Szerintem nagyon sokan szívesen vennék, ha a macskájuk otthon maradna, de ezt próbáld megmagyarázni egy macskának. Leveszem a kalapom előtted, ha sikerül.
Én lakásban tartok macskát, de sokszor vannak kétségeim, hogy mit veszek el az életéből a bezárva tartással.
Mellesleg tény, hogy jobb kutyát tartani, mert jobban lehet rá vigyázni.
Gyerekpótlásról annyit, hogy volt kutyám, amikor nem volt gyerekem. Most van egy 5 éves gyerekem, kutyám, macskám és egyéb kisállatok. Szerintem az állatszeretetnek semmi köze a gyerekszeretethez. Bár lehet, hogy nem mindenkinél, mert anno tőlem is megkérdezte vki, amikor terhes voltam, hogy ha meglesz a gyerek, akkor elpaterolom a kutyát az anyámhoz? Csodálkozott azon, hogy eszem ágában sem volt ilyesmi.
Kakilásra visszatérve szerintem azért szarik a macska a szomszédba, mert szobatiszta és a saját kertbe nem szarik. Ez sok kutyánál is megfigyelhető.
Mondjuk a jószomszédi viszonyért véleményem szerint megoldható lenne az alomtálcás megoldás, bár ezt valszeg kevés kinttartott macskának a gazdijával tudnák egyeztetni.
A macskát sokszor gyerekpótlónak tartják, -esetleg nyugdíjasok, otthon ülő és unatkozó nők-, de legtöbb esetben karrierista nők, akik nem vállalnak gyereket mert az túl sok "prolémával" jár. Azonban, mivel az anyáskodás alapvető biológiai feladat/szükséglet, kell valami kényelmes "pótlék". Ilyenkor kerülnek elő az ölben hordozott csivava szintű "nyulak" és egyéb szobacirkálók, nomeg a macskák. A macska viszont azért magasan legjobb a célnak, mert egy igazi kis aljas érdekállat. A cirógatásért, a kajáért, és télen a melegért hazamegy, de vadászni, kakilni, pisilni, pusztítani már a szomszédba jár. Igazán kényelmes, mert így még a macskaszarral sincs gondja a kedves "anyukának", neki csak babáznia kell. A piszkos munkát meg majd elvégzik a szomszédok. Ha a szomszédnak ez nem tetszik, akkor sértődötten egy gonosz, állatellenes terroristának minősítik.
Ez egy jó taktika. Összegyűjtve, majd ömlesztve be kell hajigálni az állat tulajdonosának kertjébe, a kis kedvence által máshol lerakott végterméket. Sajnos a pisivel nem lehet ezt megcsinálni, pedig rettenetesen büdös tud lenni.
Egyébként tapasztalatom szerint a macskatartókkal van a legtöbb gond. Megveszik a macskát, aztán had menjen ahova akar. Az, hogy másokat zavar, kárt okoz, nem érdekli őket, sőt, még ők vannak megsértődve ha netán szóvá teszed. Bár a kutyások között is akad szép számmal hasonlóan "értelmes" egyed, de szerencsére jóval kevesebb.
Nem tudom, hogy azok akik ma még örülnek más macskájuknak a kertjükben, lehet az akár idegen macska is. és estleg ők vagy gyerekük összeszednének valami fertőző betegséget ( bár nem kívánom ) később is ugyanígy örülnének-e a hívatlan kis vendégeknek?!
Sok sikert. Tegnap végignéztem, hogy a szomszéd macskája az udvarom közepére, a fűre odanyom egy mignonot (amit a macska kinyomot). Összeszedtem egy zacskóval és megkérdeztem a nejemtől: átdobjam? Ne, ne, volt a válasz. Hát még gondolkozom. Egy másik szomszéd kutyái szerettek odapiszkítani a házam elé. A szomszéd úgy gondolta, hogy job ha a kutyák kimennek az utcára mert így nem az udvarba intézik el a nagydolgukat hanem máshová. Ezeket a szeretetcsomagokat bezacskóztam, aztán visszajuttatam a feladónak. Azóta a kutyák nincsenek kiengedve.
