Lényegében egyetértek azzal, hogy nem Ichinojot kell kárhoztatni amiatt, hogy ilyen un alilképzettséggel
ilyen poziciót képes elfoglalni 7 versenynapot követően és ez valóban a körülötte lévő mezőny tudásának
és aktuális teljesítményének kemény kritikája az, ami eddig a ringben történt. Ahogy mondani is szokás,
ő azt adja, ami a lényege, amire a testalkata, illetve a fiziologiai és mentális képességei predesztinálják,
emiatt kritika nem érheti. Mondjuk úgy, hogy eddig kihozta magából a majdnem maximumot, míg az őt körülvevő mezőny - beleértve a Yokozuna-t is - hm .... Persze azt is és úgy is lehet ezt minősíteni, hogy mindenki akkorát alkot, amekkorát a ellenfelei hagynak neki.
Mostanára viszont úgy tűnik, hogy kissé elfogyott a kezdeti szufla, lendület. Ma Kotonowaka is verte, ami egyáltalában nem csoda. elnézve a fiatalember rendkívül ambíciózus küzdeni tudását. Korábban írtam is
már, hogy számomra ennek a tornának egyk komoly kérdése az, hogy Kotonowaka meddig lesz képes
eljutni ezzel a fizikai és fejbéli képességeivel, adottságaival és a szabad szemmel is jól látható küzdeni tudásával. Nálam egyáltalán nem baj, ha az olyan tipusú fiatal szummósok, mint Hoshoryu és Kotonowaka szépen megkezdik aSanyaku-ba illetve annak felsőbb régiójába vezető út kisöprését maguk
előtt. Éppen itt lenne már az odeje ennek is.
Ráadásul Ichinojo mai veresége és a többi eredményét alakulását követően, 8 map után immár teljesen
nyílttá vált a Yusho és egyáltalában minden sorsa. Pusztán a mai nap eredményeit követően hét Rikishi
áll az élen, beleértve a 13E helyen lévő Ichiyamamotot-t és a 17E helyen álló Nishikifuji-t. Beláthahtatlan izgalmaknak nézhetünk elébe a hátralévő 6 napon !
Érdekes dolgok történtek =már tegnap és ma is) a Makuchiban.
Mitakeumi ma visszalépett. Ezzel (kado ban Ozeki lévén) az Aki Basho-n már ismét Sekiwake rangban indulhat és ott minimum 10-5 kachi koshi kell majd zárnia ahhoz, hogy visszatérhessen a Parnasszusra,
A másik szenvedő fél Takanosho, aki ma - betegség következtéban - ugyancsak visszalépett a tornától.
Mindezt azonban fölözte Shodai, akihez még tegnap éjszaka besurramhatott a szállására egy jó tündér
és titkokat súgdoshatott a fülébe, mert tegnap Daieisho és ma a listavezető, eddig veretlenül élen álló Ichinojo ellenében valaki egész mást láthattunk, akinek sikerült átlépnie a saját, önnön árnyékát.
Ezenfelül Abi is maga egy rejtély, aki akárki előtte - felette állóval csaqk találkozottt, azt - Daieisho ki-vételével mind - mind legyőzte, ezzel szemben mindazoktől, akik a Banzuke - ranglistán a háta mögül indultak, szépen betlizett. Vajon van - e (a japánokat is beleértve) - aki érti ezt. Hoshoryu-t csak azért
nem számítttam ide, mert ő gyakorlatilag Abi-val azonos rangból rajtolt a Nagoya Basho-n.
