Keresés

Részletes keresés

bandita23 Creative Commons License 2013.09.24 0 0 2781

Gratula, nagyon élvezetes lett a videó és a beszámoló is!

Mi június közepén voltunk kint egy hetet, egyéni szervezésben, bérelt autóval. Írtam róla egy három részes beszámolót, és a végére egy videót is kreáltam.

Olvassátok, fogadjátok szeretettel, remélem hasznos dolgokat is sikerül megosztanom azokkal, akik első izlandi útjukra készülnek...

Előzmény: rumos14 (2780)
rumos14 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 2780

folytatva a monológomat, elkészült az élménybeszámolóm: http://iranyizland.blogspot.hu/

kiemelném a videót, röpke negyed óra, de talán érdemes végignézni (teljes képernyőn, full HD-ban):

rumos14 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 2779

fogjuk inkább a táj szeretetére...

Előzmény: bm613 (2778)
bm613 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 2778

Te vagy ennyire profi, vagy a géped, vagy mindketten? :-) 

Előzmény: rumos14 (2777)
rumos14 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 2777

Júliusban 4 társammal megjártuk Izlandot, a déli felföld volt az utazás fókusza, úttalan utak, hegyek, völgyek, folyók, geotermikus területek.

A képeket feltöltöttem ide: http://www.panoramio.com/user/4350353/tags/2013

Akinek ez így egyben sok (nekem az lenne), napok szerint végignézheti: http://www.panoramio.com/user/4350353/tags/d1

http://www.panoramio.com/user/4350353/tags/d2

...

egészen d9-ig.

Lesznek videók és egy részletes élménybeszámoló is.

and0626 Creative Commons License 2013.08.22 0 0 2776

Üdv hölgyek, urak! Két dolog:

Az egyik: hogy én is megyek Izlandra pár napra, és rettenetesen várom már, és remélem, hogy nagyon jó lesz: )

A másik: a sarki fény kérdése. Többször is olvastam itt, hogy "Biztos ti is olvastátok már a hírekben hogy idén mennyire brutálisan aktív a Nap" Meg hogy "mostanában kiemelkedően erős a naptevékenység." Hát a Blikk szerint lehetséges, merthogy elvileg tényleg napmaximum lenne, viszont a valóság az sajnos mostanság mást mutat, ilyen csoffadt-béna napmaximumot, mint a mostani, vagy 100 éve nem pipált az emberiség. Ez nem azt jelenti, hogy el lehet felejteni a sarki fényt, fenéket, már lehet látni most is. Mi több: én is igen erősen akarok sarki fényt látni októberben. Szerencsére nem kellenek brutális kitörések (ne is akarjunk lécci) viszont kénytelen leszek a megfelelő helyeket olvasgatni és lehetőleg netközelben maradni és drukkolni.... 

Hogy hol érdemes nézni, itt érdemes nézni:

spaceweather.com

Balra a Current aurora oval-t kell figyelni (csak előtte átkattintani az európai szektorra) illetve a középső hasábban a híreket figyelni, CME, solar flare és ilyen kifejezéseket keresni, és belekalkulálni, hogy egy kitörés _átlagosan_  _jellemzően_ 2 nap alatt ér ide a Földre.  

Aurora season begins, mondja a mai hír: )

rumos14 Creative Commons License 2013.08.22 0 0 2775

így jutottunk el Thorsmork-ig, az 5. perc környékén az elakadás-kiszabadulás látható :)

V. Kitta Creative Commons License 2013.08.15 0 0 2774

Köszönöm szépen,főleg hogy ilyen gyorsan válaszoltál! :)

Előzmény: bm613 (2773)
bm613 Creative Commons License 2013.08.15 0 0 2773

Szia!

A legjobbkor lesz 30 a barátnőd, hiszen mostanában kiemelkedően erős a naptevékenység. Az előző és a következő tél a legjobb a 11 éves ciklusban. Viszont a január helyett inkább márciust érdemes választani. Egyrészt ekkor (és szeptemberben) leggyakoribb a sarki fény, másrészt pedig már vége a majdnem egész napos, nyomasztó sötétségnek, így van mód bármi mást is megnézni :-) A holdfázisokra is figyeljetek, a telihold rendesen bele tud szólni a látványba. Március 1-jén lesz újhold, akkortájt nagyjából az egész éjszaka sötét lesz, ez az ideális időszak.

Olvasgasd a topicot, sok információ bújik meg benne, bár persze a többség nyáron volt Izlandon (én is). Télen sok hely megközelíthetetlen, így a programlehetőségek korlátozottak, de biztos, hogy így is lesz élmény bőven.

Előzmény: V. Kitta (2772)
V. Kitta Creative Commons License 2013.08.15 0 0 2772

Sziasztok,szeretném meglepni a legjobb barátnőmet 30. születésnapjára 1 izlandi úttal!A fő cél a sarki fényt látni,januárra tervezném az utat!Van olyan köztetek aki volt már januárban Izlandon?Jól jönne pár megbízható információ!Azt is megírhatnátok mi az amit mindenképp érdemes megnézni,kipróbálni!Előre is köszönöm!

