De voltakeppen megint ott vagyunk az Alapitvany kontra Dune vitanal.
A "nagy" sci-fi torteneteknek ket fo kategoriajanak talan ez a ket legjellemzobb muve. A cselekmenyes-sztorizgatos, mint amilyen az Alapitvany es a Star Wars, es az elsosorban a fejekben jatszodok, mint a Dune, a Solaris. Az elobbiek viszonylag egyszeru moralis felepitesu vilagok izgalmas tortenetei, az utobbiaknal a sci-fi csak egy hordozoanyag a bonyolult allegoriakhoz. Mindegyiknek megvannak a maga ertekei, ha jol csinaljak es mindegyik borzalmas, ha rosszul csinaljak.
Kulon erdekes egyebkent a ketto kevereke is, mint a Neuromancer vagy a Do androids dream about electric sheep. Nekem ezek tetszenek a leginkabb.
A Frodo, Sam, Gandalf és a többiek topik gazdája épp nemrég tett föl egy hírt, miszerint Tolkien fia 30 év !! gyűjtögetés, összegereblyézés után valószínűleg kiadja az 1918. óta időről időre apja által átalakított, abbahagyott, újraírt Children of Húrin történetet.
Biztos nincs igazam de még mindig szívesebben olvasgatnám Herbert saját jegyzeteit, mégha oly átláthatatlanok is, mint két kapzsi senki az eredetihez képest kifejezetten pocséknak számító alkotásait...
hát édesapám nagyon nincs igazad...
De ők nem: az egyik azt se tudom ki a franc, a másik meg azt hiszi, hogy a vérségi kötelékek már mindenre feljogosítják...
A tudatlanságodról nem tehet senki csak te magad, a másik meg az, hogy hogyan lehet ennyire kritizálni egy szerző párost? "Mindenre feljogosítják" mintha emberiség ellenes bűntetteket hajtott volna végre az Anderson-Herbert páros azzal, hogy bele mertek nyúlni a nagy és szent Frank Herbert univerzumába.
Teljes mértékben egyetértek veled, bár szerintem a dolgok nem ilyen egyszerűek. Nincs sok viszonyítási alapom, de itt van például a Herberti életműhöz fogható Tolkien-i életmű... Christopher Tolkien, az író fia, nem csinál mást harminc éve, mint apja jegyzeteit adogatja ki Középfölde története címmel, maximum annyit tesz, hogy a saját magyarázataival látja el a szöveget... (Azért itt is a pénzszerzésre megy ki a játék, de legalább nem taposnak bele ilyen durván az atyai életműbe...)
Biztos nincs igazam de még mindig szívesebben olvasgatnám Herbert saját jegyzeteit, mégha oly átláthatatlanok is, mint két kapzsi senki az eredetihez képest kifejezetten pocséknak számító alkotásait...
No nem azért mondom, a Legendái-trillógia első két kötete azért egész jó scifi-regény, vannak benne már-már meglepően zseniális megoldások is, ugyanakkor olyan messze van Herbert eredeti törekvéseitől (ebben biztos vagyok)és attól a mércétől, melyet a Dűne fektetett le a sci-fi irodalomban, sőt, a szépirodalomban, mint Makó Jeruzsálemtől.
Egy normális scifi-író talán kellőképp magas szinten össze tudta hozni a Dűne 7-et és a többit... De ők nem: az egyik azt se tudom ki a franc, a másik meg azt hiszi, hogy a vérségi kötelékek már mindenre feljogosítják...
Csak éppen a FH által megteremtett univerzum egyik legfontosabb része a technológia szigorú korlátok közé szorítása volt. Ez a kvázi-elmaradott miliő adta az egyik báját. Engem a hideg rázott a Házak-ban a technológia jelenlététől...
az meg rendben is lett volna, ha magahoz szolit valami irastudo emberket es egyutt befejezik a jegyzetek alapjan a dune 7-et, de ez a 'minden szarrol irjunk trilogiat' dolog kicsit tulzas.
Nem hiszem, hogy pénzszerzési manőver de lehet, hogy naiv vagyok ha azt gondolom, hogy Brian szerette volna valahogy folytattni/kiegészíteni az apja univerzumát.
Sztem azért nem olyan rossz az a Bé Herbert + Anderson páros, sőt!!! Én mondjuk elősször olvastam a Dűne előjáték trilógiát és utána a Frank féle eredeti vonulatot, de nekem valahogy az az előjáték trilógia jobban tetszett. Én eddig csak a Dűne Messiásáig jutottam de nagyon hiányzik a Frank vonulatból a Vernius ház. Én mindig az ix-ieknek szurkoltam meg tetszett nagyon az ő über technikai civilizációjuk.
No azért remélem nem kívántok Coriolis viharba ezért az eretnek véleményemért. :) (a legendái trilóról nem tok még véleményt formálni bár meg van de még nem olvastam el)
Bárki bármit is mond, szerintem F. Herbert zseni volt a maga nemében. Csak egyetérteni tudok azokkal, akik azt állítják, hogy a "csoda" minden egyes részlete ott volt a fejében, Ő létrehozta az elméjében az egész Dűne univerzumot. Ő tudott pl. Paul fejével gondolkozni, vagy akár belebújhatott a legeldugottabb helyen dolgozó fremen nő bőrébe is, hisz minden, de minden egyes részlet kidolgozva az Övé volt.
