Mopedeknél, kismotoroknál különben is a gyártó által megadott végsebességek általában csak tájékoztató jellegűek voltak.
Szinte valamennyi járgány legalább egy 10-essel többet tudott, mint amit a gyártó megadott.
Rigások, Verhósok, Komárosok általában olyan 50 km/h végsebességről számoltak be a gyári 40 helyett, de volt olyan Rigás haverom, akinek a gépe (egy Riga 16-os) 55-ig is kipörgött:-)
Nálunk a kereskedelmi forgalomba csak a 2 lovasak kerültek, vagy lehetett venni a 4 lovasból is?
Otthon a faluba a srácok piszkálgatták/tunningolták is a Musztángokat, úgy csutka gázon tényleg ki tudták pörgetni 60-65-ig, de menetdinamikába az S 50 B-s és S 51 B-s Szimókkal nem tudták fölvenni a versenyt.
A blokk megegyezett mindkét típusban, a 2 lovasba gyárilag hosszabbított könyökcsövet, és szűkített szívótorkot , és 11-es lánckereket szereltek,a 4 lovas pedig megegyezett a csehszlovák gépekkel. Ezeket a fojtásokat többnyire variálták (jogszabályok, 2 lovast, vagy azzá alakítottat lehetett SMKP-ként használni, a 4 lovasra kellett rendszám)
60-65-70 körül van a gyári 4 LE-snek meghagyott/visszaalakított blokkok reális végsebessége, de ez állapotfüggő.
Musztángom soha nem volt, csak Romet Kadetem meg Simson S 51 N-esem, de tizenéves koromban otthon a faluban több ismerős srácnak is Musztángja volt.
Lenne néhány kérdésem ezzel a cseszkó járgánnyal kapcsolatban:
- az igaz-e, hogy a Musztángot kétféle blokkal gyártották? Egy erősebb, 2,5 kW körüli verzióban, amelynél a gép 60 km/h végsebességre volt alkalmas, meg egy lefojtott hengerű, kb. 1,6-1,7 kW-os verzióban, amelynél a jármű 40-45 km/h végsebességre volt alkalmas? Ez utóbbira állítólag a magyar KRESZ-szakemberek szarozása miatt volt szükség, tudniillik, hogy a segédmotor 40 km/h-nál nagyobb sebességre nem lehet alkalmas.
- Az igaz-e, hogy a Musztáng motorjából megfelelő tunningolás esetén akár 2,7 – 3 kW-t teljesítményt és 65-70 km/h körüli végsebességet is ki lehetett sajtolni?
Nálunk a faluban annó volt egy legényember, bizonyos F. Jani, aki többször is eldicsekedett vele, hogy az ő Musztángja 75-80 km/h végsebességet tud.
Bár mindenki tudta róla, hogy szeret nagyokat mondani, de a megpiszkált motorú piros Musztángja tényleg piszok mód hasított, sokszor még a nagy Szimósokat is lehagyta vele.
Majd holnap megkeresem,és beszkennelem és elküldöm mailben a teljes cikket.
Barna Lajos építette Békés megyében.Az alap a Junak,ebbe Jawa salakmotor főtengely került.Egy alu bugából esztergált hengertest ment rá,ebbe húzott egyedi 500 köbcentis hüvelyt.A váltó is javítva lett.Robogógyujtás dolgozik benne ha jól tudom.Kerestem a neten,de nincs róla se kép se írás.A másik ilyesmi motor itt készült Hódmezővásárhelyen.A Kovács testvérek építették egy Moto Guzzi V35-ből.Ez a motor antracitmetál szinű,és minden más polírozott rajta.Sokat szerepelt kiállításokon is,mégsincs róla sehol a neten cikk.
Álltam az utca végén. Kavargott a por, a szél hozta a Duna illatát. Egy évtizedek óta elfeledett gyárépület tövében állt a hórihorgas figura, és várt rám. Szakállát nyaka köré csavarta a tavaszi szél – ha nem terpesztett volna az aszfalt közepén, sosem találtam volna meg. Tovább »
Ez a motor volt az első amivel átéltem a szájnyitogatás élményét a menetszél által. Aztán persze jöttek a többiek is sorban, P20-21, Jawa 350, Horex, BMW, ETS.