Nekem brutálisan lassú az anyagcserém Ezt mégis miből gondolod?
Lassú anyagycsere:
-széklet kb 3-4 naponta, vagy ritkábban
-a reggeli után általában már többet nem is éhes az illető
-testhőmérséklet 35 fok körül
-általában nagyon soványak
-áltaában lassúak, nagyon megfontoltak, nem'pörögnek'
-nagyon ritka, patológiás eset. Ha tényleg ez van, fordulj endokrinológushoz.
Más kérdés lehet, hogy mennyi az alapanyagcseréd energiaszükséglete. Biztos tudod, hogy önmagában az izomtónus fenntartása is elég sok energiát igényel. Tehát ha kimondottan izmos valaki (mégha ez nem is látszik rajta, mert nőkön kevésbé látszik), az többet ehet hízás nélkül.
Érdekes, hogy mindennapi futkosással (lépcsőzés, állás a villamoson ülés helyett, szatyrok hazacipelése a boltból) évi többezer kalóriát lehet nyerni.
Na, nem kötekedni akarok, tényleg, csak igaza van aagicának abban, hogy olyan nincs, hogy valaki kevesebbet visz be, és mégse fogy. Egy átlag 60 kgos nő ülő munka mellett kb 1900 kcalt vehet magához, hogy ne hizzon. Tehát 1400-tól fogyni fog.
Hát, ha hajlandó vagy valami fogyasztható formátumban (mondjuk Excel) írni egy hétig, hogy mit ettél, mennyit (meg kb. hogy mikor) és mit mozogtál, akkor díjmentesen megnézem és megkritizálom.:))
(Külön díjazás esetén ez utóbbit négyszemközt.:))
Szia/sztok :)
Nem volt hosszú, illetve nem baj, hogy az :)
A motiváció megvan, de minden alkalommal elmegy a kedvem, mikor végigolvasok egy mintaétrendet és látom, hogy én ennél kevesebbet eszem és ugye mégis ott az a 6 kg. Azt érzem, hogy mindenről le kéne mondanom, hogy lemenjen, de erre meg nem vagyok képes. Lehet, hogy el kell fogadnom azt, hogy a normál súlyom a mostani és amit elérni kívánok, az csak nagyon rossz lelki állapotban tartható (mindig akkor fogytam le, mikor sz*ban voltam). Elérhetem, de akkor az életem lesz a fogyókúra és elvész belőlem a lényegem. Ezt meg nem akarom.
Mindegy, írom szorgalmasan amit eszem, tornázom, és megpróbálok még ennél is kevesebbet enni.
És köszönöm, hogy elmondhattam :)
Jó reggelt,
sajnos tegnap már nem tudtam folytatni ezt az élvezetes csevegést: lejárt a munkaidőm.:))
Csernusról: most jelent meg egy könyve, még csak épp beleolvastam. Alapvetően kábítószereseket és egyéb függőket (gyógyszer, alkohol, stb.) kezel. Ezeknél az embereknél nem jön be a "Na jó, egy keveset azért szabad, ejnyebejnye..." stílus. Itt azért az életükről van szó, legtöbben azok kerülnek hozzá, akik már több haszontalan kezelésen túl vannak. És meglepő módon nagyon hatékony a módszere. Amit a tévében csinál, az mulatságos (csak 2-3 részt láttam), de túl hasznos nem lehet: fél óra alatt nem sok mindenre lehet jutni. Egyébként pszichiáter, nem pszichológus. Bocs, ez off volt, de gondoltam, elfér, van itt elég hely.:))
Robzon alapvetően más, a szabadidejében, ingyér' ad tanácsot, azt vagy megfogadod, vagy nem. Akinek nem jön be a stílusa, az tényleg nem megy oda.
Gondolkodtam este a motiváción: én csak magamat tudom motiválni, másnak legfeljebb bizonyos dolgokban tudok segíteni: pl. azt mondom, hogy megyek tornázni szerdán, gyere el velem vagy hogy ne este egyél zsömlét, hanem reggel. Azt, hogy ő akarjon lefogyni és ezért megtegye a szükséges, sokszor fárasztó lépéseket, én nem tudom elérni.
Ha ő talál valami olyan célt, ami miatt érdemes megcsinálni (felbukkan egy jóképű pasi, meginti az orvos valamilyen potenciális baj miatt, le akar futni egy futóversenyt), akkor meg is tudja, ha nincs ilyen, akkor a próbálkozás néhány nap/hét után hamvába fog halni.