Brian a fia... ...elolvashatta az Apja könyveit, kéziratait, de az Univerzumból ő is csak azt láthatta, mint mindenki más, egy apró fogaskereket az óriási óraműből. Akár én, vagy akár más írói hajlamú ember megtudta volna írni az előzményeket, a kéziratok tükréből, lehet még jobban is sikerültek volna.
De kérdem én? Miért kell b*sztatni azt, amihez nem értünk? Én sem kezdek el tranzisztorokat forasztgatni a TV-n, ha elromlik, mert nem értek hozzá.
F. Herbert egy zseni volt, a zseniséget nem szokták örökölni, szomorú, hogy pénzért próbálják megtenni azt, ami ugyse menne. Szomorú vagyok, amiért ilyen világban élünk. Megírhatták volna nyugodtan a kis művüket, de más néven és nem F. H. világára építve és nem az Apa örökségének takarója alá bújva...
Tegnap végre végeztem a Dűne Legendái trillógiával...
A Butleri Dzsihadot elolvastam, mert érdekelt, mit képes ez a két ur kihozni a Frank Herbert-i örökségből. Bár egész jó könyv, de természetesen messze nem olyan jó, mint Herbert remekművei...
A Gépírtó hadjárat az Herbert-Anderson írópáros legkiemelkedőbb alkotása, ezt nyugodtan állíthatom. Nagyon jó kis sci-fi regény, nagyon jó filmet lehetne csinálni belőle, szerintem, ha elnézzük a Butleri Dzsihad kisebb hibáit az első két rész tökéletes, Herbert-i magasságokba emelhető film-alapanyag...
Ehhez képest a Corrini csata tényleg nagyon nagy csalódás... Eleinte nagy igéretnek tűnik, de az utolsó kétszázötven oldal pokoli... Nagyon vontatott, nagyon fárasztó, idegileg és szellemileg kimerítő, lektűr-szerű jelentéktelen nulla, a befejezés kifejezetten ötlettelen és erőltetett: annyira nagyon szeretnék elhitetni az olvasóval, hogy Abulurd Harkonnen és Vorian Atreides barátsága a legmélyebb gyűlöletbe fordult át egyetlen tett következményeként, hogy hiteltelenné válik az egész befejezés...
Így végül is az a véleményem, hogy nem kellett volna bántani a dolgokat, hagyni kellett volna a Herbert-életművet úgy ahogy van...
És pláne, most hogy hallom, hogy újabb folytatások meg ez-az várható, most már szerintem is csak a pénzre megy ki a játék, aminek semmi köze az igazi örökséghez...
Az egész kétségbeesett igyekezet a Dűne ciklus befejezésére és az, amit művelnek Herbert életművével elég szánalmas pénzszerzési akció...Mint amikor Johann Friedmann Bach apja kevésbbé ismert műveiből akart meggazdagodni...
"De a dűnékben pont az az egyik igazán megkapó dolog, ami pl. - teljesen más műfaj - Tolkien könyveiben is: hogy az ember érzi, hogy egy gigantikus, aprólékosan kidolgozott, szövevényes világnak csak egy szegletére rát le, egy szűk ablakon keresztül. De a Világ, az ott van mögötte.
Tele vannak az eredeti könyvek finom utalásokkal, fél mondatban felvetett megjegyzésekkel, amik "kitekintenek" a könyvek szűk spektrumán túl a dűne galaxisába. Az embert tudja, látja, hogy az író fejében ott volt kidolgozva minden."
- egy csomó utalás megszűnik varázslatos dolognak lenni, amint konkrétan is megmagyarázzák Őket.
De a dűnékben pont az az egyik igazán megkapó dolog, [...] hogy az ember érzi, hogy egy gigantikus, aprólékosan kidolgozott, szövevényes világnak csak egy szegletére rát le, egy szűk ablakon keresztül. De a Világ, az ott van mögötte.
Tele vannak az eredeti könyvek finom utalásokkal, fél mondatban felvetett megjegyzésekkel, amik "kitekintenek" a könyvek szűk spektrumán túl a dűne galaxisába. Az embert tudja, látja, hogy az író fejében ott volt kidolgozva minden.
a történet mögött, amit elmond, ott az ezeréves birodalom és a hatalmas galaxis minden kifinomultsága.
Na igen, pont ezért az egyik legnagyobb mű a Dűne-ciklus. Ez kivételes (ha nem is egyedülálló) volt a maga korában és ma is az. Kevés hasonló mű van, és mindegyik megteremtette a maga kultuszát. Ez azonban az "örökösök" számára a pénzügyi lehetőségeket is magával hozta. Egyetlen lehetséges válasz ezen művek bojkottja.