Mindezzel együtt, messze a legérdekesebb látnivalót számomra, ma a Takakeisho-Abi meccsen történt jelentette. Nekem úgy tűnt, hogy mind a kettő megpróbált tanulni a tegnapi Hoshoryu - Abi meccsen látottakból - történtekből. Amíg Takakeisho rosszabbul "ilvasta" azt, amit tegnap véltt látni, Abi viszont
okult annak számára nézve értékes tanulságaiból. Az Ozeki eleve messzebb állt oda a Tachiai-hoz, mért
egyfelől tisztában volt saját, önnön lomhaságával és ennek megfelelő, Hoshoryu - énál lassabb reagáló képességével, így - hogy mérsékelje a torkának eső Abi hatékonyságát. Abi viszont felkészült erre és egy
pillanat erjéig sem próbálkozott meg ezzel, hanem úgy ugrott neki az Ozeki-nek, hogy sikerült neki egy
jól eltalált, váratlan fogással gyorsan kifordítania Takakeishot és ezzel el is dőlt a meccs sorsa. Abi tehát
képes volt bebizonyítani, hogy - szükség esetén - bővebb a repertoárja (és fejben is) annál, hogy csak -
úgy egyszerúen rá lehessen készülni az ő specialitásaira. Mondhatni, nagyon gyors lefolyású és talán
épp ematt váratlanul látványos végkimenetelű összecsapás volt, szerintem a nap meccse..
Az eddigiek alapján úgy látom, hogy a 211 kilós óriás, Ichinojo, eddig, az egy Wakatakakage - t kivéve, alapvetően olyanokkal szemben volt sikeres, akik leginkább a test-tömegük statikus erőtartalékában és
az ebből fakadó stílusukban bízva álltak ki vele szemben. Egyedül Wakatakakage volt az, az eddig vert mezőnyben, aki sokkal inkább a gyorsaságában és a technikai képessségében bízhatott volna, viszont - emlékeim szerint és az 1. napi, egymás ellen vívott meccsüket visszanézve - maga, Wakatatakakage ott hibázhatott, hogy beleállt a mongollal szemben, a puszta tömegből és az erőből fakadó, azt igénylő erő küzdelmébe. Ezzel el is vesztette azt a saját pozicióját, amivel kimozgathatta volna, kockázatos, ingatag helyzetbe hozhatta vlna Ichonojo - t. Persze így elmondani ezt könnyebb, mint meg is valósítani.
Mindezzel együtt, tanulságképpen úgy látom, hogy a jelenleg rendkívül magabiztos Ichonojoval szemben
csak - csakis, egy Ura - típusú, fifikás és a gyors - sokokoldalú - sokirányú mozgásra - kimozgatásra (is)
képes és ennek a kockázatát is bevállalő ellenfél pályázhat sikerrel. De, hogy a mongol mackónak még hátralévő mezőnyben (beleszámítva Shodai-t (!!??), Abi-t is, és a Maegashirák élvonalából szóbajöhetők
(Korobayama, Takanosho, Kotonowaka, Tamawashi, Ura és talán még Wakamotoharu) bármelyikét, csak legfeljebb Ura-ban látok enyi készséget, képességet és kurázsit - egyidejűleg. Mert Kotonowaka is bátor,
ámde Ő se a gyors, technikás sumo-járól híres, Wakamotoharu pedig még rutintelen (szerintem).
Esettanulmány megnézni a mai Hoshoryu - Abi összetűzést. Gyakorlatilag, körülbelül egy percnyi idő - intervallumba van összesűrítve mindaz, ami Abi küzdőmodora hatékonyságának és semlegesítésének
titka, illetve módszere. A Tachiai pillanatától számított első fél percben Abi - zokásos módján - ellenfele torkának esik két kézzel és ezúton igyekszik kimozgatni azt a komfortzónájából. Ezidő szerint Hoshoryu
sznte minden energiáját a puszta talpon - maradásért való küzdelem veszi igénybe.
Ezt követően, az összecsapás második félideje következik (ugyancsak, kb. fél percnyi időtartamban). Ez
idő leg-elején sikerrel jár a mongol azon igyekezete, hogy végre - valahára sikerül neki Abi mindkét, az
Ő torkát markolászó - fojtogató kezét kizárni a további küzdelemből. Ezáltal, egy szempillanrás idő alatt, teljesen megváltozik kettejük küzdelmének a képe. Ettől kezdve Hoshoryu az, aki irányítja mindazt, ami
a ringben ((dohyon) történik. Abi két keze - karja funkciótlanul kalimpál a levegőben, mozgása elveszti
az addigi koordináltságát. Vészfékezéssel hátrálni kényszerül az őt egyre erőteljesebben le - rohamozó Hoshoryu elől és a táncuk legvégén szabályszerűen (mint az elszabadult hajóágyú), leugrani kényszerül
a ring magaslatából.