Egyetértek. A kutyát is illik bezárni annak, akinek van. Nekem is van kettő, de sosem zavarom kutyatartási mániámmal a szomszédokat, vagy a környék lakóit azáltal, hogy engedem kószálni az állataimat. Én úgy csináltam meg a kertet, hogy a kerítésen nem tudnak kimenni. Ha kiviszem őket sétálni akkor pórázon, és csak úgy engedem el őket, ha nincs idegen ember a közelben. Ez az intelligens megoldás és nem az, hogy vesz valaki 6macskát mert ő szereti, de arról már nem gondoskodik, hogy a saját kertjében maradjanak. Aztán ha a macskájuk összeszarja a szomszéd gyerek homokozóját, akkor még nekik ál feljebb, és még ők vannak felháborodva, hogy nem tűrjük ezt el. Számukra az intelligens állatartás azt jelenti, hogy mindenki álljon vigyázba ha a kis kedvencük betér hozzájuk, mindenki cirógassa birógassa és fogadja el a saját területén belül is, és vigyorogva vegye tudomásul, amikor a koszos macskájuk teleszarja mások kertjét. Nos, ez minden, csak nem intelligens dolog. Ma két adag macskaszart szedtem ki a fűből, az egyikbe a gyerek is belelépett. De ennek vége. Holnaptól komplex hadviselés veszi kezdetét, intelligens módon szigorúan az én területemen belül. Akinek a macskája azért téved be ide, mert a gazdája nem tartja a saját telkén, az innentől magára vessen. Ha én, és még sok más normális állattartó meg tudja csinálni, hogy a kutyáinkkal, egyéb állatainkkal nem zavarunk másokat, akkor ezt a macskásoktól is joggal elvárom/várjuk.
Egyébként a macskások érvelése eleve értelmetlen. Ilyen alapon ha valaki madárpókot, tehenet, medvét, tigrist, farkast, kígyót vagy disznót tart, és áttéved hozzám veszélyeztetve vagy zavarva a gyerekeket és minket, akkor azt is vidáman el kellene tűrnöm, mert ha nem, akkor csúnya gonosz állatellenes vagyok? Természetesen nem! MINDEN ESETBEN az állat tulajdonosának kell megoldani, hogy másokat ne zavarjon az állatával!!! Macskánál IS!
Hát persze! A kert 90 m hosszú. Szerinted mennyi lötty kell ekkora területre? Mert az igaz, hogy a terasz és házkörüli részek a legdühítőbbek és büdösebbek, de a macskaszar a fűben, bele a fűnyíróval, az is finom ám! Szóval hozzám ne jöjjenek vécézni. Figyelmetekbe ajánlom cicagazdik az említett elektromos pásztort! Persze pénzbe kerül, de nehogy már mindig csak más fizesse meg azt, hogy egyesek cicát tartanak és nem tudják őket otthon tartani!
Nem tudtam megállni hozzá "vau" nélkül...
Ha ennyire zavar a kertedbe vagy a teraszra betévedő macska, ajánlom figyelmedbe azt a szert amit párszáz forintért meg tud venni bárki!! A nevét sajna nem tudom, mert mégcsak láttam, az állatorvosnál, ill. a kertészeti boltban, de erre a célra szolgál.
Csak párszor bespricceled ezzel a spray-el azokat a helyeket amiket szeretnél, hogy elkerüljenek a macsekok s nem fognak odapisilni.
Macskariasztó szer a neve vagy ehez hasonló.
Akkor ez is olyan mint az oregedo emberek reszleges suketsege :)) - csak azt nem tudjak amit nem akarnak.
Az enyemeket latom, amint atmennek a szomszedba. . .eszukbe sem jut tudni, hogy hol a hatar! Igaz a szomszedok szeretik oket, orulnek nekik, fiatalok, gyerekek, oregek egyarant. Sot. . .az egyik fiatalasszony mondta, orul, hogy vannak macskaink, mert iy a gyerekek kielhetik a macskas igenyuket - es nekik nem kell macskat tartani. A szulok ugyanis nem szeretik - es sokat vannak tavol otthonrol, ami nem lenne nagyon jo a cicaknak.
Szerintem meg igenis tudja, hogy hol vannak a telekhatárok. Látom, hogy nálam glasszál, kiugrok, hogy sicc, nem mész innen stb., erre elfut, de amint átért a szomszédba, komótosra veszi, és pofátlanul visszanéz. Néha mérgelődöm, néha jót röhögök rajta. Az utobbit csak akkor, ha nem találtam kupacot az utolsó napokban. Egyébként külföldön láttam sokszor macskát pórázon sétáltatni. Itthon is létezik láthatatlan kerítés nevű kütyü. gyengeáramú vezetéket le kell ásni a földbe, az állat kap a nyakába egy adóvevőt, és ha arra megy ahova nem szabad, kap egy kis figyelmeztetést, amitől semmi baja nem lesz, de megtanulja, hogy merre nem szabad kószálni. De ez az olyan gazdákkal reménytelen, akik még beoltani vagy ívartalanítani sem viszik el a mecsekjukat. Az ilyenekkel megbeszélni sem lehet, mert ugysem értené meg, hogy miért is zavar engem más állata a kertemben. Meg megmondom őszintén, hogy attól is tartok, hogy ha véletlenül történik valami a cicával, mondjuk baleset vagy más is megelégeli a tetteit és drasztikus lépést tesz ellene, akkor biztos,hogy mi lennék meggyanusítva. Az, hogy ő is felelős,hogy baj érte a kedvencet, fel sem merűl az ilyen tipusú gazdákban.