Meg lehet nézni, Frank Herbert mennyi ideig dolgozott egy-egy könyvvel. Félretette őket, más munkáival foglalkozott... bár az utolsó két Dűne könyvet valóban szoros egymásutánban adta ki, de ez nem is csoda: azok amúgyis sok mindnenben kapcsolódtak egymáshoz.
No, mindegy. Szóval azt akartam mondani, hogy ehhez képest az új, Dűne-jellegű könyvek meglepő gyors sorozatban jönnek ki...
Elismerem: különböző írók munkastílusa eltérő lehet. De az eredmény is más: lehet egy sebtiben megírt könyv is nagyon jó, például épülhet remek ötletre, vagy lehet nagyon érdekes a stílusa, hangulata.
De a dűnékben pont az az egyik igazán megkapó dolog, ami pl. - teljesen más műfaj - Tolkien könyveiben is: hogy az ember érzi, hogy egy gigantikus, aprólékosan kidolgozott, szövevényes világnak csak egy szegletére rát le, egy szűk ablakon keresztül. De a Világ, az ott van mögötte.
Tele vannak az eredeti könyvek finom utalásokkal, fél mondatban felvetett megjegyzésekkel, amik "kitekintenek" a könyvek szűk spektrumán túl a dűne galaxisába. Az embert tudja, látja, hogy az író fejében ott volt kidolgozva minden.
Ezek nagyon hiányoznak az új könyvekből. Azok magukban egészek, nincsenek bennük nyitott talányok, apró jelek, utalások. Sőt, tulajdonképpen egy jelentős részük arra alapul, hogy az eredeti könyvekben nyitva hagyott szálakat, kiszólásokat összegyűjtik, és azokat megpróbálják kerek egésszé kiegészíteni.
Például: a fegyvermesterek, az orgyilkosháborúk, a mérgek, a teliax, a butleri dzsihad, az Atreides-Harkonnen ellentétek, Shaddam császár eredete, és ezer apróbb dolog. A Dűnében Frank Herbert csak finoman utal ezekre, hogy érezzük: a történet mögött, amit elmond, ott az ezeréves birodalom és a hatalmas galaxis minden kifinomultsága. Az új könyvek meg egyszerűen kiterítik és lezárják az egészet, anélkül, hogy új "fonalakat'" hagynának más irányokba.
nahat, ugy tunik, meg iden kijon a hunters of dune magyarul, nem varjak ki a szokasos 1+ evet szukitsek. pedig lehet, hogy egy road to dune-nal jobban jartunk volna...
Nagy szerencséje ennek a két balféknek hogy bár FH egy regénye sincs befejezve, a Hellstrom's Hive különösen lezáratlan... a poént nem lőném le, de az a vége hogy egy meglehetősen érdekes gondolkodású csoport el akar terjeszteni egy új társadalmi formát az egész világon, magas pozícióban lévő beépített embeekkel, stb.(Nagyjából mint a Tleilaxu a Dűne eretnekeiben). Na most ebből lehet csendes cselszövés, meg nyílt háború is. Van egy sejtésem hogy melyiket választják majd... :-/ Mondjuk szerintem nem ez a legjobb könyv a Dune-sor után, de addig jó amíg nem egyezik a véleményem ezekkel a marhákkal.
A Dűne-paródiákat meg inkább hagyjuk, már rég nem bírnak felidegesíteni.
Our next planned project is a trilogy we've called "Paul of Dune," with the titles of the three books tentatively, PAUL OF DUNE, JESSICA OF DUNE, and IRULAN OF DUNE.
This story, set between HOUSE CORRINO and DUNE -- as well as between DUNE and DUNE MESSIAH, in alternating storylines -- will tell the story of Paul's younger years, his friendship with Duncan and Gurney, and Duke Leto's War of Assassins against Grumman; and it will also fill in the story of Muad'Dib's great Jihad, Princess Irulan's task of building the legend of Muad'Dib, and Shaddam's bid for a return to power.
(...)
We may do a novel or trilogy set after BATTLE OF CORRIN dealing with the formation of the great schools, the Great Convention, etc. The fans keep writing us and asking for that story.
We may also do an art book showcasing the various planets in the Dune universe, or -- a massive job -- we could compile a new and accurate encyclopedia or chronology.
Maybe we'll consider doing a sequel to HELLSTROM'S HIVE (in my opinion, Frank Herbert's best book besides the DUNE novels).
All of these are just general ideas on the back burner, and we wouldn't get to them until many years from now. Even if we continue to write a new DUNE novel every year, the Paul of Dune trilogy won't be published until 2010.
forras: dune blog http://www.dunenovels.com/dune7blog/page95.html
ezek idiotak! a hellstrom's hive-hoz ugyan meg nem volt szerencsem, de ugy tunik, nem csak a dune univerzumba barmolnak bele, hanem frank herbert egyeb muveibe is. szegeny meg forog a sirjaban... a blog elozo oldala is remek, ahol a bizonyitvanyukat magyarazzak, miert lesz 2 kotetes az, amit frank herbert megirt volna egyben.