Keresés

Részletes keresés

Amita13 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 483

Egyet áruljatok el. A magmennyiség valahogy látszik? Mármint az egész gyümölcsön. Vagy blindre leszeded, és ha sokmagos, akkor szerencse, ha meg nem, akkor vágva kell utóérlelni? Egyáltalán, felvágva érik még, vagy rothad?

Előzmény: diospyros (481)
123János Creative Commons License 2019.04.01 0 0 482

Azt hiszem még várok vele 10-14 napot, mert minél melegebb van, minél nagyobbak az alany hajtásai annál könnyebben erednek az oltások. Az árnyékolás is fontos, mert tavaly csak azok az oltásaim sikerültek amelyek legalább a nap egy részében árnyékban voltak.

Előzmény: Ali-bá (479)
diospyros Creative Commons License 2019.04.01 0 0 481

termőhelyi adottság is, érdekes. nekem 2 helyen van Tipo,

ugyanúgy citromsárgán szüretelve az egyikben (nyugati) maradt csersav,

a naposabb termőhelyiben meg nem... szín ugyanaz volt...

az biztos, hogy túl korán leszedni nem jó, de ha már kezd narancssárgává válni,

vagy min. enyhe narancssárga, utána tapasztalatom szerint nincs nagy különbség -utóérlelés után.

érdekes, hogy a "keményen is édes" Jiro is csersavas, tehát ez a megnevezés kicsit félrevezető,

nincs arról szó, hogy zölden, citromsárgán édes lenne, sőt fanyar!

legalábbis nálam ilyen volt. de ha elért egy kellemes narancsásrga színt. akkor már lehetett rá mondani: "keményen is KICSIT édes". azaz ezt is utóérlelve jobb enni. keményen kicsit olyan, mint a bolti, csersavmentesített Rojo, ropogós édeskés alma... nem annyira jó, szerintem.

viszont a magos Tipo kákik már szinte zölden sem voltak csersavasak, döbbenet! ahogy (azt hiszem 123János írta) min. 4-5 mag esetén, kevesebb maggal egyre rosszabb volt.

a pl. 5 magos zöld káki belül sárga volt, és édes! (természetesen ropogós, tehát ha valaki a szaftos-édest szereti, utóérlelni kell.) ugyanakkor egy kis lédússág is jelen volt a gyümölcsben, kevésbé volt ropogós - beporzás és 5 magossá válás estén.

még egy érdekesség: néhány Topo a jégverés miatt megsérült egyik évben. a hangyák ott kikezdték. erre a dupla stresszre azzal regált, hogy belül sárgává és édeskéssé vált (kényszerérés), miközben kívül zöld volt... vígan eszegettük augusztus végén!!! (persze nem volt első osztályú, de ehetővé vált...)

Előzmény: 123János (478)
diospyros Creative Commons License 2019.04.01 0 0 480

nekem is néha fanyarkás maradt a Tipo, de talán megvan a titok,

sok almával kell érlelni >> 1,5-2x annyi alma mint káki.

ill. csak a héjában maradt csersav, úgyhogy eltávolítva az se gond.

aszalva sem maradt csersav a Tipoban.

Előzmény: Törölt nick (477)
Ali-bá Creative Commons License 2019.04.01 0 0 479

Zöldülnek a rügyek az alanyokon. Olthatom már?

123János Creative Commons License 2019.04.01 0 0 478

Igen, így igaz, puhára érlelve lehet fogyasztani. Többen jelezték, hogy a Tipo időnként puha állapotban is fanyar marad a héjjában. Nekem termett gyümölcsökben nem tapasztaltam csersav maradványt, nagyon finomak voltak mikor puhára értek.

Vélhetően akkor marad csersavas a puhára érett gyümölcs, ha csak citromsárga állapotban szüretelik.

Előzmény: Törölt nick (477)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.01 0 0 477

Kedves topik tagok!

Helyhiány miatt csak egy fát tudok ültetni a kertbe, tipo fajtájúra esik a választás.

Önmagában ha jól értem fog teremni, de beporzás nélkül fanyar ízű lesz?