Kriszta

syrius Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2771

Ja és pénzt rögtön a reptéren érdemes váltani, mert később nem sűrűn botlasz bankokba :-). Az esetleg megmaradt pénzt majd elköltöd a taxfree-ben, szóval nem vész kárba, ajándékot úgyis illik vinni. 

syrius Creative Commons License 2013.08.12 0 0 2770

Múltheti tapasztalatom alapján kártya 95%-ban jó (de tudd a pinkódod, főleg tankolásnál!). Eurót mindenhol elfogadnak (angol fontról nem tudom, de nem biztos). Némi korona azért legyen, bár Jökulsarlo-n is Eu-val fizettünk. Körbejártuk 7 nap alatt a szigetet, fantasztikus volt, kicsit összeszedem magam ( a 4-10 fok után a 35 kicsit szivenütött :-) )és írok beszámolót, meg teszek fel képeket, válaszolok kérdésekre, ha volna...

Addig is a kedvenc, egy kis családi szóváltás lundáéknál:

bm613 Creative Commons License 2013.08.10 0 0 2769

Azért néha előfordulhat olyan hely, ahol nem lehet kártyával fizetni. Én 4 éve voltam, akkor 9 nap alatt egy ilyet találtunk :-) a Jökulsárlónon a kétéltűs hajókázásnál kellett a kp. Persze 4 év hosszú idő, sokat változhatott Izland is.

Előzmény: jet set (2768)
jet set Creative Commons License 2013.08.10 0 0 2768

Vannak pénzváltók, de én nem találkoztam olyan hellyel, ahol ne fogadtak volna el kártyát. Én még soha sem váltottam pénzt, az egyetlen izlandi koronámat találtam a földön. :-)

Előzmény: balga78 (2767)
balga78 Creative Commons License 2013.08.10 0 0 2767

Sziasztok.

Londonból megyek augusztus végén Izlandra. Angol fontot tudok készpézt váltani bárhol vagy marad a kártyás vásárlás?

mumududu Creative Commons License 2013.07.29 0 0 2766

Szia!

Te tudsz jól angolul(ha angliában laksz), akkor Izlandon semmi baj nincs. Mindenki tud angolul ég az utolsó faluban is.

Itt egy link ahol foglalhatsz egy körutazást:

http://www.icelandtravel.is/northern-lights-holidays/

Ha felhivod öket telefonon akkor mindent el fognak mesélni ami érdekel. Nagyon aranyosak....

Üdv Mumu

Előzmény: Don Kartasch (2763)
olafurragnar Creative Commons License 2013.06.20 0 0 2765

hello

"Hogy őszinte legyek nem döntöttem még hogy Izlandra kéne-e menni vagy Norvégiába.""  

Izlandra. Norvégiában brutálisak az árak

"Izlandon belül melyik részt javasolnátok elsődlegesen sarki fény lesre?"

Nordurljós, Auróra  (tours) meg egyéb rokonértelmu szavakra a google kidobja, de most

a 24 órás világosságban alszik az uzlet.

"Melyik időszak a legalkalmasabb sarki fény vadászatra?"  A téli, de föleg decembertöl áprilisig

"a kutyaszán. De gondolom a téli hónapok alatt ez folyamatosan elérhető Izlandon is, ugye?""

a kutyaszán szempontból szerintem összekeverted Izlandot Grönlanddal.

szállásárakat a neten kell megnézni, a pénztárcádtól fugg.

Ha det bra! (nem tudom mit jelent, de neked is )

Előzmény: Don Kartasch (2763)
rumos14 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 2764

egy hónap múlva ilyenkor már a szigeten leszek, ennek örömére újra megvágtam a tavalyelőtti út videóját. itt megtekinthető:

Don Kartasch Creative Commons License 2013.06.16 0 0 2763

Hei du!

A véleményeteket szeretném kikérni, illetve ötleteket begyűjteni.

Biztos ti is olvastátok már a hírekben hogy idén mennyire brutálisan aktív a Nap és nagyon gyakoriak az erőteljes napkitörések. Ez ugyebár két dolgot jelent. Egyrészt hogy a mostani télen nagyon gyakori lesz a sarki fény illetve hogy ez így megy még 1-2 évig, de utána minimálisra fognak visszaesni a napkitörések (ilyen hullámvasút-szerűen váltakoznak az aktív és kevésbé aktív periódusok).A sarki fényt már egészen kis gyerekkorom óta szeretném látni és most úgy érzem itt lenne rá a megfelelő alkalom.

Hogy őszinte legyek nem döntöttem még hogy Izlandra kéne-e menni vagy Norvégiába.

Elsődleges kérdésem hogy melyik országot javasolnátok (persze, mindenkinek maga felé húz a keze, de azért mégis)?

Norvégiába éltem tavaly fél évet, Izlandon még sosem voltam. Ez a sziget mellett szól. Illetve ahogy néztem a Norwegian árait, kb. ugyanannyiba kerülne a repjegy Reykjavík-ba mint mondjuk Tromsø-be (Londonból kiindulva, merthogy Anglia west-midlands részén lakom). Ellenben azért az izlandi árak (szállás, autóbérlés, ilyesmik) azért még mindig jó 20-25%-al a norvég árak alatt vannak. Szóval talán egyelőre Izland felé hajlok. :)

Izlandon belül melyik részt javasolnátok elsődlegesen sarki fény lesre?

