...én fehér (100-ftos boltban kapható) kb. 25-30 cm átmérőjű tál. Azért fehér, hogy alulról is verje vissza a fényt minél jobban, víz alatt exponáld, mivel Szilárdtól tudom, hogy túlexponálni nem lehet, ne sajnáld, inkább bőven többet, minthogy foltos maradjon. Én 100W-os sima szobalámpa elé teszem és a víz alatt forgatom az orsót, illetve néha fel-le mozgatom, hogy a felső csigán maradt buborékok takarodjanak, aztán ue. alulról is. Egyszer forditottam napon is :)
Üdv! A dichromat sima ügy, Azúr vegybolt (József körúton) 800 ft/100g volt tavaly és simán adtak, pedig volt 2 hét az életemben amikoris minden reggel ezzel keltem és feküdtem, mert mindenhonnan olyan információm volt, hogy engedély kell hozzá. Amit viszont még nem szereztem: rodánkáli. Ez engedélyes, viszont egyszer rákérdrztem a Gödöllői "laborellátó"-nál és 900/100g-ért árul, febr közepén tudok pestre menni, mindenképpen bespájzolok... Egyébként a rodánkáli (=rodanid =K-tiocianát) nélkül is müködik a hívás, sőt a Foma 100-as érzékenységét igy használja ki. Tudtommal rodánkálival hívva 2-3 FÉ túlexpo szükséges, viszont nő felbontás...hát fene tudja, sosem próbáltam.
Hívtam úgy is, hogy Soósnál vettem a www.foma.cz-n leirt első "Fomadon LQR" hívót, szerintem nem jobb, mint a forte recept alapján kikevert, kevesebb a macera és 500 ft/negyed liter (1+10, nekem 2 tekercsre volt elég).
Ha van valakinek 1kg-nál kisebb kiszerelésben eladó kálium dikromátja és tudna mellékelni tippeket a FomaPan R-100-as újraexponálásához az mindneképpen írjon nekem! :)