Köszönöm

PRINC. Creative Commons License 2019.03.28 0 0 476
Diamond52 Creative Commons License 2019.03.21 0 0 475

Üdvözlöm a csoport tagokat.

Ha valakit érdekel datolya szilvamag itt talál.

Teljesen télálló -15-25 c ig.

Magoncokat lehet szemezni ojtani mas fajtakkal,ugy gyorsabban terem de nem jelentős

az időkülönbség,3,4 évesen már terem egy három gyümölcsöt.

Mevel lassan éri el a 3- 5méteres magasságot akkor már képes 50-100 kg gyümölcsöt is érlelni.

A magról vetett gyümölcsfa is.,utóbbi kissebb ezért alkalmasabb aszalványnak.

Írj ha érdekel bővebben!

zotya papa Creative Commons License 2019.03.02 0 0 474

Lassan le lehet szedni az oltócsapokat mivel melegszik az idő. . Hűtőben 0 fokon tárolva az oltásig.

Én tegnap szedtem le.

Ali-bá Creative Commons License 2019.03.01 0 0 473

Javított kiadás:       (Istipisti-től)

PCNA :Mindig édes , beporzástól függetlenül , de beporzás /  idegen vagy saját /hatására sem változik

a gyümölcshús színe . A beporzástól lehet benne mag is .

PVNA : idegen beporzással édes , a gyümölcsben magok  lesznek , a húsa sötétebb lesz és nem tartalmaz 

csersavat

PCA    : beporzástól függetlenül csersavas , lehet benne mag , de nem változik meg a gyümölcshús színe

PVA    :beporzástól függetlenül csersavas , lehet benne mag , de a mag körül megváltozik a gyümölcshús színe ,

sötétebb lesz és ez a vékony mag körüli sötétebb rész édes , de az egész gyümölcs nem .

Természetesen mag csak a beporzás hatására lehet benne , mint ahogy a többiben

NA        :non-astringent  : nem fanyar

A          :astringent          : fanyar

PC           :constant to pollination : állandó gyümölcshús szín

PV           :Pollination Variant       :  változó gyümölcshús szín  

Gyula20 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 472

Na ez jó hír, mármint, hogy akár szeptemberig is eltartható.

Sajnos még nem termett annyi , hogy tavaszig elég lett volna , már most is vásárolni kell.

Nálunk 500Ft/kg.

Egyszer termett 1500 darab, de az is elfogyott , májusig.

Emlékeim szerint az már kicsit magától is puhult , akkor még nem tudtam , hogy almával egy légtérben nem nagyon sokáig lehet eltartani.

Üdv,:Gyula

Előzmény: dani64 (471)
dani64 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 471

A kivi pincében nagyon sokáig eltárolható, feltéve  ha magas a levegő páratartalma . Május végéig minőség romlás nélkül, de egy kisebb menyiséget sikerült szeptember közepéig   eltárolnom ,annak ellenére  hogy kánikulában  a pince  hőmérséklete felment 19 C fokig .Egy érdekes jelenség ,hogy a zöld húsú  Hayward  besárgult, lédús volt és az íze is elfogadható maradt.

Előzmény: Gyula20 (470)
Gyula20 Creative Commons License 2019.02.20 0 0 470

Tegnap elfogyott a múlt évi káki termés . Nálam kb. eddig lehet a pincében eltartani.

De már az utolsók elégé puhák voltak , ezek egészben fagyasztásra kerültek.

A kivi sajnos már a múlt hónap közepén elfogyott . Azok közül egy sem puhult meg a pincében.

Egy darabot meghagytam , de még mindig nem puha.

Úgy tűnik , hogy a kivi tovább eltartható az általam biztosított körülmények közt.

helgaanyu Creative Commons License 2019.02.10 0 0 469

Írtam emailt !😊

Előzmény: zotya papa (468)
zotya papa Creative Commons License 2019.02.10 0 0 468

Mennyi alanyra lenne szükséged?Lótusz

Előzmény: helgaanyu (466)
misoo83 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 467

Video how to eat astringent variety of persimmon  .

https://www.youtube.com/watch?v=K-UaA9FWpY8

helgaanyu Creative Commons License 2019.02.06 0 0 466

No fiuk lányok !