Bocs, hogy hosszú lett.
A maté (Ilex paraguayensis) egy dél-amerikai növény, ami alkaloida-összetételét nézve kb. 3/4 részben megegyezik a zöld teával (Camelia sinensis), pedig nem rokonai egymásnak. Kb. uazokat a hatásokat lehet várni tőle, tehát élénkítő, anyagcseregyorsító és hatásos antoxidáns. Addig étvágycsökkentő is, amíg nem szoktál hozzá és rossz ízűnek érzed, de idővel mindkettő elmúlik.
Mesélsz nekem a kabala-étrendfüzetedről? Vagy ha már leírtad, elmondod merre találom?
Köszi :)
Pont egyszerre jutott eszünkbe csernus, aki egyébként sztm. nem normális. Egy pszichológusnak látnia kéne, hogy nem mindenkinél működik ugyanaz a módszer. A sarlatán mindenit neki.
Melyik zöldteát javasoljátok?
A filteresek "használhatóak"?
A szűzteát egyenlőre csak napi 1 alkalommal veszem be, mert amikor rendesen szedtem, készen voltam tőle :)
Nekem brutálisan lassú az anyagcserém, sajnos, így kénytelen vagyok ilyesmivel élni, csak félek, hogy hozzászokik a szervezetm és segítség nélkül már nem fog menni még így sem.
A maté az mi?
No majd átkukkantok, hátha hallok valami érdekeset.
25 kiló sikeres fogyás -és annak másfél éves megtartása- után ugyanis mostanában azt vettem észre, hogy mintha kövérednék. És tényleg: ott kacag a mérlegemen + 5 kiló!
Nem kéne pedig! Nagyon nem.
De hát tudom, hogy ezügyben csak magamra számíthatok. És a kabala-étrendfüzetemre. Az meg, hogy még valaki(k) jól be is olvasson... nem hiszem, hogy pozitívan érintene.
Nem merek átmenni, mert hogy őszinte legyek nem a csernus féle megalázós módszer válik be nálam, hanem a szép szó és a tolerancia. Nem oda való vagyok. Azt inkább csak olvasgatom.
A menzával azért nincs gond, mert ha főzeléket eszem, akkor az tényleg csak fél adag, ha meg zöldséget meg husit, abban olyan sok hiba nem lehet.
Torna: koedukált a konditerem és nem sok kedvem van így gépezni :( De látom, ez nem kedv kérdése :) Viszont 1/2 év taposás után iszonyatosan elkezdtek fájni a térdeim, ezért hagytam abba és kezdtem tornázni.
A vicces az, hogy a legjobb hatást a 2 hetes jógatáborral értem el, pedig ott aztán szó nem volt pulzusszámról, csak napi 2 óra nyújtás volt és csavarás.
A 10 km az hány perc kb. nagyságrendileg?
Egyébként a kínai kajának másik 2 gyakori összetevője, a gyömbér és a kapsziacin (a chiliben van belőle bőven) is anyagcsere-gyorsító. SZVSZ nagyrészt ennek köszönhető, hogy az átlagos kínai jó sokat eszik, mégis sovány -- viszont izomra is vékonyak, szóval nem igazán követendő példa.
A szűztea meg a mályva-tea valóban használnak vmit: gyorsítják az anyagcserét. (BTW, ez gyakran hasmenést is jelent, amíg hozzá nem szokik a szervezeted.) A sima zöld teának ill. maténak is van hasonló hatása -- enyhébb, de az utóbbiakat literszámra is lehet inni. Viszont a felpörgetett anyagcsere az izmoktól is elveszi a tápanyagot!
Hát, nekem más a véleményem. Lehet, hogy néha kicsit keresetlen a hangvétel:)), de van, akinek ez segít, hogy felemelje a seggét, jaj, bocsánat, szóval a fenekét.:))
Én évek óta próbáltam megszabadulni egy kisebb feleslegtől és amíg azt a topikot nem olvastam, nem sikerült. Hónapokig jártam pl. konditerembe súlyokat emelgetni, erősödtem is szépen, egyetlen egyszer nem mondta az edző, hogy figyelj, biciklizz inkább, ezzel semmire sem mész...
Olvasd csak. :)) Egyébként tényleg vacakol az Index, de előbb-utóbb túljutsz rajta. (Átjöhetnél oda, az a topik jobban pörög.)
"2 napja írom a kajáimat, de nem igazán tudom, hogy mi hány kalória, főként azért, mert ebédre nagyrészt főtt ételt eszem."