A macska telibevizelős módszer (ver.:2.0) fényes sikerrel járt a napokban! Unokatesómék kertjébe két pimasz idegen macska járogatott. A srác fogott egy Tescós kézi permetezőt, a fúvókát úgy állította be, hogy egyenes sugárban spricceljen, majd belevizelt a permetezőbe és támadásba lendült a macskák ellen. A folyadéksugár mintegy 5-6 méterről kapta oldalba az első macskát. Rövid vágta után a macska próbálta mancsával eltávolítani magáról a csúfságot, de még mielőtt mancsa hozzáért volna a diszkriminált területhez, visszariadt, képtelen volt megérinteni. A második macska a találat után pokoli vágtával tűnt el a környékről. Unokatesóm ezután a permetezővel körbejárta a telket és végigspriccelte a határt. Azóta nem tették be a lábukat a macskák, sőt ha távolról meglátják, máris fejvesztve menekülni kezdenek.
Vadon elo allatot plane. . .a mosomedve meg aztan terjesztheti is a veszettseget, ami semmi allatnak nem hasznal, sot az embernek sem :((. . .
Sok-sok gondoskodas, szeretet es hozzaertes kell kutyahoz, macskahoz. Ha nem kapjak meg, jonnek a hibak sorozata. . .
Hat cicam van, igaz csak par honapja, de negy hosszu evek ota. A kertem eleg nagy, van helyuk maszkalni benne, helyet talalni maguknak. Ivartalanitva, oltva vannak. Szabadon jarnak ki es be - nem kakalnak ossze-vissza sem a lakasban, sem a kertben. Az oregcicam szokott egy szep kis kupacot hagyni a fuben, amit messzirol lehet latni micsoda, mert amikor a bundaja becsomosodik, nem szeret bokor ala menni. . .ha kivagom a csomot, visszater a jolneveltsege. . .
Kutyam azert nincs, mert nem tudok veluk eleget foglalkozni, neveletlen kutyara meg nincs szukseg. Hiaba nagy a kert (2,000 negyzetmeter) ha be is keritenem, nem eleg a kutyanak - kell a seta, a rohangalas. . .
Az embereknek sokat kell(ene) meg tanulni ahhoz, hogy tudjanak allatokkal egyutt elni, bekesen.
Pont ma láttam a tv-ben egy olyat, hogy a macskatulajdonosok ketrecekben tartják a macsáikat, olyasmiben, mint a kutya kennel. Na de nem ám, hogy ne kóboroljanak el, hanem hogy ne gyilkolják le őket a mosómedvék(?).
(A megoldás tehát, hogy mosómedvét kell tartani, ha nem akarsz macskát a kertedben, jó, nem? Azt ugyan nem tudom, hogy mitől marad a kertben és ha ott marad, milyen szaga van és hova mit csinál, de hát kicsire nem adunk.)
Azt hiszem, ezek a macskak nincsenek ivartalanitva. Azert lehet a maszkalas, a jeloles. Az meg a gazda felelossege, nem a macska hibaja.
Nem akarok mask neveben valaszolni - a macskanak annyi joga van macskanak lenni mint a kutyanak kutya, az ebernek ember es igy tovabb. Nem lehet a macskatol elvarni, hogy ugy viselkedjen, mint egy kutya. Lattal mar te macskat kikotve udvaron, mint egy kutyat? Nem? Hat annak oka van. Bar azt is megvetem, aki megkotve tart kutyat. . .csak azert mert ezt lattak, meg megtehetik, nem kellene. Szabad mozgas kell annak a szegeny allatnak. Legyen a kert bekeritve, mozogjon szabadon az az allat.
Az allaton nincsnek tisztaban a telekhatarokkal. Azzal egyetertek, hogy a gazdaja gondoskodjon rola - de ugy mint egy macskarol, nem mint egy kutyarol. Legyen meg az osszes vedooltasa, legyen ivartalanitva, ne legyen tulszaporodva, es akkor ujra macskak lesznek, ugy mint regen.
Beszelni kell a tulajdonossal, valahogy kozos nevezore jutni.
Pontosan ezen gondolkoztam én is.Ha a kutyát kerítésen belül kell tartanunk,akkor a macskákat miért nem?Mondjuk a szomszéd a kutyáját sem tudja telken belül tartani,annyira rossz a 2 éves kerítése.Alapból nem szeretem a macskákat,pontosan azért mert büdös ami kijön belőlük,mondjuk szerencsére csak a pisit felejtik nálunk.Nem bántottam még egyet sem,de ha tudok szerezek valahonnan narancsolajat,a tv-ben láttam hogy nagyon nem szeretik a szagát.