Azaz itt a követendő módszer, az alkalmazandó recept. igaz, hogy ezt tényéegesen alkalmazni is tudni
kell és - ahogy a régi magyar szólás-mondásis tartja : "Nem az a legény, aki a pofont adj, hanem az, aki állja."
Ahogy tegnap írtam, a Yokozuna számára ez a mai (5.) nap nem ígérkezett sétagalopp - nak. És ez be is
jött. Ma találkozott 16.-szor Ichinojoval. Eddig 13-2 volt az egymás elleni mérlegük az Ő szempontjából.
Ma Ichinojo egy yorikiri-vel "szépített", illetve Terunofuji mindkét mérlegén (az egymás ellenin, illetve a
Nagoya 2022.-n is "rontott" és immár egyes - egyedül áll veretlenül. A Sanyaku - ból, ezen a rornán már
csak Shodai, Hoshoryu és Abi jöhet veke szembe és ahogy az eddigieket elnézem, ezek közül legfeljebb
Abi nehezítheti meg a dolgát, Shodai semmiképpen sem és Hoshoryu - ról sem tudom feltételezni, hogy
a jelenlegi formájában és mentális állapotában vajólami eséllyel léphetne fel vele szemben. Azaz, ha ezt végiggondoljuk, habár a torna jó két - harmada még hátra van egyre inkább érik egy első Ichinojo-Yusho
esélye. Úgy vélem hogy a jelen állapotában ezt immár csakis Ő - maga lehet képes eldobni, más ebben,
Terunofuji számára most két kritikus "munka"-nap következhet. Holnap az átmeneti karcsusítása után visszaerősödni látszó (most éppen 211 kilónyit jelez a mázsáló nála) és nagyon magabiztosan daráló Ichinojo jön szembe vele, aki ma Takakeisho-t "intézte el", némi bírói segédlettel, ami épp egy enyhe jóindulattal kezelt "hajfogás" - t követett. Ha a Yokozuna holnap át tudja rágni magát a mongol óriás-mackón, holnapután, rögvest a talán jelenlegi legdurvább mumusa, az egykori Sekiwake, ugyancsak
mongol Tamawashi következhet, aki már épp elég borsot tört az orra alá, mert az ezévi-eddigi három
Nagy Torna alkalmával "mesterhármassal" tréfálta meg őt, azaz mind a Hatsu-n, mind a Haru-n, mind
pedig a Natsu-n is legyűrte, ami azért (a három kinboshi, méghozzá sorozatban) bem semmi.
Szóval ez a következő két nap elég húzós lesz a Yokozunának. És akkor még következhet a friss, primőr Sekiwake, Daieisho, aki szép lassan csak formába kerül ezen a tornán is és - szerintem - éppen akkorra,
amikor majd szembekerül Terunofuji-val már csúcsformában lehet. Az is igaz viszont, hogy éppen ma a Yokozuna nagyon magabiztosan intéztte el a siheder Kotonowaka - t, aki egyébként, eddig kiváló közdő-szellemről tett tanubizonyságot és épp ezen a jelenlegi tornán, eddig is jól szerepel. Lesz tehát izgalom.
Mit szólt URA győzelméhez ? Mintha henka-t láttam volna ?
Köszönöm a kérdést, magam is alaposan végignéztem, legfőként az ismétlést. Valóban volt benn valami,
de inkább "félre - lépés"-nek láttam, mint "félre - ugrás"-nak és emellett még Ura azért bevállalta a testi kontaktust is a tachiai során. Ám, ezzel együtt volt olyan érzésem is, hogy Ura számíthatott Abi dühödt rohamára éa bölcsen nem vállalta be annak eredendő következményeit. Bezzeg ma, Mitakeumi nem így cselekedett - Ozeki-hez méltóan. Meg is lett számara ennek az eredménye - illetve, akarom mondani, az eredménytelensége. Mindenesetre, nagyon küzdelmesre sikeredett kettejük mai meccse
Amire ma (a 3. "munka"napon iszonyat kíváncsi voltam, az az volt, hogy miként alakul a Natsu 8. napi emlékezetes, kinboshi-val végződött meccsének visszavágója. Nekem úgy tünt, hogy mind a ketten jól emlékeztek ama bizonyos meccsre, az ott történtekre, de Terunofuji mintha többre emlékezett volna és
többet is tanult volna abból. Takanosho ma ott hibázhatott, hogy úgy véhette, hogy amit ott és akkor, (májusban, Tokyo-ban) képes volt megoldani, az ma, Nagoyában is működni fog. Dícséretet érdemel az
ebbéli igyekezetéért. Sajnálatos módon, úgy látszott, hogy Terunofuji -ban az a bizonyos májusi "gyufa"
több, mélyebb nyomot hagyott és ennek megfelelően jóval több elszántságot, motivációt ébresztett és
az itt-most született erdmény is ezt tükrözte. De - hála mindkettejüknek - emlékezetesre és eseményesre sikereedett ez a mai meeting - jük is és nagyon csattanós véget ért - az "úri közönség" szerencséjére.
