Ha most termős málnád van, és szeretnél tavasszal is róla pár szemet... (nem az a fő termésérése, de virágzik és beérleli), akkor ne vágd ki a most letermett vesszőt jövő nyárig.
Csak a másodtermése után. Akkor viszont kötelező.
Igazad van. Én is azért szüntetem meg ezeket a fajtákat, mert nem találtam meg benne azt az igazi málna-zamatot. A hagyományosban megvan.
Koszonom - lehet en is veszek egyszer termot, mert nem eleg edes a malna - legalabbis amit eddig ettunk rola. De... lehet csak meg nagyon kisgyerek a malnabokor.
Megegyszer terem ugyanaz a vesszo... szoval ami vesszo most terem, az kuka... igy ereztem, de nem voltam biztos benne.
Nekem igazan orom, ha az unokam tud par szemet enni rola, ha ketszer egy evben, hat ketszer.
Van fekete malna is (szeder - blackberry) ami most kezd pirulni. Olyan fajta, hogy az elso eves vesszon is terem. No meg latom, mi lesz vele a kovetkezo tavaszon.
Neked "folytontermő" vagy "kétszertermő" fajtád van.
Az nem úgy működik , mint a lent leírt hagyományos, tavasszal egyszertermőre vonatkozó rész.
A folytontermő ez évben hozott vesszői ősszel (nyárutón) virágzanak és érlelnek termést a vesszők végén jellemzően. Ekkor nem nagyon ágaznak el.
Ha ezeket a vesszőket ősszel-télen-tavasszal nem vágod ki, az ágyást/sort nem vágod tarra, akkor tavasszal oldalágakat fog növeszteni és azokon még egyszer fog teremni ugyanaz a vessző. Majd kuka.
Közben mellette nőnek a gyökér és tősarjak és azok ősszel hozzák az első termést. Így gyakorlatilag majdnem folyamatosan terem. (persze az első és a második hullám között azért van szünet...)
Lehet így, folyamatosan termésre ösztönözni, de le lehet mondani a tavaszi termésről, és akkor tarra lehet vágni ősszel a fagyok előtt, vagy tavasszal. Ilyenkor szebb termés lesz ősszel, és a vesszőbetegségek jó részét is könnyen el lehet kerülni.
A véleményem az, hogy a málna tavaszi gyümölcs :))))
... ezért én próbáltam ugyan a folytontermőket - van is -, de csak kuriózumnak hagyok meg belőle.
Ki fogom ásni nagy részüket. Marad az egyszertermő.
...koszonom en is - sokat tanultam... (...a lustasag malnat terem...) En is elso malnas vagyok, es bizony lefejeztem par vesszot...
Kerdesem is van a vallomasom melle. A malnam ketszer terem - nyaron es osszel. Fogalmam sincs, hogy az oszi milyen vesszon. Hogy mukodik ez? Ami termett nyaron az osszel is fog, vagy ami tavasszal uj az osszel erik?
Jövőre NE tetejezd le a kiválogatott vesszőket a nyár közepén!!!
Szerencsétlen vessző ilyenkor még nőne, és érlelné be jövőre a termőrügyeket.
A visszavágás miatt meg elindul egy káros vegetatív üzemmód.
A rügyek még ebben az évben megindulnak és terméshozás nélkül a hajtáscsúcsot kezdik utánozni... Ezeken képződnek (ha képződnek...) az áttelelő termőrügyek. Elaprózódnak.
Amit tenned kellett volna: a letermett részek eltávolítása érés után. Esetleg egy kis hajtásválogatás, tehát a csökött, rossz helyen előbújó vesszők kivágása és ennyi. Tetejezni semmiképpen, és én hagytam volna több vesszőt is tartalékba.. (jöhetett volna még nem várt esemény... fertőzés, jég, fagy, stb...)
Tetejezni ráért volna a növekedési szakasz végén, amikor elkezd hullni a levél. Kb most, de akár télen, fagymentes időben, sőt... tavasszal is.
A konkrét állománysűrűséget meg a nem várt események miatt szintén tavasszal illett volna meghatározni.
Olyan nagy baj azért nem történt. Ezeket az oldalhajtásokat feltétlenül hagy meg, hagyd beérni a vesszőt. Jövőre ezek rügyeiből jönnek a virágzatos hajtások. Majd tavasszal a hosszukból vágj le, hogy egy-egy ilyen oldalhajtáson max 2-3-4 rügy maradjon. Több, de kevesebb virágot (és termést hozó rügyed lesz így).
Azok a sarjak, amik meg nem érték el a méteres magasságot, vagy nem fásodnak be rendesen (ezek egyébként is elfagynak), semmire nem valók. Virágozhatnak, de érdemi termés nincs rajtuk, akkor meg csak foglalják a helyet, és sűrítik a sort...
Sajnos ismét kérdésem lenne vala és segítségért,hozzáértő tanácsért jöttem...!!
Problémám a következő.....
...Mivel tavaly a sok meló miatt kicsit elcsúsztam a málna metszésével/mailing van meg fertődi.../ezért idén másképp ütemeztem a metszést.....
....Már augusztus elején csináltam egy amolyan"előmetszést",amikor az idei vesszőn oldalra növő,illetve a tetejét kb 180-190 magasan lemetszettem..............majd augusztus közepén/08.19-én/készre metszettem,és kitakarítottam,precízen kiválogattam a legerősebb,legszebb,legegészségesebb vesszőket,és kivágtam a letermett vesszőket illetve vissza vágtam kb 160 cm magaságra....!!!