Ird legalább egy hétig. Robzon szerint aki erre nem képes, az arra sem lesz képes, hogy uralkodjon magán.:))
"Ez a bevitel dolog nekem fura. Ezen az elven szinte mindenkinek túlsúlyosnak kéne lennie. Én csak azt látom, hogy más ennyi kajával és mozgással ha nem is fogy, de legalább nem hízik."
Tudod, az élet nem igazságos. Más ennyi munkával 10-szer annyit keres, milliomos családba születik meg kétszer olyan gyorsan tud futni edzés nélkül is. :))
Lefogyni nagy munka. Figyelni kell egy csomó dologra. Amikor én lefogytam, csak azt ettem, amit én főztem/készítettem, gyakorlatilag folyton az éhség határán álltam és sokat mozogtam.
Ha menzai főtt kaját eszel, elevel hamvába holt az egész. Egyrészt nem tudod, mi van bennne, másrészt jóval nagyobb az adag, mint amit "megengedhetsz" magadnak.
A tornához nem tudok hozzászólni, továbbra is a pulzusmérést javaslom. De ha már ott vagy a konditeremben, az aerob edzés (futógép, bicikli) sokkal hatékonyabb lenne.
(Egy újabb példa, csak neked: heti 3X10 km futás mellett simán bírok hízni...)
Elkezdtem olvasni, bár néha nem nyílik meg pont az első 4-5 "csomag". Elkezdtem kimondottan Robzon hszokat is olvasni.
2 napja írom a kajáimat, de nem igazán tudom, hogy mi hány kalória, főként azért, mert ebédre nagyrészt főtt ételt eszem.
Ez a bevitel dolog nekem fura. Ezen az elven szinte mindenkinek túlsúlyosnak kéne lennie. Én csak azt látom, hogy más ennyi kajával és mozgással ha nem is fogy, de legalább nem hízik. Ennyire alkatfüggő lenne?
A torna első 45 perce teljesen aktív és végig kombinált: lépegetés közben súlyzó, és társai. Az utolsó 10-15 percben "fekszünk" csak.
A szűztea kapszuláról nem hallottatok valamit?
Tudom, hogy nincs csodaszer, de egy kis anyagcsere gyorsítás és éhségérzet csökkentés jól jönne.
Olvasd el az Alakformálás topik első néhány száz hozzászólását. (Olyan nincs, hogy kevesebb kalóriát veszel fel, mint amit elégetsz és mégsem fogysz. Valószínűleg több kalóriát eszel, mint gondolod. Legalább egy hétig írj minden falatot és ird mellé, hány kalóriát tartalmazott.)
A sport csak kb. 20%-ban járul hozzá a fogyáshoz. 80% a táplálkozáson múlik. Ráadásul a sporttal elégetett kalóriát utána nagyon könnyen felveszi az ember.
(Hogy irjak egy példát: egy óra futással kb. 600 kalóriát tud elégetni egy átlagos 60 kiló körüli nő. Egy kiló zsír kb. 7 ezer kalória. Tehát kb. 11-12 órát kell futnod azért, hogy egy alig látható eredményt elérj. Ráadásul ennyi futás még egy profinak is sok egy hétre... Szóval a kajaoldalon van a lényeg.)
A reggeli tornához egyszer tegyél fel egy pulzusmérőt, egyből kiderül, van-e értelme. (Ha nem ugrálós. hanem földön fekve lábemelgetős, akkor valószínűleg kevés.)
Nemtom, régen kardiógépeztem, akkor sem tudtam fogyni, csak szinten tartott. Most tornázom, ráadásul reggel. Sztm. elég intenzív, mindig mást csinálunk, ugyanahhoz a lányhoz járok 2 szer egy héten, hétvégén meg squash - 1 óra.
Most elkezdtem írni amit megeszem egy nap és pirosozom, amit nem kellett volna. De véglegesen a finom dolgokról nem tudok lemondani :( Már annyi mindenről lemondtam így is, teljesen leszűkült a kör :(
Még ezt a fehérje-szénhidrát dolgot nem tudom: mit kell enni, hogyan, mikor. Olvastam erről sokfélét, de számomra nem állt össze a kép.
Illetve megpróbálom a szűztea kapszulát, azt sokan dícsérték.
Bocs, lehet, hogy csak nyavajgok, de gyűlölöm, hogy a töredékét eszem meg, mint sokan normál esetben, és minden meglátszik rajtam :( El vagyok keseredve na. Bocs mégeccer, ez volt az első és utolsó, megígérem :)