Legalább ugyanilyen kíváncsi leszek a kb. 6. nap tájékán sorra kerülő, Terunofuji - Tamawashi, illetve a nagyjából a 10-11. nap tájékán soronkövetkezhető Terunofuji - Daieisho összecsapásokra. Vajon abból a
két (ugyancsak kinboshi-val végződő) Natsu-meccs is hagyott ugyanennyi motivációt a Yokozuna-ban ? Remélem, hogy igen, mert ez - esetben mindkét meccs igen küzdelmesnek igérkezhet és ez mindenképp
jót tenne majd a Nagoya 2022. Basho - Makuchi színvonalának.
Hokuseiho esetében azt látom alapvető problémának, amit nagyon régen, amikor még kosérlabdáztam,
volt szerencsém észlelni, a 200-220 cm magasságú játékosok esetében, azaz a mozgásuknak azt a fajta sajátságát, ami a gyors reagáéó-képesség hiányából fakad. Magam 180 cm voltam és nem tartoztam a kifejezetten gyors mozgásúak közé. Mégis azt tapasztaltam, hogy ezek a legnkább magas (azaz center) testalkatúú játékosok számára jó 2 - 3 másodperc idő-késleltetést okozott egy támadás végén visszaérni
a saját védőterületükhöz, mint amit ugyanez a 180-190 cm magas "irányító - bedobó" játékos számára
ez jelentett. És bár az előbbi hsz.- ben említett Terunofuji "csak" 192 cm maga, mégis, az ő mozgásán is fokozottan érethető ez a fajta vontatott reakció-képesség. Hakuho sem volt alacsonyabb nála, mégsem éreztem soha ennyire vontatottnak az ő mozgását. Hogy arról a differenciáról, ami a "fejben" volt, már
A 2. napom a Sanyaku éppen olyan, ha ugyan még nem gyalázatosabban teljesített, csak éppen más eloszlásban. Terunofuji és Takakeisho javított, ám Mitaleumi, Hoshoryu és Abi rontott, míg az épen Natsu
Yusho cím büszke birtokosa és persze Shodai _ aki természetesen hozta a már tőle szokott csőd-formáját - jelenleg még "lőtt gól nélkül" áll. Aki igazán érdekel majd a végelszámolásnál, az a siheder Kotonowaka. Kíváncsi vagyok, hogy mkorra és mi sülhet még ki belőle (ha szabad így fogalmazni). A másik tanulság - legalábbis a magam részéről, hogy amíg Terunofuji képtelen az Abi típusu Rikishi .k fejetlenül rohamozó
"harci bika" stílusának bombabiztos ellenszerét megfelelően "olvasni"m addig ez például többeknek (így
Ura-mak is) semmiféle problémát nem okoz (ahogy ez például a Natsu Bashon is kiderült Abi eredménye
láttán. Szóval egy Yokozuna vagy képes erre, vagy ha nem, úgy legyen képes megtanulni, mert különben
nem igazán Yokozuna. Kíváncsi vagyok arra, hogy Terunofuji esetében mégis, mennyi idő-energia-igényt
jelebt ez, ha egyáltalában fejben is képes erre felkészülni.
Hokuseiho nalam is a nap csalodasa volt. Ilyen testi adottsagokkal illene valamit mutatni, de amit ma eloadott, az egy rossz vicc volt. Remelem a Magaki oyakata jol feneken billenti.