Természetesen ha már ott vagyok, akkor úgy terveztem hogy bérlek autót és meglátogatok az adott környékről több nevezetességet is (olyan 1 hetes időtartamban gondolkodom), de a téli sötétebb hónapokban úgysem lát belőle annyit az ember, mint nyáron. Egyszer lesz majd egy legalább 2 hetes külön nyári látogatásom is Izlandra, ha addig élek is! :) (Szerelmes vagyok az összes északi orzágba, válogatás nélkül).

Melyik időszak a legalkalmasabb sarki fény vadászatra?

Az lenne a legjobb ha még idén megoldható lenne mert erre szeretném kivenni az idei szabadságaim egy részét, amit nem tudok átvinni a köv. évre. Én novemberre gondoltam hogy még azért megelőzzem a karácsonyi szezont, illetve ekkor még azért több világosság van nappal picit szétnézni, nem?

Másik fontos tétel a bakancslistámról a kutyaszán. De gondolom a téli hónapok alatt ez folyamatosan elérhető Izlandon is, ugye?

Végül ha valaki így összességében szervezett már magának "sarki fény látogatós" túrát erre a csodaszép szigetre vagy van egy jó tippje korrekt ár/érték arányú szállásra, az kérem ne tartsa vissza! :)

Előre is köszönöm az ötleteket, javaslatokat!

Ha det bra! :) (utólag is elnézést ezekért, de norvégből sok alap dolgot tudok, izlandi nyelven meg semmit... még! :) )

olafurragnar Creative Commons License 2013.06.03 0 0 2762

Hello. Mikortájt jöttök? Ha nagyon konkrét dolgokat akarsz kérdezni, akkor e-mailban egyszerubb.

Előzmény: Magika200 (2755)
Magika200 Creative Commons License 2013.06.01 0 0 2761

Koszonom szepen a segitseget. :)

Előzmény: bm613 (2760)
bm613 Creative Commons License 2013.06.01 0 0 2760

Van minden, most csak 1-1 példa téli kirándulást, illetve bálnalest vállaló cégekre: 

http://whalewatching.is/whale-watching/el-03-winter-whale-watching.aspx

http://www.extremeiceland.is/en/winter-tours

Nem ismerem őket, csak a Google adta ki a találatokat, van rajtuk kívül is bőven.

Előzmény: Magika200 (2759)
Magika200 Creative Commons License 2013.06.01 0 0 2759

Na en is erre szamitottam. :) Akkor jo. 

Van ott esetleg helikopteres kirandulas? 

Mennyibe kerulhet?

Illetve azt olvastam, hogy irtatok, mindeen le van zarva az utak tekinteteben. 

Akkor szerveznek ott kirandulasokat helyi irodak?

Illetve ha jobb ido van azaz szelmentes, akkor kivisznek balna lesre? 

Vagy akkor ott nincs is balna?

Előzmény: jet set (2758)
jet set Creative Commons License 2013.05.31 0 0 2758

Nincs extrém hideg, de a szél gyakran nem csak fújdogál, hanem fúj rendesen, így fel kell öltözni. Az a télikabát, amiben itthonról elindulsz elég lesz ott is. 

Előzmény: Magika200 (2757)
Magika200 Creative Commons License 2013.05.31 0 0 2757
Azert kerdezem, mert akkor ugy keszulok. Mivel sokat jarunk sielni gleccserekhez is nyaron is, igy azert hozza vagyunk szokva a hideghez, de a nagyon 3xtrem dolgokhoz nem. Nem agyon turazni akarjuk magunkat, de szrtnenk latni es ha van aki kint el szivesen talakozna vagy kirandulna nyitottak vagyunk.
Előzmény: jet set (2756)
jet set Creative Commons License 2013.05.31 0 0 2756

Izlandon az idő MINDIG vacak. 

De mivel már megvetted a repülőjegyet, ezen már kár aggódnod. Olyan időd lesz, amilyen, élvezd ki az ottlétet!

Előzmény: Magika200 (2755)
Magika200 Creative Commons License 2013.05.31 0 0 2755

Volt mar valaki Izlandon februar elejen?

Nagyon vacak az ido?

Azt olvastam, hogy a tel ott olyan, mint itt a golfaramlat miatt. 

Igaz ez?

arpadusz Creative Commons License 2013.05.27 0 0 2754

Kevés izlandi koronával rendelkezem, akit esetleg érdekel, vagy épp Izlandra készül, nagyon szívesen beváltom neki.

Elérhetőség: 36/20-587-04-09

olafurragnar Creative Commons License 2013.05.22 0 0 2753

:-))) jobban föl kell öltözni :)

Előzmény: krumply (2752)
krumply Creative Commons License 2013.05.21 0 0 2752

Hát én folyton didergek és mindig azt kapom, hogy nem tudom mi a hideg. Innen sejtem, hogy elég kemény lehet a tél..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!