Keresés

Részletes keresés

2ly Creative Commons License 2013.07.16 0 0 4664

/a macskát még keresem :)/

Előzmény: Goldman Emma (4661)
VEE Creative Commons License 2013.07.16 0 0 4663

E téma indulásakor csak azt akartam jelezni, hogy egy üzemben sokkal szigorúbb előírások szerint kellett tervezni egy hágcsót (a balesetvédelemre amúgy kiképzett dolgozóknak), mint amilyen elvárás volt a gyerekek számára készült játszótéren.

Előzmény: nofRETRO (4662)
nofRETRO Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4662

Kimondottan játszótér, és az ott elhelyezett játékeszköz volt a téma, az idézetem is arra vonatkozik.

Az pedig egészen más tészta, hogy melyik évjáratban hány éves korban engedték el játszani a gyereket egy város közterületére egyedül. Nyilván volt olyan is abban a korszakban, aki naphosszat a libákat terelgette, ezek egyéni, eseti helyzetek. Egy játszótéren minden sűrítve van.

Előzmény: Boszorka (4660)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4661

Igggen. Gyermekkorom játékszerei. Plusz vascsőből macska, földgömb, űrhajó. Imádtam.

Előzmény: 2ly (4656)
Boszorka Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4660

Ilyenkor jövök rá, hogy milyen boldog gyerekkorom volt.:-)

Szegeden a Széchenyi téren laktunk. Ha kész volt a lecke, lemehettem játszani a térre. Ott voltak a barátnők is. Nem beton volt, hanem aszfalt, de azon is lehetett nagyot esni peches napokon. Bujocska és fogocska volt a kedvelt játék. Nem volt semmi külön játszótéri berendezés, de mienk volt az egész tér. 45-ben aztán a kicsit romos de totál üres kollégium lett a legjobb játszótér. Soha nem sérült komolyabban senki. Az életre nevelődtünk.

Előzmény: nofRETRO (4659)
nofRETRO Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4659

ezért:

"Játszótér a kertben, közterületen, óvodában és iskolában

A gyermek az életkorának megfelelő játékkal játsszon.
    A játékok feleljenek meg a gyártási előírásoknak, rendelkezzenek a szükséges minőségi tanúsítvánnyal. Úgy legyenek megtervezve, hogy ne okozhassanak sérülést, mérgezést.
    A játszótéri játékok alatt sehol ne legyen beton, kő, kemény felület.
    A játszótér tervezéséről, biztonságának folyamatos biztosításáról a fenntartónak kell gondoskodnia. Ha balesetveszélyt észlel, jelezze a játszótér fenntartója felé.
    Na hagyja egyedül gyermekét a játszótéren. Folyamatosan figyelje, mit csinál, időben avatkozzon be, ha valami veszélyes."

http://balesetmegelozes.ogyei.hu/index.php?ContentType=2&cont=jatek&xpnd=0

A tervező felelőssége nem kétséges, és kutya kötelessége figyelembe venni, valamint szólni is.

Előzmény: nofRETRO (4658)
nofRETRO Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4658

Egy gyerek nem is gondolkodik rajta, azt a felnőttnek kell, helyette.

Előzmény: Boszorka (4657)
Boszorka Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4657

Baleset bárhol történhet. Hinni kell a sors kezében!:-)

Előzmény: VEE (4654)
2ly Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4656

Előzmény: VEE (4654)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4655

Balaton retro mozi

VEE Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4654

Elég sok súlyos baleset volt e csőjátékok miatt.

Előzmény: Goldman Emma (4653)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4653

A gyerekek áldhatták a nevedet. :-)

Előzmény: VEE (4652)
VEE Creative Commons License 2013.07.15 0 0 4652

A játszótéri csőjátékokról jut eszembe:

Több mint 30 éve egy üzemcsarnok kezelőgalériáját kellett terveznem, ahová egy szem munkásnak kellett néha felmennie. A feljáró létrához szigorú előírások voltak. Ekkor levelet írtam a munkavédelmi hatóságnak, hogy az akkori Engels téri játszótéren (és persze az országban mindenütt) a csúszdához vezető hasonló fémhágcsónál nem voltak olyan védőberendezések, mint amilyeneket az üzemben a felnőttek által használt szerkezethez előírtak. Pár hét múlva leszerelték az egész csúszdát. Persze csak ott, az ország több tízezer hasonló csúszdája még sokáig megmaradhatott.

Előzmény: Goldman Emma (4650)
Boszorka Creative Commons License 2013.07.14 0 0 4651

Számomra rettenetesek voltak, talán azóta megtíltották, hogy mindenki kitüremlekedett a kacatjával a lépcsőházakba. Aztán jöttek a betörések és rácsokkal zárták el a folyósókat. Tisztára sing sing érzetem volt mikor ilyen házba keveredtem. A lift volt a másik félelmem. Nem vagyok klausztrofobiás és nem szoktam liftben félni, de azokban a panelbéli liftekben a frász kerülgetett. Mostmár irtó régen nem jártam ilyen házban, az ottlakó ismerősök mind elköltöztek közben, így lehet, hogy ma már minden másként néz ki.

Amugy Berlinben nagyon rendesen rendbehozott és átalakított panel házakat lehet látni. Irigykedtem.