A juryo –t illetően voltak jó és kevésbé jó mérkőzések.
Az 1 évvel ezelőtt nagy dérrel-durral beviharzó Hokuseiho (Hakuho-tanitvány) annyit sem mutatott, mint a félálmában szendergő Ichinijo. Bánatomra Kaisei megsérült, neki itt már vége. Az oldalbirók között foglalt helyet az egykori Kisenosato, aki mérkőzés közben a mobilját nyomkodta. Nagy ivben tojt feladatára, hogy figyeljen a küzdelmekre. Ez lenne az a hires Ózumo etikett? Semmi ejnye-bejnye?
Fizetésének felét 1 évre letiltanám.
Pozitivum Churanoumi és Enho mai győzelme. Utóbbinál megindult a testsúly növekedés ! Már 2 Kg-ot felszedett (1 év alatt)
A makuuchi-ról. Ryuden juryo létére innen kapott ellenfelet. Csak úgy tréfásan és teoretikusan merült fel bennem a kérdés: Ha úgy alakulna, hogy juryo-1 létére mindvégig makuuchi ellenfelet kapna, és minden mérkőzését megnyerné, akkor a Juryo-yusho lenne az ővé, vagy a makuuchi-yusho, esetleg mindkettő?
Terutsuyoshi – Chiyoshoma a két nagy csibész mérkőzése. Előbbi nagyon szép próbálkozásokat mutatott be, kár, hogy sikertelenül.
Ma is voltak monoii-k. Önmagában nézve mindkettő ítélet szerintem elfogadható, de a Kettő igy együtt nekem gyanús. Amennyiben a
Chiyotaikai - Kotoeko meccs megérdemlte a torinaoshi-t, akkor a Takarafuji- Myogiryu meccsen is az lett volna a következetes. Nincs igazság ??? Okinoumi – Tobizaru ? utóbbi lerántotta előbbit, de az ujja hegyével bő fél másodperccel előtte végigsöpörte a dohyot.
Ha rosszul láttam volna, akkor is bőven megért volna egy monoii-t.
Aoiyama nagyon ügyes volt ! Szépen mozgott el, nekem nagyon tetszett. Ráadásul (az egyébként indokolt) monoii sem vette el a győzelmet. Tartottam tőle, hogy hajhúzást állapitanak meg.
Hoshoryu – Ura: a két kedvencem. A kevésbé ravasz mongol „becsapta mint az ólajtót” és átejtette a legravaszabb, legötletesebb japánt. Hogy történhetett meg? Nem megalázó ez?
Kotonowaka – Shodai már 4-0 ! Kotonowaka egyre szimpatikusabb nekem. Kiribayama sokszor mutat többet, jobbat és szebbet, mint
a mostani ózekik. Ma is! Csak igy tovább !
ABI győzelme remek, és szerintem nem azért győzött, mert TERU-t valamiféle sérülés akadályozza. Egyszerűen jobb és okosabb is volt a yokozunánál. Örülök neki. Az első nap alapján az én bizalmamat legjobban ABI, Hoshoryu és Kotonowaka nyerte meg.
A Nagoya Basho 1. napján a Sanyaku krémje (Sekiwaketól felfelé) az egy Mitakeumi kivételével példásan bekezdett (1 - 5). Vajon mi sülhet ki ebből a végére ? Felébrednek-e Csiplerózsika - álmukból, vagy ilyen formát / pályát fognak futni egészen a torna végéig ? Reménykedjünk abban, hogy a későbbiekben talán képesek éesznek majd valani jobbal is előhozakodni ?
Ishiura távolmaradásával "szürkébb" az Ózumó performansza. Rossz hir a sérülése. A jelenlegi ózekiktől nem várok túl sokat, viszont jó
lenne, ha a szekivake-k és komosubik megkapaszkodnának ott ahol vannak. Látok esélyt arra, hogy Hoshoruy és/vagy Abi szépen visszapottyannak a "sűrű" közepébe. A Juryo-ban drukkolok Kaisei-nek, örülnék, ha lenne még 1-2 éve a felső osztályokban.