Akkor van valakinek eladó lótusz vagy virginiai szilva magja ?

Eddig négy helyről ígérték de még a cím megadásig nem jutottunk...😢

sjocyy Creative Commons License 2019.02.04 0 0 465

Helló 

Érdeklődnék, a Tipo datolyaszilva mellé melyik fajtát érdemes ültetni ,hogy magos legyen és édes

Juhar-Rodi Creative Commons License 2019.01.19 0 0 464

Nagyon köszönöm a válaszodat, a fényképes illusztrációt!

Előzmény: dg46 (462)
dg46 Creative Commons License 2019.01.19 0 0 463

termős virágok

Előzmény: Juhar-Rodi (461)
dg46 Creative Commons License 2019.01.19 0 0 462

A fádon levő rügyekből hajtás lesz, amelyeken lehet már virág. A fajtától függ, hogy csak termős virág lesz, vagy van olyan is , hogy termős és porzós

virág is van egy fán. Ilyenkor mag is lesz a termésben.

Előzmény: Juhar-Rodi (461)
Juhar-Rodi Creative Commons License 2019.01.19 0 0 461

Üdvözlet Mindenkinek!

Nálam még datolyaszilva nem termett. A fotó Nikitáról készült (harmadik éve, hogy ültettem). Lehetséges, hogy a csúcsrügy virágrügy? A vessző melyik részén jelennek meg a virágok?

55judit Creative Commons License 2018.12.31 0 2 460

Én is ezt kívánom kedves Ali-bá neked és mindenkinek!

Egészségben gazdag, boldog új évet kívánok, és hogy még nagyon sokáig élvezettel kertészkedhessél!:)

Előzmény: Ali-bá (459)
Ali-bá Creative Commons License 2018.12.31 0 1 459

Fagykároktól mentes boldog új évet kívánok minden datolyszilvafa gazdájának!

Törölt nick Creative Commons License 2018.12.28 0 0 458

rdésem az volna, hogy a tűzelhalás betegsége megbetegítheti, vagy rosszabb esetben el is 

pusztíthatja a többéves termő káki fát? Eddigi vélemény az volt, hogy káki ellenálló. Nincsenek

betegségei, vagy mégis, csak nem tudtunk róla? A homoktövis fát is ellenállónak tartották,mégis

tűzelhalás betegsége " vitte el". Ezek után, kérdezem,mi vár még Ránk!

123János Creative Commons License 2018.12.24 0 0 457

Ez a téma már eléggé ki lett tárgyalva, időnként elég sok indulattal.

Az tény, hogy az olasz nyelvű fajta leírások női és hím virágokról ír a Vaniglia datolyaszilvát jellemezve. Mindent elolvastam a Fagytűrő déligyümölcsök fórumban a Vanigliáról. Senki nem látott még hím virágokat nevelő Vaniglia datolyaszilvát. Szlovákiából Gyuri olasz faiskolából származó Vaniglia datolyaszilvája csak női virágokat nevel. Korábban Bene László is olasz faiskolából vásárolt Vaniglia datolyaszilvát, de talán nem meglepő csak női virágok vannak a fán. 

Előzmény: PRINC. (456)
PRINC. Creative Commons License 2018.12.24 0 0 456

akkor nem ertem az egeszet mert ha minden igaz vaniglia boseges him viragokat es atlagos noi viragokat hoz,es mivel tipo csak noi viragokat hoz elvileg jo kell hogy legyen,vagy vaniglia  him viragok nem jok tipo noi viragokhaz....azert javaslatodnak megfeleloen gondoltam hogy nem csak tipo t vegyek honem 1 vanigliat,,,,mert ugye szegeden lehet venni ezeket

Előzmény: 123János (453)
123János Creative Commons License 2018.12.24 0 0 455

Nem tartom valószínűnek, mert ugyan rokon faj, de mindez csak arra elég, hogy alanynak megfelel a datolyaszilvának.

Előzmény: Ali-bá (454)
Ali-bá Creative Commons License 2018.12.24 0 0 454

A lótusz nem porozza a datolyaszilvákat?

Előzmény: 123János (453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!