Ilyen lett.....
Amiben akkor sem,és most sem voltam tisztában,az az ,hogy az augusztus elején lemetszett vesszők helyén,illetve tövében elkezdett egy másik vesző/vesszők növekedni,és fogalmam sincs róla hogy ezeket le kell e metszeni,mert eddig így még nem jártam,mert idáig ilyen korán még nem sikerült lemetszenem.....!!!?????
Augusztus 19-én ilyen volt már a vessző/k/...
Azóta eltelt egy hónap,és most már ilyen.......
A kérdésem az,hogy ezeket az újonnan/újra kinőtt oldalsó vesszőket ismét le kel még most,idén metszenem,avagy ezek már a jövő évben termést"hozni"akaró vesszők és hagyjam meg/na ez jó magyartalanul sikerült megfogalmazni,de hátha érthető...!!!???/???????????
Illetve ha le nem kell metszeni,akkor esetleg vissza kell e vágni ezeket az új vesszőket???
Idáig csak jóval később sikerült lemetszenem a málnát és csak tavasszal hozta azokat a vesszőket amiken a termés lett....!!!Így még nem jártam és nem tudom mi tévő legyek...???:(
És ami a földből kihajtott új hajtásokat meg hagyjam
/pl ilyeneket/...
Vagy ezeket még most ősszel szedjem ki,és mindenképpen csak a tavasszal kibújó hajtásokból neveljem majd ki a jövő évi új vesszőket amik majd 2018-ban hoznak termést??????????????
Fontos lenne a pontos válasz mert nyolc év munkája után ez lesz/lenne/az első évem hogy az egész sor málnám/24 méter/teremne.....!!!!
Természetesen ismét mindenkinek köszönöm aki segít a tanácsaival!!!!!!!!!!
Koszonom! Sajnos a kicsike kozeledik mindenhez - bar ez a resz mar el van keritve... majd megmutatom neki, hogy "ouch" :)) es akkor talan tavol marad tole...
:)) Atadom... most nekiallok es keszitek finom vacsorat - nagyon megdolgozott erte... gyerekbiztossa tette a hatso kertet - nem fog a kicsi elrohanni a nagyvilagba. A masodik kapunal lehet menni malnazni. Nagy a kisertes... kell a kerites.
Hat terjedni nem nagyon engedhetem... erosnek kell lennem, es csak annyit meghagyni, ami ide belefer. Nem fagyasztasra, nem tartositasra, csak evesre - foleg az unokaknak... elvezik ha leszedik es eszik.
A masik, amihez nem kell karo az viszont nagyon tuskes. Van meg helyem ket-harom masik bokornak, azok tuske nelkuliek lesznek. De... megprobalom kordon szerure, dupla drotot huzok, es a ketto koze probalom majd beeroszakolni oket. Talan konnyebb lesz a szedes.
Orulok neki, hogy vegre rendezettebb - Papus verte le a karokat, mert en nem voltam eleg hozza... o tette fel a drotot is... ot illeti a dicseret :))
Van egy rossz hírem. Sosem lesz véglegesen kész. Főleg a málna, ami terjed mint az őrült, és általában nem arra amerre szeretnéd. :D
Egyébként szép, ügyes vagy. Az jó, ha olyan merev a szára, hogy nem kell karózni. Egyébként nekem szokásom a karózás, azért ajánlottam tavaly neked is, mert nincs rengeteg málna. Akinek van, az sávosan, keretek között neveli dróttal, zsinórral körbevéve.
Nalam oruletes volt a szarazsag es a hoseg. De volt par marekkal - es meg van zold. Locsoltam - de nem sokat szamitott, csak megvedte a teljes kiszaradastol.
Ez az elso ev amikor masodik termest is hoz - most majd ki kell valogatnom a vesszoket, remelem tiszta lesz mit kell kivagni, es melyik a gyenge hajtas amit szinten ki kell venni.
...én a blissyt öntözöm, még van rajta szép számban zöld termés és virágok. Tavaly nem öntöztem, és volt sok ami feladta, kiszáradt a tő, akkor sem esett három hónapig, most is már legalább egy hónapja nincs eső.
Ejjel esett, es egeszen delig... nagyon hianyzott mar. Napi 2-3 orat ontoztem a kertet, probaltam alaposan, legalabb egyszer egy nap - de keves volt. Most vegre katak vizet rendesen...
Köszönöm, hogy válaszoltatok. Akkor egyelőre nem öntözök, a letermett vesszőket már kivágtam, a ritkítás is megvolt, a többit rábízom a természetre :) Ezek nem folytontermők, majd tavasszal hozzák a termést, most már valóban pihenhetnek.
Nálam is érik fagyokig, ezért a mostani száraz időszak miatt néha én is nyakon öntöm. A tavaszi málnát már nem öntözöm. Kivágtam a letermett vesszőket és a gyengébb idei hajtásokat, a maradékot karóhoz kötöztem 3-4-esével. Nem sok van, ezt a fajtát apránként a folyton termőre lecserélem.
Látni kell. A termés, vagy növekedés végett már nem öntözünk, de ha úgy látod hogy a homokon kiszáradni látszik, természetesen öntözd meg. Eső mostanában nem várható.
Szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor kell még a málnát locsolni , vagy bízzam a természetre ? A levelek között vannak már száradófélben levők, és zöldek is, a talajunk homokos . Ti hogy csináljátok?