Most kiderül majd, hogy Hokuseiho (Juryo végén, a Hakuho pártfogolt legény) vajon tényleg igéretes-e vagy sem? Kiváncsian várom,
TERU mit mutat? Top formáját, vagy a sérüléssel küszködő változatát ?
Részemről nagyom sajnálom Ishiura-t, mert éppen Ó az a birkózó, akinek a stíkusa és egyáltalában, a küzdőmódja - modora talán a legnagyobb mértékben változott - előnyére - azóta, hogy egy filigránabb testalkatú kezdőként, felkerült a legmagasabb osztályba. Az elmúlt néhány év alatt, mintegy 10 - 15
kilónyi - mondhatni színtiszta izomtömeggel gyarapodva - nagyon bátor, nyílt sisakos, sokmozgásos és technikailag is változatos birkozást mutatott be, teljesen leszokva a korábbiakban (számos alkalommal kényszerből) szinte sorozatban bemutatott henka - figuráról, ami itt, ezen a fórumon sem számít éppen
bűnnek, bár elegénsnak sem éppen, és habár srmmi sem tiltja, de azért mégsem nevezném a technika csodájának. És éppen ez az, amiről Ishiura lényegében teljesen leszokott, és ezt abszolút mértékben a
javára kell írnom és épp emiatt is roppant módon asjnálom a kényszerpihenőt és kívánok neki mielőbbi gyógyulást és visszatérést a dohyyo-ba..
Sajnos Ishiuranak tovabbra sem jott rendbe a marciusi tornan elszenvedett nyakserulese, ezert o is tavolmarad a nagoya bashotol. Ez egyben azt jelenti, hogy a szeptemberi banzuken mar a makushita osztalyban lesz feltuntetve. az egesz azert tragikus, mert Ishiura karrierje legmagasabb pontjarol (M5) veszitette el a sekitori statuszat a serules miatt, ami azert eleg komoly lehet, ha 4 honap alatt sem tudott versenykepes allapotba kerulni.
A Tagounora beya 2013-ig Naruto neven szerepelt. Most is van egy Naruto istallo, de azt a bolgar szuletesu oyakata Naruto (ex-ozeki Kotooshu) alapitotta 2017-ben. A ket beyanak nincs koze egymashoz.
“Oshoma és Nishikawa feltörekvő csillagok, míg Chiyosakae egy 31 éves, 13 éves pályafutást maga mögött tudó veterán, aki először kóstol bele a fizetős életbe. Nishikawának a jelek szerint új shikonája lesz: Gonoyama “
Köszönöm, hogy -szokásod szerint- elküldted a Nagoya 2022. Banzuke listát. A Makuchi-val kapcsolatban
kétfajta típusú meglepetés ért. A magam részéről, abban a hiszemben éltem, hogy a Natsu Bashon elért
10 - 5 (kachikoshi) eredmény Kiribayamának (M2E rangból), illetve 11- 4 (szintúgy kachi koshi eredmény Takanosho-nak (ráadásul Jun Yusho, Shukun Sho és emellett még Kinboshi is M4W rangból) elegendő lesz legalább egy K2E - K2W Sanyaku beli besoroláshoz a Nagoya Basho-ra. Eszerint tévedtem. Kapcsolódott
ehhez, ami Kiribayama és Takanosho fiaskójával párosult, Kotonowaka (M2W/ 9 - 6) és Tamawashi (M3W / ugyancsak 9 - 6 és Kinboshi is) sem volt képes ilyen eredménnyel még egy ranggal sem előrébb kerülni.
A másik típusú tévedés, hogy Hidenoumi (J1W / 8-7), illetve Ryuden (J3W / 9-6) kachi koshi eredménnyel
nem kerültek fel a Makuchi-ba, ezzel szemben Daiamami (J6E) (11 - 4 / D) és Nishikifuji (J6W) (11 - 4 / Y) eredményekkel vioszont felkerülhettek. Ez már valamivel kevésbé lepett meg, ám azért inkább az előbb említetteket gondoltam most a Makuchi-ba feljutóknak.
És végül még egy kérdés : A Juryo Nagoya 2022 Banzuke táblájában a 14W helyen egy új nevet találtam. Goroyama. Mit lehet tudni róla ?