Kedves macskatartók! Nem bírom megállni, hogy ne szóljak hozzá! Látom van itt egy-két ismerős név, bár nem biztos, hogy mindenben egyetértünk. Előre bocsájtom, hogy nagy állatbarát vagyok, de próbálom az állattartást felelősséggel kombinálni. Tisztelettel kérdezem : Miért gondoljátok, hogy macskátoknak és rajta keresztűl nektek több jogotok van eldőnteni, hogy nekem el kell-e viselni más cicáját a kertemben vagy nem? Ha a kutya átmegy a szomszédba, akkor baj van, ugye? Ha a nyulam átmegy és lelegeli az értékes, ritka,számodra kedves növényt, balhé lenne, ugye? Miért a macska a kivétel? Legtöbbjük nincs oltva, köztudott, hogy mindenféle nyavalyájuk lehet, féreg stb. Ha még csak átglasszálnának a kerten, elviselném. De telesz..ják a kertet, a füvet, csak a fűvel együtt lehet kiszedni, kihányom a belem olyan büdös. A saját teraszomon nem hagyhatom kinn a párnákat, mert reggel onnan spriccelnek szét kolektíven. Tiszta szőr minden, és nem tudhatom, hogy egyészséges macsek-e vagy itthagy egy kis betegséget esetleg. A ház lábazata, pinceablakok lepisílve, borzalmas a szaga, tudja mindenki! És igenis a térkőre is odas..rnak! Régen a macskák kapartak egy gödröt, céloztak, bekaparták. Most eszükbe sem jut. Vagy fű, vagy a kő. Ha történik a macskátokkal valami, csak és kizárólag a macskatartók a felelősek! Tartsa mindenki az állatait a saját portáján! És ne példálózzon senki galambbal, szarkával, hogy ők is piszkítanak, ugyanis nekik nincs gazdájuk! Egyébként jófejek, a természetükről ők nem tehetnek, de TI GAZDÁK igenis kell, hogy vigyázzatok rájuk és legyetek tekintettel azokra, akik nem kedvelik őket, joguk van hozzá, és ahhoz is, hogy ne kelljen velük összetalálkozniuk, ha nem akarják! Szóval tartsátok otthon őket, de lehet ám kennelt is csinálni nekik, mint a kutyáknak, tudjátok!
Nyugi, macska volt, ez biztos. Nem minden esetben igaz az, hogy homokba, meg puhába, meg elkapar, meg egyéb ilyen. Bizony odapakol a fűre is, és nem zavarja, hogy nem tudja elkaparni. És mint lentebb a kép mutatja, a betonra, járólapra, stb, is odapakolja a névjegyét.
Én úgy próbálom kivédeni, hogy szögesdrót van a drótfonat fölött 6-7 cm-re, és a kerítésoszlopon (akác) x alakban drótfonat darab van felszögezve. Alul az alsó feszítő mellett szintén szögesdrót van, így a szomszéd kutyája sem látogat már meg. Egyszer - kétszer lukat kapart, jókora szőrcsomókat kitépett a szögesdrót, de aztán feladta. A macska ellen hatásos lehet még a tűztövis sövény, júlia borbolya, vöröslevelű borbolya és az össze szúrós tüskés növény betelepítése.
De a nagynyomású hidegvíz is igen jó megoldás, ehhez persze vagy kiépített öntözőrendszer kell - itt nem fontos a nagy nyomás, de költséges - vagy slaggal a kézben virrasztani.
A madáretető köré rózsákat ültettem, és gondosan kötözgetem, hogy ne legyen szabad felület az oszlopon, nehogy a dög kísértésbe essen.
Természetesen, egy városi kertnél nem mutat szép látványt egy szögesdrót kerítés, de egy vidéki-külterületi telek esetében ez szinte kötelező.
Ez a kőre piszkítás nálunk is előfordult és macska az illető tutira. Nekem is nagyon teli a hócipőm más jószágjaival, hogy a mi kertünket használják budinak. Apukám azt tanácsolta, hogy az érintett részeket érdemes borssal beszórni, ha szimatol és keresi a helyet akkor érezzen is valamit. Hátha elveszi a kedvét...:)
nálunk ezt macska csinálta. 1szer még láttam is, de hiába üldöztem el, vonzza a burkolókő, vannak ilyenek. de majd jön egy macskakakaanalizátor, oszt jól megaszondgya.
én is szeretem a cicákat, de ennek tuti elveszem a kedvét ettől... szóval macska lesz tuti? (de ezen tényleg nem tudja elkaparni) nem lehet valami nyest, vagy nyuszt vagy vmi ilyen?