Előzmény: Goldman Emma (4648)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.14 0 0 4650

Az ilyen játszóteres dolgokra gonodolok, igen.

Kábé tíz éve, hogy olvastam egy cikket valami kerületi lapban arról, hogy a Gazdagréti lakótelepen feltártak egy időkapszulát: a tévé megvett pár lakást a Szomszédok forgatására, aztán befejeződött a sorozat, a lakásokat lezárták, és amikor a tévének kellett a pénz, elkezdték árulni őket. Ámde hopp, ott voltak a nyolcvanakárhányas enteriőrök. Hiába hisszük, hogy a lakótelep változatlan, dehogyis. Ám hogy milyen volt eredetileg, azt kábé most lehetne utoljára megfogni. És mondom: ez van annyira a múltunk része, mint a bokály, a garaboly, a petrence, meg a többi izé.

Előzmény: VEE (4649)
VEE Creative Commons License 2013.07.14 0 0 4649

Gondolod, hogy ott nem maradnak meg az eredeti állapotok? Igaz, hogy talán már sehol sincs olyan játszótér, amelyiken vascsöves játékok lennének. A lépcsőházak még majd' mindenhol az eredetiek.

Ismerek olyan panelházat a Füredin, ahol az ott lakó közös képviselőnek köszönhetően minden újnak látszóan eredeti és tiszta a lépcsőházban és kívül is.

Előzmény: Goldman Emma (4648)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.14 0 0 4648

Tegnap viszonylag kicsiny tömegigény jelentkezett a bonyhádi múzeumos történetemre, ezt ezért egy kicsit jegelem. :)

Viszont. Ti mit gondoltok az egyik kedvenc mániámról, a lakótelepi skanzenről? Tizenéve szajkózom, hogy meg kell csinálni a "panelskanzent", mielőtt végleg elmúlnának az eredeti elrendezési formák, burkolatok, nyílászárók, berendezési tárgyak, vagy épp azok az emberek, akik még emlékeznek az autentikus állapotokra. Százezrek nőttek föl/ éltek ebben a környezetben, és ez van olyan meghatározó a jelen szempontjából, mint a XIX. századi magyar falu. Hm?

Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4647

Baconos fagyi? Mmmmmmmmm.......

Előzmény: Törölt nick (4646)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4646

Előzmény: Goldman Emma (4644)
manhattani Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4645

>a szovjet katonai egyenruhás statisztériára, ,,,

Azokon legalább volt ruha.

Előzmény: Boszorka (4643)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4644

Ma délután több mint öt órán át vallattam a digitalizált lakcímjegyzékeket, és bár mostanra sokkal okosabb lettem, amit kerestem, na, azt nem találtam meg. A szemem viszont majd kiugrott a helyéről. Mondjatok bármi vigasztalót, jól fog esni. :)

Boszorka Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4643

Ajaajjjjj.... Szerinem Marton Lászlót is kár volt a Lohengrin közelébe engedni. Még mindig ráz a hideg, ha rágondolok a szovjet katonai egyenruhás statisztériára, hogy a többi szörnyűségről ne is beszéljek. Lohengrin külsőben erősen emlékeztetett a polgármesteremre.:-(

Előzmény: Goldman Emma (4641)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4642

Már úgy értem, krucifix. :)

Előzmény: Goldman Emma (4641)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4641

Pedig Káel Csaba megrendezné, az krucufux. Sőt, ha jól emlékszem, Vidnyánszky Attila is volt már főrendező az Operaházban.

Oppardon.

Előzmény: Archimédesz (4640)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4640

ha valami annyira buta, hogy elmondani sem lehet, akkor operát kell csinálni belőle

Nagyon nehezen állom meg, hogy ne csináljak olcsó viccet a mai magyar valósággal.

Előzmény: manhattani (4638)
manhattani Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4639

Nem minden sláger zenedarab... :-) Sőt!

Előzmény: Archimédesz (4636)
manhattani Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4638

Ja! :-)

De a köznép sem jobb, gajdolja a parton, hogy "A gróf, a gróf ó, vízbe fúl!", ahelyett, hogy kihúznák a vízből.

Tán igaz lehet amit az operáról mondanak, hogy ha valami annyira buta, hogy elmondani sem lehet, akkor operát kell csinálni belőle :-)

Ezzel a véleményemmel persze magam sem értek egyet.

Előzmény: Archimédesz (4637)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4637

De azért kevés opera negédes, majdnem mindben meghal valaki

De utolsó perceiben azért még énekel egyet.

Előzmény: manhattani (4634)
Archimédesz Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4636

némely része önálló zenedarabként is megállja a helyét, ezzel szemben

Alighanem elkerülte a figyelmedet, hogy mind az operettek, mind a musicalek világa tele van slágerekkel. 

Az egyéni ízlés viszont nem tartozik ide, és nem mércéje a művészi színvonalnak.

Előzmény: manhattani (4633)
manhattani Creative Commons License 2013.07.13 0 0 4635

Kösz! Ilyen mélységben persze nem ismertem a dolgot.

Reménykedjünk, hogy most, hogy az önkormányzatok kis levegőhöz jutottak, marad pénzük ilyen "luxusra" is.

Előzmény: Goldman Emma (4619)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!